Címke: Peszticid

peszticid

Szakcikkek / Növényvédelem

Veszélyes PFAS-peszticidek a gyümölcseinkben és zöldségeinkben

2024. március 5.

Keserű igazságot tárt fel a Pesticide Action Network Europe által készített tanulmány: az európai polgárok egyre inkább ki vannak téve az ún. PFAS-vegyületeket tartalmazó „növényvédő szerek” koktéljainak.

Agrárhírek / Növényvédelem

A poszméheket még mindig károsítják a peszticidek

2024. január 3.

A londoni Royal Holloway Egyetem tudósai által folytatott nagyszabású, ötéves, egész Európára kiterjedő kutatási program megerősítette, hogy a mezőgazdaságban általánosan használt növényvédő szerek még mindig jelentősen károsítják a poszméheket, mivel a kolóniák gyengébben növekednek és kevesebb utódot hoznak létre.

Agrárhírek / Növényvédelem

Emelkedett a növényvédő szerek értékesítési ára

2023. május 2.

A növényvédő szerek értékesítési ára átlagosan 22,3 százalékkal emelkedett – hívja fel a figyelmet az Agrárközgazdasági Intézet (AKI).

Agrárhírek / Növényvédelem

Az EFSA élelmiszerekben található peszticid-maradékokkal kapcsolatos adatokat tett közzé

2021. május 31.

A nemrégiben közzétett tudósítás szerint a peszticid-maradékok megengedett határértéket meghaladó koncentrációjú előfordulása csökkent 2019-ben.

Szaktanácsadás

Létezik biológiai védekezési megoldás a pajorok ellen?

2021. április 5.

R. Anikó kérdése: Veteményesem ásása közben számos pajor került elő. Hogyan tudok védekezni ellenük vegyszermentes megoldással?

Szakcikkek / Növényvédelem

Növényvédelmi alapfogalmak és kategóriák

2020. február 19.

A növényvédő szerek olyan készítmények, amelyek egy vagy több hatóanyagot tartalmaznak. Ezek a hatóanyagok lehetnek természetes eredetű, illetve kémiai, biológiai vagy biotechnológiai úton előállított anyagok, valamint élő szervezetek.

Blog / Ház, táj

Összefoglaló a növényvédő szerek háztáji alkalmazásáról

2019. szeptember 2.

A növényvédő szerek otthoni alkalmazásánál számos előírást és íratlan szabályt be kell tartani annak érdekében, hogy növényünk, környezetünk, családunk és a magunk egészségét ne veszélyeztessük. Ez az összefoglaló útmutatásul szolgál a szakszerű, biztonságos és eredményes háztáji növényvédőszer-használatról.

Blog / Ház, táj

Melyek a szabadföldön termesztett paradicsom legfőbb kórokozói?

2019. augusztus 14.

Hogyan védhetjük meg a házikertben vagy a hétvégi telken termesztett paradicsomunkat a kórokozók sikeres fertőzésétől? Hogyan alkalmazhatjuk az integrált növényvédelem alapelveit a paradicsomot károsító vírusokkal, baktériumokkal, gombafajokkal szemben?

Szakcikkek / Növényvédelem

Veszélyes kártevők: Kukoricamoly

2019. június 18.

A kukoricamoly elsődleges tápnövényei az egyszikűek osztályába tartoznak. Több mint 240 növényfaj ismert, amelyen képes a kártevő lárvája kifejlődni, melyek közül kiemelkedik a kukorica.