Növényvédelem
Növényvédelem

A poszméheket még mindig károsítják a peszticidek

A poszméheket még mindig károsítják a peszticidek

Agrofórum Online

A londoni Royal Holloway Egyetem tudósai által folytatott nagyszabású, ötéves, egész Európára kiterjedő kutatási program megerősítette, hogy a mezőgazdaságban általánosan használt növényvédő szerek még mindig jelentősen károsítják a poszméheket, mivel a kolóniák gyengébben növekednek és kevesebb utódot hoznak létre.

A jelentés a PoshBee elnevezésű európai projektből származik, amelyet Mark Brown professzor, a Royal Holloway Biológiai Tudományok Tanszékének munkatársa vezetett. A jelentés egy olyan kulcsfontosságú időszakban készült, amely során az Európai Parlament nemrégiben a növényvédő szerek használatának csökkentése ellen szavazott, a Zöld Megállapodás éghajlatvédelmi törvény részeként, amelynek célja az üvegházhatású gázok kibocsátásának 55%-os csökkentése az EU-ban 2030-ig.

A tanulmányt nyolc európai ország 106 pontján hajtották végre, a terepmunkát az Egyesült Királyságban Dr. Deepa Senapathi és Simon Potts professzor vezette a Readingi Egyetemről. A tanulmány kimutatta, hogy a megszigorított növényvédőszer-szabályozás ellenére még sok tennivaló van a vadon élő poszméhek egészségének megőrzése érdekében.

Csökken a kolóniák teljesítménye

A Nature című folyóiratban közzétett eredményekből kiderül, hogy a világ legszigorúbb kockázatelemzési eljárása ellenére a jóváhagyott növényvédő szerek használata az európai mezőgazdasági területeken – beleértve az Egyesült Királyságot is – még mindig negatívan hat a nem célzott szervezetekre, így a méhekre is. Ez jelentősen csökkenti a poszméhek kolóniáinak teljesítményét: a vadon élő és a gazdaságban kulcsfontosságú beporzó méhekét.

A jelentés hangsúlyozza, hogy fenntarthatósági célokat kell kitűzni a növényvédőszer-használat és -kockázat csökkentése érdekében. Ezek a biológiai sokféleségről szóló egyezmény COP 15 találkozóján kiemelt kritikus kihívások, és az európai „Farm to Fork” (Termőföldtől az asztalig) stratégia alapvető részét képezik, amely előreláthatólag a méhek és potenciálisan a beporzási tevékenységük szempontjából is előnyös lesz.

A Royal Holloway professzora, Mark Brown a következőket mondta: 

A COP28 hamarosan kezdődik, és a kutatásunk rávilágít arra, hogy még sok a tennivaló a jóváhagyott növényvédő szerek beporzókra gyakorolt hatásainak enyhítése terén, nem csak az Egyesült Királyságban, hanem egész Európában.

E munka nagyságrendje jelentős előrelépést jelent az mezőgazdasági vegyszerek beporzók egészségére gyakorolt hatásával kapcsolatos ismereteinkben, de most kell cselekednünk. Ha a mezőgazdasági területeken világszerte erőteljesen és kormányzati támogatással az integrált növényvédelem irányába mozdulnánk el, ami a növényvédőszer-használat csökkentését eredményezné, az drámaian javítaná a vadon élő beporzók egészségét és a szélesebb értelemben vett biológiai sokféleséget.

A poszméhek és más állatok nem ismerik a nemzetközi határokat, ezért védelmük érdekében hasonló nemzetközi megközelítést kell alkalmaznunk, hogy biztosítsuk beporzó kolóniáik túlélését, a természet virágzását, és ezzel együtt a táplálékláncot is, amelyre mindannyian támaszkodunk.

(Fotó: MolnarSzabolcsErdely/Pixabay)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Szódabikarbónával a károsítók ellen

2024. július 7. 08:10

A szódabikarbóna szinte minden háztartásban ott lapul a szekrényben. Próbálta már növényvédő szerként használni?

Permetezés a biogazdaságban: amikor a szükség törvényt bont

2024. július 5. 13:10

Vannak növényvédő szerek, melyek biotermesztésben is engedélyezettek. Ezt használta ki egy német gazda, amikor a burgonyáját megvédte a fertőzéstől.

Poloskák a gyümölcsösökben: barátok vagy ellenségek?

2024. július 3. 14:10

Fontos megemlítenünk, hogy számos vírusvektor szervezeteként is közreműködnek, ezáltal okozva kisebb-nagyobb fertőzéseket.

Növényvédő szer természetes összetevőkből

2024. június 30. 10:10

Nem kell feltétlenül vegyszerekhez nyúlnunk, amikor a levéltetvek vagy más kártevők megtámadják a növényeinket. Íme, egy organikus megoldás.

Létezik biológiai védekezési megoldás a pajorok ellen?

2021. április 5. 11:38

R. Anikó kérdése: Veteményesem ásása közben számos pajor került elő. Hogyan tudok védekezni ellenük vegyszermentes megoldással?

Neurális hálózatok a gyomirtás szolgálatában

2019. április 27. 07:17

Az elsodródásmentes és gyomspecifikus eljárással minimalizálhatók a környezetre nehezedő káros hatások, csökkenthető a herbicidhasználat, ezáltal mérséklődik az élelmiszerláncba bejutó növényvédőszer-maradékok és metabolitok mennyisége.

Emelkedett a növényvédő szerek értékesítési ára

2023. május 2. 12:10

A növényvédő szerek értékesítési ára átlagosan 22,3 százalékkal emelkedett – hívja fel a figyelmet az Agrárközgazdasági Intézet (AKI).

Veszélyes kártevők: Kukoricamoly

2019. június 18. 10:56

A kukoricamoly elsődleges tápnövényei az egyszikűek osztályába tartoznak. Több mint 240 növényfaj ismert, amelyen képes a kártevő lárvája kifejlődni, melyek közül kiemelkedik a kukorica.