Növényvédelem
Növényvédelem

Az EFSA élelmiszerekben található peszticid-maradékokkal kapcsolatos adatokat tett közzé

Az EFSA élelmiszerekben található peszticid-maradékokkal kapcsolatos adatokat tett közzé

Agrofórum Online

Az EFSA (Európai Élelmiszer-biztonsági Hatóság) éves jelentést tett közzé, amely az európai piacon megtalálható élelmiszerek peszticidmaradvány-szintjével kapcsolatos adatokat tartalmazza.

A nemrégiben közzétett tudósítás szerint a peszticid-maradékok megengedett határértéket meghaladó koncentrációjú előfordulása csökkent 2019-ben. A 96 302 megvizsgált minta 96,1 százalékban esett a megengedett növényvédőszer-maradék határérték (Maximum Residue Level – MRL) alatti kategóriába. További 3,9%, vagyis 3720 minta bizonyult nem megfelelőnek a határértéket meghaladó szermaradék-tartalmuk miatt. A 2019-es mintaszám nőtt a 2018-as 91 015 darabhoz képest. A 2019-es vizsgálat során a 799 ismert növényvédőszer-maradékkal kapcsolatban tettek jelentést az európai uniós tagállamok, valamint Norvégia és Izland. Mintánként átlagosan 233, különböző szermaradék azonosítására törekedtek.

A nemzeti ellenőrzési programok kockázatalapúak, és olyan termékeket céloznak, amelyek valószínűsíthetően növényvédőszer-maradékokat tartalmaznak, vagy amelyek esetében a korábbi években eltéréseket állapítottak meg. Az összes minta 44,1 százaléka tartalmazott egy vagy több peszticid-származékot számszerűsíthető koncentrációban, ami a 2018-as 47,8 százalékhoz képest alacsonyabb érték. 25 584 minta esetében jelentették többféle szermaradék előfordulását. Egy ismeretlen eredetű szárított szőlőmintában például 28 különböző növényvédő szert azonosítottak.

A jelentés számos ajánlást megfogalmaz az európai ellenőrzési rendszerek hatékonyságának növelése kapcsán az európai fogyasztóvédelem eredményességének javítása érdekében.

A teljes jelentés elérhető az efsa.europa.eu oldalon.

Források:

https://www.hortidaily.com/article/9311710/efsa-presents-data-on-pesticide-residues-detected-in-food/

https://www.foodsafetynews.com/2021/04/efsa-presents-data-on-pesticide-residues-in-food/https://www.efsa.europa.eu/en/efsajournal/pub/6491

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Szódabikarbónával a károsítók ellen

2024. július 7. 08:10

A szódabikarbóna szinte minden háztartásban ott lapul a szekrényben. Próbálta már növényvédő szerként használni?

Permetezés a biogazdaságban: amikor a szükség törvényt bont

2024. július 5. 13:10

Vannak növényvédő szerek, melyek biotermesztésben is engedélyezettek. Ezt használta ki egy német gazda, amikor a burgonyáját megvédte a fertőzéstől.

Poloskák a gyümölcsösökben: barátok vagy ellenségek?

2024. július 3. 14:10

Fontos megemlítenünk, hogy számos vírusvektor szervezeteként is közreműködnek, ezáltal okozva kisebb-nagyobb fertőzéseket.

Növényvédő szer természetes összetevőkből

2024. június 30. 10:10

Nem kell feltétlenül vegyszerekhez nyúlnunk, amikor a levéltetvek vagy más kártevők megtámadják a növényeinket. Íme, egy organikus megoldás.

A DirectInject közvetlen befecskendezés ezüstérmet hozott az AMAZONE számára

2021. december 17. 07:36

A DirectInject segítségével individuálisan reagálhat a kultúrnövény igényeire, és megtakarítható a növényvédő szerek és a szántóföldi permetezőgép további menetének költsége.

A dió növényvédelme: a nyugati dióburok-fúrólegyek már a ragacslapon

2024. június 15. 06:40

Vajon a tél végi lemosást követően hol tartanak a kezelésekkel a növényorvos kollégák? Június első hetéig, szilvában, őszibarackban, kajsziban és meggyben, cseresznyében 5-6 alkalommal permeteztek. Körtében és szőlőben a megkérdezettek a 4. fordulót fejezték be, birsben és almában pedig 7-8 alkalommal permeteztek eddig.

Amit az oregánóról tudni kell

2022. október 16. 08:37

Az oregánó, más néven vadszurokfű, vadmajoránna a legalapvetőbb faj a konyhakertben. Mit érdemes tudni az oregánóról?

Kertészeti növényvédelmi előrejelzés: ideje védekezeni a varasodás, monília és a tafrinás levélfodrosodás ellen is

2022. április 27. 14:58

A nedvesebb időjárás kedvez a kórokozók terjedésének, ezért fokozott növényvédelmi erőfeszítésekre lesz szükség.