Növényvédelem
Növényvédelem

Emelkedett a növényvédő szerek értékesítési ára

Emelkedett a növényvédő szerek értékesítési ára

AKI

A növényvédő szerek értékesítési ára átlagosan 22,3 százalékkal emelkedett – hívja fel a figyelmet az Agrárközgazdasági Intézet (AKI).

A mezőgazdasági végfelhasználóknak értékesített peszticidek 2022. évi nettó árbevétele a beérkezett adatok alapján 151 milliárd forint volt, amely 2021-hez képest 17,8 százalékos növekedést mutatott. A különböző hatásmechanizmusú szerek értékesítési árai a vizsgált időszakban, a megfigyelt termékek körében a KSH számítása szerint a következőképpen alakultak:

  • a gyomirtó szerek átlagára 23,8,
  • a gombaölő szereké 22,6,
  • az egyéb szereké 22,4 százalékkal,
  • míg a rovarölőké 15,2 százalékkal növekedett.

A növényvédő szerek értékesítési ára átlagosan 22,3 százalékkal emelkedett a tárgyévben az egy évvel korábbi időszakhoz viszonyítva.

A növényvédő szerek értékesített volumene 2022-ben 7 százalékkal csökkent 2021-hez képest. Kategóriák szerint vizsgálva megállapítható, hogy a gombaölők és az egyéb szerek 19–19 százalékkal csökkentek volumenben, ezt követték a gyomirtó szerek 10 százalékos visszaeséssel, a rovarölők forgalma ezzel szemben 4 százalékkal emelkedett. A gyűjtőcsomagok iránti érdeklődés 2021-hez képest fellendült a forgalmazók visszajelzései alapján. Az értékesített volumen arányait a lenti ábra szemlélteti. A legnagyobb mértékben 2022-ben a gyomirtó szerekre (31 százalék) volt igény, ezt követte sorrendben az egyéb szerek (28 százalék), a rovarölő szerek (20 százalék), a gombaölő szerek (15 százalék), a gyűjtőcsomagok (5 százalék), valamint a biológiai szerek (1 százalék) forgalma.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Szódabikarbónával a károsítók ellen

2024. július 7. 08:10

A szódabikarbóna szinte minden háztartásban ott lapul a szekrényben. Próbálta már növényvédő szerként használni?

Permetezés a biogazdaságban: amikor a szükség törvényt bont

2024. július 5. 13:10

Vannak növényvédő szerek, melyek biotermesztésben is engedélyezettek. Ezt használta ki egy német gazda, amikor a burgonyáját megvédte a fertőzéstől.

Poloskák a gyümölcsösökben: barátok vagy ellenségek?

2024. július 3. 14:10

Fontos megemlítenünk, hogy számos vírusvektor szervezeteként is közreműködnek, ezáltal okozva kisebb-nagyobb fertőzéseket.

Növényvédő szer természetes összetevőkből

2024. június 30. 10:10

Nem kell feltétlenül vegyszerekhez nyúlnunk, amikor a levéltetvek vagy más kártevők megtámadják a növényeinket. Íme, egy organikus megoldás.

Pár napig lehet még véleményezni a Nemzeti Növényvédelmi Cselekvési Tervet

2019. június 15. 09:34

A dokumentumban konkrét célokat, intézkedéseket és ütemterveket állapítanak meg a növényvédő szerek emberi egészségre és környezetre jelentett kockázatainak és kifejtett hatásainak csökkentésére.

Növényvédőszer-maradékok a növényi és állati eredetű élelmiszerekben

2023. április 11. 15:26

Új hároméves ciklusról döntöttek a növényvédő szerek élelmiszerekben történő előfordulásának ellenőrzésében.

Még mindig sok a hamis növényvédő szer

2019. június 6. 13:18

Az elemzés szerint a hamisítás az összes szektorban unió szerte akár 468 ezer munkahely megszűnéséhez vezethetett közvetlenül.

A természetközeli termesztés szellemisége

2019. május 27. 14:08

Egy hazai gazdaságot mutatunk be Olvasóinknak, ahol a természetközeli termesztési mód alkalmazásával törekednek arra, hogy a kemikáliák felhasználását csökkentsék, illetve elkerüljék. Ezen alapelvek közel állnak az integrált növényvédelem alapelveihez.