Címke: Repce-szárormányos

repce-szárormányos

Növényvédelmi előrejelzés / Növényvédelmi előrejelzés

Szántóföldi növényvédelmi előrejelzés: optimális az időpont a gyomirtásra

2023. április 19.

Az elmúlt héten tovább folytatódott a változékony, esővel tarkított áprilisi időjárás.

Növényvédelmi előrejelzés / Növényvédelmi előrejelzés

Szántóföldi növényvédelmi előrejelzés: idő kérdése, hogy berobbanjon a fénybogarak rajzása

2023. március 14.

Március második dekádjában a határ egyre zöldebb arcát mutatja.

Szakcikkek / Határszemle

Szántóföldi szemle tavasszal a repcében

A repce a szántóföldi növények királynője. Ez a növény a vetés pillanatától kezdve aratásig folyamatos jelenlétet igényel, ugyanis a legtöbb időt tölti kint a szántóföldön, és sok tényező hatással van rá.

Szakcikkek / Határszemle

Maradjunk még egy kicsit az ormányosoknál!

2021. március 5.

Tavasz van, a repcetermesztők ilyenkor a repce korai ormányoskártevőire figyelnek. Teljes joggal, tegyük hozzá, mert ha az ellenük való védekezés megcsúszik, nincs lehetőség annak korrigálására. Ha már a szárban fejlődnek a lárvák, onnantól már nincs mit tenni, a védekezéssel a kifejlett egyedeket kell megcélozni, megakadályozandó a tojásrakásukat.

Szakcikkek / Határszemle

A repceszár ormányos-kártevőinek tojásrakásáról

2021. március 5.

Sokszor emlegetjük ebben az időszakban a repceszár ormányos-kártevőit, a repceszár-ormányost (Ceutorhynchus quadridens), valamint a nagy repceormányost (Ceutorhynchus napi). Gyakran esik szó megjelenésükről, kártételükről, tojásrakásukról.

Szakcikkek / Növényvédelem

Mikor védekezzünk a szárormányosok ellen?

2021. március 2.

Ilyenkor, tavasz kezdetén szinte menetrend szerűen megjelennek az őszi káposztarepcék állományaiban a különböző állati károsítók, amelyek közismerten komoly gondokat okozhatnak a repcetermesztőknek. E károsítók első csoportját a repce szárát támadó ormányos bogarak képezik, de gyors kitavaszodás és nagyon meleg tavaszi időjárás esetén a repce fénybogarak kirajzása is egybe eshet az ormányosok rajzásának végével.

Növényvédelmi előrejelzés / Növényvédelmi előrejelzés

Égetően fontos a betelepedő szárormányosok visszaszorítása

2021. március 2.

Február utolsó dekádjában kettősség jellemezte az ország időjárását. A nappali, tavaszt idéző 15-20 Celsius fokos hőmérséklet lecsökkent 10 fok körülire, éjszakánként viszont fagypont körül alakult a léghőmérséklet. A meleg napok miatt több növényfajnál beindult a nedvkeringés és a fejlődés. Az idén lehullott csapadék januárban és februárban is elmaradt a sokévi átlagtól, ami kedvez a belvíz eltűnésének és a nedvességgel telített talajok felszáradásának.

Növényvédelmi előrejelzés / Növényvédelmi előrejelzés

Aggodalomra adhat okot a repcefénybogár tömeges jelenléte

2020. március 30.

A kártevők közül most a repcefénybogár tömeges jelenléte ad okot az aggodalomra. A lehűlés okozta fejlődéslassulás miatt elhúzódik a repce virágzása, emiatt sok a megrágott bimbó.

Növényvédelmi előrejelzés / Növényvédelmi előrejelzés

Napokon belül megjelenhetnek a vetésfehérítő bogarak

2020. március 4.

Az idei esztendő első két hónapjának időjárása csapadék szempontjából kísértetiesen hasonlít 2019-es év januárjára és februárjára. Akkor és most is csapadékban szegényesen telt el az első két hónap, így most az eddig lehullott eső (mert hó nemigen fordult elő), eső miatt már-már szárazság körvonalazódott ki. Március első napjai csapadékkal indultak, így elhárult a közvetlen veszély és reméljük a csapadékban gazdag folytatást.