Címke: Tönkölybúza

tönkölybúza

Szakcikkek / Növénytermesztés

A pelyvás ősgabonák termesztésének kockázatai

2024. május 27.

Érezhető egyfajta trend az egyéb búzafajok élelmiszeripari felhasználását illetően. Így kerültek képbe a pelyvás „ősgabonák”: a tönkölybúza, a tönkebúza és az alakor.

Szakcikkek / Növénytermesztés

Ilyen volt Petőfi korának kenyere

2023. december 2.

Petőfi Sándor költő, vándorszínész, forradalmár, nemzeti hős, a magyar költészet egyik legismertebb és legkiemelkedőbb alakja. Születésének 200. évfordulóján sokan és sokféleképpen emlékezünk neves költőnkre. Jelen írásban egy különleges módját választottuk nemzeti, irodalmi életműve előtti tiszteletadásnak: e munka költőnk korának kenyerét igyekszik megeleveníteni, némi rálátást engedve százada jelentős ipartörténeti fejlődésére, átalakulásaira, eredményeire, és azok mai hatására.

Szakcikkek / Növénytermesztés

Veszélyben a pelyvás gabonák

2021. június 21.

Hazánkban ugyan inkább a bio termesztésben, de néhány gazdálkodónál konvencionális növényvédelmi technológiai kereteken belül is termesztenek különböző pelyvás gabona fajokat. Az alakor, tönke, valamint tönkölybúzák termesztése nem csak a vetés és más agrotechnikai beavatkozások tekinttében tér el némiképp a kenyérbúzák termesztésétől, hanem a növényvédelem terén is.

Szakcikkek / Növényvédelem

Itt a fuzáriózis elleni védekezés ideje

2021. június 1.

Az őszi búza termesztése során igazság szerint egy olyan kórokozóval kell csak megküzdeniük a gazdálkodóknak, amely ellen a fungicides védekezés sok esetben két esélyes és amely ellen gyakorlatilag minden évben szükséges a védekezés.

Szakcikkek / Növényvédelem

A szárrozsda hazai felbukkanásáról

2019. július 2.

A szárrozsda meglehetősen későn jelent meg, így a tápnövényeinek számító kenyérbúzafajták túlnyomó többsége már túlságosan érett volt ahhoz, hogy a kórokozó megtámadja. Viszont a nagyon hosszú tenyészidejű fajták, hibridbúzák, illetve egyes szintén hosszú tenyészidejű pelyvás gabonák (tönke, tönköly) még eléggé zöldek most is ahhoz, hogy a szárrozsda rajtuk megtelepedjen.

Agrárhírek / Növénytermesztés

Ami késik, nem múlik - Tudósítás az állami növényfajta elismerést tanúsító oklevelek átadásáról

2018. március 2.

Megkésett, de ma is aktuális beszámoló az állami növényfajta elismerést tanúsító oklevelek átadásáról.