Növénytermesztés
Növénytermesztés

Veszélyben a pelyvás gabonák

Veszélyben a pelyvás gabonák

Agrofórum Online

Hazánkban ugyan inkább a bio termesztésben, de néhány gazdálkodónál konvencionális növényvédelmi technológiai kereteken belül is termesztenek különböző pelyvás gabona fajokat. Az alakor, tönke, valamint tönkölybúzák termesztése nem csak a vetés és más agrotechnikai beavatkozások tekinttében tér el némiképp a kenyérbúzák termesztésétől, hanem a növényvédelem terén is.

Súlyos Septoria triciti fertőzés tönke búzán

A hosszú tenyészidő hátrányai

A durum és kenyérbúzákkal ellentétben a pelyvás gabonák jelentős részének tenyészideje jelentősen, egyes fajtáknál akár egy hónappal is hosszabb lehet. Ez azt jelenti, hogy a tönke, alakor és tönköly gabonák állományai még akkor is megfertőzhető, zöld lombtömeget tudnak felmutatni, amikor a nagy felületen termesztett „hagyományos” kalászosok lombozata már felsült, elszáradt és már egyetlen kórokozó sem képes rajtuk kifejlődni.

Nagyon gyakran a kenyérbúza állományokon május – június hónapokban felszaporodott inokulum mennyiség június végére már csak ezen gabonák lombozatán tud tovább szaporodni. A nagy mennyiségű fertőző anyag és az összességében kevés megfertőzhető növényi felület könnyedén súlyos mértékű fertőzések kialakulásához vezethet.

Gondot okozhat az is, hogy a pelyvás gabonák általában hatalmas méretű szárat és lombozatot nevelnek. Ez a nagy vegetatív tömeg a nyári esőzések, viharok során gyakran megdőlhet. Főképp akkor, ha már a kalászoknak is kellő súlyuk van. A megdőlt állományokban kialakuló párás mikroklíma ideális feltételeket biztosíthat jó néhány gabona kórokozó számára.

A gyakorta igen hosszú tenyészidő révén a pelyvás búzafajok sokszor fertőződnek meg a hazai gabonarozsdák leginkább rettegettebb képviselőjével, a fekete rozsdával (Puccinia graminis f. sp. tritici). Ez a rendkívül nagy pusztító erejű kórokozó az utóbbi években egyre gyakrabban jelentkezik hazánkban, de a délről betelepedő, dominánsan a „szicíliai” rasszt képviselő rozsda populáció a júniusi időszakban már csak a nagyon hosszú tenyészidejű kalászosokon, java részben a pelyvás gabonákon találhat már csak megfertőzhető növényi felületet.

Pelyvás búza fajok termesztése esetén érdemes felkészülni arra, hogy a növény állomány fungicides védelme teljesen más ritmusban és időpontokban lesz szükséges, mint a kenyérbúzák esetében.

Sok múlik a termesztett fajtán

A pelyvás gabonák fogékonysága a különböző kórokozókkal szemben meglehetősen eltérő. Az alakor (Triticum monococcum) esetében gyakorlatilag fajtától függetlenül kijelenthető, hogy fungicides védelemre csak szélsőséges esetekben lehet szükség. Ez az ősgabona rendkívül ellenálló a lomb és kalászbetegségekkel szemben. Még a kalászfuzáriózis is alig károsítja.

Szárrozsda bio tönkölybúza állományban

A tönkölybúzák (Triticum spelta) fajtától függően különböző mértékben fogékonyak a levélbetegségekre. Általában szárrozsdára mindegyikük fogékony, egyéb betegségek tekintetében viszont lehetnek jókora különbségek a fajták között. E tekintetben mindenképpen érdemes a nemesítői fajtaleírásokban rögzített információkra támaszkodni a fajta választás során.

Levélrozsda fellépése tönke búza levelén

A tönke búzák (Triticum dicoccum) esetében az egyes fajták között hatalmas különbségek észlelhetőek a különböző kórokozók iránti fogékonyság tekintetében. Ezt a fajt valamennyi búza rozsda szereti. A sárga rozsda (Puccinia striiformis) esetében egyes fajtákat még a kórokozó „triticale aggressive” rassza is gyakorta megfertőzi, nem csak a búzára specializálódott rasszok. Mind amellett gyakori a levélrozsda, lisztharmat és szeptóriás levélfoltosság iránti intenzív fogékonyság is egyes fajtáknál.

Sárga rozsda góc tönke búza állományban

A pelyvás gabonák közül a tönke esetében a leghézagosabbak a rezisztenciális tulajdonságok tekintetében a megbízható, hozzáférhető információk. Ennek részben az az oka, hogy a pelyvás gabona fajok az állami elismerés folyamatában nem teljeskörű vizsgálatra kötelezett fajok, így egy sikeres DUS (jogtisztasági) vizsgálat után egy fajta azonnal állami elismerést nyerhet. Mielőtt egy pelyvás gabonát termesztésbe vonnánk, mindenképpen célszerű informálódni a fajta minden lényeges tulajdonságáról, így a növénykórtaniakról is. Előfordul olyan fajta is, amely több betegség iránt is szélsőséges mértékű fogékonyságot mutat. Egy ilyen fajta termesztésbe vonása nagy kockázattal jár és az állomány fenntartása esetleg tetemes növényvédelmi költségekkel járhat.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Az új repcegeneráció minden eddiginél stabilabban áll a lábán

2024. július 16. 10:40

Ismerkedjen meg a RAPOOL teljes repcekínálatával, valamint a legújabb hibriddel, mely ennek a generációnak a képviselője.

Hetekkel korábban virágzott a repce, hamarabb kezdődhet az új vetés

2024. július 14. 08:10

Az időjárási és klimatikus viszonyok felborulása miatt manapság a gazdáknak folyamatosan figyelniük kell az érési fázist a termőterületükön.

Jövedelem-maximalizálás repcében. Mi számít? Olajtartalom, betegségellenállóság, becőstabilitás?

2024. július 11. 16:40

Hibrid oldalról a legfontosabb szempontok közé tartozik a termésstabilitás, a betegségekkel szembeni ellenállóképesség, hatékony tápanyag-felhasználás, becők pergésellenállása és az olajtartalom.

A stresszkezelés a vetőmaggal kezdődik

2024. július 10. 11:40

Válasszon a SAATEN-UNION stressztűrő, az új kihívásokhoz kiválóan alkalmazkodó kalászos fajtái közül!

A tönköly, a tönke és az alakor – Kalászos kísérletek biogazdálkodóknak

2022. november 23. 18:26

A célirányos nemesítés már évek óta zajlik hazánkban, az új, speciális fajtákra viszont még várni kell.

Alakor: mesékből aratás

2019. április 17. 09:37

Nem mondok újdonságot, ha azt állítom, az emberek többsége nem mentes a szenvedélyektől. Az viszont, hogy valaki szenvedélyének a tárgya az alakor legyen…

Itt a fuzáriózis elleni védekezés ideje

2021. június 1. 05:06

Az őszi búza termesztése során igazság szerint egy olyan kórokozóval kell csak megküzdeniük a gazdálkodóknak, amely ellen a fungicides védekezés sok esetben két esélyes és amely ellen gyakorlatilag minden évben szükséges a védekezés.

Térképen az ősgabonából készült termékek hazai előállítói

2024. július 1. 14:40

Csaknem hatvan helyszín került fel a térképre, amely a vásárlók számára mutatja, hogy hol lehet ősgabonából készült termékeket vásárolni.