2017. augusztus

Ízelítő a tartalomból

Augusztusi őszibarackok

Mára a termőterület jelentősen lecsökkent, az ültetvények egy része elöregedett. A hazai őszibarack termésmennyiség is folyamatosan csökkenő tendenciát mutat. Ma…

Dr. Szalay László

A napraforgó-peronoszpóra: egy régi betegség új vonatkozásokkal

 A napraforgó-peronoszpóra régóta jelenlévő betegség hazánkban és világszerte. A „régóta ismert” kifejezést nem véletlenül hanyagoltuk a bevezetésben, hiszen ez a…

Dr. Bán Rita

A gabonavető gépek felkészítése a repce és az őszi kalászosok vetéseire

A sorba vető gépek és gépkapcsolások időben való felkészítése a repce vagy a gabonafélék vetésére a sikeres termesztés egyik kulcsa
A…

Dr. Fűzy József
1 000 Ft
Tartalomjegyzék + ×

Tábortüzek
(Dr. Bódis László)

FÓKUSZBAN A REPCE ÉS A BÚZA

Fókuszban a genotípus – fajta/hibridspecifikus agrotechnika a búzánál és repcénél
(Dr. Pepó Péter)
A genotípus helyes vagy helytelen megválasztása egy adott növény esetében már „starthelyzetben” eldöntheti a növény termesztésének hatékonyságát, jövedelmezőségét. A genotípust egyszerre kell adaptálnunk az ökológiai feltételekhez (időjárás, talaj), valamint az agrotechnikai elemekhez (előveteménytől a trágyázáson, növényvédelmen át a betakarításig).

Az államilag elismert és EU-listás őszi káposztarepce fajták kísérleti eredményei, 2016
(Szekrényes Gábor)
A NÉBIH az őszi kápoasztarepce kisparcellás fajta-összehasonlító kísérletek értékelését 10 termőhelyen végezte el a nemesítőházak megbízása alapján. Kísérleti eredményt a korai éréscsoportban 9 hibridről, a középérésű csoportban szintén 9 hibridről tesznek közzé.

A repce vetéséről tömören
(Zsár Ernő Tamás)
A vetésidő, a vetésmélység, a sortávolság, a vetőmag-mennyiség, a csávázás és az őszi tápanyag-ellátás kérdéseit járja körül a szerző repcetermesztés esetén.

Az „Öttonnásokból” négytonnások lettek. Beszélgetés Légrádi Miklós, Csóri Csaba és Kapusi Tamás gazdálkodóval
(Dr. Bódis László)
Az idei repce terméseredményekről kérdeztük Légrádi Miklós, Csóri Csaba és Kapusi Tamás gazdálkodókat.

Búza talaj-előkészítés és repcevetés Kaposszekcsőn. Beszélgetés Bayerle Kornéllal
(Dr. Bódis László)
Kaposszekcsőn Bayerle Kornéllal, a gazdaság főagronómusával beszélgettünk a repcéről és a búzáról, talaj-előkészítéstől a vetésig érintve a vetőmagmennyiség, a sortávolság kérdését.

Kaposszekcsőn megszületett a végeredmény Beszélgetés Papp Nándorral
(Dr. Bódis László)
Kaposszekcsőn az öntéstalajokon, a 76 cm sortávolságra vetett repce mutatkozott jobbnak, míg az egyéb területeken a gabona-sortávra vetett.

Bayer repcék (x)
(Szundy Péter)
Puncher, Lexer, Safer, Silver és INV1022 repcehibridek a Bayer kínálatában.

Eredményesebb tápanyag-hasznosítás
(Blum Zoltán)
A nitrogénhasznosítás témaköre rendkívül komplex. A RAPOOL az elmúlt években több kísérleti helyszínen különböző vetésidők alkalmazásával kutatta az egyes hibridek reakcióját eltérő nitrogénellátásra (180 kg N vs. 120 kg N).

Csúcshozamok az Isterra fajtáinál! (x)
(Sklánicz Rudolf)
Őszi búza, őszi durumbúza, őszi sörárpa és őszi trtikále fajták az Isterra Magyarország Kft. kínálatában.

A plusz faktorok (x)
(Fehér Gyöngyi)
SIRTAKI CS, MEMORI CS, BASALTI CS, FUSILI CS repcehibridek a CAUSSADE SEMENCES HUNGARY KFT. ajánlatában.

Szegedi kalászosok gyöngyszemei (x)
Őszi búza, durumbúza, tritikále, őszi árpa és őszi zab fajták a szegedi Gabonakutató Nonprofit Kft. kínálatában.

SAATEN-UNION őszi kalászosok – több termés, nagyobb termésbiztonság
(Blum Zoltán, Varga Gábor)
A SAATEN-UNION Hungária Kft. őszi kalászos fajta- és hibridajánlata.

NÖVÉNYVÉDELEM

A napraforgó-peronoszpóra: egy régi betegség új vonatkozásokkal
(Dr. Bán Rita és mtsai)
A hosszú ideje „velünk élő” növényi kórokozók okozhatnak még meglepetéseket a gazdáknak és a kutatóknak. A napraforgó peronoszpórájára különösen igaz ez. A kórokozó igazi ereje nagyfokú változékonyságában rejlik. A legújabb adatok szerint a napraforgó-peronoszpórának mintegy 44 különböző változata, ún. patotípusa terjedt el a világon. Ezek közül legalább 7 előfordul hazánkban is.

Inváziós kártevők (II./11.) A négyfoltos fénybogár (Glischrochilus quadrisignatus)
(Dr. Keszthelyi Sándor)
Az Inváziós kártevők sorozatban ebben a hónapban négyfoltos fénybogár (Glischrochilus quadrisignatus) szerepel. A szerző bemutatja a kártevő földrajzi elterjedését, morfológiáját, életmódját és kártételét, valamint az ellene való védekezés lehetőségeit.

Íródeák pályázat. Beszámoló a COST-SMARTER svájci ösztöndíj program kereteiben eltöltött tapasztalatokról…
(Horváth Dávid)
A SMARTER egy európai összefogáson alapuló kezdeményezés, mely a parlagfű elleni fenntartható védekezés kutatását, technológiai fejlesztését és népszerűsítését tűzte zászlajára. 2013 óta a kutatások középpontjában, egy Észak-Olaszországba véletlennek köszönhetően behurcolt rovar, a parlagfű-olajosbogár (Ophraella communa) áll. A rovarfaj a parlagfű elleni biológiai védekezésben játszhat szerepet. A problémát az jelenti, hogy oligofág, tápnövényei közé tartozik pl. a napraforgó is.

Új generációs készítmények debütáltak … a Dow AgroSciences júniusi szántóföldi bemutatóin. Beszámoló
(Kosztolányi Attila)
Az Agrofórum 2017. június 14-én Balatonlelle-Rádpusztára látogatott el, ahol – a Dow AgroSciences júniusi szántóföldi rendezvénysorozata utolsó állomásaként – a nagyközönség testközelből ismerkedhetett meg a már jól bevált és ismert Dow növényvédő szerek mellett az engedélyezés alatt álló, új fejlesztésű hatóanyagot tartalmazó, egyedi hatásmechanizmusú őszi és tavaszi posztemergens gyomirtó szerekkel repcében, valamint egy inszekticiddel borsóban és babban.

Termésnövelés csávázással? Az Arystával ez is lehetséges (x)
(Vados Csaba)
A mikroemulziós eljárással készült Rancona 15 ME csávázószer az Arysta kínálatában. Az ipkonazol hatóanyagot tartalmazó készítmény hatása kiemelkedő a vetőmagot támadó porüszög és a különböző fuzárium fajok ellen. A Rancona i-MIX kombinált hatóanyagú készítmény (ipkonazol, imazalil), mind a vetőmagban megbújó, mind a mag felszínéről vagy a talajból támadó gombafajok ellen hatásos védelmet biztosít. A Vitavax 2000 a gombák a, Signal 300 ES a rovarok ellen jelent védelmet a vetőmag számára.

A napraforgó deszikkálása Glyfos® Dakar és Mission készítményekkel
 (FMC-Agro Hungary Kft.)
Napraforgó deszikkálására a felszívódó glifozát hatóanyagú Glyfos Dakar és a kontakt diquat-dibromid hatóanyagú Mission az FMC-Agro Hungary Kft. kínálatában.

Készüljünk együtt a repceszezonra! (x)
Az őszi káposztarepce Sultanra alapuló gyomirtási rendszere az ADAMA ajánlatában. A kártevők őszi betelepedésének és kártételének megakadályozására három megoldást kínálnak, a Bulldock 25 EC, a Pyrinex 25 CS és a Pyrinex Supreme nevű készítményeket. Az ADAMA programozott növénykondicionálási technológiájának elemei a Multiflow és az Orius 20 EW.

Végül nem zsombort arattunk repce helyett (x)
A DuPont Salsa gyomirtó szer használatának tapasztalatairól Sümegi Zsoltot kérdeztük, aki Fejér megyében dolgozik növényvédelmi szakmérnökként, mintegy 4000 ha intenzív szántóföldi kultúrában. A zsombor,a pipacs és a kender együttes előfordulása esetén és a tavaszi repce gyomirtására is a Salsa + Ikarus (klopiralid + pikloram + aminopiralid) kombináció hatékonyan működik.

Runway (x)
A Dow AgroSciences kínálatában szereplő Runway gyomirtó szer három hatóanyagának (az aminopiralid és a picloram felelősek a posztemergens hatásért, a preemergens hatásért pedig a metazaklór) köszönhetően rendkívül széles a hatásspektrumban pusztítja a gyomokat a repcében.

Milyen repcegyomirtási módot válasszunk? (x)
A Kwizda Agro repce gyomirtási javaslatában a Command 48 EC, a Butisan 400 SC, a Grounded és a Devrinol 45F.

Természetes megoldás a szklerotínia ellen (x)
Még ideális vetésforgó mellett sincs teljes biztonság a fehérpenészes rothadástól. Van azonban egy biológiai szövetségesünk a kórokozó ellen. A talajban élő Coniothyrium minitans hiperparazita gomba a szkleróciumokkal táplálkozik. Ennek spóráit és micéliumait tartalmazza a Contans nevű biológiai készítmény, mely a Kwizda Agro kínálatában szerepel.

GÉPESÍTÉS, GÉPEK

Székesfehérváron az aszályra is a Väderstad a válasz. Interjú
(Gribek Dániel)
Tamási Péter és testvére Székesfehérvár és Zámoly térségében saját gépparkkal, szárítóval és tárolókapacitással 1300 hektáron gazdálkodik. A velük készült riportból megtudhatjuk, hogy miért döntöttek a Väderstad gépek mellett.

A gabonavető gépek felkészítése a repce és az őszi kalászosok vetéseire
(Dr. Fűzy József)
Az őszi vetésű növények agronómiai igényéből adódóan, augusztus vége – október közepe/vége között az őszi káposztarepce majd az őszi kalászos gabonák – vetési sorrendjükben: rozs, tritikále, őszi árpa, tönkölybúza és a durum vagy makaróni búzák – vetését kell egy aránylag rövid időszakon belül, megfelelő agronómiai minőségben elvégezni. A sorba vető gépek és gépkapcsolások időben való felkészítése a repce vagy a gabonafélék vetésére a sikeres termesztés egyik kulcsa.

2. NAK Szántóföldi Napok és AgrárgépShow Mezőfalván (2.) Beszámoló
(Dr. Demes György)
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Mezőgazdasági Eszköz és Gépforgalmazók Országos Szövetsége (MEGFOSZ) 2017. május 31-én és június 1-jén Mezőfalván rendezte meg az I. NAK Szántóföldi Napok és AgrárgépShow-t. Ennek egyik kiemelkedő eseménye a talajművelő gépeket bemutató gépshow volt, ahol a látott újdonságokat lapunk előző számában ismertettük. Volt azonban itt egy másik gépbemutató is, amelynek főszereplői kizárólag különféle vontatott és önjáró növényvédő gépek voltak, és amelyeket ezúttal különféle akadályokkal és mélyedésekkel nehezített tesztpályán üzemeltettek. A rendezvényről szóló beszámoló második részében ezeket a gépeket mutatjuk be.

Versatile kombájnok – egyenesen Oroszországból
(Gribek Dániel)
Hazánkban és a környező országokban is nagy a sikere a legújabb, Oroszországban gyártott Versatile kombájnoknak. Ezt bizonyítja az is, hogy a Vektor Holding Kft. által forgalmazott betakarítógépek folyamatosan érkeznek Győrbe, ahol a látványos leemelés után az összeszerelés utolsó mozzanatait végzik a magyar szervizesek.

Seregélyesre is megérkezett az új Deutz-Fahr kombájn
(Gribek Dániel)
Petrohay György családi gazdasága már 10 éve Deutz-Fahr erőgépekkel dolgozik a földeken, a márkahűség tehát messzire nyúlik vissza. Az Agrofórum a legújabb Deutz-Fahr kombájn átvételekor Seregélyesre látogatott, ahol a betakarítógépet a Dorker Kft. helyezte üzembe.

„Minden tekintetben megfelel az igényeinknek”
(Gribek Dániel)
Gajda László édesapjával, húgával és sógorával a Hajdú-Bihar megyei Újiráz térségében gazdálkodik mintegy 800 hektáron, amiből jellemzően 300 hektáron vetnek őszi búzát és őszi káposztarepcét. Ehhez a munkához vásároltak tavaly a Start Agro Kft.-től egy hazánkban még nem túl ismert eszközt, egy 6 méteres Pneusej vetőgépet. A fiatal gazdálkodóval a szlovák gyártmányú Fantom 600 típusról beszélgettünk július első napjaiban.

CASE IH: A heverderes járószerkezet specialistája (x)
Nemhiába tartják a CASE IH-t a hevederes járószerkezetek mesterének, hiszen erő- és betakarítógépeihez olyan járószerkezeteket fejlesztett ki, amelyek megfelelő kíméletességgel és óvatossággal érintik a talajt. A hevederes járószerkezetek első prototípusának 1992-es bemutatását a Quadtrac 1997-es gyakorlati bemutatása követte, az évek során pedig más traktoroknál és kombájnoknál is alkalmazták. A vállalat mára utolérhetetlen szakértelemmel és tapasztalattal rendelkezik a járószerkezetek és a talajvédelem gépészeti megoldásainak terén.

FIGYELMÉBE AJÁNLJUK

Bemutatóról bemutatóra. Beszámolók
(Dr. Bódis László)
Három szántóföldi bemutatón – a batidai Gabonakutató Nonprofit Kft. kalászos fajtabemutatója, a Dow AgroSciences Hungary Kft. szolnoki jubileumi rendezvénye és az MTA-ATK Mezőgazdasági Kutatóintézetének martonvásári búza és kukorica bemutatója – elhangzottakat foglaltuk csokorba képes összeállításunkban.

A leghatékonyabb műtrágyázás a szolnoki NPK-val
A kompaktált Genezis NPK műtrágyák sajátosságait, használatának előnyeit mutatja be az írás.

Hibridbúzák a termelők szemével (x)
Hazai termelők számolnak be a búzahibridek termesztésével kapcsolatos tapasztalataikról. Magyarországon eddig mintegy 150 000 hektáron vetettek hibridbúzát, és évek óta hazánkban van Európa 2. legnagyobb hibridbúza-vetésterülete. A bőségesen rendelkezésre álló termelői tapasztalat tehát lehetőséget ad a technológiafejlesztés eredményeinek széles körű elterjedésére.

Új hibrideket és technológiákat mutatott be a SAATEN-UNION és a RAPOOL…
(Gribek Dániel)
Június 14-én a Csongrád megyei Fábiánsebestyénben tartott hibridkalászos- és hibridrepce-bemutatót a SAATEN-UNION és a RAPOOL Hungária Kft.

Ha a gazda elégedett, akkor ismét bennünket fog választani. Beszélgetés Bene Zoltánnal
(Dr. Bódis László)
A Karintia Kft. cégvezetőjét Bene Zoltánt azért kerestük meg, mert – sokakkal egyetértésben – azt vallja, hogy a mi klimatikus adottságaink közepette nem vitatható a fajtabúzák előnye a hibridekkel szemben. Bene Zoltánt így a huszonnegyedik órában (lapzárta után) arról kérdezzük, hogy miért törnek lándzsát a fajtabúzák mellett.

Versenyben a tagsággal – klasszikus raktárszövetkezet Békésben
(Barta István)
Az Agrofórum elmúlt havi lapszámában már beszámoltunk egy eredményes termelő csoportról. Folytatva a sort, egy a növénytermesztőkhöz közelebb álló szerveződést mutatunk be. Az idén 20 éves Csabai Raktárszövetkezet sikerének receptjét vizsgáltuk.

KITE Innovációs Napok. Beszámoló
(Kosztolányi Attila)
A 2017. június 20-22. között nagyszabású rendezvénysorozat keretében mutatta be a KITE Zrt. innovatív mezőgazdasági technológiát a nagyközönség számára. A rendezvény fókuszában a KITE Zrt. precíziós gazdálkodással kapcsolatos tapasztalatai, kutatási és fejlesztési tevékenysége állt.

Gazdálkodj jogosan. A munkahelyi balesetek és foglalkozási megbetegedések…
(Dr. Csákay Zoltán, Dr. Háray Tamás)
A jogi rovat e havi cikkében a munkahelyi balesetek és a foglalkozási megbetegedések bejelentésére, kivizsgálására és nyilvántartására vonatkozó általános szabályokat mutatjuk be, valamint kitérünk a munkáltatót a fentiek következtében terhelő kártérítési és társadalombiztosítási megtérítési felelősség kérdésére is.

Pályázatok és támogatások.
(Agrár-Tender Kft.)
A felfüggesztésre került pályázatok mellett hírt adunk nyitva álló pályázati lehetőségekről is, így például a Gyógynövény-termesztés és a Mezőgazdasági kisüzemek fejlesztésére vonatkozóról vagy az Erdészeti technológiákra, valamint erdei termékek feldolgozására és piaci értékesítésére irányuló beruházások pályázatról.

Egész évben kiskert
(Tóthné Bogdányi Franciska)

Mi a szemünknek és a terméseredményeknek hiszünk a legjobban. Riport (x)
(Kosztolányi Attila)
Prügyi Mg. Zrt. elnök-igazgatójával, Rácz Lászlóval a Phylazonit termékekkel szerezett tapasztalatairól ültünk le beszélgetni.

A termőhelyi adottságok miatt mifelénk nem lehet sablonosan gazdálkodni. Riport (x)
(Kosztolányi Attila)
Rezes Gábor agrármérnököt, a debreceni Rezes-Farm Kft. ügyvezetőjét a Phylazonit termékekkel szerzett gyakorlati tapasztalatairól kérdeztük.

Az öntözésfejlesztés gátjai Magyarországon (x)
(Schober Gyula)
A szerző egy rövid összegzés keretében világít rá azokra a problémákra, amelyek miatt az öntözésfejlesztés hazánkban olyan nehézkes:

Egyedi igényre szabott, komplex műtrágyázási megoldások a sikeres gazdálkodásért! (x)
(Simon Péter)
A Rizodyne talajaktivátor tartalmú Gramix Rizotec NPK a EuroChem Agro Hungary Kft. ajánlatában.

Ha egyszer egy program beindul… Riport (x)
(Kosztolányi Attila)
Vácra látogattunk, az Eurotrust Kft.-hez és Pétermann Zoltánnal többek között arról beszélgettünk, hogy a tápanyag-gazdálkodást érintő kérdésekben az Agrofil-SZMI Kft. szaktanácsadói hálózatával működnek együtt.

 „Nálunk a tulajdonosok vannak és nem befektetők”. Beszélgetés Blum Zoltánnal
(Dr. Bódis László)
Arról kérdeztük Blum Zoltánt, a SAATEN-UNION ügyvezető igazgatóját, hogy a Magyarországon megtermelt nyereségnek mi lesz a sorsa, kiviszik-e az országból. A válasz a riportból kiderül.

Kapcsoljunk turbó fokozatra
(Dr. Zsom Eszter)
A magnézium-szulfát hatóanyagú ESTA Kieseritet ajánla a K+S GmbH repce, napraforgó, kukorica és kalászosok tápanyag-utánpótlására.

Mikro-Vital C+ –  a szárbontó zászlóalj (x)
Szárbontást segítő Mikro-Vital C+ baktériumtrágya a Bio-Nat Kft. kínálatában.

TALAJÉLET, TALAJOLTÁS

Mezőgazdasági termőtalajok védelme – szakmai kerekasztal.
Sajtóközlemény
Magyar Talajbaktérium-gyártók és -forgalmazók Szakmai Szervezete azért kezdeményezte szakmai kerekasztal létrehozását, hogy hazánk természeti kincséről, a termőföldünkről, annak állapotáról és megóvásáról gondolatindító beszélgetést folytassanak az érintett szakemberekkel.

Szakmai kerekasztal nemzeti kincsünkről: a termőtalajról
(Magyar Talajbaktérium-gyártók és -forgalmazók Szakmai Szervezete)
2017. június 21-én, a Földművelésügyi Minisztérium és a Magyar Talajbaktérium-gyártók és -forgalmazók Szakmai Szervezetének szervezésében – szakemberek részvételével – szakmai kerekasztal beszélgetést tartottak hazánk egyik legfontosabb nemzeti kincsének – termőtalajainak – védelméről.

AGRÁRGAZDASÁG

Repcemag – globális aratási helyzetkép
(Dr. Tikász Ildikó Edit, Dr. Molnár Zsuzsa)
A mértékadó piacelemző vállalatok az egy évvel korábbi igen gyenge eredménynél 1-5%-kal több, azaz 65-72 millió tonna repcemagtermésre számítanak világszerte az új, 2017/2018. gazdasági évben. A globális termelés csekély növekedése ellenére az elmúlt négy év legkisebb áthozott készlete miatt úgy tűnik, a kínálat továbbra is szűkös marad, 2-4 millió tonnával kevesebb lehet a 2014/2015. évi rekordnak számító 75-79 millió tonnánál. A repcemag globális zárókészlete így a múlt szezonéhoz hasonlóan tovább csökken, előreláthatóan 3,7-5,8 millió tonna körül alakul.

ZÖLDSÉGTERMESZTÉS

A hazai koraiburgonya-termesztés kialakulása és mai gyakorlata
(Dr. Hodossi Sándor)
Jelenleg a 20-25 ezer hektár között ingadozó hazai burgonyatermő terület 20-30%-án folyik korai termesztés. A terület legnagyobb részén átmeneti műanyag fóliás (fátyolfóliás) takarást is alkalmaznak. A korai burgonya március közepe és június közepe között foglalja el a területet, így utána másodterményként még számos növény is termeszthető.

GYÜMÖLCSTERMESZTÉS

Augusztusi őszibarackok
(Dr. Szalay László)
A SZIE Kertészettudományi Kar Gyümölcstermő Növények Tanszékén nagyon régóta foglalkoznak az őszibarackfajták vizsgálatával. Soroksáron lévő génbanki fajtagyűjteményben jelenleg 90 fajta található. A gyümölcstermesztési rovat e havi cikkében a szerző az augusztusban érők fajtákkal foglalkozik részletesen, górcső alá veszi a fagy- és télállóságot, a betegségekkel szembeni ellenállóságot, valamit a piaci értéket.

SZŐLÉSZET ÉS BORÁSZAT

Helyes metszési eljárások
(WINENETWORK)
A WINETWORK projekt keretében zajló nemzetközi együttműködés eredményeként az elmúlt két évben összegyűltek a szőlő tőkebetegségeivel (Grapevine Trunk Diseases, GTD) és a szőlő aranyszínű sárgaság fitoplazmával (Flavescence Dorée, FD) kapcsolatos elméleti és gyakorlati ismeretek, illetve azok a jó gyakorlatok, melyek alkalmazásával az európai szőlő- és bortermelést nagyban fenyegető két betegség megfékezhető. A szőlő tőkebetegségeivel szembeni védekezési eljárások egyik alappillére a helyes metszés.

Ünnepélyes szoboravatás és konferencia. Darányi Ignác a szőlészetért és borászatért… (2.)
(Dr. Hajdu Edit)
Darányi Ignác földművelésügyi miniszter tevékenysége közül kiemelkedik a homoki szőlőtermesztés fejlesztése a filoxéravész idején. Ez a cikk a Darányi Ignácról formázott szobor avatása ünnepén elhangzott, 2017. április 27-én, Hajdu Edit: Darányi Ignác szerepe a homoki szőlőkultúra fellendítésében című előadás írásos formája.

KITEKINTÉS

Lehet-e gabonát termelni az Egyenlítőnél?
(Dr. Somogyi Norbert, Dr. Borovics Attila)
Kolumbiáról és Ecuadorról sokkal inkább a quinoa, a burgonya, a kukorica, vagy éppen a trópusi gyümölcs- és zöldségfélék termesztése jut az ember eszébe, mint a kalászos gabonáké, pedig a jelentős tengerszint fölötti magasságokban sikeresen lehet búzát, árpát termelni.

EGYÉB SZAKMAI KÖZLEMÉNYEK

Tisztelgés Szabó István, a KITE Zrt. tiszteletbeli örökös elnökének emléke előtt
(Dr. Bódis László)
2009-ben készült interjú részleteinek felidézésével mutatjuk be Szabó István, a KITE Zrt. tiszteletbeli örökös elnökének életútját és tisztelgünk emléke előtt.

Jegyzet gazdálkodóknak. Egykori és mai önszerveződő érdekképviseletekről
(Kurucz Miklós)
A mostani Jegyzet az érdekképviseletekről a céhekről, a szövetkezetekről szól.

Így is lehetett (volna)
(Kurucz Miklós)
Egy különös történet a Rákosi-korszakból.

Agrármúltunk nagyjai. Barlai Ervin (1899-1967)
(Kurucz Miklós)
Agrármúltunk nagyjait bemutató sorozat keretében ebben a hónapban Barlai Ervin életútját és munkásságát ismerhetik meg az Olvasóink

További ajánlataink

Védekezés hazánk jelentős szántóföldi kártevői ellen (2020) Szerk.: Dr. Keszthelyi Sándor

Ft

ELFOGYOTT!

2020-as kiadású, 112 oldalas, keménykötéses, színes fotókkal gazdagon illusztrált, látványos szakkönyv a kártevők/kárképek fotóival.

A könyv tartalmazza a 2021-ben várhatóan engedéllyel rendelkező szintetikus rovarölőszerek listáját. Jelen kiadvány fő célja a fontosabb kártevőkkel kapcsolatos aktuális védekezési információk egységes megjelenítése és azok termelőkhöz történő eljuttatása.

Pintér Csaba - Kazinczi Gabriella: Gyommagfotók (Gyomnövények generatív szaporítóképletei mikroszkópos felvételeken)

7000 Ft

2016-os kiadású, 88 oldalas, keménykötéses, színes fotókkal gazdagon illusztrált, látványos szakkönyv a gyommagok fotóival.

A „Gyommagfotók”mikroszkópos fotóatlasz. 58 fotótáblán 172 gyomfaj generatív szaporítóképlete került bemutatásra a kiadványban.

Benécsné dr. Bárdi Gabriella: Veszélyes 48

Ft

ELFOGYOTT!!! 2005-ös kiadású, 296 oldalas, keménykötéses, gazdagon illusztrált szakkönyv gyomnövényeinkről. A Gyakorlati Agrofórum hasábjain megjelent cikksorozatot átölelő kiadvány. Hasznos információkkal látja el olvasóit.

Dr. Jóri J. István: A talajművelőgép választás és üzemeltetés kézikönyve

5000 Ft

A talajművelőgép választáshoz és üzemeltetéshez készített kézikönyv az elmúlt 100 év ismeretanyaga, ill. a szerző 50 éves tapasztalata (BME Budapest, MGI Gödöllő) alapján készült. Megtalálhatók benne a tankönyvi ismeretek éppúgy, mint a Mezőgazdasági Gépkísérleti Intézet vizsgálati eredményei.

Bódis László: Barangolásaim

7500 Ft

Az itt bemutatott könyv borítóján, a színeiben pompázó őszi erdő egyik leveleit hullató fája alatt szomorkodik egy öreg pad. Szomorú, mert egyedül van. Arra kérem a Tisztelt Olvasót, hogy üljünk le erre az elárvult öreg padra, és ha van kedve, meg türelme, olvassuk együtt a barangolásaimról szóló történeteket.

Légrádi Miklós gondolatai és ajánlásai nem csak repcetermesztőknek

2000 Ft

Azért adtuk ennek az Agrofórumban megjelent írásokból összeállított interjúgyűjteménynek azt a címet, hogy „…nemcsak a repcetermesztőknek”, mert a beszélgetések során elhangzott gondolatok többsége más növényekre is vonatkoztatható.

Dr. Keszthelyi Sándor: A változó klíma és termesztéstechnológia hatása a szántóföldi kultúrák kártevőire

6500 Ft

2018 októberétől elérhető Dr. Keszthelyi Sándor harmadik, „A változó klíma és termesztéstechnológia hatása a szántóföldi kultúrák kártevőire” című önálló szakkönyve. A kiadvány az Agrofórum Kft. mint kiadó, illetve a támogató Adama Hungary Zrt. és a CortevaTM AgriScience DowDuPont Mezőgazdasági Divíziójának közreműködésével látott napvilágot.

Prof. Heszky László - Transzgénikus (GMO) növények - elmélet és gyakorlat

7000 Ft
ARCHÍVUM
KERESÉS / SZŰRÉS
Kulcsszó vagy címrészlet
Dátum
Szerző
Csak az extra lapszámokban keressen