2017. január – Extra 68.

Ízelítő a tartalomból

Datolyaszilvák

Hazánkban többnyire csak arborétumokban, gyűjteményes kertekben találkozhatunk velük, hiszen a miénknél melegebb tájakról származnak. A Szent István Egyetem Budai Arborétumában…

Sütöriné Diószegi Magdolna

Az iparimeggy-termesztés jövedelmezősége magas és alacsony termelési színvonal mellett

Mindkét ültetvénytípus esetében hagyományos művelési rendszerű (sajmeggy alany, 6x4 m térállás, 417 fa/ha tőszám, tölcsér vagy váza korona) és rázógéppel…

Dr. Apáti Ferenc

Öntözési módszerek és célok a gyümölcsösökben

Ekkor vízben oldott tápanyagokat juttatunk ki az öntözőrendszeren keresztül. A színező öntözés is a gyümölcsösök sajátságos öntözési módja, ezzel elsősorban…

Kajtár-Czinege Anikó
1 000 Ft
Tartalomjegyzék + ×

Hogyan tovább?
(Szalay László)

Intenzív cseresznyeültetvény Bikalon
(Kulcsár László)
A bikali Brezik Szociális Szövetkezet intenzív cseresznyeültetvényének egyes technológiai elemeit, a tápanyag-utánpótlást, a koronakialakítást, a növény- és fagyvédelem kérdéseit és a fajtahasználatot mutatja be az írás.

Cseresznyét termesztünk, avagy frisspiaci cseresznye termesztése…
(Antyipenkó Beáta, Antyipenkó István)
Azoknak a termesztőknek, akik kisebb felületen telepítenek, esetleg már meglévő gyümölcsösük mellé kívánnak idényhosszabbító lehetőséget, kevesebb az induló tőkéjük, esetleg tudásuk nem elegendő az intenzív termesztés megvalósításához kívánunk alternatívát nyújtani a Balaton Fruit Kft. által használt félintenzív művelési rendszer bemutatásával.

A kajszi fajtahasználatának tendenciái
(Szabó Zoltán)
A kajszinál is felgyorsult a fajtaváltás. Az utóbbi 20 évben több mint 500 új kajszifajta jelent meg a világon. A szerző bemutatja a hazai kajszi fajtahasználat elmúlt két évtizedes történetét és ismerteti a fajtaválasztás legfontosabb szempontjait.

Szilvatermesztésünk helyzete – beszédes számok
(Kovács Szilvia)
A szilva a második a legjelentősebb csonthéjas gyümölcsfajunk. A gazdaságos termesztés feltételei között a termésátlag-ingadozás csökkentése előkelő helyet foglal el. Az értékesítési nehézségek sokak kedvét szegik és az ültetvények kivágásra kerülnek, helyettük más, jobban értékesíthető gyümölcsfaj termesztésével próbálkoznak.

Felhasználói tapasztalatok az Arysta biostimulátoraival (2.) (x)
Az alma- és körtetermesztéssel foglalkozó Pyrus 94 Kft. az Arysta biostimulátorával, a Goemar BM-86 használatával kapcsolatos tapasztalatai.

Mandula, a magyar gyümölcstermesztés elfeledett Csipkerózsikája
(Ujfalussyné Örsi Dorottya-Békefi Zsuzsanna)
Átfogó kép rajzolódik ki hazánk mandulatermesztéséről kezdve a gyümölcsfaj származásától a fajtahasználaton át a jelenleg folyó kutatásokig.

Alma- és körteültetvények pollenadó nélkül?
(Szentpéteri Tamás)
Alma- és körteültetvényekben porzófajták alkalmazása nagyobb mértékű gyümölcskötődést eredményez, de fokozhatja a kötődött termések heterogenitását is, illetve nehezítheti a termésritkítás kivitelezését. Porzófajták nélkül megfelelő méhkaptár elhelyezésével sikeres lehet az almatermesztés. Körteültetvényekben pedig porzófajta hiánya esetében a megfelelő metszés, növénykondicionálás és gibberellinek alkalmazásával segített terméskötődés eredményezhet megfelelő termésmennyiséget.

A hazai köszmétetermesztés helyzete és kilátásai
(Tölli Imre)
A bogyós gyümölcsök között talán a legkisebb szegmens Magyarországon a köszméte. Már alig találunk ültetvényeket az országban, szinte csak a Hajdúságra korlátozódik a termesztése, gyakorlatilag szervezett felvásárlás sem működik sehol. Hajdúhadház térségében még jónéhány termelő érez kedvet, elhivatottságot és kitartást ezen gyümölcs termesztéséhez.

Gesztenyéseink: „Ahány fa, annyiféle termés”
(Zeller Zoltán)
Ahogy általában az ősi, természetszerű gesztenyésekre, úgy a gesztenyefákra is jellemző a változatosság. Eltérés figyelhető meg a fák alakjában a rügyfakadás és a virágzás időpontjában, a termés és a kupacs alakulásában, valamint a lombszínben. Az erdőgazdasági célú kutatások során a szelektálás elsősorban a fahasznosítást vette figyelembe, a mezőgazdasági, kertészeti kutatások fő célja a gesztenye nagyüzemi termesztésbe vonása.

Datolyaszilvák
(Sütöriné Diószegi Magdolna-Szalay László)
A datolyaszilvák az ébenfafélék (Ebenaceae) növénycsalád Diospyros nemzetségéhez tartoznak. Sokféle trópusi és szubtrópusi fás növényt foglal magába ez a nemzetség, amelyek közül soknak van ehető termése. Az egzotikus datolyaszilvák három képviselője az ázsiai és a virginiai datolyaszilva, valamint a lótuszszilva a Szent István Egyetem Budai Arborétumában évente bőséges terméssel hálálja meg a gondoskodást.

A természet erejével! (x)
(Szabó Bence)
Az Organic Green Gold Chlorella vulgaris élő alga tartalmú készítmény a gyümölcsök tápanyag-utánpótlásra.

Gyümölcstermesztési tapasztalatok Görögországban
(Szabó József)
A FruitVeB szervezésében Görögországba irányuló szakmai út beszámolójából a Thesszalonikitól északnyugatra elterülő Pella körzet gyümölcstermesztésével ismerkedhetünk meg.

Spanyolország gyümölcstermesztése
(Szalay László)
Spanyolországban nagy hagyománya van a gyümölcstermesztésnek. A változatos környezeti körülmények között sokféle gyümölcs található meg az országban a mérsékelt övi fajoktól kezdve a szubtrópusi klímát kedvelőkig.

5 innovatív gép szőlő- és gyümölcstermesztéshez (x)
A Vektor Holding innovatív-gépkínálata szőlő- és gyümölcstermesztőknek.

Öntözési módszerek és célok a gyümölcsösökben
(Kajtár-Czinege Anikó)
Az intenzív gyümölcsültetvényekben ma már elengedhetetlen az öntözés. Az öntözőrendszer tervezésekor el kell döntenünk, hogy a vízpótláson kívül mire szeretnénk még használni, és annak megfelelően kell kiépíteni az ültetvényben.

A levéllyukacsosodás elleni védelem tapasztalatai csonthéjasokban
(Nagy Géza)
A csonthéjasok levéllyukacsosodása ismert betegség. Kialakulásában több kórokozó is részt vesz, amelyek közül a leggyakoribb a Phoma pomorum Thüm. és a Thyrostroma carpophilum (Lév.) B. Sutton (ismertebb szinoním neve: Stigmina carpohila (Lév.) M.B. Ellis) konídiumos gomba. A tünetek és a betegség lefolyásának ismertetését követően a védekezési megoldásokat vázolja fel a szerző.

Cyflamid – almafáink lisztharmat elleni védelmének biztosítéka (x)
(Mándoki András)
A cyflufenamid hatóanyagú Cyflamid az alma lisztharmat elleni védekezésben a Sumi Agro Hungary Kft. ajánlatában.

Visszatérő probléma: verticilliumos hervadás Magyarországon
(Izsépi Ferenc)
Hazánkban a Verticillium dahliae Kleb. gombafaj főként fiatal csonthéjas ültetvényekben okozhat jelentős károkat. A verticilliumos hervadás magyarországi kutatásának történetét követően megismerhetjük a kórokozó biológiáját, a jelentősebb gazdanövényeit.

Delan® Pro – megnövelt fungicidhatás immunerősítővel kiegészítve (x)
(Hoffmann Péter)
Ditianon és kálium-foszfonát hatóanyagú Delan Pro az almás termésűek gombabetegségei ellen a BASF-től.

Inváziós kártevők (II./2.) Földközi-tengeri gyümölcslégy (Ceratitis capitata Wiedemann)
(Bodor János-Rahmé Nikola)
A földközi-tengeri gyümölcslégy 1928 óta kisebb-nagyobb szünetekkel került be ismételten Magyarországra elsősorban citrusfélék szállítmányaival. A hatvanas években a szakszerű és szigorú ellenőrzések és gondos védekezések eredményeként sikerült a meghonosodását megakadályozni. A szomszédos Ausztriában azonban megtelepedett és úgy tűnik, hogy egy hidegtűrő változata alakult ki. Tehát fokozottan tanácsos ügyelni minden felbukkanására. A kártevő életmódját, biológiáját és a védekezési lehetőségeket ismerteti az írás.

Fókuszban az egészséges alma! (x)
(Kmellár-Kürtösi Mónika)
Pentiopirad hatóanyagú Fontelis az almás termésűek gombabetegségei ellen a DuPont-tól.

Pókok (Araneae) szerepe és jelentősége a biológiai növényvédelem területén…
(Keresztes Balázs-Marczali Zsolt-Markó Viktor)
A legtöbb „bioágens” – hasznos ragadozó – specialista, vagy legalábbis szűk gazdakörrel/zsákmánykörrel rendelkezik, ami gazdasági szempontból támadható felület. Az utóbbi évtizedekben kezdtek részletesebben foglalkozni a polifág predátorokkal (széles zsákmánykörrel rendelkező ragadozók), így a pókokkal is. Jelen cikk a pókok jelentőségéről, és a velük kapcsolatos eredményekről ad tájékoztatást.

A Luna szercsalád a gyümölcstermesztésben (x)
(Lovász Csaba)
Fluopiram hatóanyagú Luna Experience, illetve a Luna Privilege a Bayer Hungária Kft. ajánlatában az almatermésűek védelmére.

Ültetvények gyomhelyzete, gyomszabályozása, aktualitások
(Hornyák Attila)
Az ültetvények vegyszeres gyomszabályozása, gyomirtása teljesen más, mint a szántóföldi kultúráké. Ezekben az esetekben több évig, akár évtizedekig jelen van a kultúrnövény változó gyomflórával, amit minden évben olyan szinten kell herbicidekkel kezelni, hogy az ne veszélyeztesse a termelést. Ezért kiemelkedően fontos a szakmai alapon nyugvó telepítés tervezése, majd az évenkénti gyomirtás kivitelezése.

Az ipari-meggytermesztés jövedelmezősége magas és alacsony termelési színvonal mellett
(Apáti Ferenc)
Alacsonyabb, azaz extenzívebb színvonal mellett a költségarányos jövedelmezőség nem feltétlenül rosszabb, mint intenzív termelésnél. Az intenzív, magas színvonalú termelés nagy előnye az egységnyi területen elért jóval magasabb profittömegben rejlik. Emellett az írásból választ kaphatunk arra a kérdésre is, hogy a támogatások miért jelentik egy káros jelenség alapját.

Kihívásokkal teli évjárat (x)
(Syngenta)
Syngenta-technológia a szőlő védelmére.

A feldolgozott meggytermékek piaci és üzemgazdasági elemzése
(Kurmai Viktória)
A fagyasztottmeggy-gyártás és a meggybefőtt-gyártás költség-jövedelem viszonyainak elemzését ajánljuk Olvasóink figyelmébe.

Tallózás külföldi szaklapokban
(Összeállította Polgárné Balogh Eszter)
Áfonyatermesztés Lengyelországban.
Olaszországi gesztenyeimport.
Robot rovarok a beporzás szolgálatában.

Agrármúltunk nagyjai. Kamenszky Béla (1891-1964)
(Kurucz Miklós)
Agrármúltunk nagyjait bemutató sorozat keretében ebben a hónapban Kamenszky Béla életútját és munkásságát ismerhetik meg az Olvasóink.

Már elődeink is írták… 
(Inczédy Péter)

További ajánlataink

Védekezés hazánk jelentős szántóföldi kártevői ellen (2020) Szerk.: Dr. Keszthelyi Sándor

Ft

ELFOGYOTT!

2020-as kiadású, 112 oldalas, keménykötéses, színes fotókkal gazdagon illusztrált, látványos szakkönyv a kártevők/kárképek fotóival.

A könyv tartalmazza a 2021-ben várhatóan engedéllyel rendelkező szintetikus rovarölőszerek listáját. Jelen kiadvány fő célja a fontosabb kártevőkkel kapcsolatos aktuális védekezési információk egységes megjelenítése és azok termelőkhöz történő eljuttatása.

Pintér Csaba - Kazinczi Gabriella: Gyommagfotók (Gyomnövények generatív szaporítóképletei mikroszkópos felvételeken)

7000 Ft

2016-os kiadású, 88 oldalas, keménykötéses, színes fotókkal gazdagon illusztrált, látványos szakkönyv a gyommagok fotóival.

A „Gyommagfotók”mikroszkópos fotóatlasz. 58 fotótáblán 172 gyomfaj generatív szaporítóképlete került bemutatásra a kiadványban.

Benécsné dr. Bárdi Gabriella: Veszélyes 48

Ft

ELFOGYOTT!!! 2005-ös kiadású, 296 oldalas, keménykötéses, gazdagon illusztrált szakkönyv gyomnövényeinkről. A Gyakorlati Agrofórum hasábjain megjelent cikksorozatot átölelő kiadvány. Hasznos információkkal látja el olvasóit.

Dr. Jóri J. István: A talajművelőgép választás és üzemeltetés kézikönyve

5000 Ft

A talajművelőgép választáshoz és üzemeltetéshez készített kézikönyv az elmúlt 100 év ismeretanyaga, ill. a szerző 50 éves tapasztalata (BME Budapest, MGI Gödöllő) alapján készült. Megtalálhatók benne a tankönyvi ismeretek éppúgy, mint a Mezőgazdasági Gépkísérleti Intézet vizsgálati eredményei.

Bódis László: Barangolásaim

7500 Ft

Az itt bemutatott könyv borítóján, a színeiben pompázó őszi erdő egyik leveleit hullató fája alatt szomorkodik egy öreg pad. Szomorú, mert egyedül van. Arra kérem a Tisztelt Olvasót, hogy üljünk le erre az elárvult öreg padra, és ha van kedve, meg türelme, olvassuk együtt a barangolásaimról szóló történeteket.

Légrádi Miklós gondolatai és ajánlásai nem csak repcetermesztőknek

2000 Ft

Azért adtuk ennek az Agrofórumban megjelent írásokból összeállított interjúgyűjteménynek azt a címet, hogy „…nemcsak a repcetermesztőknek”, mert a beszélgetések során elhangzott gondolatok többsége más növényekre is vonatkoztatható.

Dr. Keszthelyi Sándor: A változó klíma és termesztéstechnológia hatása a szántóföldi kultúrák kártevőire

6500 Ft

2018 októberétől elérhető Dr. Keszthelyi Sándor harmadik, „A változó klíma és termesztéstechnológia hatása a szántóföldi kultúrák kártevőire” című önálló szakkönyve. A kiadvány az Agrofórum Kft. mint kiadó, illetve a támogató Adama Hungary Zrt. és a CortevaTM AgriScience DowDuPont Mezőgazdasági Divíziójának közreműködésével látott napvilágot.

Prof. Heszky László - Transzgénikus (GMO) növények - elmélet és gyakorlat

7000 Ft
ARCHÍVUM
KERESÉS / SZŰRÉS
Kulcsszó vagy címrészlet
Dátum
Szerző
Csak az extra lapszámokban keressen