2018. december

Ízelítő a tartalomból

A gyümölcsfák és gyümölcstermő cserjék hidegigénye

Az egyik az, hogy az enyhébb teleken a nagy hidegigényű növények nem kapják meg a szükséges hidegmennyiséget és nem lesz…

Dr. Szalay László

Alma és fája az etyeki Öreg-hegyen - Beszélgetés Hernyák Lászlóval és Hernyák Tamással

Útkereső, egyedit alkotó ember, aki bár nem itt született, az elmúlt húsz évben etyekivé vált. Érti és szereti a helyet,…

Stefanits Csaba

Borválasztás az ünnepi asztalra

A böjt szokására való ködös emlékek alapján karácsonykor halat kell enni. Sok család évente egyszer, ilyenkor készít otthon halat. Mindjárt…

Müller István
1 000 Ft
Tartalomjegyzék + ×

Hazahívtak a csillagok
(Dr. Bódis László)

FÓKUSZBAN A BOR

Borválasztás az ünnepi asztalra
(Müller István)
A borfogyasztás egy több érzékszervet érintő élmény, hiszen a poharak csengése, a boron átszűrődő gyertyafény vagy a beszélgetés közben elhangzó történetek is részeivé válnak. Nehéz tehát egy borral kapcsolatos élményt újrateremteni. Alapvetően a karácsonyi ünnepi asztalnál az ételhez célszerű a bort választani. A Szerző az ünnepi asztal minden fogásához a halászlétől a süteményekig segít a borválasztásban.

Budapest Borfesztivál – 27 éve a borkultúra szolgálatában
(Zilai Zoltán)
A magyarországi rendszerváltás talán egyik legsikeresebb, de bizonyosan leglátványosabb megújulását a szőlő-bor ágazat mutatta föl. A Budapest Borfesztivál, akkori nevén a Budapesti Nemzetközi Borfesztivál 1992-ben indult, tehát a kezdtek óta részese és kicsit alakítója is a szakma közel három évtizedének. Az írás a Budapest Borfesztivál több évtizede történetét eleveníti fel, bemutatva a sikeres és a nehéz éveket is, útkeresést és megújulás lehetőségét.

A Pannonhalmi Borvidék történelmi áttekintése
(Dr. Vaszari László, Vaszari Eszter Katalin)
A Pannonhalmi borvidék a legfiatalabb borvidékek közé tartozik, viszont történelmi múltját tekintve talán a legrégebbi. Az emlékek egészen Szent István koráig vezetnek vissza. A Pannonhalma – Sokoróaljai borvidék kialakulása az 1990-es évekre tehető, a földművelésügyi miniszter a 7/1990. (XII.25.) FM számú rendeletéhez kapcsolódóan. A borvidék zászlósfajtája az Olaszrizling, ebben változás nem történt a hosszú évek során, emellett nagyobb területen megtalálható az Irsai Olivér, a Rajnai rizling, a Chardonnay és a Tramini is. A borvidék egyik meghatározó pincészete az 1995-ben alapított Vaszary Pincészet Kft.

A kén-dioxid szerepe a borászati technológiában…
(Dr. Sólyom-Leskó Annamária, Dr. Kállay Miklós)
Korábban már az Agrofórum hasábjain is bemutattuk a kénessav borban kifejtett hatásait, rámutattunk szükségességére, megkerülhetetlenségére, illetve érintettük az emberi szervezetre gyakorolt élettani hatásait is. A mostani cikk áttekinti, hogy milyen hatásai vannak a kén-dioxidnak a borban, továbbá azt, hogy mit tegyünk a kereskedelmi forgalomban kapható kombinált szerekkel.

Alma és fája az etyeki Öreg-hegyen. Beszélgetés Hernyák Lászlóval és Hernyák Tamással
(Stefanits Csaba)
Hernyák Lászlóval és fiával Hernyák Tamással készült beszélgetésben arról olvashatnak, hogy a délszláv háború elől Magyarországra menekült család miként építette fel Etyeken az elmúlt évtizedekben a virágzó birtokot, kitérve a kacskaringós életút fontos állomásaira és a jövőbeli tervekre is.

Kimagasló minőség és a harmónia. A Nyakas Pince 20 éves története
 (Nyúlné dr. Pühra Beáta)
A Nyakas Pince (Zrt.) a Budai-hegység és a Gerecse között elterülő Zsámbéki-medencében, Tök falu határában található. Az írás a Nyakas Pince ültetvény és birtokszerkezetének, szőlőtermesztési és borászati technológiájának fejlődését mutatja be az 1998-2018 közötti időszakban, továbbá nemzetközi és hazai megmérettetéseken elért sikerekről számol be.

Elkapkodják az innen kikerülő borászokat. Beszélgetés Földesi Gyulával
 (Stefanits Csaba)
A hazai borászati képzés fellegvára Budafokon a Soós István Borászati és Élelmiszeripari Szakgimnázium és Szakközépiskola, vagy ahogy sokan ismerik korábbi neve alapján, a Borászati Technikum. Az intézmény sorsa sokszor viszontagságos volt, de mára ismét stabil alapokkal várja azokat, akik a bor vagy a borkészítés iránt érdeklődnek, és emellett piacképes, keresett szakmát tanulnának. Nehézségekről és eredményekről beszélgettünk Földesi Gyula igazgatóval.

NÖVÉNYVÉDELEM

Pont egy hosszú mondat végére, avagy zárszó az Agrofórum „Inváziós” sorozatához
(Dr. Keszthelyi Sándor)
Lezárult a 2016-ben indult „Inváziós” sorozat. A három év alatt pontosan 40 idegenhonos, inváziós kártevő fajt, vagy fajcsoportot mutattunk be, mintegy 47 különböző, felkért entomológus szakértő közreműködésével.

Tömeges kabóca jelenlét a kalászosok őszi vegetációjában
(Dr. Keszthelyi Sándor)
A 2018-as év páratlanul meleg őszi időjárása következtében számos kultúrában felszaporodtak a kártevők. Így történt ez az őszi árpa esetében is, ahol a törpe gabonakabóca (Macrosteles laevis) és a feketefoltos gabonakabóca (M. sexnotatus) jelenlétét észlelték a Kaposvár melletti Kaposújlak település határában.

Könyvajánló. Dr. Keszthelyi Sándor: A változó klíma és termesztéstechnológia hatása a szántóföldi kultúrák kártevőire
2018 októberétől elérhető Dr. Keszthelyi Sándor harmadik, „A változó klíma és termesztéstechnológia hatása a szántóföldi kultúrák kártevőire” című önálló szakkönyve. A kiadvány a Szerző tollából korábban megjelent cikkek, egy vezérfonal mentén összeállított gyűjteménye. Témája az ezredfordulót követő évek során az agrár-élettársulásokban károsító állati szervezetek klimatikus és termesztéstechnológiai eredetű változásainak elemzése.

Napraforgófajták rezisztenciavizsgálati eredményei, 2018.
(Gyócsi Piroska és mtsai)
A 2018-as provokációs és a teljesítménykísérletek napraforgó kórtani eredményeiről számolnak be a NÉBIH szakemberei. A provokációs kísérletekben a napraforgó-szádorról, a napraforgó peronoszpóráról és a fehérpenészes szárrothadásról gyűjtöttek adatokat, míg a teljesítménykísérletek középpontjában az alternáriás levél- és szárfoltosság és a hamuszürke szártőkorhadás állt.

Tiszántúli Növényvédelmi Fórum. Kutatási és gyakorlati eredményekről a debreceni konferencián. Beszámoló
 (Dr. Princzinger Gábor)
2018-ban immáron 23. alkalommal rendezték meg Debrecenben a DE Növényvédelmi Intézetének és a közreműködő társintézményeknek a szervezésében a Tiszántúli Növényvédelmi Fórumot, amit egyben nyolcadik nemzetközi növényvédelmi szimpóziumként is jegyeztek, mivel a kialakult szokást követve minden harmadik évben, így az idén is, az előadók között külföldi szakemberek is szerepeltek. A kétnapos program első napját az előadások töltötték ki, a második napon pedig szakmai és kulturális kiránduláson vehettek részt az érdeklődők. Emellett most sem maradt el az arra érdemes pályatársak kitüntetése, elismerése.

A szakmai kirándulásról… Beszámoló
(Szilágyi Arnold, Dr. Kövics György)
A 23. Tiszántúli Növényvédelmi Fórum második napján, a hagyományokhoz híven, szakmai kiránduláson vehettek részt a konferencia előadói, vendégei. Az ott látottakról olvashatnak útibeszámolót.

Beszélgetés Dr. Kis Györggyel, a „Magyar Ezüst Érdemkereszt” kitüntetettjével
(Dr. Békési Pál)
Dr. Kiss György ez év augusztusában dr. Nagy István miniszter úr kezéből vehette át a rangos kitüntetést, a Magyar Ezüst Érdemkeresztet. Ebből az alkalomból kértük fel Őt egy beszélgetésre, amelynek során megismerhetjük pályája legfontosabb állomásait.

10. helyezés a Nikon Small World 2018. évi mikrofotó versenyén
(Dr. Pintér Csaba)
Dr. Pintér Csaba a keszthelyi Pannon Egyetem Georgikon Karának nyugalmazott adjunktusa a nemzetközi NIKON Small World Photomicrography Competition elnevezésű pályázatán 2018-ban 10. helyezést ért el. A mikroszkópos fényképezésről, a mikrofotó versenyről olvashatnak összeállításunkban.

GÉPESÍTÉS, GÉPEK

Väderstad Rollex és Rexius rögtörő hengerek (x) (Vaderstad Kft.)
Ismerjék meg az egyedi csapágyazású, a teljes munkaszélesség mentén elért egyenletes súlyeloszlású Väderstad Rollex és rögtörő Rexius hengereket.

Gumiabroncs-körkép – 2018.
(Antos Gábor, Dr. Jóri J. István)
Az amerikai Harvey S. Firestone 85 évvel ezelőtt készítette el az első traktor gumiabroncsot, amelynek fejlődése nagy utat járt be napjainkig. A mezőgazdasági gumiabroncsok innovációja folyamatos, ugyanis a gumiabroncsgyártóknak a gépfejlesztések ütemében kell a növekvő méreteknek, a nagyobb teljesítményeknek, a szigorú agrotechnikai követelményeknek és a közúti biztonságnak, nem utolsó sorban pedig az üzemeltetői igényeknek megfelelő újdonságokkal megjelenniük.

Gépriport. Nehéz körülmények között is bizonyítanak a Väderstad gépek
(Hatala László)
Az itthoni extrém száraz körülmények között a talajművelés tette-teszi próbára az erő- és munkagépeket egyaránt. Riportunk helyszínén, a Bács-Kiskun megyei Öregcsertő-Csornapusztán sincs ez másképp, ahol a Vadas-Agro Kft.-nél már ugyan befejezték a gabonavetéseket, a repcét most inkább kihagyták a vetésforgóból, de megküzdöttek a talaj előkészítéssel – jelenleg mélylazítást végeznek – és várják a csapadékot, hogy megkezdhessék a szántást a tavaszi vetésű növények alá. A Väderstad talajművelő gépekről és a velük szerzett tapasztalatokról kérdeztük a kft. tulajdonosait: Vadasné Velker Magdolnát, aki nem mellesleg növényorvos és közgazdász is, és Vadas Ferencet.

A keveréktakarmány-gyártás műveletei és gépei (7.)
(Bellus Zoltán, Komka Gyula)
Sorozatunk hetedik számában a keveréktakarmány-gyártás tématerületének bemutatását a nedves hőkezelési eljárások közül a tósztolás, a kondicionálás, a nedves puffasztás, a pelyhesítés, a nedves extrudálás és expandálás, valamint a higienizálás műveleteinek ismertetésével fejezzük be.

Tovább bővül a KRAMER paletta (x)
A folyamatos és innovatív fejlesztéseknek köszönhetően újabb két típussal gazdagodik a KRAMER teleszkópos rakodógép kínálata: a 7 méteres gémmel rendelkező, KRAMER KT407 típusmegjelölésű géppel és a KRAMER KT429-essel, amely 4,2 tonna maximális emelési kapacitással és 9 méteres gémmel rendelkezik.

Aprómag vetése forgóboronás vetőgéppel – HORSCH Express KR vagy Pronto KR (x)
(Szász Zoltán)
A HORSCH palettáján nagyon rég megtalálható a Pronto 6 KR vetőgép típus, melynél két 3 m-es forgóboronát találunk ingaként felfüggesztve. A kisebb termelőkre is gondolva, a cég kínálatban megtalálható az Express KR függesztett forgóboronás vetőgép is.

FIGYELMÉBE AJÁNLJUK

Könyvajánló. Bódis László: Barangolásaim
A kiadvány a Szerző Agrofórumban megjelent, bevezetőnek szánt írásait kötetbe gyűjtve teszi közzé.

20 tonnás álomhatár fölé repít a Replik (x)
(Marsai Viktor)
Korunk egyre szélsőségesebb időjárása komoly kihívások elé állítja azokat a gazdákat, akik a szántóföldi termesztésnek szentelték életüket. Ilyen körülmények között szinte lehetetlennek tűnik rekordtermést elérni – de az új SAATEN-UNION-kukoricahibriddel, a REPLIK-kel a hektáronként 20 tonnás lélektani határ is átléphető.

A szerelem kertje, avagy Martonvásár szíve – a Brunszvik kastély
(Dr. Bódis László)
Megújult a martonvásári Kastélypark. Október 25-dikén tartott ünnepség keretében adták át a városnak a Brunszvik-kert névre keresztelt és felújított parkot, amelyet Spányi Antal megyés püspök szentelt fel. Az ott elhangzottakról adunk közre egy összefoglalót.

Egy hivatás gyökerei… Beszélgetés Ertseyné dr. Peregi Katalinnal, a Fleischmann Rudolf Díj kitüntetettjével
 (Dr. Oláh István)
A 2018-ban Fleischmann-díjjal és NÉBIH-díjjal kitüntetett Ertseyné Peregi Katalinnal készült beszélgetés során betekintést nyerhetünk egy eredményes és sikerekben gazdag szakmai pályafutás részleteibe.

A világ élvonalában a magyar vetőmagágazat. Tudósítás
(b.l.)
Tartja vezető pozícióját a magyar vetőmag, amely magas szinten képviseli a világban a vetőmagágazatot. Ennek jegyében tartotta jubileumi konferenciáját a 25 éves Vetőmag Szövetség Szakmai Szervezet és Terméktanács, 2018. november 6-dikán Herceghalomban, az Abacus Hotelben. A rendezvényen előadást tartott Dr. Feldman Zsolt, az AM államtitkára, Takács Géza, a Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke és Michael Keller, a Nemzetközi Vetőmag Szövetség főtitkára.

Betakarítási eredmények, 2018. Tudósítás
(Dr. Oláh István)
Az Agrárminisztérium mezőgazdaságért felelős államtitkára Feldman Zsolt, 2018. november 8-án sajtótájékoztatót tartott Petőházi Tamással, a Gabonatermesztők Országos Szövetsége elnökével. A szokásosnál jóval korábban adtak rövid tájékoztatást a terméseredményekről és a piaci kilátásokról. Az ott hallottakat foglalta össze kollégánk.

AF nyereményjáték eredményhirdetés (1.)
Az Agrofórum az elmúlt évekhez hasonlóan 2018-ban is regisztrációs és előfizetői nyereményjátékot hirdetett honlapján és szaklapjában. A fődíj ezúttal egy KUHN MDS 19.1 Q sebességarányos műtrágyaszóró volt, amit digitális és nyomtatott lapunk kombinált előfizetői között sorsoltunk ki. Legszerencsésebb olvasónk ezúttal Pap Urbán Károly volt, akinek a KUHN Center Magyarország Kft. kecskeméti telephelyén adhattuk át a nagyjából 1,5 millió forintot érő gépet.

Kertgazdaság 50. évfolyam
(Dr. Hrotkó Károly)
A SZIE Kertészettudományi Kar és az Agrárminisztérium Herman Ottó Intézete által kiadott tudományos folyóirat, a KERTGAZDASÁG 50. évfolyama jelenik meg 2018-ban. Ebből az alkalomból a Kertészettudományi Kar a lapot kiadó Herman Ottó Intézettel közösen jubileumi ünnepséget szervezett 2018 október 18-án. A lap első száma 1969-ben jelent meg. A folyóirat alapítója a Mezőgazdasági és Élelmezésügyi Minisztérium, az akkori miniszter, Dr. Dimény Imre volt.

A teljesítési időpont helyes értelmezése és alkalmazása
(Törökné Rácz Erzsébet)
A teljesítési időpont ellenőrzése általában minden nagyobb összegű ügylet esetében megtörténik az adóellenőrzés során, így kiemelt figyelmet kell fordítani ennek meghatározására, ezért néhány esetet nézzünk meg tételesen is.

A MAÏSADOUR Semences – új logó, új szlogen (x)
(Csigó György Tamás)
Kukorica és napraforgó hibridek a MAÏSADOUR Semences kínálatában.

Egész évben kiskert
(Tóthné Bogdányi Franciska)

Innováció, teljesítmény, minőség és megbízhatóság (x)
(Balogh László)
Az elmúlt szezonban sikeresen mutatkozott be a magyarországi piacon az egyik legnagyobb termőképességű EURALIS napraforgó, az ES LORIS linolsavas Clearfield Plus hibrid, amelynek főbb jellemzőit ismerteti az írás.

PRECÍZIÓS MŰHELY

Villanyagronómia. Megcélzod a csillagokat, vagy törekszel a kiszámíthatóságra?
(Lajos Mihály)
A 2018 decemberi lapszámban új rovat indul Precíziós műhely címmel, amelynek célja, hogy támogassuk az innovációalapú technológiai fejlődés megvalósulását, valamint hangsúlyt fektessünk a legújabb agronómiai ismeretek népszerűsítésére is. Hangsúlyt fektetünk arra, hogy a digitalizáció és a növénytermesztés társ- és résztudomány-területeit is a szükséges mértékben és harmonikus arányban megjelenítsük a rovatban, hogy lehetőség szerint az átadott információ homogén, a gazdálkodó számára használható és hasznos egységgé álljon össze munkánk nyomán.
A rovat első cikkében egy olyan amerikai tanulmányt mutatunk be, amely arra keresi a választ, hogy mindig a csúcstermésre vagy inkább a termőterület adottságaihoz igazodó, fenntartható szintű terméshozamra fókuszálva alakítsuk-e ki kukoricatermelési stratégiánkat, határozzuk meg a tápanyag-utánpótlás mértékét.

TALAJÉLET, TALAJOLTÁS

Együttes cselekvés a termőtalajokért!
(Magyar Talajbaktérium-gyártók és -forgalmazók Szakmai Szervezete)
A Magyar Talajbaktérium-gyártók és -forgalmazók Szakmai Szervezete által készített írás fókuszában a termőtalajok szervesanyag-tartalmának megőrzése áll, amely az egészséges talajmikrobiológiai élet alapját jelenti.

AGRÁRGAZDASÁG

Napraforgómag – betakarítás idején
(Dr. Tikász Ildikó Edit, Dr. Molnár Zsuzsa)
A 2018/2019. gazdasági évi napraforgótermés betakarítása a végéhez közelített az északi félteke főbb termelő országaiban, sőt, Európában be is fejeződött a cikk írásának az idején. Az előzetes eredmények alapján úgy tűnik, hogy globális szinten rekord mennyiségű, megközelítőleg 50-51 millió tonna napraforgómag kerülhet a tárolókba a folyó szezonban, 5-10%-kal több, mint egy évvel korábban. Ezzel szemben az EU-28-ban a múlt évinél 2-4%-kal kevesebb, 9,6 millió tonna körüli mennyiségre számítanak az elemzők az idén.

ZÖLDSÉGTERMESZTÉS

Idén is jelentkezett a bórhiány-betegség
(Dr. Terbe István)
A bórnak, mint az egyik legjelentősebb mikrotápelemnek az ellátásából adódó növekedési és fejlődési zavarok számos növényfajon, szántóföldi és kertészeti kultúrán, lágyszárúakon és ültetvényekben egyaránt megfigyelhetők. A szerző számba veszi azokat a legfontosabb kultúrákat, ahol a bór hiánya idén különböző mértékben és formában jelentkezett, ismerteti a szimptómákat. A téma a szárazságból adódóan újra aktuálissá vált.

Chilis rozé borzselé és társai. Aranyérmes gasztronómiai különlegesség Seregélyesről
(Gribek Dániel)
Ifjabb Petrohay György a Fejér megyei Seregélyes térségében a családi gazdaságban „melléktevékenységként” chilit termeszt. E csípős paprikából különleges, világhírnévre szert tett termékek készülnek. A Noir enyhén csípős, rozé borzselé egy amerikai megmérettetésen három aranyérmet is szerzett. És mindez egy munkán kívüli hobbi eredménye. Az írásból megismerhetők a kulináris érdekességek és a chilipaprika termesztésének fortélyai.

GYÜMÖLCSTERMESZTÉS

A növekedés- és érésszabályozó anyagok hatásvizsgálataitól a multirezisztens almafajták nemesítéséig.  - Beszélgetés Dr. Tóth Magdolnával, a Fleischmann Rudolf Díj kitüntetettjével
(Dr. Szalay László)
Tóth Magdolna professzor asszony 2018. augusztus 20-án Fleischmann Rudolf Díjban részesült. Az rangos elismerést elsősorban az alma rezisztencianemesítésben elért kimagasló eredményeiért nyerte el.

A gyümölcsfák és gyümölcstermő cserjék hidegigénye
(Dr. Szalay László)
A mérsékelt égövi lombhullató fák, így a nálunk termesztett gyümölcsfajok is egy bizonyos hidegmennyiséget igényelnek a téli nyugalmi időszak során a mélynyugalmi állapotuk megszűnéséhez, és ahhoz, hogy zavartalanul tudjanak továbbfejlődni, a következő tavasszal kivirágozni, majd termést érlelni. A cikk ismerteti a téli nyugalmi állapot kialakulásának fiziológiai hátterét, a mélynyugalmi időszak végének meghatározását lehetővé tevő módszereket. A hidegigény kiszámításának bemutatása mellett arra is választ kaphatunk, hogy miként válasszunk fajtát a hidegigény alapján.

KITEKINTÉS

Újra Rennes-ben az állattenyésztés színe-java: SPACE 2018. Beszámoló
(Dr. Somogyi Norbert)
Az idei évben már 32. alkalommal nyitotta meg kapuit a nyugat-franciaországi Rennes-ben, „Bretagne kapujában” a nemzetközi állattenyésztési szakkiállítás és vásár. A 2018-as SPACE-nak az innováció, az állatjólét, az egészség és a környezet védelme egyaránt kiemelt fontosságú területei voltak.

Az innováció fellegvárában: IVIFHO – 2018.
(Dr. Szalay Attila)
Az INTERVITIS+INTERFRUCTA+HORTITECHNIKA (IVIFHO) elnevezésű nemzetközi kertészeti szakkiállítás immáron másodjára várta az érdeklődőket, amelyet kétévente szerveznek meg németországi Stuttgartban. A szőlészet és borászat, a gyümölcsfeldolgozás, továbbá a gyümölcslevek, illetve szeszes italok nemzetközi technológiai szakvásárának szervezői kiemelt figyelmet fordítottak a feltörekvő kelet-közép-európai országokra.

Tallózás külföldi szaklapokban
(Összeállította: Polgárné Balogh Eszter)
A béta-karotinban gazdag édesburgonya életeket menthet

EGYÉB SZAKMAI KÖZLEMÉNYEK

Információszerzés és döntéstámogatás az agráriumban – friss piackutatási adatok (x)
(Pólya Árpád, Varanka Mariann)
Az AgroStratéga felmérésében az agráriumot jellemző fejlesztési beruházási kedv alakulását vette górcső alá generációs bontásban.

Jegyzet gazdálkodóknak. Boros gondolatokról kérdőjelekkel
(Kurucz Miklós)
Az e havi jegyzet témája a bor. A Szerző a borral kapcsolatos, de egymással nem mindig összefüggő – témákat vet fel, néhol azokat kérdéssel lezárva, a véleményt és a választ ki-ki magában fogalmazhatja meg. Szó esik az Országos Borversenyről, az év bortermelője címről és a Magyar Bor Akadémiáról is.

Agrármúltunk nagyjai. Deininger Imre (1844-1918)
(Kurucz Miklós)
Deininger Imre javaslatára 1878-ban Magyaróváron hozták létre az első Vetőmagvizsgáló és Növényélettani Kísérleti Állomást, amelynek igazgatója ő lett. Pályafutása során a debreceni, a keszthelyi és a magyaróvári tanintézetben oktatási tevékenységet folytatott, emellett érdeklődése az archeobotanika területére is kiterjedt.

 

További ajánlataink

Pintér Csaba - Kazinczi Gabriella: Gyommagfotók (Gyomnövények generatív szaporítóképletei mikroszkópos felvételeken)

6500 Ft

2016-os kiadású, 88 oldalas, keménykötéses, színes fotókkal gazdagon illusztrált, látványos szakkönyv a gyommagok fotóival.

A „Gyommagfotók”mikroszkópos fotóatlasz. 58 fotótáblán 172 gyomfaj generatív szaporítóképlete került bemutatásra a kiadványban.

Benécsné dr. Bárdi Gabriella: Veszélyes 48

4500 Ft

2005-ös kiadású, 296 oldalas, keménykötéses, gazdagon illusztrált szakkönyv gyomnövényeinkről. A Gyakorlati Agrofórum hasábjain megjelent cikksorozatot átölelő kiadvány. Hasznos információkkal látja el olvasóit.

Dr. Jóri J. István: A talajművelőgép választás és üzemeltetés kézikönyve

4500 Ft

A talajművelőgép választáshoz és üzemeltetéshez készített kézikönyv az elmúlt 100 év ismeretanyaga, ill. a szerző 50 éves tapasztalata (BME Budapest, MGI Gödöllő) alapján készült. Megtalálhatók benne a tankönyvi ismeretek éppúgy, mint a Mezőgazdasági Gépkísérleti Intézet vizsgálati eredményei.

Bódis László: Barangolásaim

7000 Ft

Az itt bemutatott könyv borítóján, a színeiben pompázó őszi erdő egyik leveleit hullató fája alatt szomorkodik egy öreg pad. Szomorú, mert egyedül van. Arra kérem a Tisztelt Olvasót, hogy üljünk le erre az elárvult öreg padra, és ha van kedve, meg türelme, olvassuk együtt a barangolásaimról szóló történeteket.

Légrádi Miklós gondolatai és ajánlásai nem csak repcetermesztőknek

1500 Ft

Azért adtuk ennek az Agrofórumban megjelent írásokból összeállított interjúgyűjteménynek azt a címet, hogy „…nemcsak a repcetermesztőknek”, mert a beszélgetések során elhangzott gondolatok többsége más növényekre is vonatkoztatható.

Dr. Keszthelyi Sándor: A változó klíma és termesztéstechnológia hatása a szántóföldi kultúrák kártevőire

6000 Ft

2018 októberétől elérhető Dr. Keszthelyi Sándor harmadik, „A változó klíma és termesztéstechnológia hatása a szántóföldi kultúrák kártevőire” című önálló szakkönyve. A kiadvány az Agrofórum Kft. mint kiadó, illetve a támogató Adama Hungary Zrt. és a CortevaTM AgriScience DowDuPont Mezőgazdasági Divíziójának közreműködésével látott napvilágot.

Prof. Heszky László - Transzgénikus (GMO) növények - elmélet és gyakorlat

6500 Ft
ARCHÍVUM
KERESÉS / SZŰRÉS
Kulcsszó vagy címrészlet
Dátum
Szerző
Csak az extra lapszámokban keressen