2018. február

Ízelítő a tartalomból

Az éghajlat és a mezőgazdaságnak fontos szélsőségek alakulása 2050-ig hazánkban

A jövőbeli éghajlatváltozás modellezése több okból kifolyólag bizonytalansággal terhelt. Egyrészt az éghajlatváltozás alakításában döntő szerepet játszó emberi tevékenység változásáról csak…

Szabó Péter

Gyümölcsfák rendellenes nyári és ősz eleji virágzása

Először újonnan telepített szilvafán fedeztem fel virágot. Ez az eset 2010. szeptember 15-én történt. A kinyílott virág ’St. Julien A’…

Kajtár-Czinege Anikó

A zöldítés szerepe az erózió elleni talajvédelem rendszerében

Hazánkban a talajerózió által veszélyeztetett terület mintegy 2,3 millió ha kiterjedésű (1. kép). Az elmúlt 30 évben zöldmezős beruházások céljára…

Dr. Horváth Jenő
1 000 Ft
Tartalomjegyzék + ×

Nagy most a csend
(Dr. Bódis László)

A HÓNAP TÉMÁJA

Agrár-külkereskedelmünk a finisben
(Dr. Szabó Jenő, Molnár Ilona)
Agrár- és élelmiszeripari termékexportunk, a jó pár évnyi stagnálás után rendkívüli dinamikával indított 2017 első felében. A növekedési ütem az év közepéig még a 15%-ot is meghaladta. Enyhe ütemcsökkenést csak az ősz hozott, de a 9 havi növekedési ütem így is meghaladta a 13%-ot, amire példa az elmúlt évtizedekben nem volt. Az írás áttekintést nyújt agrár-külkereskedelmünk 2017. évi pozitívumairól, főbb agrárpiacainkról és az egyes termékkörök jellemzőiről.

Fejlessze vállalkozását teljes körű finanszírozással!
Vállalkozásfejlesztés a Takarék Bank finanszírozásával.

FÓKUSZBAN AZ ÉGHAJLAT ÉS AZ IDŐJÁRÁS

2018: Melegedő környezet, hazai éghajlati tendenciák
(Dr. Lakatos Mónika)
Az utóbbi évtizedeket globálisan és Magyarországon is magas hőmérsékleti anomáliák jellemzik. Az egymást követő évek szélsőséges csapadékviszonyai pedig komoly kihívást jelenteknek a mezőgazdaság szereplői számára. Az éghajlati állapot folyamatosan nyomonkövetésével, a várható változások figyelembevételével lehet az időjárási szélsőségek miatt fellépő kihívásoknak megfelelni. Az OMSZ éghajlati monitoring adatai és regionális klímamodell eredményei segítséget nyújtanak ehhez.

Az éghajlat és a mezőgazdaságnak fontos szélsőségek alakulása 2050-ig hazánkban
(Szabó Péter, Zsebeházi Gabriella)
Az Országos Meteorológiai Szolgálatnál jelenleg három regionális klímamodell-szimuláció áll rendelkezésre a jövőbeli magyarországi éghajlatváltozás vizsgálatára. Noha a hőmérsékleti változások irányában a szimulációk egyetértenek, annak mértékében különbségek adódnak, mely különösen igaz az extrém események gyakoriságváltozására. A csapadék esetében már a változás iránya sem mindig egyértelmű.

DriDanube – Aszály 2017-ben
(Bíróné dr. Kircsi Andrea)
Egyre több hír szól arról, hogy 2017-ben a földi átlaghőmérséklet kiemelkedően magas volt. Ugyanakkor nálunk a természeti katasztrófák közül egyrészt a rövid idejű szélsőséges időjárási események, másrészt a hosszabb időszakra jellemző éghajlati jelenségek okozta károk miatt marad emlékezetes az elmúlt év. A Duna régió országait, így hazánkat is 2003, 2007, 2012, 2015 után 2017-ben újra aszály sújtotta. A „DriDanube – Aszálykockázat a Duna régióban” nevű projekt kiemelt figyelemmel kíséri hazánk tágabb régiójában a csapadék tartós hiányával kezdődő komplex éghajlati jelenséget, az aszályt.

A 2017-es év időjárási viszonyainak áttekintése a növénytermesztés szempontjából
(Vadász Vilmos)
Az elmúlt év hazai időjárási viszonyait havi bontásban mutatja be a szerző.

A 2017. évjárat szőlőfenológiai elemzése Mádon
(Leskó István)
A 2017. esztendő különösebb növényvédelmi gond és járvány nélkül, kiváló száraz és szép édes boros és végre aszús évjáratként közepes termésmennyiséggel illeszkedik be a kiváló évjáratok sorába. A mádi térség időjárási viszonyainak alakulása, azok szőlőfejlődésre gyakorolt hatása olvasható havi bontásban.

NÖVÉNYVÉDELEM

XXVIII. Keszthelyi Növényvédelmi Fórum – fókuszban a gyakorlatorientált növényvédelemi kutatás. Beszámoló
 (Polgárné Balogh Eszter)
A beszámolóban a XXVIII. Keszthelyi Növényvédelmi Fórum Plenáris ülésén elhangzott előadások rövid összefoglalója olvasható, így szó esik Magyarország takácsatkáiról és laposatkáiról, a növényvédő szer hatóanyagok fejlesztésének történetéről, jelentős vírusos betegségekről, rezisztenciát áttörő vírusizolátumokról, valamint a kertészeti kultúrák kártevőinek változását befolyásoló tényezőkről.

A kaukázusi borostyán (Hedera colchica) antraknózis betegsége
(Dr. Varga Zsolt)
A kaukázusi borostyánnal Magyarországon főként botanikus kertekben, arborétumban és egy-két kiskertben találkozhatunk. A kaukázusi borostyán antraknózis betegségét okozó Colletotrichum trichellum kórokozó gombafajt 2016-ban azonosították hazánkban. Jelen publikáció célja, hogy ismertesse a kaukázusi borostyán antraknózis betegségének tüneti megjelenését, a betegséget okozó kórokozó gombát és felhívja figyelmet a természeti értékeinket adó növényfajok napjainkra jellemző rendkívüli növényvédelmi kitettségére.

A Cruiser 350 FS csávázószerrel kezelt vetőmag vetéséhez… (x)
(Syngenta Kft.)
A Cruiser 350 FS csávázószerrel kezelt vetőmag vetéséhez kapcsolódó adatszolgáltatási kötelezettséggel kapcsolatos tudnivalók.

Syngenta – 2018. Újdonságok fajtákról, technológiákról. Beszámoló
(Dr. Princzinger Gábor)
Az idén is megtartotta szántóföldi növények termesztéséről és növényvédelméről szóló szakmai tájékoztatóit a Syngenta Kft. Az ország több pontján szervezett szakmai tanácskozások közül lapunk a székesfehérvári rendezvényen képviseltette magát.

Ne kockáztasson, ha van biztos megoldás! (x)
(Horváth András)
Kukoricabogár lárva kártétel ellen Force 1,5 G talajfertőtlenítő készítmény a Syngenta Kft. kínálatában.

I. FMC Növényvédelmi Termelői Konferencia. Beszámoló
(Dr. Princzinger Gábor)
Az ország öt helyszínén megrendezett szakmai rendezvényeivel indította az idei évet januárban az FMC-Agro Hungary Kft. A többfrontos évadnyitás érthető, hiszen a cég működésében korszakos változások történtek: korábbi DuPont hatóanyagok, termékek és kutatás-fejlesztési tevékenységek megvásárlásával nemcsak egy valódi fejlesztő céggé vált, hanem a világon és Magyarországon az első öt meghatározó növényvédelmi vállalat közé is került az FMC.

Napraforgó gyomirtás minden körülmények között (x)
A napraforgó gyomirtásában a preemergens technológia évtizedek óta általánosan használt eljárás, azonban az elmúlt években több hatóanyag is kivonásra került (pl. az acetoklór vagy idén az oxifluorfen). Ugyanakkor elterjedtek az állományban is kezelhető, herbicid-toleráns hibridek, és ez a technológia jó kiegészítő lehetőséget biztosít, ha valamilyen oknál fogva az alapkezelés nem lenne elegendő. Successor T, Successor 600 és Express 50 SX a FMC-Agro Hungary Kft. ajánlatában.

NUFARM: fontos, hogy helyén kezeljük a dolgokat
(Stefanits Csaba)
A Nufarm még tavaly októberben az ausztrál tőzsdén jelentette be, hogy „Century Portfolio” néven megvásárolja az Adama, illetve a Syngenta több mint 50 növényvédő szerből (és különböző jogokból) álló csomagját, amelyet a két vállalat az európai piacon kínált. A Nufarm a tranzakció során 490 millió dollárt fizet a ChemChinának, illetve még 50 milliót a meglévő készletekért. Röviddel ezután hasonló üzletről számolt be az ausztrál vállalat, melynek során az FMC-től vásárolt üzletrészt. Az akvizíció hazai hatásairól, illetve a Nufarm magyarországi terveiről Salamon Györgyöt, az idén 10 éves Nufarm Hungária Kft. ügyvezetőjét kérdeztük.

Kipróbált megoldások a kukorica gyomirtására (x)
 (Salamon György)
A kukorica gyomirtásának szakszerű és költségtakarékos megoldására mutat be néhány, gyakorlatból vett termelői tapasztalatot a Nufarm Hungária Kft a Zeagran Top és a Kideka Power csomagok használatával.

Gyakorlati tapasztalatok az Atonik használatához (x)
(Arysta LifeScience Magyarország Kft.)
A biostimulátorok használatával kapcsolatban sok kérdés merül fel, hogyan és mikor juttassuk ki, milyen a keverhetősége más készítményekkel, és nem utolsósorban a fitotoxicitás kérdése, ami foglalkoztat bennünket. Gyakorlati tanácsok az Atonik sikeres használatához az Arysta LifeScience Magyarország Kft.-től.

Onyx. Új hatóanyag a kukorica gyomirtásban (x)
Az Onyx Duo (piridát hatóanyagú Onyx és mezotrion hatóanyagú Temsa SC) használatával gyors és látványos hatást kapunk kétszikűek ellen. A mezotrion talajon keresztüli tartamhatást biztosít (bemosó csapadék, és gyomborítottság függvényében), amennyiben a kezelés idején más egyszikű gyomnövények is megjelennek és szükséges a védekezés során a csomagot kiegészíteni Samson Extra 6 OD-vel – áll a Belchim Crop Protection ajánlatában.

GÉPESÍTÉS, GÉPEK

Digitális Mezőgazdaság az európai mezőgépgyártók megközelítésében
(Dr. Jóri J. István)
A népesség rohamos növekedése, a mezőgazdasági területek folyamatos csökkenése olyan kihívást jelent, amelyre a hagyományos termesztési technológiákkal nem lehet megfelelő választ adni. Az infokommunikációs technológiák (ICT) fantasztikus gyorsaságú általános fejlődése viszont olyan lehetőséget rejt magában, amellyel élve a mezőgazdasági termelés új korszakba léphet. Ezekből a folyamatokból nem maradhatnak ki a mezőgazdasági gépesítéssel foglalkozó intézmények, vállalatok sem. Az Európai Mezőgépgyártók Szövetsége (CEMA) is megfogalmazta vízióját a Digitális Mezőgazdaságról, amelyről az összeállításban olvashatnak.

Gépriport. Magányos kis bika a szarvascsordában
(Hatala László)
Csicsely Róberttel, a Veszprém megyei Takácsiban működő Csi-Ko Cseresznye Kft. egyik tulajdonosával készült riportból megismerhetik a vállalkozásban használt Lamborghini RF 100 keskeny nyomtávú traktorral szerzett tapasztalatokat.

Európai mezőgépforgalmazók márkaelégedettségi indexe 2017-ben
 (Dr. Magó László)
Az CLIMMAR (Európai Mezőgazdasági Gépkereskedők Szövetsége), mely szervezetnek hazánkból a Mezőgazdasági Eszköz- és Gépforgalmazók Országos Szövetsége (MEGFOSZ) is tagja, 2011 óta több országra kiterjedően felmérést készít a gépkereskedők körében annak megállapítása céljából, hogy milyen mértékben elégedettek traktorgyártó beszállítóik tevékenységével és szolgáltatásaikkal. A felmérés eredményeinek összefoglalása lapunk hasábjain olvasható.

Élőben az Agritechnica kiállításról (2.) Újdonságok a világ legjelentősebb agrárrendezvényéről. Beszámoló
(Gribek Dániel)
Folytatódik a 2017-es, hannoveri Agritechnica kiállításon látottakat bemutató cikksorozatunk. További érdekes újdonságokat mutatunk be röviden a németországi mezőgazdaságigép-kiállításról.

Gépmúzeum (31.) Lovas eszközök – néprajzi élménytár a Kacár-tanyán
(Dr. Szekeres Béla)
A Gépmúzeum rovatban ebben a hónapban a Kacár-tanyát mutatjuk be. Megismerhetjük a régi paraszti gazdálkodás gépeit, eszközeit. Itt még bőven találhatunk lóvontatású eszközöket is – ráadásul nem múzeumi, „holt” tárgyként, hanem használatban.

Maradéktalanul elszállt minden félelem. Riport
(Gribek Dániel)
Fentor Attila és édesapja tavaly vásárolt egy új Mascar Tuareg fixkamrás körbálázót a SZEGÁNA Kft.-től, amivel főként saját állatállományuk ellátására készítenek takarmányt. Az eddigi tapasztalatokról a fiatal gazdálkodóval a Pest megyei településen, otthonában beszélgetett kollégánk.

Díjazott magyar fejlesztések az év legjelentősebb hazai agrárkiállításán. Beszámoló
(Gribek Dániel)
December 15-én, HUNGEXPO területén szervezett sajtótájékoztatón mutatták be a 2018-as AGROmashEXPO, AgrárgépShow, MagyarKert, valamint Szőlészet és Pincészet kiállítások termékdíjasait. Az Agrofórum – főként zöldségtermesztőknek szóló – januári lapszámában a kitüntetett magyar fejlesztések közül már bemutattuk a gépesítési kategóriában Hazai Termékfejlesztési Díjat elnyerő Auditker FB 1000 R fóliafelszedő berendezését. Ezúttal a többi magyar innovációt mutatjuk be.

FIGYELMÉBE AJÁNLJUK

Könyvajánló. Talajművelési ABC. Birkás Márta új könyve
A 2010-ben a Mezőgazda Kiadónál megjelent – azóta is sikeres – Talajművelők zsebkönyve után a Szerző igazi különlegeséggel lepte meg a talajokért tevő és tenni akaró olvasóit. A szakkönyv a talajminőség javító, talajszerkezet-, víz-, szervesanyag- és költségkímélő művelésre áttérés hasznosságát sugallja, bemutatva azokat a feltételeket is, amelyek teljesítésével ezek a célok sikerülhetnek.

Dekalb® Smart „Easy” precíziós vetőgép nélkül! (x)
 (Hajdu Attila, Csengődi Péter)
A Dekalb® Smart „Easy” vetés technológia a talajtextúra x DEKALB hibrid x elvárt termésszint összefüggés alapján képes meghatározni mind az adott területre alkalmas DEKALB® hibridet, mind annak optimális tőszámát, követvén a talaj fizikai összetételének változását gyakorlatilag méterenként. Ez hatékonyabb költségfelhasználás mellett célozza a jövedelmezőség növelését.

Tavaszi NPK- és fejtrágyázás Genezis technológiával (x)
Genezis Pétisó, Genezis NS 21:24, Genezis NPK és Kompaktált Genezis NPK műtrágyák a tavaszi NPK- és fejtrágyázásra a Genezis ajánlatában.

Barátkozzunk a növényekkel. Lapajánló
(AF)
A kisalakú és megjelenésében mértéktartó, de annál tartalmasabb kiadvánnyal, a negyedévenként megjelenő Növénybarát újsággal rukkolt elő a Kertészek és Kertbarátok Országos Szövetsége.

Okos döntés 2018 tavaszára – milyen szójafajtába érdemes fektetni? (x)
Szójafajták – SY Livius, SY Eliot, ES Mentor, Kent, ES Mediator, Steara, SG Eider – a Lajtamag kínálatában.

Paradigmaváltás a foszfortrágyázásban (x)
A foszfor hiányát a növények rövid ideig képesek csak tolerálni. A talajok igen magas foszfortartalma ellenére a foszforellátás sokszor nehézségekbe ütközhet, mert a növény számára felvehető vízoldható foszfor mennyisége ennél nagyságrendekkel alacsonyabb. Timac AGRO által kínált TOP-PHOS foszfor hatóanyag a hagyományos szántóföldi foszforpótlási technológiákkal szemben lehetőséget ad arra, hogy a gazdálkodók a tenyészidőben folyamatosan hozzáférhető, stabil foszfor hatóanyagbázist hozzanak létre, a talajban megnövelve a felvehető foszfor szintet.

Innováció, teljesítmény, minőség és megbízhatóság (x)
(Balogh László)
Az EURALIS innovatív cégként időben felismerve a klímaváltozás várható kedvezőtlen hatásait, Tropical Dent néven külön nemesítési programot indított el a kukoricában abból a célból, hogy olyan hibrideket állítson elő, amelyek jól alkalmazkodnak a megváltozott időjárási körülményekhez, öntözetlen és esetenként aszályos körülmények között is maximális termésbiztonságot és magas hozamot garantálnak. ES MYLORD, ES LAGOON, ES FARADAY és ES HORNET az EURALIS kínálatában.

YieldON, a hozamfokozó szántóföldi biostimulátor (x)
(Malagrow Kft.)
A Valagro legújabb fejlesztése a Malagrow Kft. ajánlatában szereplő YieldON hozamnövelő készítmény. A három különböző növénycsaládból kivont, biológiailag aktív hatóanyagoknak és a hozzáadott mikroelemeknek (Mn, Zn, Mo) köszönhetően a YieldON javítja a tápanyagok felvételét, a cukrok és a kész tápanyagok szállítását, a sejtosztódás támogatásával pedig növeli a szemek számát és ezermagtömegét, míg az olajsav-bioszintézis hatékonyságának fokozásával jelentős mértékben javítja a beltartalmi értékeket is.

Meszezés, tavasszal? – Természetesen (x)
(Wágner József)
A Carmeuse Hungária Kft. kínálatában szereplő TERRCALCO 95 egy új, innovatív, szemcsés szerkezetének és kezelhető hektáronkénti dózisának köszönhetően műtrágyaszóróval könnyen és minimális porzással kijuttatható talajmeszező anyag, amely aktív kalcium hatóanyagának köszönhetően a talajban gyorsan fejti ki jótékony hatását.

Parányi segítők a bajban! (x)
A Mikro-Vital termékcsalád baktériumai hozzájárulnak a növények egyenletes táplálásához, segítik a humuszvegyületek kialakítását és serketik a gyökérzet fejlődését. Mikro-Vital baktériumtrágyák a Bio-Nat-tól.

A zöldítés szerepe az erózió elleni talajvédelem rendszerében
(Dr. Horváth Jenő, Dr. Szabó József, Horváth Katalin)
Hazánkban a talajerózió által veszélyeztetett terület mintegy 2,3 millió ha kiterjedésű. A talajpusztulás intenzitása, vagyis a talajveszteség a talajveszteségi egyenlet segítségével becsülhető, azaz határozható meg. A termesztett növényeknek az erózió elleni védelemben kulcsszerepük van. Megkülönböztethetők a jó és a rossz talajvédő hatású növénycsoportok. Jelenlegi növénytermesztési szerkezetünk alkalmatlan a hatékony talajvédő vízszintes sávos művelési mód bevezetésére. A jelenlegi súlyos eróziós károk csökkentésére, mint zöldítés a gyepes-, a cserje- és fáscserje sávok, illetve az erdősávok alkalmazása jelenthet megoldást.

Íródeák pályázat
A 2017. évi IRÓDEÁK pályázat eredményhirdetése.

Numerikus modellezés a mezőgazdasági géptervezésben
(Kovács Ádám)
A numerikus modellezés széles körben elterjedt megoldás a valós tesztek helyettesítésére az általános gépiparban. Az mezőgazdasági anyagok numerikus modellezésének területén a diszkrét elemek módszere (DEM) rendelkezik az egyik legnagyobb potenciállal. A cikkben többek között példát láthatunk e módszerrel a szántás és kultivátorozási folyamat szimulációjára.

Távérzékelés az AgroFIELD programban
 (Szondi Attila)
A mezőgazdasági táblákról származó nagy mennyiségű adat értelmezéséhez elengedhetetlen a térinformatika alkalmazása. Szem előtt kell tartani ugyanakkor, hogy az egyes szoftverek használata során a mérési adatokból, nem megfelelő alkalmazás esetén, hibás döntések születhetnek. A rossz döntések kiküszöbölésére az AgroFIELD programban komplex, több mérési technikán alapuló módszert használnak. Ezek egyike a távérzékelés. A cikkben szó van a műholdas távérzékelésről és olvashatók a drónos távérzékelés előnyei is.

Jelentés az AGROmashEXPO-ról (bl)
Január végén került sor az idei az AGROmashEXPO-ra.

Caussade – 7 zsák repce álomutazást ért. Riport
(Stefanits Csaba)
A Caussade Semences Hungary Kft. tavaly nyereményjátékot hirdetett 7. születésnapja alkalmából. Memorizzon velünk! – vagyis minden megvásárolt 7. zsák repcevetőmag után egy kupont kaptak a gazdálkodók, amellyel értékes utazást lehetett nyerni. A decemberben kisorsolt nyereményt szerdán adták át Kecskeméten, ahol a jelenlévő nyertesektől kértünk rövid bemutatkozást, illetve arra voltunk kíváncsiak, miért a Caussade vetőmagokat használják.

Gazdálkodj jogosan. Kártérítési felelősség a munkajogban (1.)
(Dr. Csákay Zoltán, Dr. Varga Cecília)
A hazai munkajog különböző szabályozást tartalmaz a munkáltatót, illetve a munkavállalót terhelő kártérítési felelősségre vonatkozóan. A munkáltató gyakorlatilag szinte minden munkavállalót ért kárért felelős, míg a munkavállaló felelőssége általában korlátozott. Jelen cikkünkben elsősorban a munkavállalót terhelő kártérítési felelősséggel foglalkozunk.

Egész évben kiskert
(Tóthné Bogdányi Franciska)

Érdemes korán kezdeni? (x)
(Gyuris Kálmán)
YaraVitaTM Brassitrel Pro és YaraVitaTM Gramitrel lombtrágyák a Yara kínálatában.

YaraNap a tápanyagellátás jegyében. Tudósítás
(Stefanits Csaba)
Évértékelő, s egyben évnyitó YaraNapra invitálta a norvég vállalat a gazdálkodó partnereit január közepén, ahol tájékoztatást nyújtottak a tavalyi év értékesítési eredményeiről és vállalat NPK-piacon betöltött szerepéről. A rendezvényre ellátogató gazdák előadásokat hallhattak a többek között a másodlagos makroelemek szerepéről, a mezoelemek jelentőségéről, a lombtrágyázási kísérletekről és a precíziós gazdálkodásról is.

Kétszer ad, aki gyorsan ad – talajoltás a napraforgóban (x)
(Szabó István)
Az AGRO.bio ajánlatában szereplő BactoFil® B10 + KITEStart® Liquid NP és a BactoFil® B10 + TrichoMax® technológiai csomag azt a segítséget adja meg a napraforgónak, amire elsősorban a vegetáció kezdetén szüksége van.

Új kukorica és napraforgó hibridek a Pioneer 2018-as kínálatában (x)
(Fábián László)
A FAO350-es érésidővel rendelkező, P9415 névre hallgató kukorica hibrid és a P64HE133, Express® toleráns és a magas olajsavas csoportba tartozó napraforgó hibrid a Pioneer kínálatában.

Számoljon le a szármaradványokkal! (x)
 (Malagrow Kft.)
A szármaradványok teljes bomlása természetes körülmények között akár évekig is eltarthat. A francia FCA cég hazai piacon új terméke, a Cell’Buster nagy hatékonysággal bontja a talajba dolgozott szármaradványokat, megfelelő környezetet biztosítva ezzel a következő növénykultúra számára. A termék két, a kecskék emésztőrendszeréből izolált tejsavbaktériumot tartalmaz. Cell’Buster a Malagrow Kft. ajánlatában

Bőtermő és Prémium (x)
A Karintia bőtermő és prémium fajtákat tartalmazó portfólióval, szaktanácsadói hálózattal, műtrágya- és növényvédőszer-kínálattal és nemzetközi terménykereskedelmi tapasztalatokkal áll vevői rendelkezésére.

A biostimulátorok létjogosultsága a modern mezőgazdaságban (x)
A biostimulátorok alkalmazásának célja a tápanyagfelvétel intenzitásának, hatékonyságának javítása, a stressztolerancia növelése a jobb termésminőség és -mennyiség érdekében. A Timac AGRO a FERTIACTYL termékcsaládot a növények korai fejlődési szakaszára fejlesztette, a FERTILEADER termékcsalád pedig a tenyészidőben biztosítja a folyamatos fejlődést.

Időjárás-független folyékony startertrágyázási technológia (x)
A KITE-fejlesztés legújabb eredménye a KITEstart® Liquid NP, egy ammónium-polifoszfát alapú folyékony starterműtrágya. Rendkívüli hatékonyságát az ammónium és a foszfor szinergista hatásának köszönheti.

Könyvajánló. Prof. Dr. Heszky László akadémikus: Transzgénikus (GMO) növények – elmélet és gyakorlat
(Dr. Bódis László)
Heszky akadémikus a könyvében közérthetően, de szakmailag korrekten mutatja be a transzgénikus, vagy géntechnológiával módosított (GM) fajtákat, alkalmazásuk előnyeit és kockázatait.

TALAJÉLET, TALAJOLTÁS

Mikroorganizmusok szerepe a biogeokémiai ciklusokban
(Magyar Talajbaktérium-gyártók és -forgalmazók Szakmai Szervezet)
A Földön az elemek, anyagok körforgásban vannak. Ebben mind biológiai, mind geokémiai folyamatok is közrejátszanak, így ezeket a folyamatokat nevezzük biogeokémiai ciklusoknak. A növények szempontjából kiemelten fontos a nitrogén, a foszfor és a szén körforgalma.

AGRÁRGAZDASÁG

Szója – globális termelési kilátások
(Dr. Tikász Ildikó Edit, Dr. Molnár Zsuzsa)
A mértékadó prognózisok a világ szójababtermelését az egy évvel korábbi rekordnál alig kevesebbre, 347-348 millió tonnára becsülik a 2017/2018. gazdasági évre. Az északi féltekén már raktárakban van az ősszel betakarított, 168 millió tonna körüli termés, amely – az USA, Kanada és az EU-28 rekord eredményének is köszönhetően – 4%-kal múlja felül az előző szezonét. A szója betakarítását 2018. január végén kezdő déli féltekén ennél kedvezőtlenebbek a kilátások: a 179 millió tonnára becsült volumen 4%-kal lehet kevesebb a 2016/2017. gazdasági évinél. Az előrejelzések szerint így is minden idők legnagyobb készlete, 98,7 millió tonna szójabab maradhat raktáron a szezon végén, ami a termény világpiaci árának mérséklődésében is tükröződik.

ZÖLDSÉGTERMESZTÉS

A póré kellemes ízű, sokoldalúan felhasználható, egészséges zöldségkülönlegesség
 (Dr. Hodossi Sándor)
Indonézia a világ legnagyobb pórétermelője. A növény fogyasztásra kerülő része az etiolált levélalap. A szerző ismerteti e zöldségkülönlegesség termeszthetőségének feltételeit és a termesztésére vonatkozó tudnivalókat.

GYÜMÖLCSTERMESZTÉS

Gyümölcsfák rendellenes nyári és ősz eleji virágzása
(Kajtár-Czinege Anikó)
A gyümölcsfák másodvirágzását kiváltó tényezők közé tartozik a tavasz végi, nyári szárazság; lombvesztés; hormonális változás; szélsőséges hőmérsékleti értékek. A rendellenes nyári és őszi virágzás következményeit foglalja össze a szerző.

SZŐLÉSZET ÉS BORÁSZAT

A Vajdaságban nemesített rezisztens szőlőfajták (2.)
(Dr. Cindrity Péter)
A cikksorozat előző részében ismertetett fajták génállományát további visszakeresztezéssel minőségi szempontból gazdagítottuk Vitis vinifera L. fajtákkal. Ennek eredménye a XXI. század elején Szerbiában még néhány államilag minősített fajta. A szerző bemutatja a Pannonia, a Morava, a Danubius és a Dionis fajta származását, termesztési értékét és közli a fajta/fajtajelölt leírását.

 „A homoki bor már nem buczkai vinkó!”. A Csongrádi borvidék szőlei, borai
 (Dr. Mód László)
Bemutatkozik a Csongrádi borvidék: történeti áttekintés, klímaviszonyok, jellegzetes szőlőfajták, meghatározó borok, borvidék ünnepi eseményei.

Rooftop Reds. Tudósítás Brooklynból
(Dr. Séllyei Gábor)
A szerző körbe vezeti az olvasót a hatemeletes, elhagyott gyár- és raktárépület nyitott tetején létrehozott szőlőültevény tenyészedényei között, az egykori tengerészeti bázis, a Brooklyn Navy Yard elhagyott épületében létrehozott szőlőlugasban.

KITEKINTÉS

Tallózás külföldi szaklapokban
(Összeállította és fordította: Polgárné Balogh Eszter)
Zord viszonyok között élő növénypopulációk hordozhatják a klímaváltozásra adandó választ.

EGYÉB SZAKMAI KÖZLEMÉNYEK

Jegyzet gazdálkodóknak. A zöldebb zöldítésről
(Kurucz Miklós)
A mostani jegyzet az EU zöldítési programját érintő változásokat gyűjti csokorba.

Agrármúltunk nagyjai. Steinecker Ferenc (1876-1938)
(Kurucz Miklós)
Az Agrármúltunk nagyjai című rovatban e hónapban Steinecker Ferenc életútját és munkásságát mutatjuk be.

További ajánlataink

Védekezés hazánk jelentős szántóföldi kártevői ellen (2020) Szerk.: Dr. Keszthelyi Sándor

Ft

ELFOGYOTT!

2020-as kiadású, 112 oldalas, keménykötéses, színes fotókkal gazdagon illusztrált, látványos szakkönyv a kártevők/kárképek fotóival.

A könyv tartalmazza a 2021-ben várhatóan engedéllyel rendelkező szintetikus rovarölőszerek listáját. Jelen kiadvány fő célja a fontosabb kártevőkkel kapcsolatos aktuális védekezési információk egységes megjelenítése és azok termelőkhöz történő eljuttatása.

Pintér Csaba - Kazinczi Gabriella: Gyommagfotók (Gyomnövények generatív szaporítóképletei mikroszkópos felvételeken)

7000 Ft

2016-os kiadású, 88 oldalas, keménykötéses, színes fotókkal gazdagon illusztrált, látványos szakkönyv a gyommagok fotóival.

A „Gyommagfotók”mikroszkópos fotóatlasz. 58 fotótáblán 172 gyomfaj generatív szaporítóképlete került bemutatásra a kiadványban.

Benécsné dr. Bárdi Gabriella: Veszélyes 48

Ft

ELFOGYOTT!!! 2005-ös kiadású, 296 oldalas, keménykötéses, gazdagon illusztrált szakkönyv gyomnövényeinkről. A Gyakorlati Agrofórum hasábjain megjelent cikksorozatot átölelő kiadvány. Hasznos információkkal látja el olvasóit.

Dr. Jóri J. István: A talajművelőgép választás és üzemeltetés kézikönyve

5000 Ft

A talajművelőgép választáshoz és üzemeltetéshez készített kézikönyv az elmúlt 100 év ismeretanyaga, ill. a szerző 50 éves tapasztalata (BME Budapest, MGI Gödöllő) alapján készült. Megtalálhatók benne a tankönyvi ismeretek éppúgy, mint a Mezőgazdasági Gépkísérleti Intézet vizsgálati eredményei.

Bódis László: Barangolásaim

7500 Ft

Az itt bemutatott könyv borítóján, a színeiben pompázó őszi erdő egyik leveleit hullató fája alatt szomorkodik egy öreg pad. Szomorú, mert egyedül van. Arra kérem a Tisztelt Olvasót, hogy üljünk le erre az elárvult öreg padra, és ha van kedve, meg türelme, olvassuk együtt a barangolásaimról szóló történeteket.

Légrádi Miklós gondolatai és ajánlásai nem csak repcetermesztőknek

2000 Ft

Azért adtuk ennek az Agrofórumban megjelent írásokból összeállított interjúgyűjteménynek azt a címet, hogy „…nemcsak a repcetermesztőknek”, mert a beszélgetések során elhangzott gondolatok többsége más növényekre is vonatkoztatható.

Dr. Keszthelyi Sándor: A változó klíma és termesztéstechnológia hatása a szántóföldi kultúrák kártevőire

6500 Ft

2018 októberétől elérhető Dr. Keszthelyi Sándor harmadik, „A változó klíma és termesztéstechnológia hatása a szántóföldi kultúrák kártevőire” című önálló szakkönyve. A kiadvány az Agrofórum Kft. mint kiadó, illetve a támogató Adama Hungary Zrt. és a CortevaTM AgriScience DowDuPont Mezőgazdasági Divíziójának közreműködésével látott napvilágot.

Prof. Heszky László - Transzgénikus (GMO) növények - elmélet és gyakorlat

7000 Ft
ARCHÍVUM
KERESÉS / SZŰRÉS
Kulcsszó vagy címrészlet
Dátum
Szerző
Csak az extra lapszámokban keressen