2018. július

Ízelítő a tartalomból

Baby leaf saláták jelentősége termesztői szemmel

Hétköznapjaink étkezéseiben folyamatosan jelen vannak, de a legtöbbjüket szinte alig használjuk. Ennek révén már a „levélzöldség” kategóriában is előfordulhat, hogy…

Sándor Viktória

Zöldítés haszonnal, azaz másodvetés integrált szemléletben

Zöldítés és ökológiai másodvetés
Idén a 4. gazdasági év, amikor a gazdálkodók 200.000-300.000 hektár ökológiai másodvetés terveznek. Ez a nagyságrend jelenleg…

Hoch István

A tarlóhántó eszközök hazai fejlődéstörténete

A tarlóhántás célja többek között a talaj nedvességveszteségének csökkentése. A sekélyen hántott tarló, amelyre a tarlómaradványok részleges bekeverése és felületen…

Dr. Jóri J. István
1 000 Ft
Tartalomjegyzék + ×

Beszélgettem a Teliholddal
(Dr. Bódis László)

A HÓNAP TÉMÁJA

Csökkent a mezőgazdaság kibocsátása 2017-ben (1.)
(Andrási Zsolt)
A mezőgazdaság 2017-ben kismértékben visszafogta a nemzetgazdaság teljesítményét, a megelőző évhez képest csökkent a kibocsátás, ami a GDP termelését is negatívan befolyásolta. A gabonafélék mennyisége elmaradt az előző évitől, azonban ez csak a 2016. évi kiváló terméshez képest jelent visszaesést. Az ötéves átlaghoz közeli eredmények születtek a búza és a kukorica esetében is. A főbb állatfajok közül a baromfi- és a szarvasmarha-állomány emelkedett, a sertések száma ismét mélypontra került. A termelői árak nőttek, az állatoké és állati termékeké erőteljesen, a növényi termékeké mérsékeltebben

FÓKUSZBAN A REPCE

Repcetermesztési előzetes
(b.l.)
Három gondolatkörhöz csoportosítottuk az írásokat: miért érdemes repcét termeszteni, megéri-e a repcetermesztés és hogy (mi módon) lehet eredményesen repcét termelni – áll a repcetermesztéssel kapcsolatos Fókusz bevezetőjében.

A repcetermesztés helyzete Magyarországon az európai igények tükrében
(Bidló Gábor)
Reményteljes volt a repce árának alakulása idén április végétől, jelentős áremelkedést lehetett regisztrálni és ez bizakodással tölthette el a hazai termelőket. A piac azonban változott és a világpiaci mozgások alapján már nem támaszthatók alá egyértelműen a várakozások, sőt néhány információ megint torzítja a képet.

Fiatal repcetermesztők az ország különböző részeiről
(Zsár Ernő Tamás)
Az írásban a szerző nem saját tapasztalatait osztja meg az olvasókkal, hanem három rátermett magyar fiatal gazdát – Hajdók Bence Endrét, Vikor Gellértet és Zsiros Balázst – faggatta a repce termesztéséről.

Korszerű talajművelési és vetési technológia – illeszkedő hibridekkel. Riport
(Szöőr Beáta)
A nagy terméseket megcélzó őszi káposztarepce termesztéstechnológia alapja, hogy a repcét nyár végén ki kell keleszteni és a tél beállta előtt el kell érnie a 8-10 leveles tőlevélrózsás állapotot, az 1 cm-t meghaladó gyökérnyak átmérőt, a 2 cm-nél nem hosszabb csúcsrügyet, valamint a növénynek 30 cm-nél mélyebb gyökérzettel kell rendelkeznie – mondta el Sojnóczki István, a KITE Zrt. technológiafejlesztési igazgatója, akit a termesztéstechnológiai aktualitásokról, kísérleti eredményeikről kérdeztük.

Kelésbiztonság. A megfelelő csávázással (x)
(Pálffy András)
A RAPOOL csúcstermékei a 2018-as szezonban is Root Power csávázásban részesülnek. A Root Power gyorsabb, egyenletesebb csírázást és sűrűbb gyökérzetet eredményez.

Az egyenletes kelés titka (x)
(Pálffy András)
Az optimális repceállomány fejlődésére kedvező talajnedvesség, jól elkészített magágy és megfelelő vetési technológia esetén lehet számítani – sorolja fel a RAPOOL a sikeres repcetermesztés alappilléreit.

Az állományfejlődés kihívásai (x)
(Pálffy András)
Az extrém időjárási körülmények, valamint a rovarkárok egyre gyakrabban okoznak stresszt a repceállományok fejlődésében, aminek terméskiesés lehet a következménye. Az időjárást és annak hatásait nem tudjuk befolyásolni, azonban fel lehet rá készülni megfelelő termesztéstechnológiával, vetésforgóval és hibridválasztással. DALTON és CROQUET rezisztens repcehibridek a RAPOOL-tól.

Integrált módon a repcében is. Beszámoló
(Dr. Princzinger Gábor)
Májusban két alkalommal is szakmai tanácskozásra és szántóföldi bemutatóra hívta az Arysta LifeScience Magyarország Kft. a repcetermesztőket. Rádpusztán a biostimulátorok és a betakarítás előtti állományszárítás jelentette a fő témát, de a következő szezonra való felkészülés jegyében már a vetőmagcsávázás is napirenden szerepelt. Ezt követően Vácdukán az Arysta ProNutiva elnevezésű új programját ismertették, amellyel a fenntartható integrált repcetermesztéshez kívánnak hozzájárulni. Összeállításunkban ez utóbbi rendezvényen elhangzottakat idézzük vissza.

Sikeres repcetermesztés – növekvő területeken (x)
(Virágné Pintér Gabriella)
A Gabonakutató két hibridrepcéje, a GK Csenge és a GK Réka kiváló választás az intenzív technológiákhoz, valamint választ adnak a változó környezet adta kihívásokra is.

LG genetikai innovációk a még eredményesebb repcetermesztésért (x)
(Mórocz Péter)
A repce megítélése és a leszűkült vetésforgóban betöltött szerepe jelentősen megváltozott az elmúlt tíz évben. Kedvező szemléletváltozás történt, új technológiai megoldások nyertek teret. A Limagrain egymást követő repce hibrid generációi mindig az elődökre építve tartalmaznak új, a termőképesség növelését és nagyobb termésbiztonságot szolgáló tulajdonságokat. Mindezek mellett folyamatosan szem előtt tartják a növények betegségekkel, kártevőkkel és kedvezőtlen környezeti hatásokkal szembeni ellenállóságot is. ARSENAL, ASTRONOM, CONRAD CL, LG ARCHITECT és ARCHIMEDES repce hibridek a Limagrain kínálatában.

DK Platinum (x)
A Magyarországon is megjelent gyökérgolyva Európában körülbelül 100 ezer hektáron okoz komoly termésveszteségeket a savanyúbb talajokon repcében. Mivel hazánk mezőgazdasági területeinek jelentős része savanyú talaj, ezért a lehetséges kitettség számottevő. DK Platinum az első DEKALB gyökérgolyva rezisztens repcehibrid Magyarországon.

Válasszon idén is a Syngenta jól bevált repce hibridjei közül (x)
(Dr. Szűcs Péter)
Magas terméspotenciállal és átfogó ellenállóképességgel rendelkező SY Florida, Bluestar és SY Cassidy őszi káposzta repce hibridek a Syngenta kínálatában.

Viva InVigor! (x)
InVigor márkájú legmagasabb olajtartalmú INV1030-as és kiemelkedő termőképességű INV 1022-as őszi káposzta repce hibridek a Bayer ajánlatában.

DK hibridrepcék (x)
(Csengődi Péter)
A nitrogént kiemelten jól hasznosító DK EXCEPTION és DK EXPRESSION, a maximum nitrogén dózisokra kiugró termésnövekedéssel reagáló DK EXPANSION, az emelt termésszintű Clearfield hibrid, a DK IMARET CL és a gyökérgolyva rezisztens DK PLATINIUM a DEKALB Magyarország őszi káposzta repce hibrid portfóliójában.

NÖVÉNYVÉDELEM

Várható-e a napraforgó hamuszürke szárkorhadásának (Macrophomina phaseolina) fellépése 2018-ban?
(Dr. Békési Pál)
A szerző számba veszi azokat a tényezőket, amelyek a napraforgó hamuszürke szárkorhadás megjelenését elősegítik, ismerteti a betegség jellemző tüneteit és felsorolja a védekezés lehetőségeit.

Inváziós kártevők (III./9.) A napraforgólégy (Strauzia longipennis)
(Dr. Tóth Miklós, Dr. Peter Baufeld)
Az Inváziós kártevők című sorozatban e hónapban a napraforgólégy rendszertanát, földrajzi elterjedését, tápnövényét és kártételét, életmódját, terjedését, valamint észlelését és előrejelzését mutatjuk be.

Engedélyezéstől a göngyöleg visszaváltásáig. Növényvédelmi aktualitások az AGRYA rendezvényén. Beszámoló
(Polgárné Balogh Eszter)
Növényvédelmi szabályozás – Termelői kihívások címmel rendezett szakmai kerekasztal beszélgetést május 29-én az AGRYA, a Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetsége. A rendezvény fő céljai között szerepelt a növényvédelem aktuális kihívásainak megvitatása, így szó esett többek között a növényvédőszer-visszavonásokról, a Növényvédelmi Szövetség kampányáról és a zöldítés kérdéséről is.

Műanyagok újrahasznosítása nélkül nem képzelhető el a jövő. Beszélgetés Fenyvesi Ritával
(Polgárné Balogh Eszter)
A műanyag hulladékok speciális fajtáját jelentik a növényvédőszer-csomagolóanyagok. Magyarországon a 2003-ban alakult CSEBER Nonprofit Kft. végzi e göngyölegek begyűjtését és koordinálja a szakszerű kezelését. A Kft. működéséről, feladatairól kérdeztük Fenyvesi Rita ügyvezetőt.

A gazda minden előtt… Syngenta Szershow. Riport és sajtóközlemény
(Dr. Bódis László és Syngenta)
Teljes technológiát kínál vetéstől a betakarításig a legfontosabb szántóföldi kultúrákban a Syngenta. A vállalat a hagyományos Szer-Show rendezvényein – ebben az évben is Dalmandon és Hajdúböszörményben – valós termesztési körülmények között mutatta meg azokat az újdonságokat, amelyek a következő években kiemelten fontosak lesznek a magyar gazdák számára.

Új megoldás a repce rovarölő szeres csávázásában. Beszámoló
(Szöőr Beáta)
A változékony időjárás bár némileg nehezítette, de megakadályozni nem tudta a Dow AgroSciences Hungary Kft., a DuPont Magyarország Kft., valamint a Pioneer Hi-Bred Magyarország Kft. közös szervezésű szántóföldi növénytermesztési és növényvédelmi bemutatóját, amelynek a DEATC Debrecen-Látóképi kísérleti telepe adott otthont.

Szántóföldi kultúrákban ajánlotta a Bayer. Beszámoló
(Dr. Princzinger Gábor)
Idén is megrendezte a Bayer a korábbi években szokásos országos szántóföldi növényvédelmi technológiai bemutatóit az ország több helyszínén, amelyeken a legújabb fejlesztések eredményeit tárták a résztvevő termesztők elé. Írásunkban a június 12-én a Heves megyei Szihalom községben, a Gold Farm Kft. területén tartott tanácskozás és bemutató legfontosabb eseményeit foglaltuk össze. Az csak menet közben derült ki, hogy ez a rendezvény egyben a Bayer életében egyik igen fontos esemény bejelentésének a hazai helyszíne is lesz.

GÉPESÍTÉS, GÉPEK

Väderstad Carrier L/XL rövidtárcsa – amikor a szármaradvány kihívást jelent (x)
(Vaderstad Kft.)
Tarlómunkákra, magágykészítésre, valamint alapművelésre egyaránt kiválóan használható tárcsás talajművelő eszköz a Väderstad Carrier L/XL rövidtárcsa a Vaderstad Kft. ajánlatában.

A tarlóhántó eszközök hazai fejlődéstörténete
(Dr. Jóri J. István)
A tarlóhántás a nyár elején, nyár közepén betakarított növények tarlóján végzett sekély, legfeljebb 10 cm mély talajmunka. A hántott tarló ápoló művelésére – az alapművelést megelőző munkafolyamatként – a gyomok és az árvakelés gyors és nagyfokú megjelenése miatt lehet szükség. A tarlóhántás megvalósítására a talaj kötöttségétől függően bármely sekély lazításra és porhanyításra alkalmas eszköz megfelel. Az elmúlt fél évszázadban a következő eszközök használata volt jellemző: sekélyszántó eke, egyirányú tárcsa, tárcsás borona, szántóföldi kultivátor, kompakt tárcsa, kombinált (mulcs) kultivátor

Gépriport. Komoly megtakarítást hozott, miközben nőtt a teljesítmény
(Hatala László)
A Löszhátfarm Kft. telephelyén jártunk, a Békés megyei Dombegyháza közelében, hogy Fülöp Zoltán tulajdonos–ügyvezetőt kérdezzük az elmúlt szezonban a Deutz-Fahr C7206 TS kombájnnal szerzett tapasztalatokról.

Ismerd meg a tábládat madártávlatból!
(Gribek Dániel)
Új szolgáltatással jelentkezik az utóbbi években dinamikusan fejlődő Agrárközösség Kft., mostantól a drónnal végzett növényvédelmi felvételezés is a gazdálkodók rendelkezésére áll. A speciális „monitoring drón” számos olyan adatot szolgáltat a legnagyobb táblákról is, amelyek nemcsak az eredményességet növelhetik, de a legtöbb esetben a költségeket is csökkenthetik.

Gépek, kerítések és baktériumtrágyák. Tudósítás
(Gribek Dániel)
Beszámolóval jelentkeztünk az Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napokról, amelyben szó esik többek között talajművelő eszközökről, baktériumtrágyáról, állattenyésztőknek kínált termékekről, mint pl. kerítésekről és mezőgazdasági gépekről.

Kaszáktól az önjáró silózókig – országjárás Krone gépekkel. Tudósítás
(Gribek Dániel)
A Krone Show kétévente várja a gazdálkodókat az ország különböző pontjain. Idén a Valkon 2007 Kft. szakmai rendezvényén tekinthették meg az érdeklődők az újdonságokat. A rendezvényen a Krone teljes géppalettáját felvonultatták, a kaszáktól a rendképzőkön át a bálázókig, de lucernában látható volt a Big X 530 önjáró silózó is.

CASE IH traktorok lepték el a békéscsabai repülőteret. Tudósítás
(Gribek Dániel)
2018-ban is nagy érdeklődés kísérte az Agro-Békés Kft. nyílt napját a békéscsabai repülőtéren. A munkagépek mellett természetesen a CASE IH traktorok és kombájnok, illetve utóbbiak új vágóasztala állt a középpontban július első napján.

Móri meggyrázás Majával. Tudósítás
(Krausz Dóra)
A legszorgalmasabb gyümölcsbetakarító gépként emlegetett, a lengyel Weremczuk gyár által kifejlesztett automata hajlított ponyvás gyümölcsrázó gépet ismerhették meg az érdeklődők Móron Vécsei Béla meggyültetvényében.

Opall-Agri ekék Csehországból (x)
(Gazsi Zsolt)
A csehországi mezőgazdasági gépgyártás továbbra is töretlenül fejlődik, amire az egyik legjobb példa az Opall-Agri gépgyár, amelynek géppalettáján megtalálhatók az ekék, magágykészítők, talajlazítók, rövidtárcsák, szántóföldi kultivátorok és szántáselmunkáló hengerek. Jupiter függesztett eke és Orion félig függesztett eke az Opall-Agri kínálatában.

Túl van a 400. Kubota traktor értékesítésén a Két-KATA Kft. (x)
( Két-KATA Kft.)
A Két-KATA Kft. még csak 4 éve a Kubota márka kizárólagos hazai forgalmazója, a cég életében máris a 400. eladott traktor ünnepélyes átadására került sor. A 400. traktor, egy Kubota M5091 igazán gyönyörű, reprezentatív környezetben talált gazdára: tulajdonosa az Állami Ménesgazdaság Szilvásvárad.

CLAAS ORIGINAL – Garancia a sikerre (x)
(Juhász-Nagy László)
A gyártó célja, hogy a megfelelő helyre a megfelelő minőségű alkatrész kerüljön. Az ORIGINAL alkatrészek megbízhatók, élettartamuk hosszabb, az ORIGINAL alkatrészekkel üzemeltetett gépek meghibásodásának esélye is lényegesen kisebb. Közel 160.000 eredeti alkatrészt tart folyamatosan készleten a CLAAS Service and Parts GmbH központi raktárában.

HORSCH Leeb permetezés mesterfokon (x)
(Szász Zoltán)
Leeb permetezők a HORSCH kínálatában.

FIGYELMÉBE AJÁNLJUK!

A vetőmag szakma kiforrott véleményének közvetítője a VSZT. Beszélgetés Takács Gézával, a VSZT elnökével
(Polgárné Balogh Eszter)
A Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács májusi küldöttgyűlésén – az elmúlt ötéves ciklus zárása után – választásokra került sor. Az elnöki mandátumot a küldöttek egyhangú szavazása alapján ismét Takács Géza nyerte el. A régi-új elnökkel értékeltük az elmúlt ciklus eredményeit, felidéztük a legfontosabb eseményeket és összegeztük az aktuális kihívásokat, távlati elképzeléseket.

Tudatos talajhasználat és a talajok szervesanyag-gazdálkodása (4.)
(Tóth József Attila)
A sorozat e havi részében az agrotechnika azon elemére fókuszálunk, amely által a legnagyobb hatással lehetünk talajaink nedvességére és hőháztartására: a talajművelésre, azon belül is különös tekintettel az alapművelésekre.

Zöldítés haszonnal, azaz másodvetés integrált szemléletben
( Hoch István, Dr. Sándor Zsolt)
A termelők körében a zöldítés kiváltására népszerű megoldás az ökológiai másodvetés. A megfelelően kivitelezett zöldtrágyázás kedvezően befolyásolhatja a talajadottságokat, amelynek következtében növekedhet a szántóföld termőképessége. Ehhez azonban integrált szemléletet szükséges követni.

Hasznosabb-e a precízen kijuttatott tápanyag? Beszélgetés Lajos Mihály szaktanácsadóval
(AF)
A tápanyagok helyspecifikus kijuttatása, ha nem vagyunk kellően pontosak és körültekintők, bizony meglepetéseket is okozhat. A beszélgetésből kiderül mi az, amire különösen oda kell figyelni.

Dr. Oláh István köszöntése 75. születésnapján
(Dr. Bódis László)
A MAG Aranytoll Társaság Dr. Oláh István részére kiemelkedően színvonalas agrárszakírói tevékenységének elismeréseként gyémántokkal ékesített MAG aranytollat adományozott.

Szoboravatás... Dr. Nagy Bálint mellszobrának ünnepélyes leleplezése. Beszámoló
 (Dr. Oláh István)
Györfi Sándor kiváló – karcagi illetőségű – szobrászművész ihletett alkotását, Dr. Nagy Bálint mellszobrát leplezték le az egykori növényvédelmi központ (MÉM-NAK) mai növény- és talajvédelmi irányító szervezet (NÉBIH) Növény-, Talaj- és Agrárkörnyezet-védelmi Igazgatóság épületének főbejárata előtt.

Milyen kihívások elé állítják a sörgyártók, valamint a közép- és kelet-európai versenytársak a hazai gabonatermesztőket és milyen válaszok lehetségesek? Riport
(Stefanits Csaba)
Januártól Perczel Péter az operatív igazgatója az Isterra Közép-Európa Kft.-nek. Az Isterra Magyarországon betöltött szerepéről, az átalakuló árpatermesztésről és a kalászostermesztők előtti kihívásokról kérdeztük.

Csúcsfajták az Isterra kalászos kínálatában! (x)
 (Sklánicz Rudolf)
Őszi búza – Basilio, Euclide, Complice, Pescadou, Elsadur – és sörárpa – Casanova, Calypso, Sy Tepee, Etincel – fajták az Isterra kínálatában.

Ősszel érkeznek a legújabb bőtermő búzák, és szójában is tovább erősít a Karintia Kft. Tudósítás
( Gribek Dániel)
Közép-Európa legnagyobb fajtabemutatóját a Karintia Kft. az ausztriai Marcheggben rendezte meg. A középpontban a Karintia Kft. által forgalmazott vetőmagok és az azokból kihozható lehetőségek álltak. A vendégek megismerkedhettek a legújabb búza-, szója- és repcefajtákkal/hibridekkel.

Mi van a szigorúan őrzött kerítés mögött? Tudósítás
(Stefanits Csaba)
A címben feltett költői kérdése egyszerű a válasz: rend, tisztaság és biztonság. A Borealis L.A.T Kft. lőrinci telephelyén jártunk.

Gazdálkodj jogosan. A versenytilalmi megállapodásról
(Dr. Csákay Zoltán, Dr. Varga Cecília)
A jelenleg hatályos munka törvénykönyve szerint a munkavállaló a munkaviszony megszűnését követően csak akkor köteles tartózkodni olyan magatartás tanúsításától, amellyel a munkáltató jogos gazdasági érdekét sértené vagy veszélyeztetné, ha ebben a munkáltató és a munkavállaló megállapodott. Ezt a megállapodást nevezzük versenytilalmi megállapodásnak. Az ezzel kapcsolatos jogi és gyakorlati kérdéseket mutatjuk be.

Egész évben kiskert
 (Tóthné Bogdányi Franciska)

Hibridekkel nem ígéret többé a stabilan magas hozam (x)
(NJ)
2018. május 29-én Hantos, május 31-én pedig Fábiánsebestyén adott helyet a RAPOOL Hungária Kft. és a SAATEN-UNION Hungária Kft. szokásos nyári bemutatójának. Ahogy a vetőmag-nemesítésben, -termesztésben és a hozzá kapcsolódó technológiai eljárások fejlesztésében élenjáró cégcsoporttól már megszokhattuk, idén is tartogatott meglepetést a tarsolyában: a repce mellett már három kalászos faj hibridjeit kínálja, melyeket ősztől a HySEED márkanév alatt forgalmaz.

Saaten-Union – hibridkalászosok (x)
(Blum Zoltán, Varga Gábor)
A SAATEN-UNION az idei évtől nemzetközi szinten egyesíti és a HySEED égisze alatt folytatja a hibridkalászosokban végzett eddigi tevékenységeit annak érdekében, hogy a jövőben még jobban teljesítő rozs, búza, árpa és tritikálé hibrideket használhassanak az európai termelők.

Egészséges, jó minőségű magágyat gyorsan… (x)
(Szabó István, Kabai Gábor)
Az AGRO.bio által kifejlesztett BactoFil Cell-lel hatékonyan bontható a visszamaradó szármaradvány és alkalmazásával számos pozitív hatás érhető el.

A világ élvonalában (x)
(Korbuly Bence, Asbóth András)
A Syngenta elsősorban növényvédelmi termékeiről és napraforgó genetikájáról ismert. Azonban azt kevesen tudják, hogy az elmúlt néhány év során a kalászos genetikában is a világ vezető vállalatává lépett elő. Hibrid őszi árpa, őszi búza, durumbúza és rozs is megtalálható a Syngenta portfóliójában.

Kéntrágyázás: Aktuális hóbort vagy mindennapi szükséglet? (x)
(Sebestyén Gergely)
A kénhiányos levelek kisebbek, az idősebb levelek nem halnak el, mint a nitrogénhiánynál. A kénhiány megjelenését – elsősorban a kénigényes növények esetében – kéntartalmú talaj (VARIO & COMPLEX termékcsalád), vagy levéltrágyák (L.A.T SUPREMO termékcsalád) használatával tudjuk megelőzni.

Itt az idő! – beszéljünk a repce és kalászosok előtti meszezésről! (x)
(Carmeuse Hungária Kft.)
Rendkívül fontos tehát a termelésünk alapját jelentő talaj helyreállítása, hogy újra megfelelő „formába hozzuk”. A helyreállított talaj-pH az egyik legfontosabb előfeltétele a megfelelően és hosszú távon eredményesen művelhető, jó szerkezetű, produktív talajállapotnak. A talaj kémhatását pedig helyreállítani mésszel lehet. TERRACALCO 95 szemcsés mésztermék a Carmeuse Hungária Kft. kínálatában.

Számoljon le a szármaradványokkal! (x)
(Malagrow Kft.)
A francia FCA cég hazai piacon új terméke, a Cell’Buster nagy hatékonysággal bontja a talajba dolgozott szármaradványokat. Használata széles hatásspektrumot biztosít, mert aerob és anaerob baktériumokat is tartalmaz.

A fajtaválasztás fontossága az olajtartalom és az olajtermés szempontjából (x)
(Beregi Endre)
RAGT hibridek bármelyikét is választjuk, nem kell kompromisszumot kötnünk az olajtartalom tekintetében akkor sem, ha más tulajdonságokat is figyelembe akarunk venni a fajtaválasztásban.

Itt a következő szezon! (x)
(Gyuris Kálmán)
YaraMila 8-24-24, YaraMila 7-20-28, YaraMila 9-12-25 műtrágyák a Yara kínálatában.

HATÁRTALANUL

Szegényebb lett a Kárpát-medence gazdatársadalma. Megemlékezés
 (Dr. Somogyi Norbert)
Május végén két rossz hír is érkezett, szinte egyszerre: két nap különbséggel eltávozott közülünk a Kárpát-medencei gazdatársadalom két emblematikus alakja, a nyolcvanadik életévében járó Csomós Attila, a Romániai Magyar Gazdák Egyesülete Maros Szervezet  elnöke és a nyolcvanegyet a közelmúltban betöltő Kocsik József, az Arad Megyei Magyar Gazdák Egyesület ének elnöke.

TALAJÉLET, TALAJOLTÁS

A humuszképződés folyamata és jelentősége
(Magyar Talajbaktérium-gyártók és -forgalmazók Szakmai Szervezete)
A humusz a talaj egy sajátos és igen fontos alkotórésze. A humuszvegyületek talajspecifikusak, miszerint 85-90%-ban csak a talajban fordulnak elő. Tulajdonképpen a talajba jutott szerves anyagok azon része, ami már átesett a humifikáció folyamatán. Ehhez a folyamathoz viszont elengedhetetlen a talajlakó mikroorganizmusok tevékenysége.

AGRÁRGAZDASÁG

Búza – betakarítás idején
(Dr. Molnár Zsuzsa, Dr. Tikász Ildikó Edit)
Az északi féltekén júniusban kezdetét vette a búza aratása, és a munka előrehaladtával egyre biztosabb, hogy a 2018/2019. évi szezon globális termése elmarad az egy évvel korábbitól. A legfrissebb mértékadó prognózisok szerint összesen 723-745 millió tonna kenyérgabona kerülhet a világ tárolóiba a júliusban kezdődő új gazdasági évben. Az elemzők véleménye megegyezik abban, hogy ez a volumen alulmúlja a globális felhasználást, ugyanakkor a bőséges nyitókészlettel együtt a kínálat elegendő lesz a 736-751 millió tonna igény fedezésére.

ZÖLDSÉGTERMESZTÉS

Baby leaf saláták jelentősége termesztői szemmel
(Sándor Viktória, Fekete Katalin, Dr. Pap Zoltán)
A saláta kifejezésről az emberek nagy többségének a hagyományos vajfej típusú fejes saláta jut eszébe, azonban a levélzöldség kategóriába sok más faj és fajtakör tartozik. Az írás a baby leaf növényekkel foglalkozik, amely tulajdonképpen egy piaci kategória. Ezek közé sorolható a tépősaláta, endívia, mángold, spenót, (fejes) káposzta, rukkola, pak choi (bordás kel típusok), illetve a mustár változatai, de előfordul a zeller, retek és bazsalikom levélért történő szaporítása is.

GYÜMÖLCSTERMESZTÉS

A kajszi karcsú orsó
 (Dr. Szalay László)
Miután bevált és elterjedt az almásokban a karcsú orsó, más gyümölcsfajokra is igyekeztek adaptálni ezt a faalakot. A kajszifajták eléggé különböző növekedési jellegűek, már, ami a természetes elágazási szöget illeti, mert a „bokor” természet mindegyikre jellemző. Mindegyik fajtából megpróbálkozhatunk karcsú orsót kialakítani, de csak támrendszer mellett és gondos alakító metszéssel.

SZŐLÉSZET ÉS BORÁSZAT

100 éve született dr. Csizmazia Darab József (1918-2013) szőlőnemesítő
(Dr. Hajdu Edit)
A szőlő rezisztencianemesítésében és a rezisztens szőlőfajták termesztésbe vonásában élen járt és elsőként hozta új fajtáit dr. Csizmazia Darab József. A szőlőnemesítő munkásságát eleveníti fel a szerző a szőlőnemesítő születésének 100. évfordulója alkalmából.

KITEKINTÉS

Tallózás külföldi szaklapokban
(Összeállította: Polgárné Balogh Eszter)
Rezisztens banánfajta a farmerek milliói számára jelent biztos megélhetést
Napi kétmilliárd csésze a világ kávéfogyasztása
Gabonatermesztés Szibériában

EGYÉB KÖZLEMÉNYEK

Gazdaságátadás, nemzedékváltás (x)
( Pólya Árpád, Varanka Mariann)
Az agrár-nemzedékváltással, gazdaságátadással kapcsolatos probléma évek óta ismert, ám a megoldáshoz mégsem készültek megfelelő tervek. Az Agrya és az AgroStratéga közös kérdőíves felmérése a gazdaságátadásban érintettek körében.

Jegyzet (nem csak) gazdálkodóknak. Nyári népszokásainkról
(Kurucz Miklós)  .
A sorozat második részében a nyári hónapokhoz kapcsolódó népszokásokat gyűjtötte össze a szerző.

Agrármúltunk nagyjai. Lehoczky János (1925-1993)
(Kurucz Miklós)
Agrármúltunk nagyjai című sorozatunkban ebben a hónapban Lehoczky János munkásságát és életútját mutatjuk be.

További ajánlataink

Dr. Jóri J. István: A talajművelőgép választás és üzemeltetés kézikönyve

4500 Ft

A talajművelőgép választáshoz és üzemeltetéshez készített kézikönyv az elmúlt 100 év ismeretanyaga, ill. a szerző 50 éves tapasztalata (BME Budapest, MGI Gödöllő) alapján készült. Megtalálhatók benne a tankönyvi ismeretek éppúgy, mint a Mezőgazdasági Gépkísérleti Intézet vizsgálati eredményei.

Bódis László: Barangolásaim

7000 Ft

Az itt bemutatott könyv borítóján, a színeiben pompázó őszi erdő egyik leveleit hullató fája alatt szomorkodik egy öreg pad. Szomorú, mert egyedül van. Arra kérem a Tisztelt Olvasót, hogy üljünk le erre az elárvult öreg padra, és ha van kedve, meg türelme, olvassuk együtt a barangolásaimról szóló történeteket.

Légrádi Miklós gondolatai és ajánlásai nem csak repcetermesztőknek

1500 Ft

Azért adtuk ennek az Agrofórumban megjelent írásokból összeállított interjúgyűjteménynek azt a címet, hogy „…nemcsak a repcetermesztőknek”, mert a beszélgetések során elhangzott gondolatok többsége más növényekre is vonatkoztatható.

Dr. Keszthelyi Sándor: A változó klíma és termesztéstechnológia hatása a szántóföldi kultúrák kártevőire

6000 Ft

2018 októberétől elérhető Dr. Keszthelyi Sándor harmadik, „A változó klíma és termesztéstechnológia hatása a szántóföldi kultúrák kártevőire” című önálló szakkönyve. A kiadvány az Agrofórum Kft. mint kiadó, illetve a támogató Adama Hungary Zrt. és a CortevaTM AgriScience DowDuPont Mezőgazdasági Divíziójának közreműködésével látott napvilágot.

Prof. Heszky László - Transzgénikus (GMO) növények - elmélet és gyakorlat

6500 Ft
ARCHÍVUM
KERESÉS / SZŰRÉS
Kulcsszó vagy címrészlet
Dátum
Szerző
Csak az extra lapszámokban keressen