2018. október

Ízelítő a tartalomból

A gabonán áll, vagy bukik?

A 2017-es év, e tekintetben is túl magasra tette a lécet. A tavalyi szinthez képest az idei első félévben közel…

Dr. Szabó Jenő

Könnyű a jóhoz hozzászokni

Így van ezzel Győri Sándor családi gazdálkodó is, aki éppen repcét vet a 90 mm-es csapadék után is ideálisnak mondható…

Hatala László

A gondos talajművelés enyhíti az időjárási szélsőségek káros hatásait

A 2018. tavaszi művelési idény kétszer indult, először a márciusi hó előtt, majd pedig utána. A fejtrágyázás és a tavaszi…

Dr. Birkás Márta
1 000 Ft
Tartalomjegyzék + ×

Októberi álmodozásaim
(Dr. Bódis László)

A HÓNAP TÉMÁJA

A gabonán áll, vagy bukik?
(Dr. Szabó Jenő, Dr. Molnár Ilona)
Amennyire a 2017-es esztendő kiugróan jó exportnövekményét a gabona és gabonatermékek extra exportbővülésének köszönhette, úgy idén, legalább is az év első felében visszájára fordult a helyzet. A növényi termékek kivitelének mintegy 20%-os csökkenése, ezen belül a gabonatermékek kivitelének 35%-os visszaesése áll az idei, első félévi agrárkivitel 2,5%-os csökkenése mögött.

Elkezdené az őszi munkákat? Forrásra van szüksége? (x)
Az Agrár Széchenyi Kártya Program keretein belül nyújtott megoldások kedvezményes feltételekkel a Takarék Csoport értékesítési hálózatában

FÓKUSZBAN A TALAJ ÉS MŰVELÉSE

A gondos talajművelés enyhíti az időjárási szélsőségek káros hatásait
(Dr. Birkás Márta)
Jelen szélsőséges klímakörülmények hatásainak megoldásában nem használnak a korábbi (30-40 éves) tapasztalatok. A károk felismerése után meg kell találni a hatásos kárenyhítés módszerét, amelyre, ma még, kevesebb a tapasztalat. A klímaeredetű károk (ülepítés, morzsarombolás, porlemosás, eliszapolás, kérgesítés) megelőzése talajvédő művelés alkalmazásával lehetséges.

Tudatos talajhasználat és a talajok szervesanyag-gazdálkodása (6.)
(Tóth József Attila)
A hatrészes sorozat végén a szerző összefoglalja a mai növénytermesztés legnagyobb kihívásait művelt talajaink szemszögéből. Kitér a humuszanyagok képződésének folyamtára és azok védelmére, valamint elemzi és sorra veszi az alapművelést befolyásoló tényezőket.

A korszerű, precíziós növénytermesztési technológia alapja csak a talajvédelemmel óvott termőföld lehet
(Dr. Horváth Jenő, Dr. Szabó József, Horváth Katalin)
A talajvédelmi gazdálkodás lényege az, hogy olyan tevékenység folyjon a termőföldön, amely kedvező a növényeknek, de egyben megfelel a talajok állagmegóvásának is. A termesztendő növény faját, az alkalmazandó termesztési technológiát – az időjárás figyelembevételével – alapvetően a talajok milyensége határozza meg. A legyengült termőképességű talajokon a legnagyobb hozamokat adó növényi fajták és a precíziós növénytermesztési technológiák sem lesznek elég eredményesek talajvédelem nélkül. A precíziós technikát az alaposabb talajismerethez és a talajvédelmi eljárások fejlesztéséhez is alkalmazni kellene.

Többet ésszel, mint erővel. Talajlazítás pro és kontra – talajszkenner alapján
(Katona András)
A változó mélységű talajművelés alkalmazásakor talajszkenner segítségével megállapítható a tömörödött rétegek felszíntől mért távolsága és a tábla heterogenitása a kötöttség szempontjából, és ennek alapján végezhető el a tömörödött réteg lazítása. A rendszer alkalmazható offline és valós idejű – real time – üzemmódban is.

Precíziós talajművelés?! Új talajművelési eljárások és eszközök az Amerikai Egyesül Államokból
(Szerkesztette: Dr. Jóri J. István)
A gazdaságossági és környezetvédelmi elvárásoknak megfelelően a csökkentett talajművelési technológiák folyamatos növekedést mutatnak az USA-ban. Ennek ellenére a termőterületek 60-75%-án továbbra is a hagyományos technológiákat alkalmazzák. A továbblépéshez a megoldást új talajművelő eszközök kifejlesztése jelenti, amelyekkel a talajművelés hagyományos céljai mellett az olyan kihívásokra is választ kell tudni adni, hogy miként kezelendő a Bt-kukorica kemény szármaradványa. A kihívás nagy, de az elmúlt öt évben a talajművelési technológiában tapasztalt lényeges változások ígéretes képet mutatnak. A legújabb fejlesztéseket és eljárásokat foglalja össze a szerző.

Intenzív növénytermesztés intenzív talajerő gazdálkodással (x)
 (Szabó István)
Ahhoz, hogy az intenzív termesztés során a növények fel tudják venni a talajból a tápanyagot kellő mennyiségben a baktériumok is hozzájárulnak. Egyrészt növelik a gyökérzóna aktivitását, másrészt a talajba került, a normális többszörösét meghaladó növényi maradvány lebontását teszik intenzívebbé és gyorsabbá. BactoFil® Cell mikrobiológiai oltóanyag az AGRO.bio Kft.-től.

NÖVÉNYVÉDELEM

Inváziós kártevők (III./12.) Sárgaszalagos lantoscsiga, Arion fasciatus (Nilsson, 1823)
 (Farkas István, Dr. Páll-Gergely Barna)
Az Inváziós sorozat e havi számában a sárgaszalagos lantoscsiga biológiáját, elterjedését, kártételét és az ellene alkalmazható védekezési módokat mutatjuk be Olvasóinknak.

Burgonyafajták gyomirtó szer érzékenységi vizsgálata
(Kiss Ernő)
Az ültetés utáni, kelés előtti alapgyomirtás kihagyhatatlan eleme a burgonya növényvédelmi technológiának. Egy jól megválasztott alap gyomirtó szer a tenyészidőszak teljes idejére gyommentesen tarthatja az egész állományt. A posztemergens kezelések irányába akkor kell mozdulni, ha azt egyes meghatározó gyomnövények terjedése indokolja. A pre- és posztemergens kezelések során a fitotoxikus hatást és a különböző burgonyafajták érzékenységét vizsgálták. Az gyomirtási kísérlet eredményeit és értékelését ajánljuk Olvasóink figyelmébe.

Cukorrépafajták rezisztenciavizsgálati eredményei, 2018.
(Gyócsi Piroska, Dr. Gergely László)
A legsúlyosabb gazdasági kárt okozó rizománia-betegséggel (kórokozó: répa nekrotikus sárgaerűség vírus, BNYVV) szembeni tűrőképesség (tolerancia) megléte az állami fajtaelismerés alapfeltétele. A cukorrépa-termesztés során szintén fontos növénykórtani probléma a cerkospórás levélfoltosság (Cercospora beticola), mivel erős fertőzés kialakulásakor a veszteség akár az 50%-ot is elérheti. 2018-ban összesen 36 cukorrépa-fajtajelölt és a sztenderd fajták cerkospórás levélfoltossággal szembeni ellenállóságát vizsgálták természetes fertőzés nyomán és provokációs kísérletben a NÉBIH kísérleteiben.

Ikarus + Salsa. A kompromisszumoktól mentes gyomirtásért (x)
 (Sira Márk)
Ikarus (aminopiralid, klopiralid és pikloram hatóanyag-tartalmú) + Salsa (etametszulforon-metil hatóanyag-tartalmú) gyomirtószer-kombináció a repce kezelésére a KITE Zrt. kínálatában.

Egyre fontosabbá válik a kalászosok őszi gyomirtása (x)
(Csorba Csaba)
Az utóbbi években egyre többen ismerik fel az őszi gyomirtás előnyeit. Ma már 100 ezer hektárt meghaladó területen alkalmazzák a termelők, és aránya évről évre növekszik. Az EXPERT MET a Bayer CropScience őszi kalászos gabona gyomirtó szer családjának az első képviselője.

GÉPESÍTÉS, GÉPEK

Väderstad Spirit 300R S pneumatikus gabonavetőgép (x) … (x)
(Vaderstad Kft.)
Väderstad Spirit 300R S pneumatikus gabonavetőgép a kisebb vetőgépek minden előnyös tulajdonságával rendelkezik, ugyanakkor innováció és precizitás tekintetében felveszi a versenyt a nagy munkaszélességű típusokkal. Új generációs magadagolóval, System Disc Aggressive magágykészítő egységgel, duplatárcsás csoroszlyákkal és nagy magtartállyal felszerelt a csúcsmodern vezérlésű vetőgép.

Gépriport. Könnyű a jóhoz hozzászokni
(Hatala László)
Győri Sándor családi gazdálkodót azért kerestük fel, hogy a repce növényvédelméhez és deszikkálásához kapcsolható, a tavaly vásárolt MAZZOTTI IBIS 3180 LS önjáró permetezőgéppel szerzett tapasztalatairól kérdezzük.

Gépmúzeumok – muzeális gépgyűjtemények (34.) Gépgyűjtemény – nem középiskolás fokon
(Dr. Szekeres Béla)
Süle Gábor 140-150 darabos gyűjteményét stabilmotorok alkotják. Az Orosházán található gyűjtemény legérdekesebb múlt század elejei gépei, motorjai között kalauzol végig a Szerző.

Egy igazi óriás született – Bemutatták a Krone BigX 1180 önjáró silózót. Beszámoló
(Gribek Dániel)
Az új Krone Big X 1180 önjáró silózót nagyszabású nemzetközi sajtóbemutató alkalmával ismertették meg a szakújságírókkal Németországban. Az új gép 1156 lóerővel dolgozhat a földeken, amivel a világ legerősebb silózójává vált. Egyik legfontosabb innovációja az OptiMaxx 250 roppantóhenger.

Égszínkék talajművelés Franciaországban – Lemken újdonságok. Beszámoló
(Gribek Dániel)
Franciaországban mutatta be legújabb fejlesztéseit a Lemken. A szántás területén a Diamant 16 féligfüggesztett ekecsaládot, a vetés területén a Lemken Optidisc 25 vetőegységet az 1900 literes Solitair 23 fronttartállyal ismerhették meg a szakemberek. A Lemken a közelmúltban több fejlesztést is elvégzett a Primus permetezőgépen. A növényvédelem optimális időzítése érdekében a gyártó egy meteorológiai állomást és időjárás applikációt fejlesztett.

Megérkezett a digitális erdőgazdálkodás – STIHL újdonságok Németországból. Beszámoló
(Gribek Dániel)
Szeptember közepén waiblingeni központjában mutatta be legújabb fejlesztéseit a STIHL. A tájékoztatón az Agrofórum is ott volt. A beszámolóból kiderül, hogy a cég egyik legjelentősebb fejlesztése a LogBuch alkalmazás, aminek segítségével felvehető egy fa földrajzi elhelyezkedése és minden fontos tulajdonsága, amihez elég az adatokat bediktálni az okostelefonba, ami írásban rögzíti, naplózza és egy felhőbe fel is tölti az információkat. A másik újdonság a Smart Connector hálózati eszköz, ami a munkagépekre szerelve, egy applikáció segítségével pontos információkkal szolgál a felhasználóknak.

Egyedi fúvókavezérelt Center-Corner öntözőberendezés (x)
 (Hornyák Ildikó)
A BAUER cég öntözőgépeket, gyorskapcsolású öntözőcsöveket, szivattyúkat, valamint hígtrágyakezelő és kijuttató berendezéseket gyárt már több mint 80 éve. A családi vállalkozás idővel nemzetközi cégcsoporttá fejlődött. Magyarországi képviselete a BAUER Hungária Kft., kollégáik közül többen kezdetektől – 1984 óta – erősítik a BAUER csapatát, aktív szerepet vállalva az innovatív technikai megoldások népszerűsítésében. Ennek eredményeként a készültek el azok az egyedi szórófejszabályzási rendszerrel (VRI) szerelt öntözőberendezések is, amelyeket Borbély István solti területein lehetett megtekinteni.

HORSCH Leeb AX. … – a legújabb vontatott permetező (x)
(Szász Zoltán)
A Leeb AX permetező azon termelőket célozza meg, akik szeretnének a legújabb technikával dolgozni, de a területméretükből kifolyólag a GS vagy az LT permetező beruházása, nagyon hosszú idő alatt térülne meg. HORSCH Leeb AX a HORSCH kínálatában.

Gépberuházás esetén gondolkodjon gépéletútban! (x)
KITE Zrt.-t olyan szolgáltatásokkal áll a vevők rendelkezésére, amelyeket a gépéletút teljes ideje alatt igénybe lehet venni. Ezek közé tartozik a hitel, biztosítás, szervizszolgáltatás és alkatrész-utánpótlás, valamint az oktatás és képzés.

REGENT – mindig egy lépéssel előrébb! (x)
A REGENT gépek a VALKON Kft.-nél érhetők el, a gyár hazai importőrénél. A kínálatból: TUKAN szántóföldi kultivátor, ORKAN rövidtárcsa, TERRASTAR magágykészítő, SEEDSTAR mechanikus gabonavetőgép.

FIGYELMÉBE AJÁNLJUK

Martonvásáron bemutatták az első kukoricahibridet… Tudósítás
(Dr. Bódis László)
Martonvásáron, az MTA-ATK-ban rendezett kukoricabemutatóról és szakmai tanácskozásról készült tudósításban az előadásokon elhangzott legfontosabb gondolatok szerepelnek. Szó volt a kukorica termelésének/felhasználásának nemzetközi és hazai kilátásairól, a kukorica és a búza nemesítési eredményekről, valamint a Bázismag Kft. és az Elitmag Kft. 2018. őszi fajtaajánlatáról.

Kukorica hibridek új generációja a KWS-től. Beszámoló
(Dr. Princzinger Gábor)
Partnertalálkozót és sajtónapot tartott a KWS Magyarország Kft. a Békés megyei Muronyban, a vállalat kukoricanemesítő állomásán, szeptember 13-án. Az itt folyó nemesítési munka a korai és középérésű kukorica hibridek csoportjára fókuszál. Céljuk a kontinentális éghajlati adottságokra legjobban adaptálható nagy termőképességű, aszály- és stressztűrő, betegség-ellenálló hibridek előállítása.

Kukorica-, cirok-, szója- és napraforgó-bemutató Kiszomboron. Beszámoló
(Dr. Somogyi Norbert)
Az idén szeptember negyedikén tartotta a Gabonakutató Kft. a hagyományos kukorica-, cirok- és szójabemutatóját, amit a korábbi évektől eltérően napraforgóval egészítettek ki. A termelők és gyakorlati szakemberek a szántóföldi bemutató mellett megismerkedhettek a nemesítési irányokkal, célokkal, valamint a kérdéses kultúrák piaci helyzetével, de kora ősz lévén szó volt a GK őszi kalászos kínálatáról is.

Szója roadshow-zárszó Héderváron. Beszámoló
(Dr. Bódis László)
Utolsó állomásához érkezett, szám szerint a 6-dik szója tanácskozás és fajtabemutató. Héderváron szeptember 17-dikén zárult a rendezvénysorozat, ahol szó volt többek között a szója vetésterületének alakulásáról, a támogatásokról és az öntözés kérdéséről is.

A szójatermesztés helyzete Magyarországon és a szomszédos országokban
(Szekrényes Gábor)
A Szerző átfogó képet nyújt a globális, az EU-28 és a magyarországi szójatermesztésről, továbbá bemutatja a 2018-as szója kisparcellás fajta-összehasonlító kísérletek jellemzőit is.

Szója hozzászólás
(Bene Zoltán)
A szója jövőjéről Bene Zoltánnal, az ország meghatározó szójavetőmag-előállító és -forgalmazó vállalatnak, a Karintia Kft.-nek vezetőjével beszélgettünk.

XVIII. Kalászos Gabona Fórum Visegrádon. Beszámoló
(Polgárné Balogh Eszter)
Idén 18. alkalommal várta a Sumi Agro Kft. az évente hagyományosan megrendezett Kalászos Gabona Fórumra a meghívottakat 2018. szeptember 4-5-én a visegrádi Silvanus Hotelbe. A szakmai konferencia mellett – ahol szó volt a KAP jövőjéről, a kalászosgabona-termelés, a gabona vetőmag és a malomipar helyzetéről is – színes kulturális és gasztronómiai programok is gazdagították a kétnapos rendezvényt.

Repcevetőmag-üzletággal bővült a BASF. Sajtóközlemény
A BASF Hungária Kft. 2018. szeptember 19-én sajtóreggeli keretében nyújtott tájékoztatást a Bayer üzletágak felvásárlásával kapcsolatos tudnivalókról, a repcevetőmag-üzletág indításáról és a legfontosabb célkitűzésekről a cég Váci utcai székházában.

Giga ötletek és racionális megvalósítás. Interjú
(Stefanits Csaba)
A kezdetben betakarítóadaptereket és alkatrészeket forgalmazó dunántúli, bakonyszombathelyi GI-GA Farm Kft. mára az erőgép és mezőgazdasági munkagép piac megkerülhetetlen szereplője lett. Traktorok, pótkocsik, önjáró permetezők, talajmunkagépek szerepelnek már a termékpalettán, melyek közül nem egynek kizárólagos hazai forgalmazói. Arra voltunk kíváncsiak, vajon mi a siker titka az egyre szűkülő hazai mezőgéppiacon.

Novemberben nyílik az INTERVITIS INTERFRUCTA HORTITechnika szakkiállítás. Tudósítás
(Polgárné Balogh Eszter)
A kétévente megrendezésre kerülő INTERVITIS INTERFRUCTA HORTITechnika (IVIFHO) nemzetközi kiállítás idén november 4-én nyitja meg kapuit és három napon keresztül, november 6-ig fogadja a látogatókat a technika és a feltalálók városában, Stuttgartban, a Messe Stuttgart vásárterületen – tájékoztatta a sajtó képviselőit Wolfram Huonker, a Landesmesse Stuttgart ipari és technológiai kiállítások kommunikációs igazgatója.

Intenzív tejtermelés problémák nélkül. Interjú (x)
(AF )
Mintegy 3000 hektár szántóföldön gazdálkodik Tura környékén a Galgamenti Mezőgazdasági Kft. A növénytermesztés mellett a tehenészet jelenti a fő profilt, 700 tejelő feketetarka Holstein-fríz szarvasmarha, illetve kb. 100 növendékállat teszi ki az állományt. Éves szinten mintegy 7 millió liter tejet értékesítenek. A Vitamol Pulvis és a Vitamol Liquid takarmánykiegészítő használatával szerzett tapasztalatokat osztja meg Illés László ágazatvezető.

Tanterem a szabad ég alatt. Tudósítás
(Polgárné Balogh Eszter)
Az Agrárminisztérium, a Syngenta Kft. és a XVIII. kerület Pestszentlőrinc-Pestszentimre Önkormányzata, támogatásával és együttműködésében a XVIII. Kerületi Vörösmarty Mihály Ének-zenei Nyelvi Általános Iskola és Gimnázium a Vörösmarty Iskola udvarán kialakított tankert ünnepélyes átadóján az Agrofórum is ott járt.

Gazdálkodj jogosan. A jótállási és szavatossági igények érvényesítésének egyes kérdései
(Szabó-Mester Viktória, Orlovits Zsolt)
Mindig fogyasztó-e a vevő? A Polgári Törvénykönyv (Ptk.) definíciója szerint a fogyasztó „a szakmája, önálló foglalkozása vagy üzleti tevékenysége körén kívül eljáró természetes személy”. Láthatjuk tehát, hogy a cégeket, társas vállalkozásokat, az egyéni vállalkozókat és az őstermelőket Ptk. teljes mértékben kizárja ebből a körből. Ilyen esetekben, vajon le kell mondanunk szavatossági vagy jótállási jogainkról? A válasz a Gazdálkodj jogosan című sorozat októberi írásából kiderül.

Egész évben kiskert
(Tóthné Bogdányi Franciska)

Armurox – felkészíti a búzát a télre (x)
Szabad aminosav- és szilíciumtartalmú Armurox biostimulátor a búza stressztűrésésnek fokozására a PROFEED ajánlatában.

Innováció a BASF-től (x)
A BASF 2018 augusztusában sikeresen zárta le több mezőgazdasági üzletág akvizícióját, amellyel a világ legnagyobb repcevetőmagos cégévé vált. E termékekkel a BASF Magyarországon is jelen van. Európában elsőként hazánkban került bejelentésre az első InVigor őszi káposztarepce, mely a tervek szerint új lehetőséget nyit a hazai repcetermesztésben, a termés mennyiségének és egyúttal minőségének javításában.

TALAJÉLET, TALAJOLTÁS

Miért romlanak a termőtalajok?
A talajok minőségi mutatói folyamatosan romlanak. A termőképesség romlása összetett folyamat, amelyet nehéz pusztán egy tényező változásának ok-okozati viszonyaira vetíteni. A mikrobiológiai élet változása a szerves anyagok és a tápanyag csökkenéséhez vezethet. A talajok mikrobiológiai élete, annak fenntartása, javítása kulcskérdés minden technológia esetében. Az egyik járható út a talajoltó baktérium készítmények használata.

AGRÁRGAZDASÁG

Repcemag – betakarítási helyzetkép az EU-28-ban
(Dr. Tikász Ildikó Edit, Dr. Molnár Zsuzsa)
A repce betakarítása befejeződött az EU-ban 2018. augusztus végén. Az észak- és észak-közép-európai országokat már májustól kezdődően sújtó extrém – helyenként száraz és forró, máshol viharos és átlagon felül csapadékos – időjárási körülmények hatására a növény hozamkilátásai erőteljesen romlottak. A negatív eredményeket a közép-kelet-európai termesztők sikerei sem tudták eléggé kompenzálni. A betakarítási jelentések alapján az EU-28 repcemagtermelése 19,6 millió tonna körül alakul a 2018/2019. gazdasági évben, ez 11,5%-kal elmarad az előző szezon kibocsátásától.

ZÖLDSÉGTERMESZTÉS

Az ökológiai zöldség-szaporítóanyag használatának helyzete
(Dr. Divéky-Ertsey Anna)
A jogszabály ma még megengedi a termelőnek, hogy ha nem talál a piacon számára megfelelő ökovetőmagot, akkor konvencionálisan előállított, csávázatlan vetőmagot vethet az őt ellenőrző szervezet engedélyével. Ez az ún. szokvány vetőmag használat. Az ökológiai gazdálkodás teljes folyamatát szabályozó 839/2007 EK rendelet kimondja, hogy minősített ökológiai növénytermesztésben csak ökológiai gazdálkodásból származó vetőmagot, szaporítóanyagot szabad felhasználni.

A Magyar Paprika Napja hetedszer és idén újra Szentesen. Beszámoló
(Dr. Somogyi Norbert)
2018-ban már hetedik alkalommal rendezte meg a FruitVeB partnereivel közösen a Magyar Paprika Napját, aminek az idei évben újra Szentes adott otthont. Idén a rendezvény fókuszában az étkezési paprika állt.

Szentes és a paprika. Beszámoló
(Dr. Somogyi Norbert)
Bemutatkozik a szentesi a zöldségtermesztési integráció, a paprikatermesztés, amelynek története az 1870-es évekig, a bolgár kertészetek működéséig nyúlik vissza. Az írás a földrajzi árujelzők használatában rejlő lehetőségeket is számba veszi, emellett a mai termelési gyakorlatba, kereskedelembe és a logisztika területébe is bepillantást nyerhetünk.

GYÜMÖLCSTERMESZTÉS

Mitől lesz hosszúkás az alma? Avagy a növekedésszabályozó anyagok hatása a termésképzésre
(Dr. Szalay László)
A növényi bioregulátorokat használhatjuk gyümölcsritkításra, vagy éppen ellenkezőleg, a termésmennyiség növelésére, a gyümölcsök alakjának, minőségi paramétereinek megváltoztatására (pl. piros fedőszín élénkítésére, gyümölcsrepedés elkerülésére), vagy éppen a virágzási és érési idő befolyásolására.

Szilvatanácskozás és bemutató a ceglédi kutatóállomáson.
(Dr. Princzinger Gábor)
Szeptember első hetében idén is megrendezte szilvatermesztési tanácskozását a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ Gyümölcstermesztési Kutató Intézete (NAIK GyKI) a ceglédi kutatóállomáson. Dr. Lakatos Tamás intézetigazgató bevezető gondolatai és Takáts László Cegléd város polgármestere köszöntő szavai után a termesztéstechnológia, a fajtanemesítés és a feldolgozás témakörében hangzottak el előadások, hazai és külföldi előadóktól.

Alma technológiai bemutató Kölcsén
Az Arysta LifeScience Magyarország Kft. 2018. augusztus 22-én tartotta meg a már hagyományosnak tekinthető almatechnológiai bemutatóját Kölcsén. A házigazda Tamás Péter volt, akinek a gazdasága a technológiai kísérletnek helyet biztosító korszerű jéghálós ültetvény.

SZŐLÉSZET ÉS BORÁSZAT

Kiskőrös szőlő és borkultúrájának története a kezdetektől 1918-ig
(Turán István)
A 18. század végén a kiskőrösi lakosság régi vágya teljesült. 1791-ben 170 „négykapás” szőlő telepítését engedélyezte az úriszék, így a jobbágyok egy része „hivatalosan” is szőlőbirtokossá válhatott. A történeti visszatekintésből az is kiderül, hogy miként zajlott a szüret, a vámszedés, milyen szabályok szerint folyt a borkereskedelem a 19. században. A növényvédelmi kérdések sem kerülhetők ki, ha szőlőről van szó, így a filoxéra-vész, valamint a peronoszpóra 1891-es hatalmas pusztítása is szóba kerül.

Továbbra sem lankadhat a figyelem a szőlő növényvédelmében! Beszámoló
(Dr. Princzinger Gábor)
A hagyományokat folytatva a Pest megyei Mogyoródon ez év augusztusának első hetében a Mogyoródi Hegyközség és a Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara Pest megyei Szervezete ismét megszervezte szokásos szőlővédelmi tanácskozását és bemutatóját. A rendezvényen ismertették a közreműködő cégek szőlővédelmi ajánlatai alapján elvégzett üzemi védekezési kísérlet eredményeit, tapasztalatait, és meghívott előadók adtak tájékoztatást időszerű termesztési, növényvédelmi témákról.

KITEKINTÉS

Szemelvények a perui mezőgazdasági kutatásból. Beszámoló
(Dr. Somogyi Norbert)
Peruban a növénytermesztésben az egyik legfontosabb kultúra a burgonya, ezt követik az andesi peszeudo-cereáliák (quinoa), az állattenyésztésben dominálnak a tevefélékhez tartozó fajok (láma, alpaka, vikunya, guanakó) – az országban ma csak alpakából négy-, lámából ötmillió darab van.

Tallózás külföldi szaklapokban
(Összeállította: Polgárné Balogh Eszter)
A kincset rejtő dohánylevél
A sokoldalú lóretekfa
Sörélesztő termelte természetes tartósítószer

EGYÉB SZAKMAI KÖZLEMÉNYEK

A gazdák is építik a virtuális kapcsolati hálót (x)
(Pólya Árpád, Varanka Mariann)
A közösségi médiának fontos szerepe van a magyar vállalkozások működésében is. Az AgroStratéga 2017-ben is megkérdezte a mezőgazdasági termelőket arról, hogy használják-e a közösségi portálokat, és ha igen, milyen rendszerességgel, továbbá az iránt is érdeklődött, hogy használják-e az ingyenes üzenetküldő alkalmazásokat. A felmérés eredményei lapunk hasábjain olvashatók.

Jegyzet gazdálkodóknak. Ágazatunk statisztikai mérlegéről (2.)
(Kurucz Miklós)
Folytatódik a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) 2017. évi előzetes adatokra alapozott értékelését bemutató Jegyzet, amely ezúttal a termeléssel közvetlenül összefüggő és az azt segítő adatokat ismerteti (termelési eredmények, vetésszerkezet, termelői árak, beruházások, termőföld ára, hitelállomány).

Agrármúltunk nagyjai. Bedő Albert (1839-1918)
(Kurucz Miklós)
A sorozat e havi írásában Bedő Albert életútját ismerhetik meg, aki részt vett 1879-ben elfogadott és 55 évig hatályban levő erdőtörvény megalkotásában.

További ajánlataink

Dr. Jóri J. István: A talajművelőgép választás és üzemeltetés kézikönyve

4500 Ft

A talajművelőgép választáshoz és üzemeltetéshez készített kézikönyv az elmúlt 100 év ismeretanyaga, ill. a szerző 50 éves tapasztalata (BME Budapest, MGI Gödöllő) alapján készült. Megtalálhatók benne a tankönyvi ismeretek éppúgy, mint a Mezőgazdasági Gépkísérleti Intézet vizsgálati eredményei.

Bódis László: Barangolásaim

7000 Ft

Az itt bemutatott könyv borítóján, a színeiben pompázó őszi erdő egyik leveleit hullató fája alatt szomorkodik egy öreg pad. Szomorú, mert egyedül van. Arra kérem a Tisztelt Olvasót, hogy üljünk le erre az elárvult öreg padra, és ha van kedve, meg türelme, olvassuk együtt a barangolásaimról szóló történeteket.

Légrádi Miklós gondolatai és ajánlásai nem csak repcetermesztőknek

1500 Ft

Azért adtuk ennek az Agrofórumban megjelent írásokból összeállított interjúgyűjteménynek azt a címet, hogy „…nemcsak a repcetermesztőknek”, mert a beszélgetések során elhangzott gondolatok többsége más növényekre is vonatkoztatható.

Dr. Keszthelyi Sándor: A változó klíma és termesztéstechnológia hatása a szántóföldi kultúrák kártevőire

6000 Ft

2018 októberétől elérhető Dr. Keszthelyi Sándor harmadik, „A változó klíma és termesztéstechnológia hatása a szántóföldi kultúrák kártevőire” című önálló szakkönyve. A kiadvány az Agrofórum Kft. mint kiadó, illetve a támogató Adama Hungary Zrt. és a CortevaTM AgriScience DowDuPont Mezőgazdasági Divíziójának közreműködésével látott napvilágot.

Prof. Heszky László - Transzgénikus (GMO) növények - elmélet és gyakorlat

6500 Ft
ARCHÍVUM
KERESÉS / SZŰRÉS
Kulcsszó vagy címrészlet
Dátum
Szerző
Csak az extra lapszámokban keressen