2019. április

Ízelítő a tartalomból

Idén is számíthatunk a mezőgazdasági repülők szolgáltatásaira

Bár a rendszerváltozás után a mezőgazdasági üzemek átalakultak, sok kisgazdaság jött létre, jelentősen csökkent az igény a légi védekezésre. Ennek…

Dr. Princzinger Gábor

A körtefák termőrészei

Tágabb értelemben termőrészeknek szoktuk nevezni a 2, 3 és 4 éves gallyakat is, megjegyezve, hogy termés képzésére alkalmas generatív rügyek…

Dr. Szalay László

Piacorientált vetésszerkezeti átrendeződés

Mindez természetesen hatással van a talajok termőképességére, annak fenntarthatóságára. Amióta a piac követeli ki a termelt növényeket és a piacgazdasághoz…

Nagy Zoltán
1 000 Ft
Tartalomjegyzék + ×

Gyere velem…
(Dr. Bódis László)

A HÓNAP TÉMÁJA

Módosuló külpiaci hangsúlyok
(Dr. Szabó Jenő, Dr. Szabóné Molnár Ilona)
A 2018-as élelmiszergazdasági export az utóbbi évtized második legjelentősebb kiviteli nagyságrendjét produkálta. A feldolgozott termékek, exporton belüli felfutása jórészt kompenzálni volt képes a gabonaexport-csökkenés miatt kialakult exportárbevételi hiányt. Mivel az exporton belül megerősödött a feldolgozott termékek pozíciója és tért veszítettek a feldolgozatlan mezőgazdasági termékek, így nőtt a kivitel hozzáadottérték-tartalma, magasabb szinten hasznosult a magyar munka, ami egyértelműen pozitívum.

FÓKUSZBAN A BURGONYATERMESZTÉS

Mostohán kezelt burgonyaágazat
( Nagy Zoltán)
A burgonyaágazat aktuális helyzetét bemutató írás kitér a hazai termőterület drasztikus csökkenésének hátterében meghúzódó okok elemzésére, a klímaváltozás hatására és a magyar burgonyanemesítés értékeire.

Fellendül-e ismét burgonyatermesztésünk? Tudósítás
(Dr. Princzinger Gábor)
Sokéves hagyományt követve tartották meg ez év februárjában Keszthelyen, a Pannon Egyetem Georgikon Karán a Burgonya ágazati fórum nevű rendezvényt, amelyen – a teljesség igénye nélkül – a hazai burgonyatermesztésről kaphattak keresztmetszetet a résztvevők.

NÖVÉNYVÉDELEM

Clearfield® Plus – Plusz termést ad (x)
A szerzők a cikkben a Clearfield és a Clearfield Plus technológiát veszik górcső alá két év és öt kísérlet eredménye alapján.

Az őszi búza gombás eredetű betegségei (5 .) Fekete- vagy szárrozsda
 (Dr. Békési Pál)
Az őszi búzának három rozsdabetegsége van: a fekete- vagy szárrozsda, a vörös- vagy levélrozsda és a sárga- vagy pelyvarozsda. Ezúttal a magas hőmérsékleti és magas relatív páratartalom igényű fekete- vagy szárrozsdára vonatkozó legfontosabb ismereteket foglaljuk össze.

Az őszi búza fungicides állományvédelme
(Hertelendy Péter)
A búza növényvédelmén belül a növénybetegségek elleni védekezés – fajtától és évjárattól függően – kiemelkedő jelentőségű, a megtermelendő termény, árualap mennyiségét és minőségét döntő mértékben befolyásoló művelet. Az őszi búza, a durum és a tritikále fungicides állományvédelme akkor lehet sikeres és gazdaságos, ha mindig a növényállomány jelenlegi és a prognosztizálható növénykórtani állapotához igazodik. A sikeres védekezés sokkal inkább a helyes időzítés, mintsem a szerválasztás kérdése. A helyes időzítés viszont a növényállományok akár naprakész ismerete nélkül nem nagyon lehetséges.

Országos Fusarium belső fertőzöttség vizsgálat őszi búzában (2018)
(Dr. Csertán-Halász Ágnes)
2018. évi országos Fusarium belső fertőzöttség átlaga 10,63% volt, amely az elmúlt 5 év átlagértékeit vizsgálva az átlagnál magasabbnak mutatkozik. A legalacsonyabb (1,03%-os) fertőzöttségi szintet Békés megyében, a legmagasabbat (30,19%-os) Zala megyében állapították meg.

Amikor az 1 + 1 nem 2, avagy a rovar- és gombaölőszer tankkeverékek hatása a méhekre (x)
( Jáger Ferenc)
A NÉBIH Növény-, Talaj- és Agrárkörnyezet-védelmi Igazgatósága az acetamiprid hatóanyagú Mospilan 20 SG engedélyét 2017. február 20-án módosította. A készítmény tebukonazollal tankkeverékben történő használatát méhekre veszélyesnek minősítette, ezért e kombinációt azóta csak méhkímélő technológiával lehet kijuttatni. A Mospilan 20 SG forgalmazója a Sumi Agro Hungary Kft. a fenti engedélymódosítással egyetértett. Mivel a döntést megalapozó vizsgálat meglehetősen kevés számú kezelést tartalmazott, ezért ugyanazzal a módszerrel még 2017-ben kiegészítő vizsgálatokat végezett a Sumi Agro Hungary Kft. Az eredményekről, az ajánlott védekezési eljárásról lapunk 34. oldalán olvashatnak.

Száraz tavasz, mégis egyszerű egyszikű gyomirtás kétszikű kultúrákban (x)
A Kwizda Agro növényvédelmi megoldása mind magról kelő, mind az évelő egyszikű gyomnövények ellen, posztemergensen a nagy szelektivitású kletodim hatóanyagú Select Super gyomirtó szer.
A nagy biztonsággal használható termék számos kétszikű kultúrában (napraforgó, repce, mustár, cukorrépa, borsó, burgonya és szója) engedélyezett.

A kukoricamoly jelentősége és kártétele (x)
A kukoricamoly rajzása 2019-ben is nyomon követhető lesz az FMC Evalio AgroSystems felületén. A kártevő ellen kiváló megoldást nyújt az FMC-Agro Hungary Kft. forgalmazásában elérhető Coragen rovarölő szer.

Kertészeti károsítók előrejelzése (2 .) A keleti gyümölcsmoly  (Grapholitha molesta Busk) és a barackmoly (Anarsia lineatella Zeller)
(Dr. Hári Katalin, Dr. Ádám János, Dr. Markó Gábor)
A keleti gyümölcsmoly (Grapholitha molesta B.) és a barackmoly (Anarsia lineatella Z.) csonthéjasokat (őszibarack, kajszibarack) károsító meghatározó jelentőségű lepkefaj. A barackmoly már régóta ismert kártevőnek számít az őszibarack- és kajszibarack-termesztésben. A keleti gyümölcsmoly viszont Északnyugat-Kínából származó faj, amely az 1960-as években jelent meg hazánkban és azóta főként őszibarack ültetvényekben okoz jelentős károkat. A világ csonthéjas termesztő körzeteiben is nagy károkat okoznak e fajok lárvái. Éppen ezért alaposan vizsgálták a biológiájukat és számos védekezési módszert dolgoztak ki ellenünk. Írásunkban a hőösszegszámításra alapozott előrejelzés módszerét mutatjuk be.

Kertészeti károsítók előrejelzése (3 .) A csonthéjasok monilíniás betegsége –  Monilinia laxa (Aderh . & Ruhland) Honey
(Dr. Ádám János, Dr. Hári Katalin, Dr. Markó Gábor)
A Monilinia laxa gazdanövényei a csonthéjasok, károsítása meggyen és cseresznyén a legjelentősebb, de őszibarackon, kajszin és szilván is előfordulhat. A Monilinia laxa virágpusztulást és gyümölcsrothadást idéz elő. A kórokozó megjelenését előrejelző rendszereknek két környezeti tényező ismeretére van szükség, a levegő hőmérsékletére és a levélfelület nedvességének időtartamára. A Szent István Egyetem munkatársai egy olyan előrejelző telefonos alkalmazás kifejlesztésén dolgoznak, amely képes lesz a 21. századi modern növényvédelmi elvárásoknak megfelelni.

Kevesebb hatóanyag, új károsítók –  a gyümölcsösök növényvédelmének időszerű kérdései . Beszámoló
(Polgárné Balogh Eszter)
Hogyan lehet jó eredményeket elérni a gyümölcstermesztésben akkor, amikor a növényvédelem lehetőségei csökkennek, a kertészeti kultúrák növényvédelme egyre nehezebbé válik? A FruitVeB szakmai napján elhangzott előadások az uniós szintű növényvédő szer hatóanyag kivonások folyamatát, következményeit és az olyan lehetséges helyettesítő vagy alternatív megoldásokat helyezték a fókuszba, amelyek a növényvédelmi szempontok mellett a fogyasztói elvárásoknak és a szigorodó környezetvédelmi előírásoknak is megfelelnek.

Hogyan előzze meg a gabonatermesztő a súlyos vetésfehérítő lárvakártételt? (x)
Az FMC-Agro által forgalmazott gamma-cihalotrin hatóanyagú Rapid CS rovarölő szer a piretroid hatóanyagú termékek között egyedülállóként 98%-ban tartalmazza a rovarok ellen hatékony molekulát. A formuláció vonatkozásában a hatóanyag a legmodernebb mikrokapszulázott formában van jelen a készítményben, amely a vetésfehérítők elleni védekezésben hatékony megoldást nyújt. Granstar SuperStar + Rapid Pack és Granstar SuperStar Rapid + Riza Pack csomagajánlatok az FMC-től.

A profi hozzáállás, és az intenzív technológia a kulcs a csonthéjasok növényvédelmében (x)
Neoram, Score, Chorus, Topas, Switch, Vertimec Pro és Karate Zeon a Syngenta növényvédelmi technológiai ajánlatában őszibarack- és kajszi-, valamint cseresznye- és meggytermelőknek.

Kukorica poszt gyomirtás három készítmény egymást fokozó hatásával (x)
A Kwizda Agro CORNADO PLUS 5 ha-os kukorica gyomirtási csomag tartalma: 5 l Talisman 40 OD (40 g/l nikoszulfuron) + 3 l Overdose SE (6,25 g/l floraszulam + 300 g/l 2,4 D etil-heptil észter) + 1 l Gondor adjuváns. A három hatóanyag a kukorica 3-5 leveles korában végrehajtott kezeléssel képes kiküszöbölni egy vegyes gyomosodás káros hatását, nagyhatékonyságú észterezett növényi olaj adjuváns-tartalma pedig minden körülmények között segíti a hatóanyagok felszívódását.

Jelentős pocokkártétel várható!
(Dr. Szieberth Dénes)
A Magyarországon károsító rágcsálók közül legfontosabbak közé tartozik a mezei pocok. A mögöttünk lévő enyhe és csapadékszegény tél kedvező volt számára, ezért mindenütt, ahol ősszel jelen volt a gradáció indulásához szükséges alapnépesség, „robbanás” következhet be. Indokolhatja a nagyobb óvatosságot az is, hogy a zöldítő és mulcshagyó technológiák kedveznek a felszaporodásnak.

Idén is számíthatunk a mezőgazdasági repülők szolgáltatásaira . Tudósítás
( p.g .)
Ismeretes, hogy az EU tagállamai közül ma Magyarországon végeznek legnagyobb területen mezőgazdasági célú légi tevékenységet. Arró, hogy mik a kilátások a mezőgazdasági repülés terén ebben az évben, Kovács Andrást, a Mezőgazdasági Repülők Érdekvédelmi Szövetségének (MERÉSZ) elnökét kérdeztük.

A sokoldalú Laudis (x)
(Szabó László, Gara Sándor, Molnár Ferenc, Kapás Nándor)
A cikk a tembotrion hatóanyagú Laudis kukorica gyomirtó szer hatékonyságát mutatja be, amellett ismerteti a készítmény legfontosabb jellemzőit is.

A sokoldalú Laudis (x)  hatékonyan és kíméletesen a vonalakban is
(Szabó László, Gara Sándor, Molnár Ferenc, Kapás Nándor)
A bólyi gazdaság kukorica vonalak herbicidérzékenységi vizsgálatában a Laudis gyomirtó szer 12 éve szerepel, amely idő alatt 318 szülőpár vonalat teszteltek. Emellett a vonalakon kívül 27 árukukorica hibridre, 24 csemegekukoricára és 8 popcornra is kiterjedtek a vizsgáltok. Az eredmények összefoglalása az Agrofórum áprilisi számában szerepel.

A sokoldalú Laudis (x)   felhasználásának lehetőségei, tapasztalatai a csemegekukorica gyomirtásában
(Szabó László, Gara Sándor, Molnár Ferenc, Kapás Nándor)
A köztermesztésben levő csemegekukorica hibridek többsége nem, vagy csak nagyon enyhe tünetekkel reagál a Laudis alkalmazása után. Ezért fontos pillére a csemegekukorica gyomirtási technológiájának. Új, a gazdálkodó számára még ismeretlen tulajdonságokkal bíró hibrid vetésekor mindenképp szükséges kikérni a termeltető konzervgyár, hűtőház, illetve a gyomirtó szer gyártójának véleményét a Laudis adott hibridben való alkalmazhatóságáról.

A sokoldalú Laudis (x)  a mákban, avagy a kötelező jó!
(Szabó László, Gara Sándor, Molnár Ferenc, Kapás Nándor)
A mák hazánkban a 2000-es évek előtt a kiskertek, illetve a kisebb gazdaságok növénye. Jelentős kézimunkaigénye és bizonytalan termesztése miatt nem igazán tudott beilleszkedni a szántóföldi növénytermesztésbe. A máknak gyenge a korai fejlődése és nagy a herbicidérzékenysége, így – a Laudis megjelenése előtt – jelentős gondot okozott, hogy a termesztéstechnológiát eltolják a kézimunkát mellőző irányba.

Hozambiztos befektetés nem csak napraforgótermesztők számára . Riport (x)
(Kosztolányi Attila)
A Szentes térségében 4000 hektáron 18 növényfajt termesztő Terra-Coop Kft. növényvédelmi szakirányítójával, Vecseri Csabával a Propulse gombaölő szer használatának napraforgó és repce kultúrákban nyert tapasztalatairól beszélgettünk.

Tartamhatással a szója gyomok ellen (x)
A szója gyomirtási problémákra nyújt kiváló megoldást a Kwizda Agro termékpalettáján megtalálható Szója Flex (Command 48 EC + Stomp Aqua) technológiai termékpár. A két készítmény közös tulajdonsága, hogy hatóanyagaik a talajszemcsékhez jól kötődnek, nagyobb eső hatására sem mosódnak ki, a talaj felső 2-3 cm-ben maradnak. A Szója Flex erőssége a magról kelő egyszikű gyomok elleni jó hatékonyság, valamint a kitűnő szelektivitás a kultúrnövényre nézve.

GÉPESÍTÉS, GÉPEK

Ha a különbséget zongorázni tudnám…  avagy miért képvisel magasabb értéket egy Väderstad munkagép (x)
(Dr. Kalmár Tibor)
A kiváló aprító, keverő és porhanyító hatású Väderstad Carrier rövidtárcsa a Vaderstad Kft. ajánlatában.

Méréstechnika és mérlegek a mezőgazdasági termelésben
(Dr. Kelemen Zsolt)
A mezőgazdasági termelésben a különböző konstrukciójú mérlegek használatának meghatározó a szerepe. A korábbi, de ma is használatos mechanikus súlyterhelésű, valamint tizedes mérlegek, „mázsák”, beépített hídmérlegek mellett, egyre nagyobb számban jelennek meg ezek konstrukciós digitális kijelzésű és elektrotenzometrikus mérőcsapokkal készült változatai. A mai termelési viszonyok között a növénytermesztésben megtermelt anyagok átvétele és mennyiségi dokumentálása a pontos mérlegelésen alapul. Mindezek mellett ma már az egyes termelési folyamatok agrotechnikai követelményei gyakran az input anyagok (vetőmag, műtrágya, hajtóanyag) folyamatos helyszíni mérését igényli.

Gépriport . A márkával szerzett tapasztalatok alapján választották
(Hatala László)
Ezúttal egy Caterpillar TH357D típusú teleszkópos rakodógéppel szerzett tapasztalatokról számolunk be, mely tavaly nyár óta dolgozik a szentesi Terra Coop Kft.-nél. Vendéglátónk Takács Endre műszaki vezető volt, aki válaszolt kérdéseinkre, de előtte még néhány szóban a gazdaságot mutatta be.

Gépmúzeumok – muzeális gépgyűjtemények (37.) Egy „álom” megvalósulása
 (Dr. Szekeres Béla)
Farkas Lászlót és gépeit, gépgyűjteményét Jászkiséren 2012 áprilisában már bemutattuk az Agrofórumban. Akkor már megfogalmazódott a nagy terv, egy bemutatható, múzeumi körülményeket „idéző” kiállítás létrehozása, kialakítása. Az álom azóta megvalósult, 2014-ben átadásra került a „Mezőgazdasági és Géptörténeti Magángyűjtemény”. Mostani írásunkban megismerkedhetnek a múzeumi bemutatócsarnokkal és az utolsó ottjártunkat követően a gyűjteménybe került gépekkel.

Körbálázás újragondolva – Pöttinger módon (x)
(Kosztolányi Attila)
A 2019-es AGROmashEXPO és AgrárgépShow kiállításon Nemzetközi Termékfejlesztési Díj kategóriában az IMPRESS körbálázó 155 V változata prémium oklevelet nyert. Éppen ezért úgy gondoltuk, érdemes röviden bemutatni e körbálázó családot és a náluk alkalmazott újdonságokat a bálázási szezonhoz közeledve.

Kiváló háttértámogatás, megbízható erőgépek . Riport (x)
 (Gribek Dániel)
Minden traktorukat körültekintően választják ki, az utóbbi években már visszavásárlási garanciát is kérnek a forgalmazóktól. Figyelembe veszik a fogyasztást, a várható szervizköltségeket, és a háttértámogatást is. Ennek köszönhetően a Hajdú-Bihar megyei Tedej Zrt.-nél dolgozó FENDT traktorokra nemcsak a hajdúnánási vállalat, hanem az AXIÁL Kft. is büszke lehet. A hat darab 720-as és a 933-as erőgépet a kukoricavetés kezdetén Rákóczi András vezérigazgató-helyettes mutatta be.

Új megoldás a köves területek javítására az ELHO-tól, Finnországból (x)
Az ELHO közel 50 éve foglalkozik gépgyártással. Az ELHO gyár által fejlesztett Scorpio 550 típusú kőmentesítő gép új fejezetet nyit a köves, sziklás területek javításában. A Gravetti Kft. foglalkozik 2016-tól az ELHO gépek forgalmazásával, gondoskodik a gyár méltó képviseletéről.

FIGYELMÉBE AJÁNLJUK!

Beszélgetés Jóri J . István professzor emeritusszal,  az Év Agrárembere Agrárgépészet kategória díjazottjával
(Dr. Bódis László)
A beszélgetésben megismerhetik Jóri J. István professzor emeritusz, az Év Agrárembere verseny Agrárgépészet kategóriájának győztesének szakmai életútját, a hazai mezőgépgyártásról megosztott gondolatatit.

Piacorientált vetésszerkezeti átrendeződés
(Nagy Zoltán)
Vetésszerkezetünk átalakulásában a legfontosabb tényezők közé sorolható az ipari növények iránti fokozódó piaci igény, a csökkenő állatlétszám miatt fogyatkozó takarmánynövény termesztés és a bioüzemanyagok alapanyagául szolgáló növények iránti kereslet élénkülése.

Precíziós műhely . Információ vagy dezinformáció?
(Lajos Mihály)
A fejlődés az agráriumban nagyon sok lehetőséget kínál, ebből adódóan számos hasonló megoldás versenyzik egymással. Ezek között, csak marketinginformációk alapján eligazodni lehetetlen. Ezért, ha keressük a valós megoldásokat, akkor sajnos gazdálkodási komfortzónánk elhagyására kényszerülünk. Azaz, a saját gazdaságunkban nekünk kell beállítani vizsgálatokat, ezért el kell sajátítunk és alkalmazunk minimális kísérleti módszereket.

Algafix (x)
Az Algafix biostimulátor lombtrágya alkalmas a fémes mikroelemek kelátkötésére, ezzel lényegesen hatékonyabbá teszi az ilyen típusú lombtrágyák növénybe való bejutását, hasznosulását. Használata akkor ajánlott, amikor valamilyen külső tényező miatt, mint például a talajok hirtelen lehűlése, kórtani problémák, gyenge tavaszi indulás, fejlődésben való lemaradás stb. megáll vagy lassul a növény fejlődése.

Repcetermesztőként mire érdemes odafigyelni (x)
 (Pálffy András)
A RAPOOL javasolatában szereplő viterra RAPID és viterra TRIOPLUS keverékek a repcetermesztés és -vetésforgó szempontjából semlegesek, ráadásul megfelelnek a hatékony zöldítés szakmai szempontjainak és a jogszabályi követelményeknek is.

Kukorica vetőmag-szaporítások, 2018
(Tóth Ferenc)
A kukorica-vetésterületet illetően Magyarország az Európai Unióban meghatározó. Szemes kukoricában Románia és Franciaország után Magyarország a harmadik, szemes- és silókukorica vonatkozásában pedig Franciaország, Németország és Románia után a negyedik legnagyobb területen termeszti azt. A kukorica magyarországi vetőmag-előállító területe az elmúlt évtizedben jelentős hullámzásokat mutatott. 2018-ban az előző évhez képest több mint hatodnyi terület növekedéssel 25.142 ha-ra emelkedett a szemlére bejelentett terület. 2018-ban termésátlag 3.387 kg morzsolt szem, majdnem 85 ezer tonna szemes össztermést eredményezve. Ez a mennyiség körülbelül 77 ezer tonna fémzárolt vetőmagot biztosíthat. A magyarországi kukorica vetőmagigény kb. 25 ezer tonna, a fémzárolt vetőmag nagy része az országhatáron kívül kerül elvetésre.

A nyers szójabab és származékai NIR vizsgálati eredményei (2018 . évi termés) (3 .)
 (Varga Edina, Dr. Tikász Ildikó Edit)
A hőkezelt, ún. full-fat szója és az extrahált szójadara táplálóanyag-tartalmában jelentős eltérés és változékonyság figyelhető meg a fajtától, a termesztési körülményektől és a feldolgozási műveletektől függően. Szinte valamennyi változó kulcsfontosságú a takarmányreceptúrák költségoptimalizálása szempontjából, ezért az analitikai vizsgálatok jelentősége egyre inkább felértékelődik. A magyarországi alapanyagból előállított extraháltszójadara-minták átlageredményei a legfőbb táplálóanyag-tartalmi paraméterek és az aminosavak vonatkozásában felülmúlták az importszójadara-mintákét. Ugyanakkor nem hagyható figyelmen kívül, hogy a full-fat szója vizsgálati eredményei – akárcsak a nyers szójababoké – a legtöbb paraméter esetében széles intervallumban mozogtak. A részletek az áprilisi lapszámunkban olvashatók.

Amikor az Európai Számvevőszék tart direkt ellenőrzést a magyar termelőnél . Riport
(Vargha Zsófia)
Mucsi Nikolett az Agrárközösség vezető szaktanácsadója mutatja be az ellenőrzést, amelyet az egyik AKG feltételrendszer szerint gazdálkodó szaktanácsoltjánál folytattak le az Európai Számvevőszék ellenőrei.

5 év, 400 .000 ezer hektár (x)
Timac AGRO Hungária YIELD SERVICE szolgáltatása méréseken alapuló tápanyag-gazdálkodási terv elkészítését foglalja magában. A szolgáltatás egyik ágaként 2016-ban indult YIELD SERVICE + szolgáltatás pedig a program precíziós gazdálkodási gyakorlatra specializálódott változata. Ismerjék meg részletesebben a Timac AGRO Hungária Kft. tápanyag-gazdálkodási ajánlatát.

Zeal, a kukorica élettani aktivátora (x)
(Valovics Attila)
Új taggal bővül idén az Arysta algaalapú biostimulátorainak családja. A PAT (Physio Activator Technology) technológia legújabb tagja a kifejezetten a kukorica igényeihez igazodva fejlesztett Zeal, amely a GA 142 algakrémen kívül cinket, molibdént és foszfort is tartalmaz

Gazdálkodj jogosan. A munkavédelmi érdekképviselet
(Dr. Csákay Zoltán)
Jelen cikkünkben azt igyekszünk bemutatni, hogy a munkáltatók milyen módon kötelesek a munkavállalókkal konzultálni, illetve milyen módon kötelesek őket bevonni, hogy részt vehessenek az egészségre és biztonságra vonatkozó munkáltatói intézkedések megvitatásában.

Egész évben kiskert
(Tóthné Bogdányi Franciska)

Mennyivel terem többet a starterrel vetett kukorica? (x)
A mikrogranulált starterek segítik leghatékonyabban a kukorica gyökeresedését. A jobb starterhatáshoz előnyös a magasabb P-hatóanyagtartalom és dózis, valamint lekötődés lassítása végett a szemcsék elhúzódó oldódása. A Kwizda Agro kínálatában megtalálható Pannon Starter Mega 20-30 kg/ha dózisával jellemzően 5-10 q/ha terméstöbblet érhető el.

Fókuszban a növény igénye!  A KITE … tápanyag-gazdálkodási szaktanácsadási rendszere (x)
 (Kecskés Zsolt)
A KITE Zrt., amely nagy hangsúlyt fektet a talajmintavétel magas minőségére és nyomon követhetőségére, partnergazdaságaiban végzett talajmintavételezést szaktanácsadással is támogatja. A precíziós tápanyag-visszapótlás és a differenciált tápanyagkijuttatás alapja a heterogén foltokat lekövető termőképességi térkép, az ún. KITErkép, melyek elsősorban űrfelvételek feldolgozásából származnak. A KITErkép extrán pedig a hasonló, illetve közel hasonló termőképességű területeket közös menedzsment zónákba rendezve találhatók és a talajmintázás az így létrehozott zónatérkép alapján történik.

A harmonikus tápanyag-utánpótlás kulcsa a talajélet . Ide biostimulátor kell! (x)
(Sklánicz Rudolf)
Egy kicsi mozgás mindenkinek kell… még a talajnak is. Annak érdekében, hogy talajunk kellő edzettségre tegyen szert, az IMPAVIDUS Trade Zrt. egy sajátos TALAJFITNESS koncepcióval állt elő. Ennek elemeként 2019 tavaszától már a magyar piacon is kapható a francia Olmix Group - PRP Technologies által gyártott AgrOptim termékcsalád, az AgrOptim SUNSET és ZENITH folyékony biostimulátorok.

Magas bór- és foszfortartalom a tökéletes terméskötődésért! (x)
A termesztésben lévő növényeink közül a kétszikűek sokkal érzékenyebbek a bór hiányára és tudjuk, hogy az olajos növényeink magas szintű termesztéséhez szinte kötelező a bóros lombtrágyák beiktatása. Egyszikű kivételként azonban a csemegekukorica és hibridkukorica is a kimondottan bórigényes növények táborát erősíti. Wuxal Boron Plus a Kwzda Agro kínálatában a bór pótlására.

A precíziós vetés ismérvei (x)
(Sojnóczki István, Dr. Riczu Péter)
A KITE Zrt. 2011-ben egy programtervet állított össze annak érdekében, hogy a precíziós gazdálkodást minél szélesebb körben elterjessze, és a magyar mezőgazdaság körülményeihez adaptált technológiai sorokat honosítson meg. Az azóta eltelt időben számos eredmény született, melyeket ebben az évben egy cikksorozat formájában mutatnak be az adott időszak kiemelt munkaműveletein keresztül. Első alkalommal a precíziós vetés tudnivalóiról olvashatunk.

YieldON, a hozamfokozó szántóföldi biostimulátor (x)
A Valagro legújabb fejlesztése a YieldON hozamnövelő készítmény, a hatékony, termelőbarát, kedvező hektárköltségű, új generációs biostimulátor, amely a Malagrow Kft. forgalmazásában érhető el.

TALAJÉLET, TALAJOLTÁS

Talajélet – biológiai egyensúly
(Magyar Talajbaktérium-gyártók és -forgalmazók Szakmai Szervezete)
A talaj élőlényeinek bonyolult faji összetételű életközösségét edafonnak nevezzük, ez a talajtermékenység kulcsa. Óriási szerepe van a lebontásban, valamint az energiaáramlásában és a tápanyag-körforgásában, a légkörre is hatással van. Az edafon részét képezik a talajbaktériumok is, amelyek szerepe a talaj revitalizációjában elengedhetetlen.

AGRÁRGAZDASÁG

Szója – globális piaci trendek
(Dr. Tikász Ildikó Edit, Dr. Molnár Zsuzsa)
A szójabab globális piacát erős túlkínálat jellemezheti a folyó, 2018/2019. gazdasági évben. A déli féltekén most is zajló betakarítás előrehaladásával egyre biztosabban kijelenthető, hogy minden idők legnagyobb szójatermése, 356 millió tonna bab kerülhet világszerte a tárolókba az időszak során. Az áthozott készletekkel együtt csaknem 450 millió tonnára rúgó globális kínálattal szemben ugyanakkor a kereslet előreláthatóan 350 millió tonna lehet. Így a világpiaci árak szempontjából is meghatározó, 104 millió tonna rekordkészlettel indulhat a 2019/2020. gazdasági év (szeptember/augusztus).

ZÖLDSÉGTERMESZTÉS

Tavaszi gondolatok . Zöldségvetőmag-kínálat, -kereslet, -minőség
(Ertseyné dr. Peregi Katalin)
A zöldségvetőmag-forgalmazásnak igen komoly minőségi és jogi feltételei vannak. A nemesítést követően a fajtavizsgálat, a regisztráció, a szakszerű fajtafenntartás, a vetőmagszaporítás, a vetőmagfeldolgozás, csomagolás, kiszerelés és a tárolás folyamatai az értékesítésig szabályozottak. E témákat járja körül a szerző kitérve a minőségi kifogások kezelésére is.

GYÜMÖLCSTERMESZTÉS

A körtefák termőrészei
(Dr. Szalay László)
Az alma és a körte termőrészei nagyon hasonlóak. Fajtánként persze eltérő morfológiai bélyegekkel találkozunk. A két faj között pedig az a legszembetűnőbb különbség, hogy a termesztett almafajták vesszőinek és rügyeinek felülete molyhos, míg a termesztett körtefajtáké csupasz. A legrövidebb termőrész neve itt is dárda, majd a sorban a termőnyárs következik és ezt követik a középhosszú és hosszú vesszők, amelyek őszre gallyakká alakulnak. A körténél is találhatunk termőkalácsot, azok egymásra rakódásával pedig termőbogot.

Egy franciaországi gyümölcs szaporítóanyag konferencia tanulságai
(Makay Miklós)
Az INRA (Francia Nemzeti Agrárkutatási Intézet) és a CTIFL (Francia Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Technikai Központ) 2018. november 29-én szakmai konferenciát rendezett a faiskolások, a fajtakísérleti munkatársak és a gyümölcsfajta-nemesítők részére a franciaországi Avignonban. A rendezvény címe a következő volt: „Gyümölcs szaporítóanyagok, növényegészségügyi kockázatok és ezek szabályozása”. A konferencia utáni napon olyan szakmai programokra került sor, amelyeken a résztvevők bepillantást nyerhettek a rendező intézményeknél zajló kutatás és innováció egyes részleteibe.

SZŐLÉSZET ÉS BORÁSZAT

Egy főnix hamvai felett
 (Dr. Rakonczás Nándor)
A Debrecen környékén termő szőlőfajták történetét mutatja be az írás, a város szőlőskertjeinek kialakulásától kezdve egészen a napjainkat jellemző kertbarátkörök által szervezett borversenyekig. A Debreceni Egyetem Kertészettudományi Intézet munkatársai 2014 és 2017 között közel 190 tételt gyűjtöttek össze az ilyen szőlős kertekből, melyek genetikai meghatározása jelenleg is folyamatban van.

KITEKINTÉS

Fönntartható olajpálma-termesztés – az agrárerdészet lehet a megoldás?
(Dr. Somogyi Norbert)
Tagadhatatlan, hogy vannak sztereotípiák, mint pl . amik egyenlőségjelet tesznek az olajpálma-termesztés és az erdőirtás, a biológiai sokféleség tönkretétele közé. Ezt a kérdést járja körül a szerző bemutatva a fenntartható olajpálma-termesztés különböző módjait.

Tallózás külföldi szaklapokban
(Összeállította és fordította: Polgárné Balogh Eszter)
Megszólalt a vészcsengő – Európai együttműködés a szárrozsda ellen
Pálmaolaj: áldás vagy átok?

EGYÉB KÖZLEMÉNYEK

Ingyenes üzenetküldés: a szó elszáll, a chat megmarad (x)
(Pólya Árpád, Varanka Mariann)
Ezúttal az ingyenes üzenetküldő alkalmazások népszerűségét vizsgálja az AgroStratéga a mezőgazdasági vállalkozások döntéshozói körében.

Agrármúltunk nagyjai . Festetics György (1755-1819)
(Kurucz Miklós)
Az agrármúltunk nagyjait bemutató sorozatunkban e hónapban a keszthelyi Georgikon alapítójának, Festetics Gyögynek az életútját elevenítjük fel.

Jegyzet (nem csak) gazdálkodóknak. Klímavédelemről szélesebb körben
(Kurucz Miklós)
Az e havi jegyzetben folytatódik a klímaváltozás témája, ezúttal arról, hogy az önkormányzatok és a lakosság kezében milyen eszközök és lehetőségek vannak a káros folyamatok mérséklésre.

Mi lesz ma vacsorára? (x)
A kiegyensúlyozott, változatos étkezésre ma már minden táplálkozással foglalkozó szakember felhívja a figyelmet.  A vörös húsokra – például a sertéshúsra – éppúgy szüksége van szervezetünknek, mint a zöldségekre, gyümölcsökre, vagy magvakra. A húsfélében található fehérjék és ásványi anyagok speciális – például vegetáriánus – étrenddel nehezen pótolhatók, mértékkel fogyasztva pedig a koleszterintől sem kell félni.

További ajánlataink

Védekezés hazánk jelentős szántóföldi kártevői ellen (2020) Szerk.: Dr. Keszthelyi Sándor

Ft

ELFOGYOTT!

2020-as kiadású, 112 oldalas, keménykötéses, színes fotókkal gazdagon illusztrált, látványos szakkönyv a kártevők/kárképek fotóival.

A könyv tartalmazza a 2021-ben várhatóan engedéllyel rendelkező szintetikus rovarölőszerek listáját. Jelen kiadvány fő célja a fontosabb kártevőkkel kapcsolatos aktuális védekezési információk egységes megjelenítése és azok termelőkhöz történő eljuttatása.

Pintér Csaba - Kazinczi Gabriella: Gyommagfotók (Gyomnövények generatív szaporítóképletei mikroszkópos felvételeken)

7000 Ft

2016-os kiadású, 88 oldalas, keménykötéses, színes fotókkal gazdagon illusztrált, látványos szakkönyv a gyommagok fotóival.

A „Gyommagfotók”mikroszkópos fotóatlasz. 58 fotótáblán 172 gyomfaj generatív szaporítóképlete került bemutatásra a kiadványban.

Benécsné dr. Bárdi Gabriella: Veszélyes 48

Ft

ELFOGYOTT!!! 2005-ös kiadású, 296 oldalas, keménykötéses, gazdagon illusztrált szakkönyv gyomnövényeinkről. A Gyakorlati Agrofórum hasábjain megjelent cikksorozatot átölelő kiadvány. Hasznos információkkal látja el olvasóit.

Dr. Jóri J. István: A talajművelőgép választás és üzemeltetés kézikönyve

5000 Ft

A talajművelőgép választáshoz és üzemeltetéshez készített kézikönyv az elmúlt 100 év ismeretanyaga, ill. a szerző 50 éves tapasztalata (BME Budapest, MGI Gödöllő) alapján készült. Megtalálhatók benne a tankönyvi ismeretek éppúgy, mint a Mezőgazdasági Gépkísérleti Intézet vizsgálati eredményei.

Bódis László: Barangolásaim

7500 Ft

Az itt bemutatott könyv borítóján, a színeiben pompázó őszi erdő egyik leveleit hullató fája alatt szomorkodik egy öreg pad. Szomorú, mert egyedül van. Arra kérem a Tisztelt Olvasót, hogy üljünk le erre az elárvult öreg padra, és ha van kedve, meg türelme, olvassuk együtt a barangolásaimról szóló történeteket.

Légrádi Miklós gondolatai és ajánlásai nem csak repcetermesztőknek

2000 Ft

Azért adtuk ennek az Agrofórumban megjelent írásokból összeállított interjúgyűjteménynek azt a címet, hogy „…nemcsak a repcetermesztőknek”, mert a beszélgetések során elhangzott gondolatok többsége más növényekre is vonatkoztatható.

Dr. Keszthelyi Sándor: A változó klíma és termesztéstechnológia hatása a szántóföldi kultúrák kártevőire

6500 Ft

2018 októberétől elérhető Dr. Keszthelyi Sándor harmadik, „A változó klíma és termesztéstechnológia hatása a szántóföldi kultúrák kártevőire” című önálló szakkönyve. A kiadvány az Agrofórum Kft. mint kiadó, illetve a támogató Adama Hungary Zrt. és a CortevaTM AgriScience DowDuPont Mezőgazdasági Divíziójának közreműködésével látott napvilágot.

Prof. Heszky László - Transzgénikus (GMO) növények - elmélet és gyakorlat

7000 Ft
ARCHÍVUM
KERESÉS / SZŰRÉS
Kulcsszó vagy címrészlet
Dátum
Szerző
Csak az extra lapszámokban keressen