2019. július

Ízelítő a tartalomból

A talajbaktériumok a felhasználás gyakorlat oldaláról

A talajok mikrobiológiai egyensúlya negatív irányba billent, fokozatosan csökken a talajban élő hasznos mikrobák, baktériumok és gombák száma, vagyis a…

Imreh Gergő

Aktualitások szálastakarmány betakarításban

A lovak és a kérődzők esetében a szálastakarmányok etetése élettani és takarmányozási szempontból is nélkülözhetetlen. A lótartásban – a legeltetés…

Dr. Kelemen Zsolt

A tarlóápolásról – növényvédős szemmel

Az elmúlt hetekben országos szinten több, mint másfél millió hektárnyi szántóterületről került, vagy kerül betakarításra az őszi kalászosok és az…

Hertelendy Péter
1 000 Ft
Tartalomjegyzék + ×

Aratáskor
(Dr. Bódis László)

A HÓNAP TÉMÁJA

Harmincévesek vagyunk. A jubileumi rendezvényről
(Dr. Bódis László)
Közel harminc évvel ezelőtt, 1990. február 16-án Szekszárdon indult útjára lapunk. A szokásos tavaszi szerkesztőbizottsági üléssel összekötve ünnepeltük a jubileumot, amelyre a szerkesztőbizottság tagjain és a rovatvezetőkön kívül meghívtuk rendszeres szerzőinket és azokat a jeles személyiségeket, akik évtizedek óta segítik a munkánkat. A jubileumi rendezvényre a Herman Ottó Intézetben került sor.

Visszatekintés az Agrofórum történetére (1990-2007)
(Dr. Princzinger Gábor)
Dr. Princzinger Gábor a lap indulásánál bábáskodó egykori főszerkesztő, áttekintést adott a „regnálása” idején folyó tevékenységről.

Tempora mutantur … Az Agrofórum második korszaka, 2007-től napjainkig
(Molnár Zoltán)
Molnár Zoltán főszerkesztő az Agrofórum elmúlt 12 évének történetét mutatta be és elemezte a lapot érintő változások okát és irányát.

Útkereséseinkről és könyveinkről
(Dr. Bódis László)
Visszatekintünk a nagy sikerű „Útkeresés” című konferenciasorozatunkra, amely keretében arra vállalkoztunk, hogy a legújabb szakmai ismereteket közvetítjük a gazdák felé. Az Agrofórum tevékenységének bemutatásához az általunk kiadott könyvek is hozzá tartoznak.

Az Agrofórum 30. születésnapjára... Hozzászólások
(Dr. Szentmikósi Ferenc, Dr. Oláh István,   Dancsházy Zsuzsanna, Dr. Kajati István)
Az ünnepi rendezvényen a résztvevők közül néhányan köszöntötték a jubileum alkalmából az Agrofórumot. Ezek összefoglalója olvasható az összeállításban.

A szerkesztőbizottsági ülésen hangzott el
( b.l.)
A rendezvény a szokásos szerkesztőbizottsági munkával folytatódott, ahol Molnár Zoltán főszerkesztő hagyományosan beszámolt az elmúlt évről Kiadványaink és szerzőink a számok tükrében címmel, Stefanits Csaba online főszerkesztő előadásának témája a megújult weboldal az átalakuló agrármédiában volt. Szaklapunk piaci pozícióját Kosztolányi Attila ügyvezető ismertette.

Kilátás a tarjáni dombtetőről
( b.l.)
Beszámoló egy szívet melengető Tarjánba tett látogatásról. A Gerecse ölelésében fekvő településre Schneider József portájára voltunk hivatalosak.

Néhány hete történt…
(Dr. Árendás Tamás)
Szepi bácsi a tarjáni ház mögötti pár száz négyszögölön minden évben varázsol. A roskadozó gyümölcsfák, a tolómércével és vízmértékkel ellenőrizhető, egyenletes eloszlású, függőleges szőlővesszők csodálatos fürtjei, a krumpliágyás lézeres léniái, a paradicsomok, paprikák arzenáljának nyálcsordító bogyói, no meg az Öreg új iránti hihetetlen, állandó nyitottsága sok évvel ezelőtt váratlan lépésre sarkallta az írás szerzőjét: kezébe adott egy Agrofórumot…

FÓKUSZBAN A REPCE

Darriot a sebezhetetlen (x)
(Pálffy András)
A DARIOT az első képviselője annak a speciális RAPOOL nemesítési irányzatnak, amelynek célja hagyományos nemesítési eszközökkel megoldást találni azokra a problémákra, amelyek a repcetermelők számára a szigorodó csávázószerhatóanyag-kivonások miatt jelentkeznek.

Shrek a zöld óriás (x)
(Pálffy András)
Az erős fejlődési erélyű, extenzívebb és kevésbé kedvező termőterületekre is ajánlható SHREK repcehibrid a RAPOOL kínálatában.

Dynamic – modern idők modern hibridje (x)
A RAPOOL nemesítői a DYNAMIC hibridben minden olyan tulajdonságot kombináltak, amely egy modern hibrid esetén elvárás.

Phoenix CL (x)
A RAPOOL PHOENIX CL repcehibridjével új dimenzió nyílt a herbicidtoleráns szegmensben, magasabb szintre emelve a termésmennyiségeket.

Rapool-hibridrepcék terméstanúsítása… (x)
A Magyar Kukorica Klub 2016, 2017 és 2018 júliusában öt-öt helyszínen végzett terméstanúsítást a RAPOOL Hungária Kft. megbízásából.

Felkészülés a repcevetésre
(Dr. Bódis László)
Mivel is kezdjük a gondolkodást? Azzal, ami lassan a legnagyobb problémát okozza, legalábbis a profi repcetermesztőknek: a terület kiválasztása. Kulcskérdés a fajtaválasztás és a talajművelés is. Megszívlelendő gondolatok a Légrádi Miklóssal készített intejúkötetből.

Gondolatok a repcetrágyázáshoz
(Dr. Hoffmann Richárd)
A repce egyike a legjobb trágyareakciójú növényeknek. A talajból jelentős mennyiségű makro- és mikroelemet vesz fel. Igényes növény, trágyázása pedig komplex szemléletet kíván. A növények jó káliumellátottsága kritikus eleme a sikeres repcetermesztésnek. A felvehető foszforra nemcsak a virágzás és termésképzés idején lesz szüksége, hanem már tavasszal is, a felmelegedés érkeztével. A nitrogén az a tápelem, amivel a leghatékonyabban tudjuk befolyásolni a termés mennyiségét és minőséget. A kérdés a formula, az időzítés és a dózis.

Gabonakutató – repcében otthon vagyunk (x)
(Péterfy Csaba)
GK Csenge és GK Réka hibridrepce, valamint GK Gabriella fajtarepce a Gabonakutató kínálatában.

Széles körű FMC-Agro megoldások a repce gyomirtására (x)
Az FMC a repce preemergens gyomirtásra a Nero gyomirtó szert ajánlja. A Gajus egy új, preemergensen és korai posztemergensen is használható repce gyomirtó, amely szintén az FMC-nél érhető el. Az őszi káposztarepce későbbi gyomirtására a Salsa 75 DF alapkészítményt ajánlják.

Új trónkövetelő hibrid a Syngenta repce kínálatában (x)
(Dr. Szűcs Péter)
SY Iowa, Bluestar és SY Florida hibridrepce a Syngenta kínálatában.

ProNutiva: hazánk a repcetermesztőknek segít
(AF)
Befejeződött a UPL és az Arysta LifeScience akvizíciója, és ezáltal létrejött az új UPL, amely vezető helyet foglal el a globális élelmiszer-ellátó rendszerek sorában. A UPL OpenAg Mezőfalván, a NAK Szántóföldi Napokon mutatta be a ProNutiva programot.

A repce gyomirtás új generációja (x)
(Papp Zoltán)
Belkar, az új hatóanyagtartalmú, egyedi hatásmechanizmusú repce őszi posztemergens gyomirtó szer a Corteva Agriscience ajánlatában.

Innováció, teljesítmény, minőség és megbízhatóság (x)
(Balogh László)
Az 1936-ban alapított EURALIS francia termelői tulajdonban lévő, szövetkezeti rendszerben működő, nemzetközi mezőgazdasági vállalatcsoport, ami több, mint 10 éve van jelen Magyarországon. Az elmúlt években a magyar piacon szójában, cirokban piacvezetők lettek, és emellett évről évre folyamatosan nő az EURALIS repcével bevetett területek nagysága. Az EURALIS innovatív cégként egy saját minősítési rendszert dolgozott ki és vezetett be P3 néven. A P3 logóval csak a legígéretesebb, kiemelkedő képességekkel rendelkező hibridjeiket jelölik és ajánlják a termelők számára.

A biztonságos repcetermesztés záloga (x)
LG ARCHITECT, LG ABSOLUT, ARSENAL, CONRAD CL és ARCHIMEDES repce hibridek az LG kínálatában.

A fejlődés töretlen – Clearfield technológia a repcében (x)
(Dr. Ádámszki Tamás)
A BASF kínálatában elérhető Cleravo és az Effigo gyomirtó szereket kombinációban alkalmazva tovább javul a Clearfield technológia hatékonysága a pipacs és a fészkes virágzatú gyomok (székfű fajok, pipitér) ellen, megtartva az eddig is kiváló hatékonyságot a keresztes virágú és egyéb kétszikű gyomok, valamint a magról kelő egyszikűekkel szemben.

NÖVÉNYVÉDELEM

Kertészeti károsítók előrejelzése (8.) A szőlőlisztharmat betegségének előrejelzése
(Ádám János, Dr. Markó Gábor)
Napjainkban a szőlőlisztharmatot a világ szőlőkultúráinak első számú betegségeként tartjuk számon. fertőzésének előrejelzése során a Kaliforniai-modellnél azokat a klimatikus tényezőket értékeljük, amik valószínűsítik a fertőzés létrejöttét, annak kockázatát. A modellszámítás egy pontszámítási rendszeren alapszik.

A tarlóápolásról – növényvédős szemmel
(Hertelendy Péter)
A tarlóápolás alapvető célja az, hogy a forró és száraz nyári időszakban minimalizálja a vízveszteséget. Minden egyéb cél, feladat másodlagos. A víz megőrzése létfontosságú ahhoz, hogy a soron következő kultúra termesztése eredményes lehessen. természetesen a tarlóápolásnak növényvédelmi vonatkozásai is nagyon fontosak. Az elhalt növényi maradványok a nekrtotróf, a zöld növények (árvakelés, gyomok) a biotróf kórokozók számára jelentenek fennmaradási lehetőséget. A tarlókon kialakuló árvakelések, illetve az ott fejlődő gyomszőnyeg nemcsak növénykórtani és gyomirtási problémákat vet fel, hanem ezeken a növényeken olyan állati károsítók is tenyészhetnek, szaporodhatnak, amelyek később az őszi vetésű kultúrnövényeinket veszélyeztethetik.

Kertészeti károsítók előrejelzése (9.) A tarka szőlőmoly (Lobesia botrana /Den. & Schiff./)
(Dr. Hári Katalin, Dr. Markó Gábor)
A tarka szőlőmoly elleni védekezés tervezése céljából szükséges az imágók rajzásmegfigyelése és előrejelzése. Ma már a rendelkezésünkre álló szexferomon csapdák viszonylag kis munkaráfordítással üzemeltethetők és a rajzás aktuális menetéről teljesen megbízható és pontos képet nyújtanak. A tarka szőlőmoly elleni eredményes növényvédelem sikere a lárvák ellen történő megfelelő időben elvégzett kezelésben rejlik. A védekezést a rajzáscsúcstól számított 7-10 nappal később célszerű elvégezni. A tarka szőlőmoly esetében használható a hőösszegszámítás módszere is az előrejelzéshez.

Bayer bemutató Sárbogárdon. Beszámoló
(Dr. Princzinger Gábor)
A Bayer ez év tavaszán is megrendezte a szokásos szántóföldi növényvédelmi bemutatóit az ország több pontján. Lapunk a sárbogárdi helyszínen, a Széra Kft. központjában vett részt a programon, ahol Kyster Angéla, a CropScience üzletág vezetője távollétében videóüzenetben köszöntötte a nagyszámú megjelent résztvevőt. Hangsúlyozta a növényvédelemnek a kártételek mérséklésében és az emberiség élelmezésében játszott szerepét. Emlékeztetett, hogy a Monsanto akvizíciója után is a Bayer egyik legfontosabb célkitűzése az innovatív megoldások fejlesztése a fenntarthatóság jegyében, és ezáltal az ökológiai lábnyomunk csökkentése. Ismeretes, hogy a lezajlott átalakulás eredménye az is, hogy a cég innovatív növényvédő szerekből álló gazdag portfóliója most a jól ismert Dekalb vetőmagvakkal is kiegészült. A Bayer a jövőben is a bizalom, a kompetencia és a minőség jegyében kívánja szolgálni a mezőgazdaságot – zárta gondolatait a cégvezető.

TERKA-információ. Támad a drótféreg, sokhelyütt újravetették a kukoricát
( b.l.)
Soha nem látott drótféreg fertőzés tizedelte a kukorica és a napraforgó vetéseket, egyes Dunántúli megyékben. (Lehet, hogy másutt is!) Érdemes-e újravetni a kipusztult kukoricát? Erre a kérdésre keresték a választ legutóbbi TERKA kerekasztal beszélgetés résztvevői.

Kapásnövényeink vámszedői: a drótférgek
(Hertelendy Péter)
Miközben száraz, aszályos nyarakon pattanóbogarak által lerakott petékből kikelő fiatal lárvák nagy hányada pusztul el, miért növekszik évek óta a drótféreg kártétellel sújtott táblák száma, ha nyaraink egyre forróbbak és szárazabbak? A kérdésre több válasz is magyarázatul szolgál, hogy pontosan mi a válasz, Hertelendy Péter írásából kiderül.

A gyümölcstermesztés korszerűsítése – az együttműködés folytatódik. Beszámoló
(Györök Zsuzsa)
A Sumi Agro Hungary Kft., AM DASZK Apponyi Sándor Mezőgazdasági Szakgimnáziuma Szakközépiskolája és Kollégiuma, TÉSZ-ÉSZ Nonprofit Kft., AUDITKER Kft. Kecskemét, Agrárkontakt INTEM, Eurofins Agroscience Services Kft., Haifa Hungary rendezésében a Tolna megyei Lengyelben tartott gyümölcstermesztési konferencia szakmai előadásairól és szabadföldi bemutatóról szóló összefoglalónkat ajánljuk Olvasóink figyelmébe.

A közönséges takácsatka (Tetranychus urticae) kártétele szójában (x)
(Steiner István)
A Sumi Agro Hungary Kft. az Ortus 5 SC és a Nissorun 10 WP atkaölő készítményekre központilag kéri meg a szükség helyzeti engedélyt 2019-re, így a termelőknek a közönséges takácsatka kártétel észlelésekor a szójában azonnal lehetősége lesz a védekezésre.

Megelőző védekezéssel egészséges marad az állomány (x)
A Bayer ajánlatában szereplő, fluopiram és protiokonazol hatóanyag-tartalmú Propulse hatékonyan védi a napraforgót a fehérpenészes szártő- és tányérrothadás mellett a diaportés szár- és tányérkorhadás, a szürkepenészes tányérrothadás, a fekete szár- és levélfoltosság, valamint az alternáriás levél- és szárfoltosság ellen is.

A szklerotínia a termés vámszedője! (x)
(Klein Róbert)
A fehérpenészes rothadás (Sclerotinia sclerotiorum) jelentős károkat idézhet elő a napraforgó, repce, szója állományokban. E kórokozó ellen az Öko-ni WP készítmény áll a rendelkezésre, mely a Coniothyrium minitans spóráit tartalmazza. Idén is megvásárolható glifozátot és adjuvánst tartalmazó Sclero Pro csomagokban a Kwizdától.

GÉPESÍTÉS, GÉPEK

Aktualitások szálastakarmány betakarításban
(Dr. Kelemen Zsolt)
A lovak és a kérődzők esetében a szálastakarmányok etetése élettani és takarmányozási szempontból is nélkülözhetetlen. Kaszálásra a szálastakarmányok betakarítása során az egyszerűbb és megbízhatóbb, üzembiztosabb működésű rotációs kaszákat használják a gyakorlatban, ezek között a különböző felhasználói igények kielégítésére több konstrukció áll rendelkezésre. A kaszálást követően – célszerű a rendterítési munkákat közvetlenül elvégezni. Erre a munkára számos kombinált – rendterítő üzemmódban is dolgozó – rendkezelőgép áll rendelkezésre. A továbbiakban attól függően, hogy szénakészítésről, szenázs- vagy szilázskészítésről van szó, a technológia és a műszaki háttér (gépesítési megoldások) jelentős eltérést mutat.

Lemken Karat 12 (x)
Az idei évtől Magyarországon is elérhetők a Lemken szántóföldi kultivátor Karat 12-es széria típusai.

A profitot termelő marketing (x)
(Aranykő Éva)
Teljes körű marketing management és PR a PN DIAMOND CONSULTING HUNGARY KFT. ajánlatában.

Gépriport. A két Güttler talajművelő eszköz a legtöbbet használt gép a gazdaságban
(Hatala László)
A Gépriport rovatban e hónapban egy több feladatra alkalmas talajművelő gép, a Güttler SuperMaxx 5 méteres, kultivátor került terítékre. Az ezzel szerzett tapasztalatokról kérdeztük Bagó Zsoltot, a Varjasi Farm Kft. cégvezetőjét, illetve testvérét Bagó Istvánt, aki a növénytermesztési feladatok irányítója.

KITE-fejlesztések a tápanyag-utánpótlásban. Beszámoló
(Dr. Princzinger Gábor)
Szakmai rendezvényre hívta a KITE Zrt. és az AGRO.bio Hungary Kft. az érdeklődő termesztőket, szakembereket a Somogy megyei Somodorra, hogy bemutassák nekik a technológiafejlesztés egyik új eredményét, az időjárás-független folyékony tápanyag-utánpótlási technológiát, az ezzel kapcsolatos elméleti és gyakorlati tudnivalókat.

50 év Oros – 50 hónap garancia (x)
(Héjja Csaba)
Biztosítsa kukorica betakarításának sikerét legalább 50 hónapon keresztül Oros kukoricacsőtörő adapterrel! Az Oros 50. jubileumi születésnapja alkalmából a gazdák bizalmát 50 hónap garanciával jutalmazza meg.

HORSCH Focus – StripTill a repcében! (x)
(Szász Zoltán)
A repce előtti magágykészítés – a tarlóhántás után – általában lazítóval történik, majd valamilyen tárcsa vagy szántóföldi kultivátor végzi a magágynyitást. Ezt követi a vetés. A HORSCH Focus vetőgépe több műveletet foglal egybe: ami idő- és mindenekelőtt víztakarékos technológiát eredményez.

FIGYELMÉBE AJÁNLJUK!

Nőtt a mezőgazdaság teljesítménye 2018-ban (2.)
(Andrási Zsolt)
2018-ban a mezőgazdasági kibocsátás volumenének alakulására elsősorban az élő állatok, a kukorica és a gyümölcsfélék növekedése, illetve az ipari növények csökkenése voltak hatással. Az elmúlt években megfigyelt fizetett munkaerő-felhasználása bővülése megállt, tovább folytatódott a családi munkaerő mérséklődése. Kevesebb növényi termék került külpiacra, így a külkereskedelmi aktívum romlott az előző évihez viszonyítva.

A mezőgazdaság hétköznapi csodái az Agroverzumban. Tudósítás
(Dr. Árendás Tamás)
Az agráriummal napi kapcsolatban állók, az abból élők számának folyamatos csökkenése, az urbanizáció térnyerése szükségessé teszi, hogy a kevésbé avatott fogyasztói tömegek is megismerkedhessenek az egészséges élelmiszer, a mindennapi betevő születésének rejtelmeivel, a földtől az asztalig tartó, gyakran évtizedes út egyes állomásaival. Ez a gondolat teljesedett ki a közelmúltban a Magyar Tudományos Akadémia szellemi és anyagi támogatásával Martonvásáron, ahol május 27-én Áder János köztársasági elnök jelenlétében hivatalosan is megnyitotta kapuit a nagyközönség előtt az Agroverzum, vagyis az Agrártudományi Kutatóközpont négy intézetének kiemelkedő kutatásait, mindennapi életünkben fellelhető eredményeit közérthetően, ugyanakkor látványosan bemutató tudományos élményközpont.

Kockázatviselés a növénytermesztésben
(Nagy Zoltán)
A mindenkori időjárás alapvetően befolyásolja a mezőgazdasági termelés eredményességét, mivel azonban meglehetősen kiszámíthatatlan, így a mezőgazdasági teljesítőképessége sem tervezhető nagy biztonsággal. Ma, elsősorban a klímaváltozás okozta fenyegetettség látszik a legnagyobbnak. Nyilvánvaló, hogy a megelőzésnek vagy a kárenyhítésnek ára van, amelyet a költségek között ugyanúgy szerepeltetni, tervezni kell, mint a talajmunkát, a növényvédelmet vagy a betakarítás költségét.

GMO-körkép. Beszámoló
(Polgárné Balogh Eszter)
A Szent István Egyetem Élelmiszertudományi Karán működő Deák Tibor Szakkollégium szervezésében 2019. június 7-én GMO-konferenciát tartottak a SZIE Budai Campusán. Az ott elhangzottakból készült összefoglalót ajánljuk Olvasóink figyelmébe.

A terményértékesítés lélektana
(Nagy Zoltán)
A terménypiac mindenkori mozgásai, a világpiaci trendek begyűrűzése nehezen kiszámítható, ezek folyamatos figyelése ma már nélkülözhetetlen a sikeres kereskedelemhez. Nem lehet eléggé hangsúlyozni a terményértékesítés jelentőségét és biztonságát a termelési folyamatban, ami lassacskán éppen olyan felkészültséget igényel, mint a növénytermesztés szakmai része.

Precíziós műhely. „Ahol egy termék vagy szolgáltatás ingyenes, ott az áru TE vagy!”
(Lajos Mihály)
Fontos, hogy a fejlesztés az értékesítéstől független legyen, a benne résztvevők az ügy iránt legyenek elszántak. Ma, bőség idején a jövő jó, valóban hatékony és takarékos megoldásainak a megtalálására költeni sokkal könnyebb, mint szűkös kényszerhelyzetekben. Az AgroFIELD Termelői Clubba keresik azokat a gazdaságokat, akik a rendszerbe lépve, területeikkel, rendelkezésre álló erőforrásaikkal és befizetéseikkel létrehoznak egy független szakmai információs- és fejlesztési rendszert.

A szakmaiság és a professzionalitás miatt is érdemes a kiállítóknak megjelennie az OMÉK-on (x)
2019-ben az OMÉK Budapesten, a HUNGEXPO Budapesti Vásárközpontban, 2019. szeptember 26-29. között nyitja meg kapuit.

Szolnoki Precíziós Gazdálkodási Nap. Sajtóközlemény
2019. június 12-én, Szolnokon, a Magtár Kft. rendezvénycsarnokában került megrendezésre a Magtár GPS és az Agro Aim Hungária Kft. első közös szakmai napja, ahol az előadások elsődlegesen a precíziós gazdálkodásról szóltak.

Egész évben kiskert
(Tóthné Bogdányi Franciska)

Timac AGRO Tápanyag-gazdálkodási Tudásközpont Hálózat (x)
A Timac AGRO 2017-ben hagyományteremtő szándékkal indította útjára Tápanyag-gazdálkodási Tudásközpont Hálózatát, melynek elsődleges célja a tápanyag-utánpótlás jelentőségének és kiaknázatlan lehetőségeinek bemutatása.

A növénytermesztés jövője (x)
(Varga Gábor)
A SAATEN-UNION a tavalyi évben nemzetközi szinten egyesítette és azóta a HySEED égisze alatt folytatja a hibridkalászosokban végzett eddigi tevékenységeit annak érdekében, hogy a jövőben még jobban teljesítő rozs-, búza-, árpa- és tritikáléhibrideket használhassanak az európai termelők.

Eljött az idő beszélni a repce és a kalászosok előtti meszezés fontosságáról (x)
A helyreállított talaj-kémhatás az egyik legfontosabb előfeltétele a megfelelően és hosszú távon eredményesen művelhető, jó szerkezetű, produktív talajállapotnak. A talaj kémhatását pedig helyreállítani mésszel lehet! Mindehhez ideális megoldás a ma mezőgazdálkodói számára az aktív kalcium hatóanyagú (kalcium-oxid) TERRACALCO 95 szemcsés mésztermék Carmeuse Hungária Kft.-től.

Miért válassza az Isterra kalászos vetőmagjait? (x)
Az Isterra Magyarország Kft. kizárólagos forgalmazója a Florimond-Desprez cég által nemesített fajtáknak. Kínálatukban megtalálják a legfontosabb őszi búza mellett az őszi árpát, durumbúzát, tritikálét, valamint a tavaszi és őszi sörárpákat.

Tervezés-beszerzés-kijuttatás... (x)
(Gyuris Kálmán)
YaraMila 8-24-24, YaraMila 7-20-28, YaraMila 9-12-25 és YaraMila 16-27-7 tápanyag-utánpótlásra a Yara Hungária Kft. kínálatában.

Nálunk a talaj az első! NEOSOL, életre kelti a talajt (x)
NEOSOL prémium talajjavító termék az IMPAVIDUS Trade Zrt. ajánlatában.

Sorközművelés nemcsak precízen, hanem precíziósan is! (x)
A precíziós gazdálkodást megvalósító gazdaságok a precíziós sorközművelést és növényápolást is alkalmazhatják, mint olyan eljárást, mely jól beilleszthető a kapás növények termesztéstechnológiájába. A KITE Zrt. az elmúlt években elvégezte azt a technológiafejlesztési folyamatot, mely precíziós szintre emelte ezt a műveletet.

TALAJÉLET, TALAJOLTÁS

A talajbaktériumok a felhasználás gyakorlat oldaláról
(Imreh Gergő)
A mikrobiológiai talajoltó készítmények legfontosabb értékmérő tulajdonsága a benne található törzsek hatékonysága, valamint azok csíraszáma. A kritériumok és a maximális hatékonyság garantálásához a gyártás, a szállítás, a raktározás és a kijuttatás folyamatában néhány alapszabály betartása elengedhetetlen mind gyártói, mind vevői oldalról. Hogy melyek ezek, az Agrofórum júliusi számából kiderül.

AGRÁRGAZDASÁG

Búza – betakarítás idején
(Dr. Molnár Zsuzsa, Dr. Tikász Ildikó Edit)
Az északi féltekén kezdetét vette a búza aratása júniusban, és a munka előrehaladtával egyre biztosabb, hogy a 2019/2020. évi szezon globális termése meghaladja az egy évvel korábbit. A legfrissebb mértékadó prognózisok szerint összesen 743-781 millió tonna kenyérgabona kerülhet a világ tárolóiba a júliusban kezdődő új gazdasági évben. Az elemzők véleménye megegyezik abban, hogy ez a volumen felülmúlja a globális felhasználást, így a tartalékok növekedése várható a szezon végén.

EGYÉB SZAKMAI KÖZLEMÉNYEK

Egyre többen dolgoznak az idősek közül (x)
(Pólya Árpád, Varanka Mariann)
Az AgroStratéga, ismerve azt az egész Európában tapasztalható aggasztó trendet, hogy az agrártársadalom még a népesség átlagánál is gyorsabban öregszik, 2018-ban újra feltette a kérdést a kérdőívet kitöltőknek arról, hogy terveznek-e munkát vállalni a nyugdíjkorhatár elérése után.

Jegyzet gazdálkodóknak. Szövetkezésről, egy valaha elismert modell alapján
(Kurucz Miklós)
Az e havi Jegyzet a 97 éve megtartott Nemzetközi Szövetkezei Nap alkalmából a szövetkezés nemzetközi és hazai történetével foglalkozik, megemlékezve a HANGYA tevékenységéről.

Agrármúltunk nagyjai. Kőszegi Károly (1858-1919)
(Kurucz Miklós)
Az Agrofórum e havi számában Kőszegi Károly mezőgazdasági gépész életútját és pályaképét idézzük fel.

További ajánlataink

Pintér Csaba - Kazinczi Gabriella: Gyommagfotók (Gyomnövények generatív szaporítóképletei mikroszkópos felvételeken)

6500 Ft

2016-os kiadású, 88 oldalas, keménykötéses, színes fotókkal gazdagon illusztrált, látványos szakkönyv a gyommagok fotóival.

A „Gyommagfotók”mikroszkópos fotóatlasz. 58 fotótáblán 172 gyomfaj generatív szaporítóképlete került bemutatásra a kiadványban.

Benécsné dr. Bárdi Gabriella: Veszélyes 48

4500 Ft

2005-ös kiadású, 296 oldalas, keménykötéses, gazdagon illusztrált szakkönyv gyomnövényeinkről. A Gyakorlati Agrofórum hasábjain megjelent cikksorozatot átölelő kiadvány. Hasznos információkkal látja el olvasóit.

Dr. Jóri J. István: A talajművelőgép választás és üzemeltetés kézikönyve

4500 Ft

A talajművelőgép választáshoz és üzemeltetéshez készített kézikönyv az elmúlt 100 év ismeretanyaga, ill. a szerző 50 éves tapasztalata (BME Budapest, MGI Gödöllő) alapján készült. Megtalálhatók benne a tankönyvi ismeretek éppúgy, mint a Mezőgazdasági Gépkísérleti Intézet vizsgálati eredményei.

Bódis László: Barangolásaim

7000 Ft

Az itt bemutatott könyv borítóján, a színeiben pompázó őszi erdő egyik leveleit hullató fája alatt szomorkodik egy öreg pad. Szomorú, mert egyedül van. Arra kérem a Tisztelt Olvasót, hogy üljünk le erre az elárvult öreg padra, és ha van kedve, meg türelme, olvassuk együtt a barangolásaimról szóló történeteket.

Légrádi Miklós gondolatai és ajánlásai nem csak repcetermesztőknek

1500 Ft

Azért adtuk ennek az Agrofórumban megjelent írásokból összeállított interjúgyűjteménynek azt a címet, hogy „…nemcsak a repcetermesztőknek”, mert a beszélgetések során elhangzott gondolatok többsége más növényekre is vonatkoztatható.

Dr. Keszthelyi Sándor: A változó klíma és termesztéstechnológia hatása a szántóföldi kultúrák kártevőire

6000 Ft

2018 októberétől elérhető Dr. Keszthelyi Sándor harmadik, „A változó klíma és termesztéstechnológia hatása a szántóföldi kultúrák kártevőire” című önálló szakkönyve. A kiadvány az Agrofórum Kft. mint kiadó, illetve a támogató Adama Hungary Zrt. és a CortevaTM AgriScience DowDuPont Mezőgazdasági Divíziójának közreműködésével látott napvilágot.

Prof. Heszky László - Transzgénikus (GMO) növények - elmélet és gyakorlat

6500 Ft
ARCHÍVUM
KERESÉS / SZŰRÉS
Kulcsszó vagy címrészlet
Dátum
Szerző
Csak az extra lapszámokban keressen