Házikert

Eljött az első mentaszüret ideje!

Agrofórum Online

Az első szüretek ideje is eljött a kiskertekben. Ahol van bodza, ott már korábban megkezdődött a bodzavirágokkal, de most a szörpnekvalók sorában a menta a következő szüretelnivaló.

Fajtánként eltérő ízek

Aki szeret a kertészetekben barangolni, biztos találkozott elképesztően sok mentafajtával. Ezek egy része kiváló szörpalapanyag, mások inkább csak szépek, de kevesebb a gasztronómiai élvezeti értékük. Ez főleg a szőrőslevelű fajokra és fajtákra igaz, mint az ezüstmenta vagy épp az almamenta, ahol a szőrős leveleket nehezebb felhasználni akár limonádéról, akár főzött szörpről van szó.

Milyen tartósítási lehetőségek vannak?

A menták nagy részét teaként is betárolhatjuk. Ilyenkor a friss hajtásokat, leveleket csipegessük le és száraz, fénytől védett helyen szárítsuk meg. Ha olyan helyen szedjük a mentát, ahol koszos lehet (homokos kert vagy más földttől elkoszolódó részeken), akkor mindenképp mossuk meg, mert főleg a szárítás után akár teában, akár ételben fűszerként kellemetlen lehet a fog alatt sercegő homokszemcse. Ha szárítani szeretnénk, akkor mosás után mindenképp előbb szárítsuk meg kiakasztva az erkélyre vagy a napernyő alá, hogy a már szárítmánynak való helyre ne párásan, nedvesen vigyük be.

A másik lehetőség, melyet sokan alkalmaznak szintén, amikor a bodzaszörphöz hasonlóan szörpöt készítenek belőle. Ennél egy fokkal hatékonyabb az illatanyagok szempontjából, ha cukoroldattal keverjük el a mosott mentaleveleket. Így inkább szirupot fogunk kapni és nem szörpöt.

Ezen kívül mélyhűtve is tárolhatjuk, nejlonzsákba téve, de ez egy ritkább megoldás, mert kiolvasztva kevésbé lesz élvezhető a menta és levele.

Fajtától függő illatanyagok

Ahány fajta, annyi illatanyag. A menták között nem véletlen ismeretes az a rengeteg fajta: csokoládémenta, marokkói menta, hegyi menta, ezüst menta, almamenta, epermenta, forodmenta, borsmenta és még sorolhatjuk a listát, mely szinte végeláthatatlan. A legkevésbé gasztroélvezetesek a szőröslevelűeken kívül a japán és kínai menták. Illatuk inkább emlékeztet egy jólszituált fogkrémösszetevőre, mint szörpalapanyagra. Viszont rágcsálni szájfrissítőnek annál inkább használhatók!

Ha élvezni akarjuk a menták sokféleségét, akkor első körben nem keverjük az eltérő fajokat szörpnek, hanem külön fajtánként készítjük el őket. A hegyi menta és a marokkói menta kiválóan illeszkedik viszont a bodzavirág aromáival, így kísérletezhetünk különleges ízeket is készíteni.

Szüret után

A mentát nem tövig visszavágva szüreteljük, hanem a leveleiből és friss hajtásaiból csípünk csak. A szüretelés után érdemes tápanyaggal is ellátni a növényeket a könnyebb regenerálódás miatt. A beöntözésről se feledkezzünk meg. A nyár közepére elkezdenek a különböző mentafajok virágozni is, ami szintén érdekes megfigyelése lehet a rovarkedvelőknek, mert bizony nem minden mentafaj vonzza egyformán a rovarokat és néha igazán csodálatos élményben lehet részünk a virágzás idején!

Kávétermesztés otthon? Lehetséges!

2025. október 8. 14:10

Kávétermesztés lakásban? Igen! Íme, minden, amit a Coffea arabica otthoni gondozásáról és feldolgozásáról tudni érdemes.

Hogyan tervezzünk méhbarát kertet?

2025. október 8. 05:40

A méhek védelme nemcsak a környezetnek, hanem nekünk is előnyös: ízesebb gyümölcsöket, dúsabb termést és virágosabb kertet nyerünk.

Sövénymetszés ősszel – egyszerű trükkök kerttulajdonosoknak

2025. október 7. 14:10

Az őszi metszés nem csak formai kérdés – ha rosszul időzíti, könnyen kárt tehet a növényben.

Konyhakerti trend: újra divat a régi zöldségfajták termesztése

2025. október 7. 05:40

A régi zöldségfajták termesztése összekapcsol bennünket a múlt értékeivel, miközben segít felkészülni a jövő kihívásaira.

Gilisztaűző varádics: most kell megszedni növényi főzethez

2022. augusztus 28. 09:37

Mivel hatóanyagai figyelemre méltók, így növényi levekhez a kertben használható a gilisztaűző varádics.

Vályogtalajú kert dísznövényei, és amire figyelni érdemes

2023. augusztus 27. 16:40

Szerencsére sok növény szereti a kötött talajokat, a stabil és sok nedvességet sokan közülük intenzív növekedéssel hálálják meg.

Ismerjük fel a beporzó rovarokat a kertünkben! – A méhfélék I.

2023. szeptember 19. 06:40

Ki ne ismerné gyerekkorától kezdve a legszorgosabb rovarokat, amelyek egy rendkívül izgalmas közösség részei. Számtalan méhfajjal találkozhatunk a kertben, és érdemes róluk tudni egy s mást.

Kedvenc sövények és növényfalak: így takarjuk el a belátást növényekkel!

2023. július 18. 05:36

A sövények és növényfalak kiválóak arra, hogy egyrészt a kíváncsi szemek elől elrejtőzzünk, másfelől meg rendkívül jók a széltörésben.