Házikert

Fűszerek a párkányon: mentsd át cserépbe őket

Agrofórum Online

Amikor elérkezik az őszi hideg idő, azon gondolkodom, mit tudok a nyárból bementeni a lakóházba vagy legalább át az ablakpárkányra. A bazsalikomok többnyire hatalmasok ilyentájt már, jó derékig érőek, de rajtuk kívül bőven akad még kicserepezhető.

Gondos kertész problémája

Talán tényleg nem tartozik a világ égető problémái közé, de a legtöbb gondos kertész ősszel azzal szembesül, hogy növényeinek vitalitásában még bőven van annyi kapacitás, hogy akár hónapokig díszítsen a lakásban vagy az ablakpárkány valamelyik oldalán. A fűszerek nálam tipikusan ilyenek, mert bár tudom, hogy évről-évre újra kell vetnem, mégis valahogy annyira a szívemhez nőnek minden évben, hogy a közepes méretig mindenből a szegszebb példányokat akár dézsás méretig megpróbálom „kimenteni”.

De mindent nem lehet kimenteni és nem is érdemes, így megkönnyítve a hobbikertészek lelkesedése utáni sok kérdést, elmondom, mit érdemes átmenteni akár balkonládába, akár cserépbe.

Metélőpetrezselyem

A fodros és metélőpetrezselyem az egyik kedvencem. Nagyobb földlabdával szedem ki és a földlabda méretéhez igazítom a cserépméretet. A metélőpetrezselyem a hűvösebb szobában is elvan, de akár a konyhapultra is menekíthetjük a fagyok elől. Bár a metélőpetrezselyem tipikusan az, amit ha kinthagyunk és szalmatakarás alá rejtünk, akkor szépen át tud telelni.

Koriander

Ha nemrég vetettünk koriander és félünk, hogy jönnek a fagyok, akkor itt is óvatosan alányúlva, kisebb kerti lapáttal balkonládába átmenekíthetjük. A koriander főleg az ablakpárkány kinti oldalán lesz boldog, bent a melegben hamar felmagzik, viszont az ablakpárkányon a házfalból még jön annyi meleg a hűvös éjszakákon is, hogy ne fagyjon meg.

Borsikafű, tárkony, francia tárkony

A lestyán mellett a fent felsorolt három fűszernövény is jól bírja, ha dézsába átültetjük nagyobb földlabdával. Főleg, ha még teleltetni is tudjuk mondjuk a citrusfélék vagy mediterrán növényeink között, akkor akár egész télen lehetőségünk lesz szüretelni róluk.

Citromfű, zsálya és más évelő fűszerek

Mielőtt mindent átmentenénk, nem árt tudni, hogy sok fűszernövény könnyen áttelel. A citromfűtől kezdve a zsályákon, rozmaringon át egészen a kakukkfűig sok cserjés vagy hagymás növényünk van a fűszerek között, amit nem érdemes kiszedegetni, mert következő évben is rendre ki fognak hajtani.

Ezeket többnyire metszéssel formára is igazíthatjuk az őszi szezonban és friss fűszercsokorként sokáig élvezhetjük a konyhában.

Osmanthus: illatos örökzöld a késő őszi kertben

2025. december 3. 05:40

Az illatcserje (Osmanthus) különlegessége abban rejlik, hogy egész évben megőrzi dús, fényes lombozatát, ősszel pedig apró virágokkal ajándékozza meg a kertet.

Ez a titok: ezért lesz biztonságos a mókusetető!

2025. december 2. 11:10

A jószándék kevés: a mókusetető csak akkor biztonságos, ha kialakítása és tartalma valóban megfelel a kis erdei állatoknak.

Krizantém: már nem csak a temetők dísze

2025. december 1. 05:40

A krizantém sok helyen jól mutat, csak érdemes előre megfontolni, milyen szerepet szánnak neki

Ön ismeri a kert titkos lakóit? Madárhatározás könnyedén!

2025. november 30. 11:10

Csicsereg, suhan, bóklászik – de vajon melyik faj lehet? Egyszerű, kezdőbarát madárhatározó magyar kertekhez.

Így lesz a kert és a konyha éke a rozmaring

2023. április 2. 05:36

A rozmaringot a díszkerttől a veteményesen át egészen a házipatikáig bárhol felhasználhatjuk.

Ezért lett a koriander keresett fűszernövény

2022. május 18. 05:37

A koriander egy karakteres ízvilágú fűszernövény, melyet igen könnyű megtermelni. Ráadásul az új divat a korianderolaj és a koriander-illóolaj, melyeket gyakran keresnek az emberek a piacon.

Erdő-mező ehető kincsei augusztusban

2022. augusztus 22. 05:36

Nézzük sorra, mi mit gyűjtünk augusztusban erdőn és mezőn!

Honnan származnak a fűszerek?

2024. június 18. 05:40

A fűszerek erős aromájuk miatt lettek kedveltek a konyhaművészetben, a harmadik világból hazatérő felfedezők is előszeretettel nyűgözték le uralkodóikat a másik világból hozott izgalmas ízekkel, aromákkal.