Házikert

Fűszerek a párkányon: mentsd át cserépbe őket

Agrofórum Online

Amikor elérkezik az őszi hideg idő, azon gondolkodom, mit tudok a nyárból bementeni a lakóházba vagy legalább át az ablakpárkányra. A bazsalikomok többnyire hatalmasok ilyentájt már, jó derékig érőek, de rajtuk kívül bőven akad még kicserepezhető.

Gondos kertész problémája

Talán tényleg nem tartozik a világ égető problémái közé, de a legtöbb gondos kertész ősszel azzal szembesül, hogy növényeinek vitalitásában még bőven van annyi kapacitás, hogy akár hónapokig díszítsen a lakásban vagy az ablakpárkány valamelyik oldalán. A fűszerek nálam tipikusan ilyenek, mert bár tudom, hogy évről-évre újra kell vetnem, mégis valahogy annyira a szívemhez nőnek minden évben, hogy a közepes méretig mindenből a szegszebb példányokat akár dézsás méretig megpróbálom „kimenteni”.

De mindent nem lehet kimenteni és nem is érdemes, így megkönnyítve a hobbikertészek lelkesedése utáni sok kérdést, elmondom, mit érdemes átmenteni akár balkonládába, akár cserépbe.

Metélőpetrezselyem

A fodros és metélőpetrezselyem az egyik kedvencem. Nagyobb földlabdával szedem ki és a földlabda méretéhez igazítom a cserépméretet. A metélőpetrezselyem a hűvösebb szobában is elvan, de akár a konyhapultra is menekíthetjük a fagyok elől. Bár a metélőpetrezselyem tipikusan az, amit ha kinthagyunk és szalmatakarás alá rejtünk, akkor szépen át tud telelni.

Koriander

Ha nemrég vetettünk koriander és félünk, hogy jönnek a fagyok, akkor itt is óvatosan alányúlva, kisebb kerti lapáttal balkonládába átmenekíthetjük. A koriander főleg az ablakpárkány kinti oldalán lesz boldog, bent a melegben hamar felmagzik, viszont az ablakpárkányon a házfalból még jön annyi meleg a hűvös éjszakákon is, hogy ne fagyjon meg.

Borsikafű, tárkony, francia tárkony

A lestyán mellett a fent felsorolt három fűszernövény is jól bírja, ha dézsába átültetjük nagyobb földlabdával. Főleg, ha még teleltetni is tudjuk mondjuk a citrusfélék vagy mediterrán növényeink között, akkor akár egész télen lehetőségünk lesz szüretelni róluk.

Citromfű, zsálya és más évelő fűszerek

Mielőtt mindent átmentenénk, nem árt tudni, hogy sok fűszernövény könnyen áttelel. A citromfűtől kezdve a zsályákon, rozmaringon át egészen a kakukkfűig sok cserjés vagy hagymás növényünk van a fűszerek között, amit nem érdemes kiszedegetni, mert következő évben is rendre ki fognak hajtani.

Ezeket többnyire metszéssel formára is igazíthatjuk az őszi szezonban és friss fűszercsokorként sokáig élvezhetjük a konyhában.

Ne űzze el a fülbemászókat! Ezért hasznosak...

2025. november 1. 08:10

A fülbemászó nem ellenség, hanem a kert igazi védelmezője – ismerjük meg közelebbről a természet egyik leghasznosabb rovarát!

Mindenszentek és halottak napjának hagyományai

2025. november 1. 05:40

Magyarországon a halottak napja fokozatosan vált a katolikus egyház ünnepnapjából az elhunytakról való megemlékezés napjává.

Most vagy soha: így tegye rendbe a kerti eszközeit!

2025. október 31. 14:10

Ha most kihagyja a kerti eszközök ápolását, jövőre nem a növények lesznek a legnagyobb gondja, hanem a rozsdás ollók!

5+1 dísznövény, amit most érdemes elültetni, hogy tavasszal robbanjon a kert

2025. október 30. 11:10

Ha most ültetünk, tavasszal szó szerint felrobban a kert. Mutatjuk, mely növények hálálják meg az őszi gondoskodást!

Fűszernövények szárítása otthon

2023. augusztus 21. 05:40

A friss fűszerek használata sokkal finomabb, élénkebb ízeket ad az ételeknek és csodás illatokkal gazdagítja az étkezéseket is. A saját magunk által termesztett és szárított fűszernövényeket pedig „leszüretelni” és kiszárítani sem nehéz. Lássuk, mire érdemes figyelnünk!

Így szárítjuk a fűszereket a szüret után

2021. június 29. 05:29

Talán mondhatom már azt, hogy régi motoros vagyok a fűszerszárításban és nem csak azért, mert már gyerekkorban rámragadt, hogy mindent megszedtem és leszárítottam vagy préseltem, hanem egy élelmiszermanufaktúra egyik tulajdonosaként gyakori vendég nálunk a saját szárítású fűszer és sok év kísérletezés volt, mire minden úgy száradt, ahogyan én szerettem volna. Magas ízélménnyel és megmaradó színekkel, ahogyan illendő, ha már prémium élelmiszert akarunk gyártani.

Így szedjük a kakukkfüvet

2024. szeptember 28. 10:10

A kakukkfű kiváló fűszer- és gyógynövény. Nem mindegy azonban, hogyan és mikor metsszük és szedjük annak érdekében, hogy új hajtásokat hozzon.

Hogyan kell gondozni a lestyánt?

2023. május 4. 04:36

Kérem szépen segítségüket! Hogyan kell gondozni a lestyánt?