Házikert

Fűszerek a párkányon: mentsd át cserépbe őket

Agrofórum Online

Amikor elérkezik az őszi hideg idő, azon gondolkodom, mit tudok a nyárból bementeni a lakóházba vagy legalább át az ablakpárkányra. A bazsalikomok többnyire hatalmasok ilyentájt már, jó derékig érőek, de rajtuk kívül bőven akad még kicserepezhető.

Gondos kertész problémája

Talán tényleg nem tartozik a világ égető problémái közé, de a legtöbb gondos kertész ősszel azzal szembesül, hogy növényeinek vitalitásában még bőven van annyi kapacitás, hogy akár hónapokig díszítsen a lakásban vagy az ablakpárkány valamelyik oldalán. A fűszerek nálam tipikusan ilyenek, mert bár tudom, hogy évről-évre újra kell vetnem, mégis valahogy annyira a szívemhez nőnek minden évben, hogy a közepes méretig mindenből a szegszebb példányokat akár dézsás méretig megpróbálom „kimenteni”.

De mindent nem lehet kimenteni és nem is érdemes, így megkönnyítve a hobbikertészek lelkesedése utáni sok kérdést, elmondom, mit érdemes átmenteni akár balkonládába, akár cserépbe.

Metélőpetrezselyem

A fodros és metélőpetrezselyem az egyik kedvencem. Nagyobb földlabdával szedem ki és a földlabda méretéhez igazítom a cserépméretet. A metélőpetrezselyem a hűvösebb szobában is elvan, de akár a konyhapultra is menekíthetjük a fagyok elől. Bár a metélőpetrezselyem tipikusan az, amit ha kinthagyunk és szalmatakarás alá rejtünk, akkor szépen át tud telelni.

Koriander

Ha nemrég vetettünk koriander és félünk, hogy jönnek a fagyok, akkor itt is óvatosan alányúlva, kisebb kerti lapáttal balkonládába átmenekíthetjük. A koriander főleg az ablakpárkány kinti oldalán lesz boldog, bent a melegben hamar felmagzik, viszont az ablakpárkányon a házfalból még jön annyi meleg a hűvös éjszakákon is, hogy ne fagyjon meg.

Borsikafű, tárkony, francia tárkony

A lestyán mellett a fent felsorolt három fűszernövény is jól bírja, ha dézsába átültetjük nagyobb földlabdával. Főleg, ha még teleltetni is tudjuk mondjuk a citrusfélék vagy mediterrán növényeink között, akkor akár egész télen lehetőségünk lesz szüretelni róluk.

Citromfű, zsálya és más évelő fűszerek

Mielőtt mindent átmentenénk, nem árt tudni, hogy sok fűszernövény könnyen áttelel. A citromfűtől kezdve a zsályákon, rozmaringon át egészen a kakukkfűig sok cserjés vagy hagymás növényünk van a fűszerek között, amit nem érdemes kiszedegetni, mert következő évben is rendre ki fognak hajtani.

Ezeket többnyire metszéssel formára is igazíthatjuk az őszi szezonban és friss fűszercsokorként sokáig élvezhetjük a konyhában.

Mennyi vizet kell télen a leandernek adni? Mutatjuk

2025. november 26. 14:10

A leander teleltetése során a helytelen öntözés több kárt okoz, mint a hideg. Mutatjuk, hogyan kerülhetjük el a leggyakoribb hibákat.

Idei tapasztalatok az aszályos kertből – Mit tanulhatunk a szélsőséges időjárásból?

2025. november 26. 05:40

Az idei aszályos év sok kertben okozott kihívást, de egyúttal rendkívül értékes tanulságokkal is szolgált.

Ne hagyja ott! A diófa levele gondot okozhat

2025. november 25. 11:10

A diófa alatt hagyott lomb nemcsak a talajéletet gyengítheti, hanem betegségek forrása is lehet a következő szezonban.

Őszirózsák az őszi kert szépségei – A szezon utolsó nagy színrobbanásai

2025. november 25. 05:40

Az őszirózsák nem csupán szépek, de ellenállók, hosszú életűek, és kevés gondozást is igényelnek – így méltán kedveltek az őszi kertekben.

Rozmaring metszése: így őrizze meg a bokros formát!

2025. május 30. 14:10

A rozmaring elburjánzása és fásodása megelőzhető, ha szakszerűen metsszük. Megmutatjuk a legfontosabb lépéseket és időzítést.

Fehér árvacsalánból zöld kenyér

2022. április 22. 06:35

A fehér árvacsalán friss leveleiből fűszert is készíthetünk.

Hogyan kell gondozni a lestyánt?

2023. május 4. 04:36

Kérem szépen segítségüket! Hogyan kell gondozni a lestyánt?

Hogyan takarítsuk be a friss fűszernövényeket ősszel, hogy egész télen használhassuk őket?

2022. szeptember 3. 06:36

Tanulja meg, hogyan takarítsa be a friss fűszernövényeit ősszel, hogy egész télen felhasználhassa őket a konyhában, sütéshez-főzéshez, tinktúrákhoz, gyógyteákhoz, és sok minden máshoz.