Házikert

Fűszerek a párkányon: mentsd át cserépbe őket

Agrofórum Online

Amikor elérkezik az őszi hideg idő, azon gondolkodom, mit tudok a nyárból bementeni a lakóházba vagy legalább át az ablakpárkányra. A bazsalikomok többnyire hatalmasok ilyentájt már, jó derékig érőek, de rajtuk kívül bőven akad még kicserepezhető.

Gondos kertész problémája

Talán tényleg nem tartozik a világ égető problémái közé, de a legtöbb gondos kertész ősszel azzal szembesül, hogy növényeinek vitalitásában még bőven van annyi kapacitás, hogy akár hónapokig díszítsen a lakásban vagy az ablakpárkány valamelyik oldalán. A fűszerek nálam tipikusan ilyenek, mert bár tudom, hogy évről-évre újra kell vetnem, mégis valahogy annyira a szívemhez nőnek minden évben, hogy a közepes méretig mindenből a szegszebb példányokat akár dézsás méretig megpróbálom „kimenteni”.

De mindent nem lehet kimenteni és nem is érdemes, így megkönnyítve a hobbikertészek lelkesedése utáni sok kérdést, elmondom, mit érdemes átmenteni akár balkonládába, akár cserépbe.

Metélőpetrezselyem

A fodros és metélőpetrezselyem az egyik kedvencem. Nagyobb földlabdával szedem ki és a földlabda méretéhez igazítom a cserépméretet. A metélőpetrezselyem a hűvösebb szobában is elvan, de akár a konyhapultra is menekíthetjük a fagyok elől. Bár a metélőpetrezselyem tipikusan az, amit ha kinthagyunk és szalmatakarás alá rejtünk, akkor szépen át tud telelni.

Koriander

Ha nemrég vetettünk koriander és félünk, hogy jönnek a fagyok, akkor itt is óvatosan alányúlva, kisebb kerti lapáttal balkonládába átmenekíthetjük. A koriander főleg az ablakpárkány kinti oldalán lesz boldog, bent a melegben hamar felmagzik, viszont az ablakpárkányon a házfalból még jön annyi meleg a hűvös éjszakákon is, hogy ne fagyjon meg.

Borsikafű, tárkony, francia tárkony

A lestyán mellett a fent felsorolt három fűszernövény is jól bírja, ha dézsába átültetjük nagyobb földlabdával. Főleg, ha még teleltetni is tudjuk mondjuk a citrusfélék vagy mediterrán növényeink között, akkor akár egész télen lehetőségünk lesz szüretelni róluk.

Citromfű, zsálya és más évelő fűszerek

Mielőtt mindent átmentenénk, nem árt tudni, hogy sok fűszernövény könnyen áttelel. A citromfűtől kezdve a zsályákon, rozmaringon át egészen a kakukkfűig sok cserjés vagy hagymás növényünk van a fűszerek között, amit nem érdemes kiszedegetni, mert következő évben is rendre ki fognak hajtani.

Ezeket többnyire metszéssel formára is igazíthatjuk az őszi szezonban és friss fűszercsokorként sokáig élvezhetjük a konyhában.

Mire jó a hóbogyó?

2025. január 31. 07:10

A hóbogyót használták a test parazitáinak elpusztítására, a sebek tisztítására és gyógyítására, valamint gyengéd tisztítószerként.

Bársonyvirág, a kiskertek biztonsági őre

2025. január 30. 13:10

A sokak számára büdöske néven ismert növény a kártevők távoltartásában is fontos szerepet játszhat a kertben.

A gyep megújítása: felülvetés vagy alulvetés? Mit, mikor és hogyan?

2025. január 30. 08:10

Hogy gyepünk mindig tökéletes legyen, megfelelően kell kezelni, amelyhez összeszedtük, mi a felülvetés és az alulvetés közötti különbség.

Kerttervezés: mit érdemes tudni az agyagos talajról?

2025. január 30. 05:40

Az agyagos talaj sok kerttulajdonos számára kihívást jelenthet, azonban megfelelő kezeléssel és gondoskodással rendkívül termékeny közeget biztosíthat a növényeknek.

Növény-folklór: a kertben élő növényekkel kapcsolatos mítoszok, legendák és babonák II.

2022. december 28. 14:34

Cikksorozatunk első részében a fákhoz köthető mítoszokat, babonákat vettük sorra, ezúttal pedig a dísz- és fűszernövények világába kalauzoljuk az olvasókat.

Legyen saját fűszerkertünk - 4. rész

2019. május 29. 12:52

Hol nevelhetjük házikertünkben sikeresen a bazsalikomot, a citromfüvet és a mentát? Mi a különlegessége ezeknek a fenséges illatú növényeknek, és milyen ínyencségek ízesíthetők ezekkel a fűszernövényekkel?

Fenntartható megoldás a fűszernövények termesztésére Franciaországban

2023. február 6. 10:38

Az év végén induló projekt lehetővé teszi a Midiflore számára, hogy helyben termeljen aromás fűszernövényeket és csökkentse az importot.

Fűszernövények szárítása otthon

2023. augusztus 21. 05:40

A friss fűszerek használata sokkal finomabb, élénkebb ízeket ad az ételeknek és csodás illatokkal gazdagítja az étkezéseket is. A saját magunk által termesztett és szárított fűszernövényeket pedig „leszüretelni” és kiszárítani sem nehéz. Lássuk, mire érdemes figyelnünk!