Ház, táj blog

A belga burgonyaipar a koronavírus következményeivel küzd

Agrofórum Online

A sült krumpli országában, Belgiumban a koronaválság rányomta bélyegét az egyik kiemelten fontos élelmiszeripari szegmensre, a burgonyaiparra.

A gazdálkodók és a vállalatok is súlyos veszteségeket szenvedték el a koronavírus miatt. Az egy hónapos korlátozások miatt Belgiumban az éttermek és kocsmák bezárásával a burgonya ára egyik napról a másikra szinte nullára esett. Néhány vállalatnak ideiglenesen le kellett állítania a sült krumpli, krokett és más burgonyatermékek gyártását, és az állami támogatás ellenére el kellett bocsátania alkalmazottainak számottevő részét.

A belga szakmai szervezet, a Belgapom a jövőt illetően is óvatos. „Megalapozott a félelem, hogy az élelmiszer-ágazatra komoly hatással lesz a világ számos országában alkalmazott korlátozó intézkedések esetleges ismételt bevezetése” – mondta Romain Cool, a Belgapom egyik munkatársa.

Jóllehet a fellendülés első jelei láthatóak, várhatóan az egész világ termelése az év végéig csak a koronavírus-válság előtti szint 80 százalékát éri el. Az ígéretes növekedési ütemek helyett sok vállalat szembesült komoly problémákkal, miután sok pénzt fektetett be új kapacitásokba, jobb minőség elérésébe és a fenntarthatóságba.”

Az iparági szervezet szerint Belgium a világ legnagyobb exportőre a fagyasztott burgonya termékekből, például a sült krumpliból. A burgonyafeldolgozó ipar éves forgalma kétmilliárd euró körül mozog. A legutóbbi teljes pénzügyi évben a szegmens éves rekordról számolt be.

A koronavírus miatt bevezetett korlátozások ideje alatt hirtelen megteltek a raktárak késztermékekkel. Romain Cools két-három millió tonnára becsüli a belgiumi, francia, holland és német piacon felhalmozódott készletek nagyságát. A készletek csökkentése érdekében Kelet-Európába vagy Afrikába exportálták alacsonyabb áron termékeket, segélyszervezetek is kaptak ebből, de takarmányként vagy energianövényként is felhasználták egy részét. Belgiumban a Belgapom még az állampolgárokat is felszólította, hogy duplázzák meg a sült krumpli fogyasztást.

A március 14-től június 8-ig tartó három hónapos korlátozási időszakban a belga ipar mintegy 3,9 milliárd eurót veszített. A brüsszeli kormány támogatást adott a gazdálkodóknak, ezen kívül az áfát azóta 12-ről 6 százalékra csökkentették az élelmiszerekre, és 21-ről 6 százalékra az alkoholmentes italok esetében. Ez hozzájárult ahhoz, hogy az éttermek, kávézók és bisztrók árai nem emelkedtek.

Karácsonyfa – régi hagyományok, új szokások

2025. december 22. 05:40

A karácsony legelterjedtebb jelképe a feldíszített fenyőfa, amely ebben a formájában egy újabb keletű szokás a téli keresztény ünnepkörben.

Legfontosabb élelmiszercímkék és jelentésük

2025. december 20. 05:40

A termékcímkén megkülönböztető jelzések, bizonyos esetekben lényeges számadatok szerepelnek, amelyek együttesen csak arra a terméktípusra jellemző tulajdonságokat jelölnek.

Az élelmiszer-védjegyek jelentősége

2025. december 16. 05:40

Az élelmiszerek csomagolásán sokféle jelölés jelenik meg, amelyek a termék előállításának, életútjának, vagy akár csomagolásának minősítését is jelzik.

Vigyázzunk a tűzifacsalókkal!

2025. december 11. 05:40

Tűzifa vásárlás előtt erősen javasolt, hogy minden esetben ellenőrizzük a hirdetésben vagy a hirdető weboldalán feltüntetett adatokat.

Már ültethető a burgonya, de nem mindegy, hogyan

2019. április 9. 10:29

Változékony eloszlásban életmentő eső hullott, 10-15 mm főként a Dunántúlon és az Dél-Alföldön, másutt kevesebb esett. Ez azt jelenti, hogy továbbra is maradt a szárazság.

Csomagolt burgonyát gyűjtött be a Nébih az áruházláncok polcairól

2022. december 13. 09:34

A Szupermenta program legújabb tesztjében csomagolt burgonyákat vizsgáltak a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei.

A burgonya jelene és jövője hazánkban

2023. augusztus 21. 13:47

Hazánk burgonya-előállítás tekintetében kétségtelenül nagy potenciállal bír, ahogy ezt egykor, az ’50-es, ’60-as években is tapasztalhattuk. Akkortájt az egy főre eső éves burgonyafogyasztás 70 kg-körül alakult, és ennek dacára megvalósulhatott hazánk önellátása. Ma az üzletek polcain azonban halmokban áll az import burgonya, és ez a jelenség fájdalmasan érinti a hazai termelőket, és sokszor a hazai termelőt támogatni vágyó fogyasztót is. A magyar burgonya jelenéről, jövőjéről tartottak előadást az ágazat meghatározó szakemberei Gyulatanyán.

Szuperkrumplit állítanak elő, ellenállóbb lesz a betegségekkel és környezeti stresszel szemben

2023. szeptember 4. 14:40

Magyarországon is egyre kevésbé gazdaságosan megtermelhető és egyre csökkenő termőterületen vetett termény a burgonya. Kutatók éppen ezért keresik a módját, hogyan fokozhatnák az ellenálló képességét és egyben javíthatnák a minőségét.