Ház, táj blog

A füge metszése

Agrofórum Online

Egyre több kertnek lakója a füge, és nem véletlenül kedvelik sokan ezt az impozáns növényt: nemcsak finom és egészséges terméséért, de díszítő értékéért is szívesen ültetik a kertbe. Viszont a teleltetésén kívül a metszésére is időt kell szánni.

A fügéről dióhéjban

A hazánkban nevelhető közönséges füge (Ficus carica), amelyet fügefának is nevezünk, eredeti hazája a mediterrán éghajlatú térség országai, ahol kisméretű fát nevelnek belőle a termesztése során, de metszés nélkül akár 10-12 méter magasra is megnőhet. Ízletes gyümölcse miatt már az ókorban is tudatosan telepítették, a Szahara térségében 10 000 éve ismerik.

A füge termése gazdag kalciumban, foszforban, káliumban, A-vitaminban, és tartalmaz vasat, nátriumot és C-vitamint is. A termésben és a fiatal levelekben található bioaktív anyagok emésztést elősegítő, nyugtató, gyulladásgátló, méregtelenítő és köptető hatásúak. A fügének nem ismert mérgező hatása, de fogyasztásakor figyelemmel kell lenni hashajtó tulajdonságára.

A fügék megtermékenyítés nélkül érlelik be a terméseiket. Ez azt jelenti, hogy egy növényegyed önmagában képes terméseket nevelni, amelyekben nem lesz mag. A növény a nyár és az ősz folyamán többször érleli be a termését, ami azért előnyös, mert így több lehetőségünk van friss gyümölcsöt fogyasztani. A füge termésérése egészen a hideg hónapokig, akár még késő ősszel és télen is zajlik. Az ilyenkor fejlődő kisebb termések még áttelelni is képesek.

A szeszélyes füge

A füge bizonyos értelemben igen szeszélyes növény, hiszen néha kiszámíthatatlan hónapokban hozza a gyümölcseit, sőt előfordulhat, hogy be sem érik, a következő termésérési időszakban pedig roskadásig van terméssel.

A füge termése gazdag kalciumban, foszforban, káliumban és A-vitaminban
A füge termése gazdag kalciumban, foszforban, káliumban és A-vitaminban

A megfelelő minőségű és mennyiségű terméshez a fügének számos környezeti igényét kell kielégíteni, de legalább ilyen fontos, hogy szakszerűen megmetsszük a fügefát.

Ha elmarad a metszés

A metszetlen füge óriásira nő. A földből kitörő tavalyi hajtások égbetörő oldalhajtásokat nevelnek. Ezekből az azt követő évre erős tartóágak lesznek, amelyek újabb hajtásokat hoznak, így minden évben egy-egy emelettel magasabb lesz a füge. A túl hosszúra növő és oldalra hajló ágak előbb-utóbb letörnek. A felfelé növők megmaradnak ugyan, de a rajtuk növő gyümölcsöt nem érjük el, legfeljebb létrával, úgyhogy a gyümölcs egy része rajtuk marad.

Végül pedig jön a tél, amikor az óriási növényt már nem tudjuk mivel betakarni, rendesen téliesíteni, ezért elfagy az egész, és indulhatunk megint a nulláról. Ezek ismeretében tehát kijelenthetjük, hogy a metszés létfontosságú a fügefa egészsége érdekében.

Miért kell gyakran metszeni a fügefát?

Gyakran a fiatal fügefák inkább szélességükbe nőnek, és nem felfelé. Ezt egy pontos és szakszerű metszéssel és visszavágással lehet megakadályozni, vagyis a növényt ritkítani kell. Ha a metszést elmulasztjuk, akkor az időjárásra és a fa kénye-kedvére bízzuk a termést.

A füge tavaszi metszésének előnye, hogy a télen elfagyott ágakat és hajtásokat le lehet vágni
A füge tavaszi metszésének előnye, hogy a télen elfagyott ágakat és hajtásokat le lehet vágni

A metszés nélküli fügefák az évek múlásával egy kusza ágrendszerű bozóttá változnak, így a metszést érdemes évente vagy kétévente megismételni.

Mikor metsszük?

Általánosságban véve olyankor jó metszeni, amikor nincs a növényen levél, hiszen így pontosan látjuk az ágak szerkezetét és a bokor formáját. Ez lehet késő ősz, például november, vagy február vége, március eleje.

Az őszi metszés előnye, hogy a füge betakarása előtt kisebb lesz a megmetszett bokor, ezért könnyebb gondosan téliesíteni. A tavaszi metszés előnye, hogy a télen elfagyott ágakat és hajtásokat le lehet vágni, így pontosabban tudunk gazdálkodni azzal, ami megmaradt.

Hogyan metsszük?

A metszés során először vágjuk vissza a túl hosszúra nyúlt hajtásokat és a keresztbenövő ágakat. A metszés során mindig egy rügyig vagy az ágak elágazódásáig vágjuk vissza.

A fiatal növényeket csak kisebb mértékbe vágjuk vissza, míg az idős növényeket már drasztikusabban is lehet metszeni. Viszont arra mindenképpen figyeljünk, hogy a fügefa mindig a kétéves ágakon, vagyis az előző évi hajtásokon hozza a termést, így ha túlzottan visszavágjuk a növényt, akkor nem fog abban az évben teremni!

A füge metszését érdemes évente vagy kétévente megismételni
A füge metszését érdemes évente vagy kétévente megismételni

Annyira metsszük vissza a fügefa ágait, hogy a növény kezelhető méretű maradjon! Ehhez tartsuk szem előtt, hogy a következő évben plusz két métert nőni fog a növény! Fontos, hogy elérjük a terméseit és november végén be tudjuk takarni a megőrzendő ágait. Metszéskor ezért érdemes legfeljebb másfél méteres magasságot meghagyni.

A füge csak a napos részein terem bőséggel, ezért a bokrot olyan formára kell nevelnünk, hogy minél nagyobb részét süsse a nap. A befelé és keresztbe növő ágak árnyékban lesznek, azokat vágjuk ki, ne vegyék el a füge erejét! A legjobb, ha váza formájú “koronát” alakítunk ki.

Nagyon fontos – sebkezelés

A füge metszési sebei általában visszaszáradnak és elfertőződnek. A visszaszáradás ellen legalább 5 cm-es csonkot hagyjunk a vastag, több évre tervezett ágak elvágásakor. Az elfertőződés ellen pedig sebkezelés ajánlott fasebkátránnyal, amelyből 1 csomag körülbelül tíz évig elegendő mennyiséget jelent egy házikertben. Rögtön metszés után kenjük be a sebeket!

Okos metszés – több termés egész évben

Ha tehetjük, húzzuk szét a szezont, hogy néhány egyéves hajtást meghagyva már tavasszal elkezdődjön a gyümölcsök fejlődése. A füge a fiatal hajtásokon hozza a termését, ezért el kell érnünk, hogy ezekből egynéhány átteleljen és nyár közepén teremni kezdjen. Ha mindent a tavasszal induló hajtásokra bízunk, akkor csak ősszel lesz termésünk – ezért a metszéskor hagyjunk fiatal és idősebb hajtást is a bokron.

Kapcsolódó cikkek:

Miért részesítsük előnyben az őshonos növényeket a kertünkben?

2025. február 27. 05:40

A kertünk nemcsak a mi menedékünk, örömünk és kreativitásunk színtere, hanem számtalan élőlény otthona is. Nem mindegy, milyen növények élnek benne, és azokat hogyan gondozzuk. Miért érdemes minél több őshonos növénnyel körbevennünk magunkat?

Ritkább vendégek a madáretetőnél - II. rész

2025. február 25. 05:40

A fenyőfák lakói szintén a legritkább vendégnek számítanak az etetőnél hazánkban. A fenyőrigó, a fenyőszajkó és a fenyőpinty is egyedülálló látvány, így minden madármegfigyelő szerencsésnek mondhatja magát, ha találkozik velük.

Ritkább vendégek a madáretetőnél - I. rész

2025. február 23. 05:40

Vannak olyan fajok, amelyeknek megfigyelése az etetőnél csodaszámba megy. Ilyen vendégünk lehet a hósármány, a csonttollú, a süvöltő és a csíz is.

Mit jelent a rebarbara erőltetése?

2025. február 21. 05:40

A rebarbarát ismét kezdjük felfedezni és egyre többen ültetjük a kiskertjeink veteményeseibe. Termesztése nem bonyolult, és bizonyos trükkökkel befolyásolni is tudjuk a növekedését.

Mikor és hogyan metsszük meg a fügét?

2023. február 24. 04:37

Mikor és hogyan metszhetem meg a fügét? Kérem segítségüket a kérdésem megválaszolásában!

Rózsa: itt a tavaszi metszés ideje!

2024. április 2. 17:40

Március a kerti rózsák első metszésének ideje. Minden rózsára érvényes a következő: minél jobban visszavágjuk őket tavasszal, annál intenzívebb lesz a növekedés és bőségesebb a virágzás.

Metszés és növényvédelem

2025. február 6. 09:40

A metszés fontos fitotechnikai művelet, amelynek szakszerű elvégzésétől nemcsak a nagyobb termés, hanem még a növények élete is függhet.

A gyümölcsfa-nyesedék felhasználásának módjai

2023. szeptember 2. 08:10

Mihez kezdjünk a kertünkben levágott gallyakkal? Elégetni ma már nemigen szabad, a kukába sem férnek be, nincs is igazán helyünk tárolni őket. Gondolkozzunk hát másként: mire tudnánk felhasználni a levágott nyesedéket úgy, hogy végül ez is a hasznunkra váljon?