Ház, táj blog

A gyep és a pázsit gondozása ősszel

Agrofórum Online

Még a legstrapabíróbb gyep is megfárad az őszi hónapokra a nagy tavaszi és nyári igénybevételtől. Mit tehetünk, hogy évről évre élvezhessük a gyepünk vagy pázsitunk szépségét?

Mi történik egész évben?

A gyep és a pázsit egész évben, szinte „észrevétlenül” szolgál ki minket. Csak arra szoktuk felkapni a fejünket, ha valami gond van vele: foltokban ritkul, kiszárad, berohad, lassan nő, egyre több benne a gyomnövény stb. Azért, hogy ezeket a következményeket elkerüljük, elengedhetetlen, hogy ősszel is szenteljünk a fűnek elegendő gondoskodást!

Az őszi gondozást busásan meghálálja a gyep

Talajlazítás és gyepszellőztetés

A már emlegetett tavaszi és nyári fokozott igénybevételtől a kert talaja tömörödik. A fűnyírást követően a fűszálak között maradó fűnyesedék miatt a pázsit összeáll, összegubancolódnak a fűszálak, ami hosszú távon gyengíti a pázsit állapotát.

A fenti okok miatt érdemes talajlazítást és gyepszellőztetést végezni, hogy a zöld szőnyeg fellélegezhessen! A talajlazítással „feloldjuk” az összetömörödött talajrészecskék közti területeket, így a talajba újra fizikai akadály nélkül áramolhat a levegő és a nedvesség, amelyre a talajlakó szervezeteknek és a növények gyökerének szükségük van.

Az 1-2 cm mély gyepszellőztetéssel a fűszálak között felhalmozódott növényi és állati maradványoktól tisztítjuk meg a területet, ami szintén a fenti célokat, és a fűszálak egészségét szolgálja. Ezt érdemes az őszi tápanyag-utánpótlás előtt, egy száraz, csapadékmentes napon elvégezni, így az ezt követően kijuttatott tápanyagokat könnyebben és gyorsabban fel tudják használni a fűszálak. A szellőztetéshez nagyobb gyepfelületeknél motoros gyepszellőztető használata javasolt, kisebb területek esetében egy vasvilla vagy gereblye is alkalmas a célra. A szerszámokat a talajba szúrva mozgassuk óvatosan előre és hátra! Ezt addig kell végezni, amíg végig nem érünk az egész felületen. A folyamat során a gyomnövényeket is eltávolíthatjuk a területről.

Kisebb területeken egy gereblye vagy vasvilla is alkalmas gyepszellőztetéshez

Ha az idei kaotikus időjárás vagy egyéb tényezők nagyon megviselték a gyepet, finom szemcséjű homokot vagy egy kis fűmagot is kiszórhatunk a szellőztetés után, amely elősegítheti a regenerálódás folyamatát.

Gereblyézés

Másik fontos feladat a gereblyézés, amelynek során a gyepfelületre hullott leveleket és a fűnyírásból visszamaradt növényi maradványokat rendszeresen el kell távolítani. Ezek mind fényt és levegőt vesznek el a gyeptől, amelyekből az őszi hónapokban egyébként sem sok jut a fűszálaknak.

Rendszeres tápanyag-utánpótlás

A tavaszi és nyári időszakban, amikor a lebontó szervezetek (pl.: talajlakó állatok) tevékenysége a csúcson pörög, kint hagyhatjuk a területen a levágott fűkaszálékot. Ősszel azonban célszerű speciális gyeptrágyát használni, és azzal rendszeresen trágyázni a gyepet vagy a pázsitot.

A legalkalmasabb és nagyobb területre a leggyorsabb megoldás a trágyaszóró bevetése, amelynek segítségével kereszt- és hosszanti irányban is egyenletesen szét tudjuk hordani a trágyát. Nagyon fontos, hogy a trágyát soha ne frissen nyírt gyepre terítsük szét!

Gereblyézzük össze a leveleket és a fűkaszálékot, hogy fellélegezhessen a fű

Fűnyírás

Az őszi hónapok során módosítanunk kell a fűnyírás magasságát a tavaszi és nyári időszakhoz képest. Az egyik legfontosabb szabály, hogy nem szabad a füvet 5 centiméternél kisebbre nyírni! Ezzel meggátoljuk, hogy az éjszakai fagyok és a nappali hőmérséklet csökkenése kárt tegyen a növényben. Emiatt érdemes gyakrabban hozzáfogni a nyíráshoz.

Őszi füvesítést követően

A füvesítést követő első fűnyírás akkor esedékes, ha a fű körülbelül 6-8 cm magas. Ilyenkor alacsonyabbra, 4-5 cm-re visszavághatjuk. Ez alól kivétel a kert árnyékosabb szegleteiben lévő gyep, ahol maradhat 5 cm felett a magasság. Lehetőség szerint hetente nyírjuk a füvet, hogy kellően megerősödjenek a tél beállta előtt a fűszálak. A strapabíró gyep (pl.: a sportgyep) maradhat 3-4 cm magas.

Kapcsolódó cikkek:

Kincsek, amiket az erdőben kell hagyni

2025. május 3. 05:40

Az erdőlátogatások során könnyen elragadhatja az embert a lelkesedés, ha valami nem mindennapi „kincsre” bukkan az avarban. Tudnunk kell azonban, hogy mi az, ami semmiképpen nem jöhet haza velünk az erdőből!

Elődeink tudása II. – köhögés és gyógynövények

2025. április 30. 05:40

A leggyakoribb „lábon kihordott” betegségeknek a különböző súlyosságú megfázások számítanak, amik miatt nem feltétlenül maradunk ki az iskolából vagy a munkából. A gyógyulásunkat, sőt még a betegség megelőzését is sok növény teája segítheti.

Gyűjtsük össze a konyhában a húsvéti tojásfestéshez a színezőanyagokat!

2025. április 18. 05:40

A természetes színezőanyagokkal elképesztően változatos húsvéti tojásokat festhetünk az ünnepre.

Kapcsolódjunk be a Tavaszi természetles programba!

2025. április 12. 05:40

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület április 1-től ismét elindította a Tavaszi természetles országos programot, amelynek keretein belül önkéntesen becsatlakozhatunk az Egyesület munkájába.

„Almát eszem, ropog a fogam alatt”…

2018. szeptember 17. 13:44

Az alma a legértékesebb gyümölcseink közé tartozik. A csecsemőket is először reszelt almával szoktatják a szilárd ételekhez a kiváló étrendi és emésztést javító hatása miatt.

A megfelelő szobanövényt a megfelelő helyiségbe! I. rész

2019. december 13. 04:36

A négy fal között nevelt növényeink házon belüli elhelyezésére éppen akkora hangsúlyt kell fektetnünk, mint a dísznövény- vagy haszonkertünk növényeinek esetében. Mely tulajdonságai határozzák meg egy helyiségnek, hogy milyen növény nevelésére ad lehetőséget?

Ismerjük meg a kertünkbe látogató madarakat! – Cinegefélék II.

2021. november 30. 07:36

Sokféle madárfaj látogathatja a kikészített eleséget a téli időszakban. A cinegefélék közül nemcsak a szén- és kék cinegével, de ritkább fajokkal is találkozhatunk. Ismerjük meg közelebbről a fenyvescinegét, a búbos cinegét, a kormosfejű cinegét és a lazúrcinegét!

Rusztikus vöröshagyma leves

2019. augusztus 15. 11:52

A vöröshagyma véleményem szerint még nem rontott el semmilyen ételt. Én szinte minden főzést hagymapirítással kezdek. Az utóbbi időben rengeteg vöröshagyma termett a kertünkben, ezért is alkottam meg ezt a krémes, lélekmelengető levest.