Ház, táj blog

A komposzttea elkészítése

Agrofórum Online

A komposzttea elkészítése egyszerű folyamatnak tűnik, de be kell tartanunk az eddigi tapasztalatokból adódó fontos szabályokat, hogy jó minőségű oldatot kapjunk. A víz és a komposzt minőségén kifejezetten nagy a hangsúly.

A előző cikkben a komposztteával és alkalmazásának előnyeivel foglalkoztunk, ebben a cikkben pedig az elkészítését vesszük végig.

Összefoglalva, a komposzttea-készítés sikere a felhasznált komposztanyag és víz minőségétől függ a leginkább. Az elkészült oldatot kijuttathatjuk a veteményeskertbe, a gyümölcstermő növényeinknek, a díszkert növényeinek és a gyep számára is. A kijuttatásáról egy további írásunkban lesz szó.

A komposzttea készítésének lépései

A komposzttea körülbelül 2-3 nap alatt készül el. Ennyi időre van szükség ahhoz, hogy a hatóanyagok a komposztból a vízbe oldódjanak, illetve felszaporodjanak az oldatban a talaj és növény számára hasznos mikroorganizmusok.

Használjunk egy vödröt az oldat elkészítéséhez! Tegyünk bele komposztot, majd annyi vizet, hogy bőven ellepje! Amikor lehetőségünk van rá, kevergessük meg, különben levegőtlen körülmények alakulnak ki és büdös lesz az oldat!

A 2-3 nap letelte után hagyjuk pár órára leülepedni a komposztot, ezután szűrjük le az elkészült komposztteát, és készen vagyunk!

Fontos a víz minősége!

Komposzttea készítéséhez használjunk összegyűjtött esővizet vagy kútvizet! Kerüljük a csapvíz alkalmazását, mert a csapvíz keménysége és a fertőtlenítés miatt benne lévő klór gátolja a mikroorganizmusok felszaporodását, így kevésbé jó minőségű komposztteát tudnánk csak előállítani!

A víz minősége is kulcsfontosságú a komposztteához
A víz minősége is kulcsfontosságú a komposztteához

Ezen kívül a felhasznált víz hőmérséklete is fontos, a következő okok miatt:

  • A víznek egyik alap fizikai tulajdonsága, hogy egy adott hőmérséklet-tartományban maximális az oldott oxigén koncentrációja. Ez 27 oC felett drasztikusan csökken, ezért érdemes alacsonyabb hőmérsékletű vizet használni.
  • A vízben élő mikróbák legnagyobb része 18-23 oC között képes aktiválódni és szaporodni.

Összefoglalva: tartsuk a vizet 18-23 oC közötti hőmérséklet-tartományban! Ha ennél hidegebb vizet használunk, akkor a teát készítsük 36-48 órán át! Melegebb vizet azért ne alkalmazzunk, mert 27 oC felett ajánlott mikroszkóppal ellenőrizni, hogy milyen mértékben sikerült a mikróbáknak felszaporodniuk – erre sajnos otthoni körülmények között nincs lehetőség.

Még fontosabb a komposzt minősége!

A megfelelő komposzttea elkészítéséhez a következő tulajdonságokkal rendelkező, jó minőségű komposztra van szükség:

  • érett,
  • egynemű,
  • párszor már megforgatott,
  • megfelelően melegített komposztanyag.
Érett, egynemű, párszor már megforgatott komposztra lesz szükség
Érett, egynemű, párszor már megforgatott komposztra lesz szükség

A komposzt összetételét minden anyag befolyásolja, amelyet hozzáadunk a halomra, ezért két ugyanolyan komposzttea sem fog sohasem készülni. Azonban lehetőség van egy kissé „kertre szabni” a komposztteát a következőképpen:

Baktériumok és gombák

Egy komposzttea a komposzt összetételétől függően lehet hasznos baktériumokban vagy hasznos gombákban gazdag (tehát nagyon fontos, nem kórokozókban gazdag!).

Általánosságban elmondható, hogy ha a komposztteát levéltrágyaként szeretnénk alkalmazni, akkor baktériumdús komposztteára van szükségünk, de zöldség- vagy fűmag vetése előtt is ezt a típust érdemes alkalmazni. Ezenkívül levélbetegségek megelőzésére is a baktériumdús oldat ajánlható.

A gombákban gazdagabb komposzttea jól szuperál bogyós gyümölcsű növények vagy gyümölcsfák tápanyag-utánpótlására.

Az egészséges, oxigéndús komposzt vagy komposzttea édeskés, földillatú
Az egészséges, oxigéndús komposzt vagy komposzttea édeskés, földillatú

A kettő közül a baktériumdús komposzt előállítására van nagyobb lehetőségünk. Ehhez minél több „zöld” komposzt-alapanyagot kell használnunk. Szükségünk lesz:

  • 25% nitrogéntartalmú alapanyagra (hüvelyes növények maradványai, pl. lucerna, borsó, lóhere, bab, a tavasz első 2-3 fűnyírásából származó fűkaszálék);
  • 30% faanyagra (faforgács, fűrészpor, metszésből származó ágnyesedék, komposztálható papírtányér és papírtörlő); és
  • 45% zöld alapanyagra (nyáron és ősszel vágott fű, konyhai komposztálható hulladék, kávézacc).

Vigyázzunk!

Arra nagyon ügyeljünk, hogy se a komposzt, se a komposzttea körül ne terjengjen kellemetlen szag, mert az rossz jel! Az egészséges, oxigéndús komposzt vagy komposzttea édeskés, földillatú. Soha ne használjunk büdös komposztot a növényeinkhez és a komposztteához sem!

Ha a készülőben lévő tea büdös, kavargassuk sűrűbben! Levegőztessük addig, amíg a szag elmúlik! Ugyanígy járjunk el, ha a komposzthalom bűzlik: forgassuk át többször!

Egy különleges komposzt

A gilisztakomposztból ugyancsak nagyon jó komposzttea készülhet. Előállítását az 5-10 cm hosszú, vöröses színű földigiliszták (Eisenia fetida) végzik (más néven trágyagiliszták). Előnye, hogy forgatás és hőmérséklet-ellenőrzés nélkül is elkészíthető. A nagy mennyiségű papírból és faanyagból készült gilisztahumuszból elkészített oldat szintén bővelkedik humuszsavban. Ez a fajta szerves anyag főleg cserépbe ültetett citrusfélékhez, fákhoz és cserjékhez, sőt évelő növényekhez is kiváló.

Kapcsolódó cikkek:

Növényszaporítás a kiskertben – évelők tőosztása

2025. szeptember 29. 05:40

A tőosztás a növények szaporításának egyik legelterjedtebb módszere, amelynek során a növény kifejlett vagy még fejlődés alatt lévő vegetatív részeit használjuk fel.

Szlovéniában már fészkeket épített az idegenhonos keleti lódarázs

2025. szeptember 28. 05:40

Szeptember elején adták hírül Szlovéniában, hogy Koper városában keleti lódarázs fészkeire bukkantak.

Növényszaporítási módszerek, amiket a kiskertben is könnyen meg tudunk oldani

2025. szeptember 26. 05:40

Mi a különbség az ivaros és az ivartalan szaporítás között? Milyen módszerek léteznek ezeken belül? Mit lehet egyszerűen megoldani a kertben?

Növények a fesztiválok középpontjában II.

2025. szeptember 22. 05:40

Cikksorozatunkban összegyűjtöttük hazánk legnépszerűbb, növényekről szóló ünnepeit. Ebben a cikkben a káposzta, a burgonya és a paprika főbb hazai ünnepeit ismertetjük.

Hogyan gondozzuk tavasszal a muskátlit?

2023. április 20. 04:38

Szeretnék tájékozódni a muskátli ápolásával kapcsolatban. Kérem segítségüket, hogy miként gondozzuk tavasszal a muskátlit?

A csodafűszer: kurkuma

2023. május 10. 05:38

A kurkumát az élet fűszereként emlegetik a Távol-Keleten, de ismert szószok alapanyagaként is megtalálható, mint a curry vagy a Worchester-szósz.

Crocosmia: így ültessük a mesés szépségéért!

2023. augusztus 31. 06:40

A sáfrányfű egy piros, narancssárga, sárga virágú évelő, mely nyáron nyílik és élénkzöld levelei kard alakban díszítik a kertünket. Jellegzetes virágformája miatt lett újra felfedezett.

Milyen anyagok lennének szükségesek a tuják öntözővízébe?

2023. július 28. 04:39

Több száz tujám van, jó állapotban, keserűsó oldattal is öntözöm őket. Van egy professzionális öntözőrendszerem, amihez van egy szabályozható tápanyagadagoló is. Mindig öntöztem a tujákat, de idén változtattam a módszeren: minden egyes tő teljes lombját lefürdetem, az öntözővízbe Ferticare-t és keserűsót adagolok, ez volt a gyakorlat. Kérdésem: a fürdető- és öntözővízbe milyen anyagok lennének megfelelőek, és lehet-e ahhoz rovarölő szert keverni?