Ház, táj blog

A komposzttea elkészítése

Agrofórum Online

A komposzttea elkészítése egyszerű folyamatnak tűnik, de be kell tartanunk az eddigi tapasztalatokból adódó fontos szabályokat, hogy jó minőségű oldatot kapjunk. A víz és a komposzt minőségén kifejezetten nagy a hangsúly.

A előző cikkben a komposztteával és alkalmazásának előnyeivel foglalkoztunk, ebben a cikkben pedig az elkészítését vesszük végig.

Összefoglalva, a komposzttea-készítés sikere a felhasznált komposztanyag és víz minőségétől függ a leginkább. Az elkészült oldatot kijuttathatjuk a veteményeskertbe, a gyümölcstermő növényeinknek, a díszkert növényeinek és a gyep számára is. A kijuttatásáról egy további írásunkban lesz szó.

A komposzttea készítésének lépései

A komposzttea körülbelül 2-3 nap alatt készül el. Ennyi időre van szükség ahhoz, hogy a hatóanyagok a komposztból a vízbe oldódjanak, illetve felszaporodjanak az oldatban a talaj és növény számára hasznos mikroorganizmusok.

Használjunk egy vödröt az oldat elkészítéséhez! Tegyünk bele komposztot, majd annyi vizet, hogy bőven ellepje! Amikor lehetőségünk van rá, kevergessük meg, különben levegőtlen körülmények alakulnak ki és büdös lesz az oldat!

A 2-3 nap letelte után hagyjuk pár órára leülepedni a komposztot, ezután szűrjük le az elkészült komposztteát, és készen vagyunk!

Fontos a víz minősége!

Komposzttea készítéséhez használjunk összegyűjtött esővizet vagy kútvizet! Kerüljük a csapvíz alkalmazását, mert a csapvíz keménysége és a fertőtlenítés miatt benne lévő klór gátolja a mikroorganizmusok felszaporodását, így kevésbé jó minőségű komposztteát tudnánk csak előállítani!

A víz minősége is kulcsfontosságú a komposztteához
A víz minősége is kulcsfontosságú a komposztteához

Ezen kívül a felhasznált víz hőmérséklete is fontos, a következő okok miatt:

  • A víznek egyik alap fizikai tulajdonsága, hogy egy adott hőmérséklet-tartományban maximális az oldott oxigén koncentrációja. Ez 27 oC felett drasztikusan csökken, ezért érdemes alacsonyabb hőmérsékletű vizet használni.
  • A vízben élő mikróbák legnagyobb része 18-23 oC között képes aktiválódni és szaporodni.

Összefoglalva: tartsuk a vizet 18-23 oC közötti hőmérséklet-tartományban! Ha ennél hidegebb vizet használunk, akkor a teát készítsük 36-48 órán át! Melegebb vizet azért ne alkalmazzunk, mert 27 oC felett ajánlott mikroszkóppal ellenőrizni, hogy milyen mértékben sikerült a mikróbáknak felszaporodniuk – erre sajnos otthoni körülmények között nincs lehetőség.

Még fontosabb a komposzt minősége!

A megfelelő komposzttea elkészítéséhez a következő tulajdonságokkal rendelkező, jó minőségű komposztra van szükség:

  • érett,
  • egynemű,
  • párszor már megforgatott,
  • megfelelően melegített komposztanyag.
Érett, egynemű, párszor már megforgatott komposztra lesz szükség
Érett, egynemű, párszor már megforgatott komposztra lesz szükség

A komposzt összetételét minden anyag befolyásolja, amelyet hozzáadunk a halomra, ezért két ugyanolyan komposzttea sem fog sohasem készülni. Azonban lehetőség van egy kissé „kertre szabni” a komposztteát a következőképpen:

Baktériumok és gombák

Egy komposzttea a komposzt összetételétől függően lehet hasznos baktériumokban vagy hasznos gombákban gazdag (tehát nagyon fontos, nem kórokozókban gazdag!).

Általánosságban elmondható, hogy ha a komposztteát levéltrágyaként szeretnénk alkalmazni, akkor baktériumdús komposztteára van szükségünk, de zöldség- vagy fűmag vetése előtt is ezt a típust érdemes alkalmazni. Ezenkívül levélbetegségek megelőzésére is a baktériumdús oldat ajánlható.

A gombákban gazdagabb komposzttea jól szuperál bogyós gyümölcsű növények vagy gyümölcsfák tápanyag-utánpótlására.

Az egészséges, oxigéndús komposzt vagy komposzttea édeskés, földillatú
Az egészséges, oxigéndús komposzt vagy komposzttea édeskés, földillatú

A kettő közül a baktériumdús komposzt előállítására van nagyobb lehetőségünk. Ehhez minél több „zöld” komposzt-alapanyagot kell használnunk. Szükségünk lesz:

  • 25% nitrogéntartalmú alapanyagra (hüvelyes növények maradványai, pl. lucerna, borsó, lóhere, bab, a tavasz első 2-3 fűnyírásából származó fűkaszálék);
  • 30% faanyagra (faforgács, fűrészpor, metszésből származó ágnyesedék, komposztálható papírtányér és papírtörlő); és
  • 45% zöld alapanyagra (nyáron és ősszel vágott fű, konyhai komposztálható hulladék, kávézacc).

Vigyázzunk!

Arra nagyon ügyeljünk, hogy se a komposzt, se a komposzttea körül ne terjengjen kellemetlen szag, mert az rossz jel! Az egészséges, oxigéndús komposzt vagy komposzttea édeskés, földillatú. Soha ne használjunk büdös komposztot a növényeinkhez és a komposztteához sem!

Ha a készülőben lévő tea büdös, kavargassuk sűrűbben! Levegőztessük addig, amíg a szag elmúlik! Ugyanígy járjunk el, ha a komposzthalom bűzlik: forgassuk át többször!

Egy különleges komposzt

A gilisztakomposztból ugyancsak nagyon jó komposzttea készülhet. Előállítását az 5-10 cm hosszú, vöröses színű földigiliszták (Eisenia fetida) végzik (más néven trágyagiliszták). Előnye, hogy forgatás és hőmérséklet-ellenőrzés nélkül is elkészíthető. A nagy mennyiségű papírból és faanyagból készült gilisztahumuszból elkészített oldat szintén bővelkedik humuszsavban. Ez a fajta szerves anyag főleg cserépbe ültetett citrusfélékhez, fákhoz és cserjékhez, sőt évelő növényekhez is kiváló.

Kapcsolódó cikkek:

Miért részesítsük előnyben az őshonos növényeket a kertünkben?

2025. február 27. 05:40

A kertünk nemcsak a mi menedékünk, örömünk és kreativitásunk színtere, hanem számtalan élőlény otthona is. Nem mindegy, milyen növények élnek benne, és azokat hogyan gondozzuk. Miért érdemes minél több őshonos növénnyel körbevennünk magunkat?

Ritkább vendégek a madáretetőnél - II. rész

2025. február 25. 05:40

A fenyőfák lakói szintén a legritkább vendégnek számítanak az etetőnél hazánkban. A fenyőrigó, a fenyőszajkó és a fenyőpinty is egyedülálló látvány, így minden madármegfigyelő szerencsésnek mondhatja magát, ha találkozik velük.

Ritkább vendégek a madáretetőnél - I. rész

2025. február 23. 05:40

Vannak olyan fajok, amelyeknek megfigyelése az etetőnél csodaszámba megy. Ilyen vendégünk lehet a hósármány, a csonttollú, a süvöltő és a csíz is.

Mit jelent a rebarbara erőltetése?

2025. február 21. 05:40

A rebarbarát ismét kezdjük felfedezni és egyre többen ültetjük a kiskertjeink veteményeseibe. Termesztése nem bonyolult, és bizonyos trükkökkel befolyásolni is tudjuk a növekedését.

Hogyan kerüljük el a virágvégi rothadást?

2023. június 4. 07:34

A virágvégi rothadás gyakori probléma a termelők számára.

Hogyan öntözzük helyesen a növényeinket?

2022. június 29. 06:36

Minden egyes növényfaj igényelhet különböző bánásmódot, és ez az öntözésre is igaz. Milyen gyakran, mennyit és hova? És ha még ez nem lenne elég, a hogyan kérdés is életbevágó! Lássuk a legfontosabb szabályokat az öntözés terén, amiknek a betartásával a legnagyobb kánikulát is kibírják a növények!

Utópia vagy realitás? - Van esélye a marsi földművelésnek

2019. november 10. 12:12

A hollandiai Wageningen Egyetem kutatói tíz különböző földi növényt ültettek háromféle talajba. Az egyik tipikus, kerti talaj volt, a másik a hold, a harmadik pedig a marsi talajt utánozta.

Mitől válik üvegessé az alma belseje?

2023. február 11. 04:37

Az almáim belseje üvegessé válik. Mi okozhatja? Kérem szépen tájékoztatásukat a témával kapcsolatban!