11℃ 0℃
március 4. Kázmér, Lúciusz, Zorán
Ház, táj blog

A Magyar Paradicsom Napja

Agrofórum Online

A paradicsom a legváltozatosabb és legkedveltebb palántáról nevelt növényünk a veteményesben. A hobbikertészek és gazdálkodók körében egyaránt folyamatosan nő a népszerűsége, ezért idén újra megrendezésre kerül a Magyar Paradicsom Napja szakmai rendezvény Mórahalmon.

A rendezvényről

2024-ben május utolsó napján, e hét péntekén kerül megrendezésre a paradicsom főszereplésével a szakmai nap, ahol számos hazai és külföldi előadó osztja meg ismereteit és tapasztalatait a látogatókkal, ezenkívül a rendezők jóvoltából fajtabemutatóra és kiállításra is nyílik lehetőség. A rendezvény szervezője a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács.

Az esemény immár harmadik éve kerül megszervezésre a mórahalmi Aranyszöm rendezvényházban, és Magyarország legjelentősebb hajtatott paradicsomtermesztési rendezvénye lett. Az egész napos izgalmas elfoglaltságot jelentő programról itt tájékozódhatunk. A szervezők a felhívásban kiemelték, hogy a program szükségszerűen változhat.

Jelentkezés

Az eseményen történő részvétel regisztrációhoz kötött, a részvételi szándékunkat az alábbi linken lehet elküldeni: jelentkezés a Magyar Paradicsom Napja rendezvényre. A jelentkezéskor a nevet, cégnevet és telefonos, illetve e-mail címes elérhetőséget kell megadnunk.

Összefoglaló 2023-ról

A tavalyi évben június 2-án került megrendezésre a Magyar Paradicsom Napja, több mint 200 érdeklődő megjelenésével. Az eseményről szóló beszámoló a program egyik fő támogatójának, a Kertészet és Szőlészet szakfolyóiratának oldalain jelent meg.

A hajtatott paradicsom termesztésének titkaiba hazai és külföldi szakértők vezetik be a látogatókat
A hajtatott paradicsom termesztésének titkaiba hazai és külföldi szakértők vezetik be a látogatókat

Tavaly a rendezvényen 35 háttéripari cég és inputanyag-szolgáltató mutatta be a legújabb termesztéstechnológiai megoldásokat, ezenkívül innovatív fajtákat és termesztési fortélyokat ismerhettek meg a résztvevők annak érdekében, hogy a hajtató kertészek eredményesebben, jövedelmezőbben termelhessenek.

A résztvevőket a FruitVeb alelnöke, Gubacsi Zoltán és elnöke, Apáti Ferenc köszöntötte. Előadásukban elmondták, hogy a nemzetközi paradicsompiacnak hazánk is tagja 14 ezer tonnás exportmennyiségével, és a növényházi termőterület 310 hektárra nőtt az országban.

A szakmai szekcióban Wim Rodenburg, Holland Zöldség-Gyümölcs Terméktanács ügyvezető igazgatója elmondta, hogyan a hollandiai zöldségtermesztésnek az egyik vezérnövénye a paradicsom: 1800 hektáron termeszti 150 cég. Jó hír, hogy a legtöbb uniós tagállamban növekszik a paradicsomfogyasztás. A hajtatófelület 40%-a megvilágított, és a termés fele fürtös paradicsom. A hollandiai termesztést is sújtó paradicsom termésráncosodás vírussal (ToBRFV) szemben a higiénia szigorításával próbálják felvenni a harcot, a legbiztosabb megoldás mégis a rezisztencia beépítése a fajtákba. Hollandiában már több helyen termesztenek ToBRFV ellenálló fajtákat.

A ToBRFV ellenálló fajtanemesítések előrehaladását Tornyai Tibor high-tech termékmenedzser, valamint Martijn van Stee, az ENZA Vegetable Seeds paradicsom nemesítési vezetője osztotta meg a termelőkkel.

Fajtabemutatóra és kiállításokra is készülhetünk a Magyar Paradicsom Napján
Fajtabemutatóra és kiállításokra is készülhetünk a Magyar Paradicsom Napján

Szőriné Zielinska Alicja, a Grodan szaktanácsadója összehasonlítást készített a lengyel és a magyar paradicsomhajtatás termelési költségeiről, termelői adatszolgáltatásokat alapul véve. Emellett felhívta a figyelmet arra, hogy mekkora hozamok kellenek a hajtatott paradicsom termesztésének jövedelmezőségéhez.

A kiskultúrás engedélyezések kapcsán a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal igazgatója, Szűcs Csaba kiemelte a kiskultúrás munkacsoport hatékony munkáját, de azt is hangsúlyozta, hogy nem minden gondra ez a megoldás. A paradicsom vírusbetegségeivel kapcsolatban felhívta a termelők figyelmét, hogy rájuk is sok feladat hárul a kórokozókkal szembeni védekezésben, így például fontos, hogy csak megbízható helyről vegyenek magot, palántát, és tartsák be a szigorú növényegészségügyi és higiéniai előírásokat.

A másik nagy kihívás a zöldségtermesztésben az élőmunka igénye, amely nagy Achilles-ína a termelésnek. A kézimunkaerő kiváltására éppen ezért két innovatív megoldást is bemutattak. Jaap Weerheim termékmenedzser a GRONOS (élőmunka nélküli) paradicsomtermesztési technológia és a hozzá tartozó üvegház előnyeit taglalta. A HortiGreenTech ügyvezetője, Antal Anikó, pedig a Metomotion GroW paradicsomszedő robot paramétereit ismertette. Az izraeli fejlesztésű robot már több holland üvegházban dolgozik.

Ragadjuk meg az alkalmat, hogy idén is minél több információ jusson el az érdeklődőkhöz! Találkozzunk Mórahalmon!

Kapcsolódó cikkek:

Miért részesítsük előnyben az őshonos növényeket a kertünkben?

2025. február 27. 05:40

A kertünk nemcsak a mi menedékünk, örömünk és kreativitásunk színtere, hanem számtalan élőlény otthona is. Nem mindegy, milyen növények élnek benne, és azokat hogyan gondozzuk. Miért érdemes minél több őshonos növénnyel körbevennünk magunkat?

Ritkább vendégek a madáretetőnél - II. rész

2025. február 25. 05:40

A fenyőfák lakói szintén a legritkább vendégnek számítanak az etetőnél hazánkban. A fenyőrigó, a fenyőszajkó és a fenyőpinty is egyedülálló látvány, így minden madármegfigyelő szerencsésnek mondhatja magát, ha találkozik velük.

Ritkább vendégek a madáretetőnél - I. rész

2025. február 23. 05:40

Vannak olyan fajok, amelyeknek megfigyelése az etetőnél csodaszámba megy. Ilyen vendégünk lehet a hósármány, a csonttollú, a süvöltő és a csíz is.

Mit jelent a rebarbara erőltetése?

2025. február 21. 05:40

A rebarbarát ismét kezdjük felfedezni és egyre többen ültetjük a kiskertjeink veteményeseibe. Termesztése nem bonyolult, és bizonyos trükkökkel befolyásolni is tudjuk a növekedését.

Hajtatott zöldségnövények talajhőmérséklet-igénye

2021. október 20. 04:36

A meleg igényes zöldségfajok esetében (uborka, sárgadinnye, paprika, tojásgyümölcs, paradicsom) a közeg hőmérsékletének 10 °C-al való növelése - de csak bizonyos határok között (!), az úgynevezett biológiai küszöbértéktől a hőoptimumig - megkétszerezi a vízfelvételt.

A génmódosított paradicsom tényleg angolnaként úszik a vízen?

2023. szeptember 25. 11:10

A közösségi média szinte minden felületét elárasztotta az a videó, amelyen bemutatják, hogyan viselkedik egy organikusan termesztett paradicsom(szelet), ha sós vízbe teszik, és hogyan viselkedik a GMO paradicsom. Az eredmény sokkoló!

Gazdák kerültek csődközelbe a ToBRFV miatt 

2024. március 1. 10:40

A gazdák komoly aggodalmukat fejezték ki egy Máltán terjedő, importtal behurcolt vírus, a ToBRFV miatt, amely azzal fenyeget, hogy megtizedeli a növényállományt a rendkívül fontos paradicsomágazatban.

Túl sok a marokkói paradicsom az EU-ban

2021. augusztus 1. 06:56

Az olasz, francia, és spanyol paradicsomtermelők hatósági panaszt tettek annak kapcsán, hogy Marokkó megsérti az Európai Unióval kötött paradicsom-kereskedelmet érintő megállapodást.