Ház, táj blog

COVID-19: javulásra számít a húsipari óriás

Kép: tysonfoods.com

A Tyson Foods pénzügyi évének negyedik negyedéves nyereségre felülmúlta az elemzői várakozásokat, de az állati takarmány emelkedő költségei és a munkaerőpiaci bizonytalanságok nem könnyít meg a cég helyzetét.

A koronavírus-járvány csökkentette az Egyesült Államok legnagyobb húsipari vállalatának teljesítményét, mivel mérséklődött az igény az éttermek, szállodák és büfék felől. Az üzemekben a dolgozók körében tavasszal bekövetkezett vírusos megbetegedések a vágóhidak bezárására kényszerítették a céget, korlátozva az élelmiszerek előállítási ütemét, miközben a fogyasztók épp feltöltötték a készleteiket.

A Tyson Foods alkalmazottait most hetente tesztelik COVID-19-re, hogy elkerüljék a további leállásokat és biztonságban érezzék magukat a munkavállalók – mondta Dean Banks vezérigazgató. Az alkalmazottak hiányzása azonban továbbra is magas a járvány miatt, és 2021 első félében is erre számítanak.

A Tyson Foods összesen 540 millió dollárt költött a COVID-19-hez kapcsolódó kiadásokra a 2020-as pénzügyi évben, beleértve körülbelül 300 millió dollárt, amelyet jutalomkifizetésre és a vírus miatt aggódó alkalmazottak egyéb juttatásaira fordítottak.

Ezeket a kiadásokat 2021-ben 39 százalékkal szeretné csökkenni a vállalat. A Tyson Foodnak nem kell megismételnie olyan berendezések megvásárlását, mint az üzemekbe telepített infravörös hőmérséklet-szkennerek. Ez azt jelenti, hogy összességében a COVID-19 miatti helyzet javulására számít a húsipari vállalat.

További kihívást jelent a cégnek az állati takarmányként használt kukorica és szója drágulása. A Tyson Foods szerint az általános gabonaköltségek 2021-ben magasabbak lehetnek, miután 2020-ban viszonylag alacsonyak maradtak – számolt be a Thomson Reuters hírügynökség.

A cég teljes árbevétele 11,46 milliárd dollárra nőtt a negyedévben az egy évvel korábbi 10,88 milliárd dollárról. A Tyson Foods nettó jövedelme körülbelül 88 százalékkal 692 millió dollárra, azaz részvényenként 1,90 dollárra ugrott.

A Tyson Foods csirke, marha- és sertéshús és kész ételek forgalmazásával foglalkozik. Számos friss, fagyasztott és hűtött élelmiszeripari terméket gyártanak. Egyes szegmensekben vertikálisan integrált folyamatokat működtetnek. Ebben a tenyészállatok tartásától, a szerződéses termelőktől való felvásárláson, a takarmány előállításán, feldolgozásán, további feldolgozásokon, forgalmazáson és a kapcsolódó termékek előállításáig minden részfolyamat a cég irányítása alatt áll. Háziállatok számára állateledeleket is készítenek a Tyson Foods-nál.

Allergiás kertészkedik – allergiás tünetek és keresztallergia

2025. szeptember 15. 05:40

Összességében az allergia fogalmába mindazokat a túlérzékenységi reakciókat foglalják össze, melyeket egy immunreakció vált ki. Mi történik akkor, ha keresztallergia alakul ki?

2025-ben fészkelt először hazánkban a feketeszárnyú kuhi!

2025. szeptember 13. 05:40

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület hírt adott arról, hogy feketeszárnyú kuhi idén először, sikeresen költött hazánkban.

A sünbarát kert tartozékai

2025. szeptember 11. 05:40

Sokat tehetünk a kert sünbaráttá tételéhez: pár egyszerű megoldás, és biztonságosan közlekedhetnek, vadászhatnak és telelhetnek a sünök!

Segítsünk a sünökön! – Magukra maradt fiatal sünöket találtam, mi a teendőm?

2025. szeptember 5. 05:40

Egy fenntartható kertben nem ritka látvány az újszülött sün. Mit tegyünk, ha fészket találunk? Hogyan állapítsuk meg, hogy kell-e a segítségünk?

A járvány ellenére is növekedett a húsipar Brazíliában

2020. december 10. 06:35

A sertéshús esetében Brazília termelése 3,5 százalékkal, 4,4 millió tonnára nőhet 2021-ben, míg az export jövőre elérheti az 1,1 millió tonnát.

A következő évek agrárpolitikai feladata a hazai tulajdonú élelmiszeripar megerősítése

2023. március 31. 14:36

A húsipar fontos szerepet tölt be a magyar gazdaságban, és a kormány is kiemelt figyelmet fordít az ágazat támogatására és fejlesztésére- jelentette ki dr. Nobilis Márton, az Agrárminisztérium élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkára a Húsipari Szövetség sajtótájékoztatóján.

A jövő húsételeinek nagyobb része nem lesz állati eredetű!

2019. június 22. 11:20

Az előrejelzések szerint 2040 húsételeinek 35 százaléka sejtkultúra-tenyészetekből, 25 százaléka pedig növényi pótlékokból fog állni.

A hazai húsipar a fényt keresi az alagút végén

2024. március 22. 09:10

Éder Tamás a hazai húsipar helyzetéről március 6-án tartott előadásának legfontosabb tényeit és tanulságait foglaljuk össze.