16℃ 8℃
október 29. Nárcisz, Melinda, Őzike
Ház, táj blog

Csökkent az alkoholfogyasztás a koronavírus alatt

Agrofórum Online

Bármilyen furcsán is hangzik a koronavírus járvány ideje alatt az emberek kevesebb alkoholt fogyasztottak az Egyesült Államokban. Egyedül a sörgyártók örülhetnek kicsit, ők is csak annak, hogy az egészséges életmód előtérbe kerülésével folytatódik az alkoholmentes sörök értékesítésének növekedése.

Miközben az élelmiszerboltokban és szupermarketekben folyamatosan növekszik az eladott alkohol tartalmú italok, például likőrök értékesítése ez messze nem fedezi azt a mennyiséget, amely az éttermek, bárok és sportlétesítmények, stadionok zárva tartása miatt kiesik az eladásokból. Egyes becslések szerint a globális alkohol-fogyasztás 2024-re térhet vissza a koronavírus járvány kitörése előtti szintekre, de az Egyesült Államokban ez még tovább is tarthat az IWSR felmérése szerint.

Az alkoholgyártók számára nem jó jel, hogy a fogyasztók egyre tudatosabbak és az egészség egyre fontosabb szempont. Növekszik az alacsonyabb kalória-tartalmú és az alkoholmentes sörök iránti kereslet. Utóbbiak piaci részesedése jelenleg 2 százalék, de a várakozások szerint ez 3,7 százalékra erősödhet. Egyik nagy előnye ennek a terméknek, hogy nem lesz tőle másnapos a fogyasztó, ez főleg a tehetősebb vásárlók körében válik egyre inkább fontos szemponttá.

A kannabisz, azaz a marihuána egyes államokban történő legalizálása eleve visszavetette a hagyományos sörök, borok és égetett szeszes italok fogyasztását. Erre a tendenciára erősített rá a jelenlegi világjárvány, amely óvatosabbá tette a vásárlókat.

„A világjárvány mélyebb és hosszabb ideig tartó utóhatást okozhat az alkoholgyártók területén a globális italgyártó ipar számára, mint bármi más, amit korábban tapasztaltunk. Sok szempontból talán 2019 lesz az utolsó olyan év, amelyet hosszú évtizedeken át megszoktak a gyártók” – mondta Mark Meek, az IWSR italokkal foglalkozó piacelemzési vezérigazgatója a Bloombergnek.

Ehhez adódik még, hogy az Egyesült Államokban sokáig piacvezetőnek számító Bud Light és Corona márkák pozícióit egyre inkább fenyegetik a kézműves sörök is.

A sünbarát kert növényei

2025. október 16. 05:40

Nagyon fontos, hogy segítsük a környezetünkben élő hasznos rovar-, kétéltű-, madár- és emlősfajokat, hogy hosszú távon egészséges kertet gondozhassunk!

Jó hír: egyre kevesebb élelmiszer kerül a szemétbe a magyar háztartásokban

2025. október 14. 05:40

A Nébih 8 éve vizsgálja hazánkban a családi élelmiszerhulladék-termelést. A legújabb összesítés szerint harmadával csökkent az élelmiszer-pazarlásunk.

Növények a fesztiválok középpontjában III.

2025. október 9. 05:40

Cikksorozatunkban összegyűjtöttük hazánk legnépszerűbb, növényekről szóló ünnepeit. Most érkezzenek a hagyományos sütemények, pálinkák és lekvárok legfinomabb alkotóelemei!

Növényszaporítás a kiskertben – évelők tőosztása

2025. szeptember 29. 05:40

A tőosztás a növények szaporításának egyik legelterjedtebb módszere, amelynek során a növény kifejlett vagy még fejlődés alatt lévő vegetatív részeit használjuk fel.

Csallóközből Bodrogkeresztúrig - Bodó Judit, a Borászok Borásza

2022. február 1. 04:36

Bodó Juditnál, a Borászok Borászánál jártunk, a Tokaji borvidéken.

Borok ráérős beszélgetésekhez

2021. szeptember 26. 09:46

Ha szíves vendéglátásra vágynak és asztal melletti ráérős beszélgetésekhez (is) tökéletesen illő bort keresnek, akkor jó szívvel ajánljuk a Heit Pincét Bihardiószegen.

Sagmeister Borászat: cél a komplexitás és nem a feszesség

2022. január 23. 04:36

Sagmeister Ernővel a Szerémi borvidékről, a bolgár örökségről és természetesen a díjazott borról is beszélgettünk.

Bikák és csillagok

2021. szeptember 25. 08:35

Gál Tiborral, a Gál Tibor Pincészet vezetőjével beszélgettünk.