Ház, táj blog

Csökkent az alkoholfogyasztás a koronavírus alatt

Agrofórum Online

Bármilyen furcsán is hangzik a koronavírus járvány ideje alatt az emberek kevesebb alkoholt fogyasztottak az Egyesült Államokban. Egyedül a sörgyártók örülhetnek kicsit, ők is csak annak, hogy az egészséges életmód előtérbe kerülésével folytatódik az alkoholmentes sörök értékesítésének növekedése.

Miközben az élelmiszerboltokban és szupermarketekben folyamatosan növekszik az eladott alkohol tartalmú italok, például likőrök értékesítése ez messze nem fedezi azt a mennyiséget, amely az éttermek, bárok és sportlétesítmények, stadionok zárva tartása miatt kiesik az eladásokból. Egyes becslések szerint a globális alkohol-fogyasztás 2024-re térhet vissza a koronavírus járvány kitörése előtti szintekre, de az Egyesült Államokban ez még tovább is tarthat az IWSR felmérése szerint.

Az alkoholgyártók számára nem jó jel, hogy a fogyasztók egyre tudatosabbak és az egészség egyre fontosabb szempont. Növekszik az alacsonyabb kalória-tartalmú és az alkoholmentes sörök iránti kereslet. Utóbbiak piaci részesedése jelenleg 2 százalék, de a várakozások szerint ez 3,7 százalékra erősödhet. Egyik nagy előnye ennek a terméknek, hogy nem lesz tőle másnapos a fogyasztó, ez főleg a tehetősebb vásárlók körében válik egyre inkább fontos szemponttá.

A kannabisz, azaz a marihuána egyes államokban történő legalizálása eleve visszavetette a hagyományos sörök, borok és égetett szeszes italok fogyasztását. Erre a tendenciára erősített rá a jelenlegi világjárvány, amely óvatosabbá tette a vásárlókat.

„A világjárvány mélyebb és hosszabb ideig tartó utóhatást okozhat az alkoholgyártók területén a globális italgyártó ipar számára, mint bármi más, amit korábban tapasztaltunk. Sok szempontból talán 2019 lesz az utolsó olyan év, amelyet hosszú évtizedeken át megszoktak a gyártók” – mondta Mark Meek, az IWSR italokkal foglalkozó piacelemzési vezérigazgatója a Bloombergnek.

Ehhez adódik még, hogy az Egyesült Államokban sokáig piacvezetőnek számító Bud Light és Corona márkák pozícióit egyre inkább fenyegetik a kézműves sörök is.

Kutyáink és macskáink ivartalanítása – a leggyakoribb kérdések és tévhitek

2025. július 28. 05:40

Az vitán felül áll, hogy állatorvosi és állatvédelmi szempontból is számos egészségügyi előnnyel jár a kutya és a macska ivartalanítása, de nem szabad felkészületlenül berontanunk az állatorvosi rendelőbe!

Július 25-ig szavazhatunk! Melyik faj legyen a 2026-os Év madara?

2025. július 23. 05:40

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) "Év madara" programjának célja, hogy a jelölt madárfajok, és végül a győztes faj életmódjával, szokásaival és élőhelyével közelebbről megismerkedjen a nagyérdemű.

Madárfiókát találtam a kertben, mi a teendőm?

2025. július 19. 05:40

Otthoni kertészkedés alkalmával is találhatunk az aljnövényzetben gubbasztó fiatal madarat. Hogyan segíthetünk rajta, mi ilyenkor a teendőnk?

Osztálykirándulás az élelmiszer-biztonság jegyében – tudatosságra int a Nébih

2025. június 20. 05:42

A cikkben szereplő praktikus tanácsok segítenek azoknak, akik otthon készítik elő az útravalót az egy- vagy többnapos kalandokra.

Tokaji sanzon

2021. november 22. 05:36

Rácz Erika borásszal, a SanzonTokaj tulajdonosával beszélgettünk.

Kimagasló minőségű, egyedi stílusú fajtaborok a Pécsi borvidékről

2022. február 4. 04:36

Ez alkalommal a mohácsi körzetbe látogattunk el, közelebbről a Hásságyba, a Belward pincészetbe, amely igen komoly változásokon ment át az elmúlt tizenöt évben. Beszélgetőtársam a borászat egyik újragondolója, annak vezetője, Wilhelm Dávid borász volt.

Sagmeister Borászat: cél a komplexitás és nem a feszesség

2022. január 23. 04:36

Sagmeister Ernővel a Szerémi borvidékről, a bolgár örökségről és természetesen a díjazott borról is beszélgettünk.

Növekvő trend figyelhető meg a borok alkoholtartalmában

2021. július 10. 04:38

Az alkoholtartalom alakulására egy adott évjárat időjárási körülményei, valamint a borász által hozott számos döntés hatást gyakorol.