30℃ 16℃
június 1. Tünde, Jusztinusz
Ház, táj blog

Egyelés – nemszeretem feladat, de nagyon fontos!

Agrofórum Online

Az egyelés igazi türelemjáték, és bizonyos növényeink esetében kihagyhatatlan a csírázás utáni időszakban. Mit jelent pontosan ez a művelet? Mikor érdemes elvégezni, és hogyan csináljuk, hogy megfelelően fejlődjenek a növényeink?

Elvetettük a vetőmagokat, megérkezett a tavaszi eső is és lassan melegszik az idő – szépen fejlődnek az elvetett növények a veteményesben. De nem dőlhetünk hátra, hiszen vár ránk a kapálás, a kártevők figyelése, és bizony az egyelés is.

Mit jelent az egyelés?

Az egyelés (fattyazás, fiókolás) a frissen kikelt növények sűrű állományának ritkítása. Erre a túl sűrű vetés miatt van szükség, mert a növények fejlődésével a kelleténél sűrűbb, tömött sorokban növő növénykék elnyomják egymást, és leromolhat az egész állomány. A fejlettebb növények egymáshoz túl közel nem fognak tudni egészségesen fejlődni: a borsón kevesebb hüvely képződik, a spenót, a salátafélék oldalirányból akadályozzák egymás terjeszkedését, a sárgarépa és a petrezselyem pedig nem fog tudni egészséges gyökérzetet fejleszteni. Általános problémaként léphet fel a tápanyaghiány és a kórokozók könnyebb terjedése is.

Egyelést követően a növények egészségesen fognak fejlődni

Az egyelést a kikelést követő 2. vagy 3. hétben végezzük el első alkalommal. Előfordulhat, hogy meg kell ismételni az egyelést a növények növekedési üteme miatt, de ezt úgyis látni fogjuk.

Mit kell egyelni?

Egyelni elsősorban az apró magvú, vagyis méretéből adódóan csak szórva vethető növényeket szükséges. Ilyen például a mák, a sárgarépa vagy a petrezselyem. Ezen kívül bármilyen növénynél előfordulhat, hogy sűrűbben vetettük a kelleténél, ezért egyelhetjük a borsót, babot, spenótot és a salátaféléket is (pl.: rukkola, galambbegysaláta).

Megfelelő időben

Az egyelésre a legjobb egy jó kiadós eső utáni délutánon sort keríteni, mert akkor az egyelés során kiszedett palánta könnyen kihúzható. Ha régebben esett eső, de már sürget a munka, akkor a sorok alapos beöntözésével idézhetünk elő hasonló talajállapotot.

Ha a kis csíranövények elérték a 2-4 lombleveles állapotot (vagyis a két sziklevélen kívül még legalább 2 levelük nőtt), akkor érdemes az első egyelést megejteni. A sziklevelek általában teljesen más alakúak, mint a lomblevelek, így könnyű felismerni őket.

Előfordul, hogy többször is szükség van egyelésre

Megfelelő módon

A gyökérzöldségek esetében úgy ritkítsunk, hogy a meghagyott palánták legalább 5, de inkább 10 centiméterre legyenek egymástól. Az első egyelésnél ritkítsuk ki az egész állományt 2-3 centiméter tőtávolságra, amit aztán a munka végére 10 centiméterre állítsunk be. Hasonlóan járhatunk el a hüvelyeseknél is, főként a futó habitusú növényeknél, amelyek leginkább felfele fognak terjeszkedni.

A salátafélék esetében a beállított tőtávolság a kívánt felhasználástól függ. Ha fiatalabb növényeket szeretnénk felhasználni, akkor elegendő kisebb tőtávolságot megtartani.

Mindig óvatosan távolítsuk el a földből a növényeket, nehogy kirántsunk egy másik növényt, vagy megsértsük a sorban maradt növény gyökerét.

Egyelés után

A földből kikerülő növénykéket komposztálhatjuk, vagy megetethetjük a háziállatokkal, vagy ha a megfelelő nagyságot már elérte a növény (pl. harmadik egyelést követően), felhasználhatjuk a konyhában is.

Kapcsolódó cikkek:

Növényfelismerő applikációk – mit érdemes tudni a használatukról?

2025. május 27. 05:40

Kézenfekvő megoldás, hogy a mindig nálunk lévő mobiltelefonokra letöltsünk egy növényfelismerő applikációt, hiszen gyorsan elővesszük, készítünk egy fényképet a kérdéses növényről, és várjuk az alkalmazás segítségét: a fajmeghatározást.

Kincsek, amiket az erdőben kell hagyni

2025. május 3. 05:40

Az erdőlátogatások során könnyen elragadhatja az embert a lelkesedés, ha valami nem mindennapi „kincsre” bukkan az avarban. Tudnunk kell azonban, hogy mi az, ami semmiképpen nem jöhet haza velünk az erdőből!

Elődeink tudása II. – köhögés és gyógynövények

2025. április 30. 05:40

A leggyakoribb „lábon kihordott” betegségeknek a különböző súlyosságú megfázások számítanak, amik miatt nem feltétlenül maradunk ki az iskolából vagy a munkából. A gyógyulásunkat, sőt még a betegség megelőzését is sok növény teája segítheti.

Gyűjtsük össze a konyhában a húsvéti tojásfestéshez a színezőanyagokat!

2025. április 18. 05:40

A természetes színezőanyagokkal elképesztően változatos húsvéti tojásokat festhetünk az ünnepre.

Papírzacskóba kell csomagolni a zöldséget Franciaországban

2024. április 26. 10:10

Az újrahasznosítás érdekében a zöldségekhez is papírcsomagolást használnak Franciaországban. A csomagolóanyagon kis ablakon át látszik a termék.

Franciaország szégyenteljesnek tartja a gyümölcs- és zöldségimportot

2023. augusztus 24. 07:10

Franciaország jelenleg a gyümölcs- és zöldségfélék felét importból szerzi be, amit kínosnak tartanak egy olyan országban, amely büszke mezőgazdasági hagyományaira – nyilatkozta Martijn Weijtens, a párizsi holland nagykövetség mezőgazdasági képviselője a Reutersnek.

Csökkentette számos zöldség és gyümölcs árát az Aldi Németországban

2023. augusztus 26. 17:10

Miközben az európai hőhullámok miatt visszaestek a zöldségek és gyümölcsök hozamai, a német Aldi diszkontlánc odahaza látványosan csökkentette jó néhány ilyen élelmiszertermék árát.

Kedvet csinálnak a zöldség- és gyümölcsfogyasztáshoz

2023. június 16. 10:41

A Zöldség- és Gyümölcsnapot idén negyedik alkalommal hirdeti meg az Európai Friss Csapat program, hagyományosan június 17-ére, amikortól a hazai gyümölcsszezon a kezdetét veszi. A kezdeményezés célja kedvet csinálni a zöldség- és gyümölcsfogyasztáshoz, valamint népszerűsíteni a hazai agrárium igazán zamatos, szezonális termékeit.