Ház, táj blog

Egyelés – nemszeretem feladat, de nagyon fontos!

Agrofórum Online

Az egyelés igazi türelemjáték, és bizonyos növényeink esetében kihagyhatatlan a csírázás utáni időszakban. Mit jelent pontosan ez a művelet? Mikor érdemes elvégezni, és hogyan csináljuk, hogy megfelelően fejlődjenek a növényeink?

Elvetettük a vetőmagokat, megérkezett a tavaszi eső is és lassan melegszik az idő – szépen fejlődnek az elvetett növények a veteményesben. De nem dőlhetünk hátra, hiszen vár ránk a kapálás, a kártevők figyelése, és bizony az egyelés is.

Mit jelent az egyelés?

Az egyelés (fattyazás, fiókolás) a frissen kikelt növények sűrű állományának ritkítása. Erre a túl sűrű vetés miatt van szükség, mert a növények fejlődésével a kelleténél sűrűbb, tömött sorokban növő növénykék elnyomják egymást, és leromolhat az egész állomány. A fejlettebb növények egymáshoz túl közel nem fognak tudni egészségesen fejlődni: a borsón kevesebb hüvely képződik, a spenót, a salátafélék oldalirányból akadályozzák egymás terjeszkedését, a sárgarépa és a petrezselyem pedig nem fog tudni egészséges gyökérzetet fejleszteni. Általános problémaként léphet fel a tápanyaghiány és a kórokozók könnyebb terjedése is.

Egyelést követően a növények egészségesen fognak fejlődni

Az egyelést a kikelést követő 2. vagy 3. hétben végezzük el első alkalommal. Előfordulhat, hogy meg kell ismételni az egyelést a növények növekedési üteme miatt, de ezt úgyis látni fogjuk.

Mit kell egyelni?

Egyelni elsősorban az apró magvú, vagyis méretéből adódóan csak szórva vethető növényeket szükséges. Ilyen például a mák, a sárgarépa vagy a petrezselyem. Ezen kívül bármilyen növénynél előfordulhat, hogy sűrűbben vetettük a kelleténél, ezért egyelhetjük a borsót, babot, spenótot és a salátaféléket is (pl.: rukkola, galambbegysaláta).

Megfelelő időben

Az egyelésre a legjobb egy jó kiadós eső utáni délutánon sort keríteni, mert akkor az egyelés során kiszedett palánta könnyen kihúzható. Ha régebben esett eső, de már sürget a munka, akkor a sorok alapos beöntözésével idézhetünk elő hasonló talajállapotot.

Ha a kis csíranövények elérték a 2-4 lombleveles állapotot (vagyis a két sziklevélen kívül még legalább 2 levelük nőtt), akkor érdemes az első egyelést megejteni. A sziklevelek általában teljesen más alakúak, mint a lomblevelek, így könnyű felismerni őket.

Előfordul, hogy többször is szükség van egyelésre

Megfelelő módon

A gyökérzöldségek esetében úgy ritkítsunk, hogy a meghagyott palánták legalább 5, de inkább 10 centiméterre legyenek egymástól. Az első egyelésnél ritkítsuk ki az egész állományt 2-3 centiméter tőtávolságra, amit aztán a munka végére 10 centiméterre állítsunk be. Hasonlóan járhatunk el a hüvelyeseknél is, főként a futó habitusú növényeknél, amelyek leginkább felfele fognak terjeszkedni.

A salátafélék esetében a beállított tőtávolság a kívánt felhasználástól függ. Ha fiatalabb növényeket szeretnénk felhasználni, akkor elegendő kisebb tőtávolságot megtartani.

Mindig óvatosan távolítsuk el a földből a növényeket, nehogy kirántsunk egy másik növényt, vagy megsértsük a sorban maradt növény gyökerét.

Egyelés után

A földből kikerülő növénykéket komposztálhatjuk, vagy megetethetjük a háziállatokkal, vagy ha a megfelelő nagyságot már elérte a növény (pl. harmadik egyelést követően), felhasználhatjuk a konyhában is.

Kapcsolódó cikkek:

Osztálykirándulás az élelmiszer-biztonság jegyében – tudatosságra int a Nébih

2025. június 20. 05:42

A cikkben szereplő praktikus tanácsok segítenek azoknak, akik otthon készítik elő az útravalót az egy- vagy többnapos kalandokra.

Szelíd óriások a kertben – ne bántsuk őket!

2025. június 15. 05:40

Három csodás, őshonos rovarunkat mutatjuk be: az óriás tőrösdarazsat, a mezei tücsköt és a kék fadongót, melyektől egyáltalán nem kell tartanunk.

Növényfelismerő applikációk – mit érdemes tudni a használatukról?

2025. május 27. 05:40

Kézenfekvő megoldás, hogy a mindig nálunk lévő mobiltelefonokra letöltsünk egy növényfelismerő applikációt, hiszen gyorsan elővesszük, készítünk egy fényképet a kérdéses növényről, és várjuk az alkalmazás segítségét: a fajmeghatározást.

Kincsek, amiket az erdőben kell hagyni

2025. május 3. 05:40

Az erdőlátogatások során könnyen elragadhatja az embert a lelkesedés, ha valami nem mindennapi „kincsre” bukkan az avarban. Tudnunk kell azonban, hogy mi az, ami semmiképpen nem jöhet haza velünk az erdőből!

Mivel bűvölte el az embereket a zeller?

2024. május 11. 12:10

Érdemes a hazánkban a mai napig kedvelt zöldségnövény, a zeller érdekes fordulatokban gazdag történetével jobban megismerkedni.

Az ipari paradicsomtól a hajtatott paprikáig - Zöldségágazati évértékelő 2019

2020. január 30. 20:09

Összességében fejlődő pályán van egy veszélyes zöldségtermesztés, ami a klímaváltozás és a nehéz piaci viszonyok közé esik, mivel a vállalkozás fennmaradása vállalkozásként történik.

Együnk batátát az ünnepek alatt is!

2022. december 23. 05:36

Ünnepek alatt a sok megterhelő édesség és zsíros húsok mellett a batáta fogyasztása kicsit pihenteti is a szervezetünket, például sültkrumpli helyett is ideális választás.

Komoly bajban az afrikai kertészek a világjárvány miatt

2020. október 31. 12:18

Számos kertészeti termelő fontolóra vette a kevésbé kockázatos növények termesztését az afrikai országokban.