Ház, táj blog

Egyre több élelmiszeripari céget érint a koronavírus

Agrofórum Online

Van akit előnyösen, van azonban, akit még a nagyobb kereslet ellenére is hátrányosan érint a koronavírus kapcsán az élelmiszerek iránt megugrott igény.

Utóbbi kategóriába tartozik az Egyesült Államok egyik nagy kiskereskedelmi élelmiszerbolt-hálózata, a Target, amely visszavonta a 2020-as pénzügyi előrejelzését a koronavírus-járvány következtében fellépő bizonytalanságokra hivatkozva. A kereskedelmi lánc szerint az élelmiszer és a háztartási cikkek iránt nagyon magas a kereslet, de a profit várhatóan alacsonyabb lesz a személyzeti kifizetések és a megnövekedett takarítási költségek miatt – szögezte le az Equilor Befektetési Zrt. A vállalat árfolyama nap végére 9,47 százalékos mínuszban zárt.

A nyertesek közé tartozik viszont a fűszereket, szószokat, sajtot és tejtermékeket, húsokat, frissítő italokat, kávét és egyéb élelmiszeripari termékeket is gyártó Kraft Heinz Company. A JP Morgan Chase befektetési bank kedvezőbb ajánlást adott a Kraft Heinz vállalat részvényeire. Sok piaci szereplő az ilyen ajánlások, minősítések alapján hozza meg befektetési döntéseit. Tegnap a „felülsúlyozás” kategóriába sorolták a „semleges” kategóriából az élelmiszergyártó céget, arra hivatkozva, hogy a magasabb hitelállománnyal rendelkező csomagolt ételeket előállító vállalatok profitálhatnak a járvány miatt megugró kereslet növekedésből. Nap végére az árfolyam csupán 0,13 százalékkal csökkent.

A Targetnek több mint 1800 üzlete van az Egyesült Államokban, ezek közül 1535 a saját tulajdonukban. A cég az áruházak mellett digitális csatornákon is értékesíti az általa forgalmazott termékeket. A kínálatban kiemelten fontosak az élelmiszerek, beleértve a romlandó termékeket, száraz élelmiszereket, a tej- és fagyasztott termékeket. A Target 360 ezer embert foglalkoztat és kizárólag az Egyesült Államokban van jelen üzletivel.

A Kraft Heinz teljes bevételének 26 százaléka ketchupokból és szószokból származik, a sajtokból és a tejtermékekből 20, snackekből és fagyasztott termékekből is 20 százaléknyi.

 

Mit kell tudni a fitoplazmáról?

2025. augusztus 19. 05:40

Miután hazánk szőlőültetvényei is sorban fertőződnek a szőlő legpusztítóbb, bejelentésköteles kórokozójával, a szőlő aranyszínű sárgaság betegségét okozó fitoplazmával, sajnos érdemes közelebbről is megismerkednünk ezzel a kórokozóval.

Kutyáink és macskáink ivartalanítása – a leggyakoribb kérdések és tévhitek

2025. július 28. 05:40

Az vitán felül áll, hogy állatorvosi és állatvédelmi szempontból is számos egészségügyi előnnyel jár a kutya és a macska ivartalanítása, de nem szabad felkészületlenül berontanunk az állatorvosi rendelőbe!

Július 25-ig szavazhatunk! Melyik faj legyen a 2026-os Év madara?

2025. július 23. 05:40

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) "Év madara" programjának célja, hogy a jelölt madárfajok, és végül a győztes faj életmódjával, szokásaival és élőhelyével közelebbről megismerkedjen a nagyérdemű.

Madárfiókát találtam a kertben, mi a teendőm?

2025. július 19. 05:40

Otthoni kertészkedés alkalmával is találhatunk az aljnövényzetben gubbasztó fiatal madarat. Hogyan segíthetünk rajta, mi ilyenkor a teendőnk?

Folytatódott az alma lendületes drágulása

2020. július 12. 10:17

Éves összehasonlításban az alma drágult a legjobban, de a citrom 45 százalékos és a narancs 43 százalékos ralija is kiemelkedik a zöldségek és gyümölcsök országos fogyasztói átlagárának változásai közül.

A jövő ételeinek alapanyagai

2018. szeptember 21. 06:20

Az élelmiszer-szerkezet kutatása a rengeteg új termék megjelenése miatt egyre inkább előtérbe kerül világszerte.

Az akvapónikus gazdálkodás lehet a megoldás a globális felmelegedés idején?

2023. május 5. 10:01

Míg a világ az éghajlatváltozás és az időjárási viszonyok egyre romló hatásai ellen küzd, amelyek súlyos károkat okoznak a mezőgazdasági ágazatban is, az akvapónikus gazdálkodás lehet a kulcs az emberiség megmentéséhez.

Miért fogyasszunk csírát?

2025. február 27. 08:10

A csíráztatott magvak olyan fogyasztásra szánt zöldségeket jelentenek, amelyeket a növekedés nagyon korai szakaszában takarítottak be.