Növénytermesztés
Növénytermesztés

2023 a kölestermelés felfuttatásának éve

2023 a kölestermelés felfuttatásának éve

FAO Sajtóközlemény

Ahogy a globális élelmezési rendszereket egyre nagyobb kihívás elé állítja a növekvő világnépesség élelmezése, úgy értékelődik fel az ellenálló gabonafélék – mint a köles – termesztésének térnyerése, melyek olcsó és tápláló alternatívát jelentenek.

Ez volt a fő üzenet a 2023-as Köles Nemzetközi Évének megnyitó ünnepségén tegnap az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) székházában.

Számos különböző gabona tartozik a kölesfélék csoportjába, melyek emberek millióinak jelentenek fontos táplálékforrást a szubszaharai Afrikában és Ázsiában. Mélyen gyökereznek számos őslakos kultúrában és tradícióikban és sok helyen fontos szerepet játszanak az élelmezésbiztonság garantálásában.

A kölesfélék magas tápanyagértékkel bíró ősi gabonák. Jelentős szerepet töltenek be és hozzájárulnak a kistermelők támogatásához, a fenntartható fejlődéshez, az éhezés felszámolásához, a klímaváltozáshoz való alkalmazkodáshoz, a biológiai sokféleség megőrzéséhez és az agrár-élelmezési rendszerek átalakításához

– mondta a FAO főigazgatója Csü Tong-jü a hibrid esemény résztvevőinek.

A kölestermelés bővítése segítené a kistermelők megélhetését és tisztességes megélhetést biztosítana nőknek és fiataloknak. Az ebből származó jövedelem hozzájárulna a gazdasági növekedéshez. A köles kínálta egészséges alternatíva segíthet a sokkok jelentette rizikók kivédésében. A Köles Nemzetközi Éve és a kölestermesztés növelése hozzájárul a 2030-as fenntartható fejlődési ütemterv megvalósításához.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Ez maradt a magyar földeken a nagy hőhullám után

2024. július 24. 15:40

Kukorica esetében 6,77 tonna/hektárra, napraforgó esetében 2,73 tonna/hektárra módosították a korábbi 7,47 tonna/hektár, illetve 3,01 tonna/hektár előrejelzést.

Gyuricza Csaba: heti 100 milliárdos is lehetett a kukoricakár

2024. július 24. 09:40

Az extrém hőség miatt olyan intenzív a levélen keresztüli párologtatás, hogy ezzel nem tud lépést tartani a gyökéren keresztüli vízfelvétel.

Dolgok, amikkel a civilek a gazdák agyára mennek

2024. július 23. 14:40

Sok gazda imádja a munkáját, de olykor a civilek megkeserítik az amúgy is stresszes napokat. Íme, néhány a jellemző bosszúságok közül.

Hígtrágya vagy fermentációs maradék: melyik jobb a földnek?

2024. július 23. 08:10

Svájci kutatók azt vizsgálták, hogy a biogázüzemekből kikerülő, fermentált biotrágyának változik-e a hatása a termőföldre.

KSH: az alma 44 százalékkal drágult január óta

2020. június 12. 04:36

Ha az élelmiszereken belüli részletes bontású listát nézzük, akkor legjobban, 39 százalékkal a friss hazai gyümölcs és a déligyümölcs ára ugrott meg egy év alatt.

Mélyponton voltak májusban a világpiaci élelmiszerárak

2020. június 5. 08:46

A FAO élelmiszerár-indexe egy kereskedelemmel súlyozott mutató, amely az öt legfontosabb élelmiszer-alapanyag - növényi olajok, szemes termények, húsfélék, tejtermékek és cukor - nemzetközi piaci árát veszi figyelembe.

A Bayer elkötelezett a fenntarthatóbb élelmiszer-termelési rendszer mellett

2019. október 15. 04:37

A Bayer tavaly az összes versenytársánál többet – pro forma számítások szerint 2,3 milliárd eurót – fordított Crop Science üzletága kutatás-fejlesztési tevékenységeire a mezőgazdaságban.

Hogyan készítsünk Bokashi komposztot 5 egyszerű lépésben?

2022. szeptember 10. 06:34

Hogyan készül a Bokashi komposzt, és miért hatékonyabb ez a megoldás, mint a többi komposztálási módszer?