Ház, táj blog

Jelentkezzünk! A Nébih újra meghirdette a háztartási élelmiszerhulladék-felmérését!

Agrofórum Online

Bár sikerült javítani az elmúlt évek szomorú statisztikáin, mégis a legfrissebb felmérések szerint még mindig minden ötödik kg élelmiszer a szemetesben landol. Vajon a mi háztartásunk hogyan járul hozzá ehhez a mennyiséghez?

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Maradék nélkül programja idén ötödik alkalommal hirdeti meg háztartási élelmiszerhulladék felmérését. A programot lebonyolító hivatali munkatársak már október 16-ától, az élelmezési világnaptól várják azoknak a háztartást vezető önkénteseknek a jelentkezését, akik vállalják, hogy egy héten át naplózzák, mennyi élelmiszer kerül az otthonukban hulladékként a szemetesbe.

A hivatal minden évben ezen a napon kiemelten foglalkozik az élelmiszer-pazarlás problémájával, és kiemelten szeretné felhívni a jó megoldásokra a figyelmet.

Cselekvésre ösztönző számok

A Nébih közlése és a legfrissebb becslések szerint Magyarországon 883 ezer tonna élelmiszer kerül évente kidobásra, amelynek jelentős része a háztartásokban keletkezik: kb. 60 kg élelmiszerhulladékot termelünk fejenként. Ebből a 60 kg-ból kb. 24 kg megelőzhető lenne megtervezett vásárlásokkal, kreatív receptekkel és az élelmiszerekről szerzett alapvető információk birtokában.

A cél minél kevesebb teli kuka

Emellett az is nagyon fontos, hogy az elpazarolt élelmiszer – a mai magas árak mellett (2023) – megközelítőleg 40 ezer Ft veszteséget jelent egy átlagos állampolgár számára, míg összmennyisége olyan mértékű, hogy abból 430 ezer ember egy éven át naponta háromszor jóllakhatna.

A jelenlegi felmérés is abban igyekszik képet alkotni, vajon hogyan és hol lehetne csökkenteni ezt a hulladékmennyiséget.

Mi a felmérés célja?

Ennek az átfogó kutatásnak a fő célja az adatgyűjtés, de emellett a szemléletformálás és a jó gyakorlatok összegyűjtése és megosztása is szerepet kap az élelmiszerhulladékok csökkentése kapcsán. A felmérésben résztvevő háztartások olyan tapasztalatra tesznek szert, amely segítségével nemcsak a környezetüket, de a pénztárcájukat is kímélhetik. A résztvevők amellett, hogy megismerhetik, hogyan viszonyul a saját háztartásuk helyzete az országos átlaghoz, a hivatal információs anyagokkal és a Maradék nélkül-program ajándékcsomagjával is megköszöni az értékes információkat a kutatáshoz.

Miből áll a felmérés?

A jelentkező háztartásoknak egy héten keresztül mindennap tételesen rögzíteniük kell a háztartásukban keletkező élelmiszerhulladékok tömegét, gramm pontossággal. A naplózást online felületen vagy papír alapon is meg lehet oldani. A mérési időszak november 10-től december 17-ig tart, ezalatt az időszak alatt bármely egybefüggő 7 napon elvégezhető a felmérés.

A felmérést papíralapon és online is dokumentálhatjuk

Regisztráció a felmérésre

A háztartási élelmiszerhulladék-felmérésben való részvételre az alábbi linken vagy a Nébih Maradék nélkül oldalán is lehet jelentkezni. A meghirdetést követő két hétben fogadja és dolgozza fel a rendszer a regisztrációkat. A regisztrált résztvevőket novemberben keresik meg a munkatársak a részletes teendőkkel és az ajándékcsomag átvételével kapcsolatban.

Fontos tudni, hogy a megadott személyes adatokat (név, cím, e-mail cím, telefonos elérhetőség) a Nébih a felmérés során bizalmasan kezeli. További kérdések vagy felmerülő probléma esetén a maradeknelkul@nebih.gov.hu e-mail címen keresztül lehet érdeklődni a Nébih munkatársainál.

A Nébih munkatársai minden évben hálásan köszönik a lakosság segítségét ezekben a felmérésekben, hiszen így sokkal hatékonyabban és gyorsabban tudunk még többet tenni az élelmiszer-pazarlás csökkentéséért!

Kapcsolódó cikkek:

Karácsonyfa – régi hagyományok, új szokások

2025. december 22. 05:40

A karácsony legelterjedtebb jelképe a feldíszített fenyőfa, amely ebben a formájában egy újabb keletű szokás a téli keresztény ünnepkörben.

Legfontosabb élelmiszercímkék és jelentésük

2025. december 20. 05:40

A termékcímkén megkülönböztető jelzések, bizonyos esetekben lényeges számadatok szerepelnek, amelyek együttesen csak arra a terméktípusra jellemző tulajdonságokat jelölnek.

Az élelmiszer-védjegyek jelentősége

2025. december 16. 05:40

Az élelmiszerek csomagolásán sokféle jelölés jelenik meg, amelyek a termék előállításának, életútjának, vagy akár csomagolásának minősítését is jelzik.

Vigyázzunk a tűzifacsalókkal!

2025. december 11. 05:40

Tűzifa vásárlás előtt erősen javasolt, hogy minden esetben ellenőrizzük a hirdetésben vagy a hirdető weboldalán feltüntetett adatokat.

Még mindig a liszt vezeti az áremelkedési listát

2025. január 25. 10:10

2024 sem hozott könnyebbséget a lakosságnak, alig találni olyan terméket, amelynek ára nem nőtt volna. A különbség sok esetben jelentős.

Vízhiány: komoly kihívás előtt a mezőgazdaság

2020. december 27. 11:37

Az egy főre jutó édesvízkészlet az elmúlt két évtizedben több mint 20 százalékkal csökkent világszerte.

A tojás ára 22 százalékkal zuhant, a cukoré 30 százalékkal nőtt

2024. június 19. 16:10

Májusban a fogyasztói árak 1,0 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbiakat. Áprilishoz viszonyítva 0,1 százalékkal csökkentek az árak.

Esnek az élelmiszeripari termelői árak

2024. május 16. 08:10

A tavalyi csúcshoz képest folytatódik az élelmiszerek termelői és értékesítési árának csökkenése.