30℃ 18℃
június 2. Kármen, Anita, Péter, Marcellinusz
Ház, táj blog

Jelentkezzünk! A Nébih újra meghirdette a háztartási élelmiszerhulladék-felmérését!

Agrofórum Online

Bár sikerült javítani az elmúlt évek szomorú statisztikáin, mégis a legfrissebb felmérések szerint még mindig minden ötödik kg élelmiszer a szemetesben landol. Vajon a mi háztartásunk hogyan járul hozzá ehhez a mennyiséghez?

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Maradék nélkül programja idén ötödik alkalommal hirdeti meg háztartási élelmiszerhulladék felmérését. A programot lebonyolító hivatali munkatársak már október 16-ától, az élelmezési világnaptól várják azoknak a háztartást vezető önkénteseknek a jelentkezését, akik vállalják, hogy egy héten át naplózzák, mennyi élelmiszer kerül az otthonukban hulladékként a szemetesbe.

A hivatal minden évben ezen a napon kiemelten foglalkozik az élelmiszer-pazarlás problémájával, és kiemelten szeretné felhívni a jó megoldásokra a figyelmet.

Cselekvésre ösztönző számok

A Nébih közlése és a legfrissebb becslések szerint Magyarországon 883 ezer tonna élelmiszer kerül évente kidobásra, amelynek jelentős része a háztartásokban keletkezik: kb. 60 kg élelmiszerhulladékot termelünk fejenként. Ebből a 60 kg-ból kb. 24 kg megelőzhető lenne megtervezett vásárlásokkal, kreatív receptekkel és az élelmiszerekről szerzett alapvető információk birtokában.

A cél minél kevesebb teli kuka

Emellett az is nagyon fontos, hogy az elpazarolt élelmiszer – a mai magas árak mellett (2023) – megközelítőleg 40 ezer Ft veszteséget jelent egy átlagos állampolgár számára, míg összmennyisége olyan mértékű, hogy abból 430 ezer ember egy éven át naponta háromszor jóllakhatna.

A jelenlegi felmérés is abban igyekszik képet alkotni, vajon hogyan és hol lehetne csökkenteni ezt a hulladékmennyiséget.

Mi a felmérés célja?

Ennek az átfogó kutatásnak a fő célja az adatgyűjtés, de emellett a szemléletformálás és a jó gyakorlatok összegyűjtése és megosztása is szerepet kap az élelmiszerhulladékok csökkentése kapcsán. A felmérésben résztvevő háztartások olyan tapasztalatra tesznek szert, amely segítségével nemcsak a környezetüket, de a pénztárcájukat is kímélhetik. A résztvevők amellett, hogy megismerhetik, hogyan viszonyul a saját háztartásuk helyzete az országos átlaghoz, a hivatal információs anyagokkal és a Maradék nélkül-program ajándékcsomagjával is megköszöni az értékes információkat a kutatáshoz.

Miből áll a felmérés?

A jelentkező háztartásoknak egy héten keresztül mindennap tételesen rögzíteniük kell a háztartásukban keletkező élelmiszerhulladékok tömegét, gramm pontossággal. A naplózást online felületen vagy papír alapon is meg lehet oldani. A mérési időszak november 10-től december 17-ig tart, ezalatt az időszak alatt bármely egybefüggő 7 napon elvégezhető a felmérés.

A felmérést papíralapon és online is dokumentálhatjuk

Regisztráció a felmérésre

A háztartási élelmiszerhulladék-felmérésben való részvételre az alábbi linken vagy a Nébih Maradék nélkül oldalán is lehet jelentkezni. A meghirdetést követő két hétben fogadja és dolgozza fel a rendszer a regisztrációkat. A regisztrált résztvevőket novemberben keresik meg a munkatársak a részletes teendőkkel és az ajándékcsomag átvételével kapcsolatban.

Fontos tudni, hogy a megadott személyes adatokat (név, cím, e-mail cím, telefonos elérhetőség) a Nébih a felmérés során bizalmasan kezeli. További kérdések vagy felmerülő probléma esetén a maradeknelkul@nebih.gov.hu e-mail címen keresztül lehet érdeklődni a Nébih munkatársainál.

A Nébih munkatársai minden évben hálásan köszönik a lakosság segítségét ezekben a felmérésekben, hiszen így sokkal hatékonyabban és gyorsabban tudunk még többet tenni az élelmiszer-pazarlás csökkentéséért!

Kapcsolódó cikkek:

Növényfelismerő applikációk – mit érdemes tudni a használatukról?

2025. május 27. 05:40

Kézenfekvő megoldás, hogy a mindig nálunk lévő mobiltelefonokra letöltsünk egy növényfelismerő applikációt, hiszen gyorsan elővesszük, készítünk egy fényképet a kérdéses növényről, és várjuk az alkalmazás segítségét: a fajmeghatározást.

Kincsek, amiket az erdőben kell hagyni

2025. május 3. 05:40

Az erdőlátogatások során könnyen elragadhatja az embert a lelkesedés, ha valami nem mindennapi „kincsre” bukkan az avarban. Tudnunk kell azonban, hogy mi az, ami semmiképpen nem jöhet haza velünk az erdőből!

Elődeink tudása II. – köhögés és gyógynövények

2025. április 30. 05:40

A leggyakoribb „lábon kihordott” betegségeknek a különböző súlyosságú megfázások számítanak, amik miatt nem feltétlenül maradunk ki az iskolából vagy a munkából. A gyógyulásunkat, sőt még a betegség megelőzését is sok növény teája segítheti.

Gyűjtsük össze a konyhában a húsvéti tojásfestéshez a színezőanyagokat!

2025. április 18. 05:40

A természetes színezőanyagokkal elképesztően változatos húsvéti tojásokat festhetünk az ünnepre.

2000 forint is lehet a kenyér kilója jövőre

2022. november 8. 15:29

Európa-szerte állnak a műtrágyagyárak, ennek következtében jövő tavasszal több százezer tonnányi hiány alakulhat ki nitrogén műtrágyából, ami nélkül viszont lehetetlen szántóföldeken jövedelmezően növényt termeszteni.

Miért válasszuk marhahús helyett a tücsköt? - Az I. Rovaripari Konferencián jártunk

2018. március 8. 19:26

Rovaripar. Mit is takar ez a kifejezés? Az ipar tag arra utal, hogy valamilyen nagy mennyiségben előállított, piacképes termékről van szó.

Megnyitotta kapuit a Nemzetközi Zöld Hét Berlinben

2019. január 20. 08:49

A Nemzetközi Zöld Hét 93 éves történetében az idén mutatkozik be a legtöbb kiállító, 61 országból 1750-en. Önálló nemzeti standdal 36 ország jelentkezik, ami szintén rekord. Magyarország előkelő helyen, Franciaország és Lengyelország mellett kapott helyet.

Jó hír a Milka gyártójáról

2020. június 17. 05:38

Március végi hír volt, hogy a Mondelez termékei iránti kereslet látványosan emelkedett. Ekkor a cég egyébként növelte a dolgozóinak fizetett órabért.