Ház, táj blog

Jön a tavasz – ehető virágokkal színesebb a konyha

Agrofórum Online

Elsőre bizarr bolondságnak tűnik, hogy a salátánkban, esetleg hidegtálak díszítéseként ibolyát vagy körömvirágszirmot használjunk. De ha belegondolunk, hogy mióta fogyasztunk kamillateát, vagy használunk körömvirág krémet, már nem tűnik annyira ördögtől valónak az ötlet.

Sőt megdönthetetlen bizonyítékok támasztják alá, hogy az ókori Kína, Róma és a görög városállamok konyháiban is használtak virágokat az ételekhez. Indiában és Olaszországban a mai napig nem feledkeztek meg róluk.

Tökéletes táldíszítők

Miután az elmúlt cikkekben csak gyönyörű, ám mérgező dísznövényeket sorakoztattam fel, úgy gondoltam, ez a legalkalmasabb idő arra, hogy az ehető virágok is teret kapjanak.

Kamillatea

Honnan szerezzük be a virágokat?

Az elfogyasztani kívánt virág legyen számunkra egészséges, a szemünknek szép és kedves, a szájízünknek tetsző. Ezt a legtisztábban úgy tudjuk biztosítani, ha olyan virágokat használunk a konyhánkban, amiket mi magunk termesztettünk és ismerünk. A megvásárolt vagy ajándékba kapott növények esetében tisztában kell lennünk azzal, hogy mikor permetezték, honnan szedték vagy szállították be… – elég macerás mindezt kideríteni.

Körömvirág tea

Amennyiben nincs lehetőségünk otthon virágokat nevelni, és a természettől közvetlenül kívánjuk „beszerezni” azt, ügyeljük arra, hogy akár nagyobb mennyiségű bodzáról vagy csak pár szál pitypangról van szó, sose szedjünk a települések parkjaiban, utak mentén, szántóföldeken található virágokból. Legyünk körültekintőek, hiszen ebben az esetben sem tudhatjuk, a parkban vagy szántókon milyen peszticiddel kezelték a területet, illetve utak mentén mennyi ember által kibocsátott káros anyag kerülhetett a növények szervezetébe.

Bodzalé

Következő kulcsfontosságú körülmény: ismerjük-e a növényeket és tisztában vagyunk-e azzal, hogy allergiásak vagyunk-e valamelyikre. Mindig nézzünk utána az adott növényfajnak, ha szükséges, konzultáljunk szakemberrel és az orvosunkkal, így megelőzhetőek a balesetek.

Díszítés ibolyával

Hogyan használhatjuk fel őket?

A virágok segítségével színt vihetünk az ételek ízvilágába – hidegtálakba, főtt ételekbe és desszertekbe egyaránt. Amíg nem szokunk hozzá rendszeres használatukhoz és látványukhoz, először csak a szirmokkal díszítsünk vagy „fűszerezzünk”, aztán később használhatjuk az erre alkalmas növényfajok fogyasztható egész virágait.

Díszítés ehető virágokkal

Bármilyen célra is használjuk fel őket, tisztítsuk meg a szirmokat! Szedés után addig, amíg nem használjuk fel őket, tároljuk nedves konyharuhán, így a virágok megőrzik szép formájukat. Hosszabb tárolásra – szárítás után – megfelelő egy légmentesen lezárható üveg.

Ehető virágok szárítva

A „barátkozás” időszakában érdemes utánanézni, mely növényekből készülnek feldolgozott finomságok. Kellő nyitottság és kíváncsiság birtokában bátran kóstoljunk is a kiállításokon – én évről évre látogatom a családommal a Fehérvárcsurgón megrendezett Európai Dísznövény-kiállításon a standokat!

Krizantém

Válogathatunk a rózsából, levendulából és bodzából készült szörpökből, lekvárokból, levendulával ízesített sütikből, árvácskával és ibolyával készített gyümölcsös virágzselékből. Készíthetünk házilag kakukkfű szirupot, ánizslikőrt, kandírozott ibolyát, de még körömvirágos palacsintát is.

Az ehető virágok színesebbé teszik a desszerteket is

Mely növények virágait használhatjuk fel?

A következő táblázatban találhatók azok a növények, amelyek virágát (vagy kifejezetten csak a szirmait) élvezettel fogyaszthatjuk.

Növény Ajánlott fogyasztásra Megjegyzés
Orvosi angyalgyökér egész virága más néven angelika
Ánizs egész virága fűszernövényként levele is fogyasztható
Bazsalikom egész virága fűszernövényként levele is fogyasztható
Koriander egész virága frissen salátákba, gyógyhatású
Zsálya egész virága íze a levelek ízénél enyhébb, de hasonló
Oregánó egész virága fűszernövényként levele is fogyasztható
Citromfű egész virága íze citromra hasonlít, teához, desszertekhez is
Rozmaring egész virága íze a levelek ízénél enyhébb, de hasonló
Kakukkfű egész virága óvatosan használjuk, díszítéshez is
Kapor egész virága leveléhez hasonló ízű, cukorbetegek is fogyaszthatják
Menta egész virága íze hasonlít a levéléhez, de enyhébb
Édeskömény egész virága gyógyhatású
Rukkola egész virága levele is fogyasztható
Vöröshagyma egész virága virága kifejezetten ízletes
Sütőtök egész virága íze nem jellegzetes, de különleges díszítő
Vörös indiáncsalán egész virága menta ízére hasonlít
Gyermekláncfű egész virága teljes növény sokoldalúan használható
Bodza egész virága sokoldalú feldolgozás
Borágó egész virága uborka ízére hasonlít
Kamilla egész virága sokoldalúan felhasználható
Fukszia egész virága inkább díszítésre
Háromszínű árvácska egész virága menta ízére hasonlít, díszítéshez is ideális
Levendula egész virága íze fűszeres, édes
Torma egész virága íze erős, csípősebb
Fehér akác egész virága magja mérgező
Orgona egész virága gyönyörű díszítő
Büdöske egész virága íze kesernyés, szép díszítő
Napraforgó szirmai különleges, nem harsány ízű
Rózsa szirmai a sötétebb színűek íze intenzívebb – sokoldalú felhasználás
Tulipán szirmai óvatosan bánjunk vele, szép díszítő
Jázmin szirmai íze édes, desszertekhez ideális
Hibiszkusz szirmai íze erőteljesen savanyú
Margaréta szirmai inkább díszítésre, mint fogyasztásra
Krizantém szirmai fajtától függően íze lehet csípős, keserű
Szegfű szirmai íze édes
Körömvirág szirmai íze enyhén csípős
Búzavirág szirmai a virág többi része kesernyés

Osztálykirándulás az élelmiszer-biztonság jegyében – tudatosságra int a Nébih

2025. június 20. 05:42

A cikkben szereplő praktikus tanácsok segítenek azoknak, akik otthon készítik elő az útravalót az egy- vagy többnapos kalandokra.

Szelíd óriások a kertben – ne bántsuk őket!

2025. június 15. 05:40

Három csodás, őshonos rovarunkat mutatjuk be: az óriás tőrösdarazsat, a mezei tücsköt és a kék fadongót, melyektől egyáltalán nem kell tartanunk.

Növényfelismerő applikációk – mit érdemes tudni a használatukról?

2025. május 27. 05:40

Kézenfekvő megoldás, hogy a mindig nálunk lévő mobiltelefonokra letöltsünk egy növényfelismerő applikációt, hiszen gyorsan elővesszük, készítünk egy fényképet a kérdéses növényről, és várjuk az alkalmazás segítségét: a fajmeghatározást.

Kincsek, amiket az erdőben kell hagyni

2025. május 3. 05:40

Az erdőlátogatások során könnyen elragadhatja az embert a lelkesedés, ha valami nem mindennapi „kincsre” bukkan az avarban. Tudnunk kell azonban, hogy mi az, ami semmiképpen nem jöhet haza velünk az erdőből!

Rusztikus vöröshagyma leves

2019. augusztus 15. 11:52

A vöröshagyma véleményem szerint még nem rontott el semmilyen ételt. Én szinte minden főzést hagymapirítással kezdek. Az utóbbi időben rengeteg vöröshagyma termett a kertünkben, ezért is alkottam meg ezt a krémes, lélekmelengető levest.

Ismerjük fel a gyomnövényeket már pár leveles korukban II. rész – T2-es életformájú gyomnövények

2018. augusztus 23. 11:00

A hazánkban leggyakrabban előforduló gyomnövények felismerését segítő cikksorozat második része az ősszel és tavasszal is csírázó, nyár eleji egyévesekről szól, a T2-esekről.

Metszés tavasztól télig IV. rész – mit metsszünk ősszel?

2019. október 2. 04:38

Naptárunkhoz tökéletesen igazodva érkezett meg idén az ősz. Szeptember első napjaiban jobban lehűltek az éjszakák, és a nyári tűző nap heve is egyszerre alábbhagyott. Mostanra már megcsípte az első dér a csipkebogyót, a színes falevelek pedig hűvös szellőn vitorláznak. Növényeink elkezdték felkészülésüket a nyugalmas téli hónapokra. Mi pedig az őszi metszési időszakra készítjük a metszőollókat.

Vetésváltási előírások – nem növényvédelmi szempontból

2018. december 12. 07:38

A minap feltettem a kérdést a követőim között facebookon, hogy milyen vetésváltási előírásokat ismernek és megdöbbenve tapasztaltam, hogy a várt kommentdömping elmaradt. Vajon tényleg nincsenek tisztában a jogszabályi követelményekkel?