Ház, táj blog

Jön a tavasz – ehető virágokkal színesebb a konyha

Agrofórum Online

Elsőre bizarr bolondságnak tűnik, hogy a salátánkban, esetleg hidegtálak díszítéseként ibolyát vagy körömvirágszirmot használjunk. De ha belegondolunk, hogy mióta fogyasztunk kamillateát, vagy használunk körömvirág krémet, már nem tűnik annyira ördögtől valónak az ötlet.

Sőt megdönthetetlen bizonyítékok támasztják alá, hogy az ókori Kína, Róma és a görög városállamok konyháiban is használtak virágokat az ételekhez. Indiában és Olaszországban a mai napig nem feledkeztek meg róluk.

Tökéletes táldíszítők

Miután az elmúlt cikkekben csak gyönyörű, ám mérgező dísznövényeket sorakoztattam fel, úgy gondoltam, ez a legalkalmasabb idő arra, hogy az ehető virágok is teret kapjanak.

Kamillatea

Honnan szerezzük be a virágokat?

Az elfogyasztani kívánt virág legyen számunkra egészséges, a szemünknek szép és kedves, a szájízünknek tetsző. Ezt a legtisztábban úgy tudjuk biztosítani, ha olyan virágokat használunk a konyhánkban, amiket mi magunk termesztettünk és ismerünk. A megvásárolt vagy ajándékba kapott növények esetében tisztában kell lennünk azzal, hogy mikor permetezték, honnan szedték vagy szállították be… – elég macerás mindezt kideríteni.

Körömvirág tea

Amennyiben nincs lehetőségünk otthon virágokat nevelni, és a természettől közvetlenül kívánjuk „beszerezni” azt, ügyeljük arra, hogy akár nagyobb mennyiségű bodzáról vagy csak pár szál pitypangról van szó, sose szedjünk a települések parkjaiban, utak mentén, szántóföldeken található virágokból. Legyünk körültekintőek, hiszen ebben az esetben sem tudhatjuk, a parkban vagy szántókon milyen peszticiddel kezelték a területet, illetve utak mentén mennyi ember által kibocsátott káros anyag kerülhetett a növények szervezetébe.

Bodzalé

Következő kulcsfontosságú körülmény: ismerjük-e a növényeket és tisztában vagyunk-e azzal, hogy allergiásak vagyunk-e valamelyikre. Mindig nézzünk utána az adott növényfajnak, ha szükséges, konzultáljunk szakemberrel és az orvosunkkal, így megelőzhetőek a balesetek.

Díszítés ibolyával

Hogyan használhatjuk fel őket?

A virágok segítségével színt vihetünk az ételek ízvilágába – hidegtálakba, főtt ételekbe és desszertekbe egyaránt. Amíg nem szokunk hozzá rendszeres használatukhoz és látványukhoz, először csak a szirmokkal díszítsünk vagy „fűszerezzünk”, aztán később használhatjuk az erre alkalmas növényfajok fogyasztható egész virágait.

Díszítés ehető virágokkal

Bármilyen célra is használjuk fel őket, tisztítsuk meg a szirmokat! Szedés után addig, amíg nem használjuk fel őket, tároljuk nedves konyharuhán, így a virágok megőrzik szép formájukat. Hosszabb tárolásra – szárítás után – megfelelő egy légmentesen lezárható üveg.

Ehető virágok szárítva

A „barátkozás” időszakában érdemes utánanézni, mely növényekből készülnek feldolgozott finomságok. Kellő nyitottság és kíváncsiság birtokában bátran kóstoljunk is a kiállításokon – én évről évre látogatom a családommal a Fehérvárcsurgón megrendezett Európai Dísznövény-kiállításon a standokat!

Krizantém

Válogathatunk a rózsából, levendulából és bodzából készült szörpökből, lekvárokból, levendulával ízesített sütikből, árvácskával és ibolyával készített gyümölcsös virágzselékből. Készíthetünk házilag kakukkfű szirupot, ánizslikőrt, kandírozott ibolyát, de még körömvirágos palacsintát is.

Az ehető virágok színesebbé teszik a desszerteket is

Mely növények virágait használhatjuk fel?

A következő táblázatban találhatók azok a növények, amelyek virágát (vagy kifejezetten csak a szirmait) élvezettel fogyaszthatjuk.

Növény Ajánlott fogyasztásra Megjegyzés
Orvosi angyalgyökér egész virága más néven angelika
Ánizs egész virága fűszernövényként levele is fogyasztható
Bazsalikom egész virága fűszernövényként levele is fogyasztható
Koriander egész virága frissen salátákba, gyógyhatású
Zsálya egész virága íze a levelek ízénél enyhébb, de hasonló
Oregánó egész virága fűszernövényként levele is fogyasztható
Citromfű egész virága íze citromra hasonlít, teához, desszertekhez is
Rozmaring egész virága íze a levelek ízénél enyhébb, de hasonló
Kakukkfű egész virága óvatosan használjuk, díszítéshez is
Kapor egész virága leveléhez hasonló ízű, cukorbetegek is fogyaszthatják
Menta egész virága íze hasonlít a levéléhez, de enyhébb
Édeskömény egész virága gyógyhatású
Rukkola egész virága levele is fogyasztható
Vöröshagyma egész virága virága kifejezetten ízletes
Sütőtök egész virága íze nem jellegzetes, de különleges díszítő
Vörös indiáncsalán egész virága menta ízére hasonlít
Gyermekláncfű egész virága teljes növény sokoldalúan használható
Bodza egész virága sokoldalú feldolgozás
Borágó egész virága uborka ízére hasonlít
Kamilla egész virága sokoldalúan felhasználható
Fukszia egész virága inkább díszítésre
Háromszínű árvácska egész virága menta ízére hasonlít, díszítéshez is ideális
Levendula egész virága íze fűszeres, édes
Torma egész virága íze erős, csípősebb
Fehér akác egész virága magja mérgező
Orgona egész virága gyönyörű díszítő
Büdöske egész virága íze kesernyés, szép díszítő
Napraforgó szirmai különleges, nem harsány ízű
Rózsa szirmai a sötétebb színűek íze intenzívebb – sokoldalú felhasználás
Tulipán szirmai óvatosan bánjunk vele, szép díszítő
Jázmin szirmai íze édes, desszertekhez ideális
Hibiszkusz szirmai íze erőteljesen savanyú
Margaréta szirmai inkább díszítésre, mint fogyasztásra
Krizantém szirmai fajtától függően íze lehet csípős, keserű
Szegfű szirmai íze édes
Körömvirág szirmai íze enyhén csípős
Búzavirág szirmai a virág többi része kesernyés

Karácsonyfa – régi hagyományok, új szokások

2025. december 22. 05:40

A karácsony legelterjedtebb jelképe a feldíszített fenyőfa, amely ebben a formájában egy újabb keletű szokás a téli keresztény ünnepkörben.

Legfontosabb élelmiszercímkék és jelentésük

2025. december 20. 05:40

A termékcímkén megkülönböztető jelzések, bizonyos esetekben lényeges számadatok szerepelnek, amelyek együttesen csak arra a terméktípusra jellemző tulajdonságokat jelölnek.

Az élelmiszer-védjegyek jelentősége

2025. december 16. 05:40

Az élelmiszerek csomagolásán sokféle jelölés jelenik meg, amelyek a termék előállításának, életútjának, vagy akár csomagolásának minősítését is jelzik.

Vigyázzunk a tűzifacsalókkal!

2025. december 11. 05:40

Tűzifa vásárlás előtt erősen javasolt, hogy minden esetben ellenőrizzük a hirdetésben vagy a hirdető weboldalán feltüntetett adatokat.

Ismerjük fel a gyomnövényeket már pár leveles korukban I. rész – T1-es életformájú gyomnövények

2018. július 29. 07:26

Mi az első lépése a sikeres gyomszabályozásnak? Ismerni a területünk „előéletét” és felismerni a csírázó gyomnövényeket. Jelen cikksorozat a szántóföldi és kertészeti kultúrákban gyakran előforduló gyomnövények felismerésében segít.

Külföldi nyaralás és növényegészségügy III. – a részletek

2023. július 25. 05:40

Ebben a részben a legfontosabb gyakorlati kérdések lesznek kiemelve, kezdve a növényegészségügyi bizonyítvánnyal, a növényi termékekre vonatkozó mennyiségi előírásokkal és a tiltott károsítókkal kapcsolatosan.

Hogyan öntözzük helyesen a növényeinket?

2022. június 29. 06:36

Minden egyes növényfaj igényelhet különböző bánásmódot, és ez az öntözésre is igaz. Milyen gyakran, mennyit és hova? És ha még ez nem lenne elég, a hogyan kérdés is életbevágó! Lássuk a legfontosabb szabályokat az öntözés terén, amiknek a betartásával a legnagyobb kánikulát is kibírják a növények!

Mindent a parlagfűről

2019. június 29. 10:47

A fejlett növények magassága elérheti a 130-150 cm-es átlagmagasságot is, és nemegyszer találkozni versenytárs nélkül maradt 2 méteres növénnyel is.