Ház, táj blog

Kevés az idénymunkás Nagy-Britanniában

MTI

A brit környezetvédelmi miniszter szerint az új koronavírus okozta járvány miatt bezárt vállalatok kényszerszabadságon lévő alkalmazottai segíthetnének a földeken hamarosan elkezdődő gyümölcsszedési munkálatokban, mivel valószínűleg messze nem lesz elegendő külföldi idénymunkás e feladat elvégzésére.

George Eustice, aki a járványról szóló napi kormányzati sajtótájékoztatót tartotta vasárnap a Downing Streeten, elmondta: a brit kormány becslése szerint az idei gyümölcsszezonban a betakarítási munkákhoz szükséges külföldi munkaerőnek alig a harmada érkezik Nagy-Britanniába.

Eustice elmondta: a kormány a mezőgazdasági vállalkozásokkal együttműködve igyekszik olyan megoldásokat kidolgozni, amelyek arra ösztönzik a korlátozó intézkedések miatt jelenleg nem működő egyéb üzleti vállalkozások kényszerszabadságra küldött dolgozóit, hogy vegyenek részt a gyümölcsszedési munkálatokban.

A miniszter szerint az idénymunkások hiánya jelenleg még nem okoz problémát, mivel a szezon alig kezdődött el, de a kormány várakozása szerint júniusban már szükség lesz pótlólagos munkaerőre a földeken.

A mezőgazdasági vállalkozások ugyanakkor igyekeznek kelet-európai munkaerőt is toborozni.

Az egyik legnagyobb brit termelő, a Kelet-Angliában működő G’s Fresh a minap közölte, hogy külön bérelt repülőgépjáratokkal szállít Romániából idénymunkásokat nagy-britanniai telephelyeire. Az első, 150 romániai munkavállalót szállító repülőgép már meg is érkezett, és a cég júniusig további hat járatot tervez.

A brit mezőgazdasági szövetség (NFU) külön nyilatkozatban hívta fel a figyelmet arra a kockázatra, hogy ha nem lesz elég idénymunkás, a gyümölcstermés jelentős része a földeken fog elrothadni.

Az NFU becslése szerint a szektornak az idén 70 ezer idénymunkásra lesz szüksége a gyümölcs- és a zöldségtermés betakarítására.

A szervezet hangsúlyozta, hogy e munkavállalók nagyon nagy többsége hagyományosan a kelet-európai EU-országokból érkezik.

Növények a fesztiválok középpontjában III.

2025. október 9. 05:40

Cikksorozatunkban összegyűjtöttük hazánk legnépszerűbb, növényekről szóló ünnepeit. Most érkezzenek a hagyományos sütemények, pálinkák és lekvárok legfinomabb alkotóelemei!

Növényszaporítás a kiskertben – évelők tőosztása

2025. szeptember 29. 05:40

A tőosztás a növények szaporításának egyik legelterjedtebb módszere, amelynek során a növény kifejlett vagy még fejlődés alatt lévő vegetatív részeit használjuk fel.

Szlovéniában már fészkeket épített az idegenhonos keleti lódarázs

2025. szeptember 28. 05:40

Szeptember elején adták hírül Szlovéniában, hogy Koper városában keleti lódarázs fészkeire bukkantak.

Növényszaporítási módszerek, amiket a kiskertben is könnyen meg tudunk oldani

2025. szeptember 26. 05:40

Mi a különbség az ivaros és az ivartalan szaporítás között? Milyen módszerek léteznek ezeken belül? Mit lehet egyszerűen megoldani a kertben?

Stressz ,,helyett” gyümölcsöt és zöldséget!

2023. január 2. 15:25

Az Edith Cowan Egyetem (ECU) új kutatása szerint a gyümölcsökben és zöldségekben gazdag étrend folytatása csökkenti a stresszt.

A kajszi karcsú orsó kialakítása

2021. június 20. 06:17

Miután bevált és elterjedt az almásokban a karcsú orsó, más gyümölcsfajokra is igyekeztek adaptálni ezt a faalakot. A kajszifajták eléggé különböző növekedési jellegűek, már, ami a természetes elágazási szöget illeti, mert a „bokor” természet mindegyikre jellemző. Mindegyik fajtából megpróbálkozhatunk karcsú orsót kialakítani, de csak támrendszer mellett és gondos alakító metszéssel.

Sok lesz az alma, ha így metszik meg a fát - Az alma szakszerű metszése (I. rész - karcsú orsó)

2019. március 21. 08:39

A termőkorú almafákon a termőrészekkel jól berakódott két-három éves termőgallyak a legértékesebbek.

Gyümölcs Videó

Az örök második – ősi magyar körtefajták

2019. február 23. 04:36

Az alma mellett a körtének is nagy hagyománya van hazánkban, sőt, számtalan finomabbnál finomabb ősi magyar körtefajta ismert. Ezek közül most az Árpávalérő, a Mézvackor és a Kálmán körte fajtákat mutatjuk be.