Házikert

Hogyan neveljünk saját sztíviát?

Agrofórum Online

Sokan úgy gondolják, az édesítők közt előkelő helyen szereplő sztívia valamiféle modern kori dolog, pedig ez a cukorpótló növény már évezredek óta velünk van.

A sztívia (Stevia rebaudiana) egy Dél-Amerikából származó évelő gyógynövény, amelynek kicsi, mérsékelten széles élénkzöld levelei vannak. Kifejlett korában a növény körülbelül 60 cm magasra nő, így tartható akár nagyobb dézsákban is. Kevesen tudják, de a sztívia levelei akár 300-szor is édesebbek a hagyományos fehér cukornál, és kalóriamentesnek tekinthetők.

Évezredek óta használják

Bár a sztívia csak az elmúlt évtizedben lett igazán népszerű a nagyvilágban, a közép- és dél-amerikai őslakosok már évezredek óta használják édesítőszerként. A feldolgozatlan sztívia enyhén keserű, édesgyökérhez hasonló utóízzel rendelkezik.

Az Egyesült Államok az 1990-es években kereskedelmi embargót vetett ki a sztíviára, mivel a biztonságát nem bizonyították teljes mértékben. Az FDA 2008-ban megerősítette, hogy a sztívia nem veszélyes az emberi egészségre nézve.

Andrew Weil, M.D., az Arizona Egyetem Integratív Orvostudomány Programjának igazgatója kijelentette, hogy a sztívia évszázadok óta bevett gyógynövénynek számít, amelynek nem ismertek mellékhatásai, ezért a cukorbetegek biztonsággal fogyaszthatják.

Hogyan lehet felhasználni?

A sztívia leveleit ki kell szárítani, és finom, fehér porrá kell őrölni ahhoz, hogy fogyasztható édesítőszert kapjunk. Forró italok édesítésére közvetlenül a leveleket is használhatjuk. Hideg italokban a sztívialevelek nem ugyanazt az ízélményt nyújtják, ezért azokban jobb magát az édesítőszert használni.

Nem könnyű termeszteni

A sztívia nem termeszthető olyan könnyen, mint a legtöbb gyógynövény, de azért egy kis odafigyeléssel sikerrel járhatunk, ha úgy döntünk, sztíviát fogunk nevelni a kertünkben.

Ez a növény a félárnyékos, jó vízelvezető képességű talajban fejlődik a legjobban. Ültessük a növényeket egymástól 20-25 cm távolságra olyan helyre, ahol elegendő napfényt kapnak. A sztívia akkor fejlődik a legjobban, ha a talaj pH-értéke 6,7 és 7,2 között van. A sztívia általában megtalálható a helyi faiskolák gyógynövény részlegén.

Balkonládában is nevelhető

Ez a gyógynövény hűvösebb nyári időjárás és erős napsütés mellett fejlődik igazán, ugyanakkor nem bírja jól a túl magas hőmérsékletet. Balkonládában, dézsában is termeszthető, ráadásul nagyon mutatós is, különösen akkor, amikor virágokat hoz.

Növekedési problémák

Bár ezek a növények képesek áttelelni, mégis számolni kell a fagy okozta veszteségek kockázatával. A megoldás az, hogy a sztíviát egynyári növényként a kertben termesztjük, vagy cserépbe ültetve átteleltetjük a lakásban.

A sztíviának nincsenek ismert betegségei és a kártevők sem különösebben kedvelik, de érdemes védekezni az általánosságban előforduló betegségek és kártevők ellen.

A sztívialevelek betakarítása

Szeptember végén vagy október elején takarítsuk be az egész növényt, miután a bimbók már megjelentek, de még nem nyíltak ki. Ez azért fontos, mert ha a legtöbb virág már kinyílt, az keserű utóízt hagyhat adhat a leveleknek. Ha lehetőségünk nyílik rá, mindenképpen reggel takarítsuk be, mivel ilyenkor a legmagasabb a növény cukortartalma.

Napos terasz? Ezek a növények imádják

2025. április 27. 11:10

Mediterrán hangulatot szeretne a teraszra? Ezek a konténeres növények jól bírják a napot, és egész nyáron díszítik a teret.

Walipini-tapasztalatok: pár év gyakorlat után látszanak a nehézségek is

2025. április 27. 05:40

A walipini építése hazánkban egyre gyakoribb. A mi földbe ásott építményünk idén már 10 éves és némi tapasztalatra sikerült szert tennünk.

Gyöngyvirág: illatos tavaszi szépség a kertben

2025. április 26. 10:10

Árnyéktűrő, gyorsan terjedő növény, amely kiválóan alkalmas fák alatti területek és ligetes részek beültetésére.

Jázmin metszése: vágja vissza a gazdag virágzásért!

2025. április 25. 11:10

A jázmin metszése kulcsfontosságú, ha azt szeretné, hogy növénye évről évre dúsabb és illatosabb virágzással hálálja meg a gondoskodást.

Spanyol csupaszcsiga, fakitermelő gép, mák és sztívia - Ezek érdekelték a magyar gazdákat 2018-ban

2018. december 30. 06:43

Gazdálkodó olvasóink előszeretettel tudtak meg többet a torma, a mák, a bodza vagy a sztíva termesztéséről, a selyemfényű puszpángmoly vagy egyszikű gyomok elleni védekezésről.

Sztívia termesztésének lehetőségei hazánkban

2018. november 8. 03:36

A sztívia különlegessége, hogy az édes ízét okozó komponensek nem emelik a szervezet vércukorszintjét. Édes leveleiről vált ismertté, mivel hatóanyagai közül némelyik 300-szor édesebb a cukornál. A cikk áttekintést nyújt e növény környezeti igényeiről és termesztésének kísérleti tapasztalatairól is.