Házikert

Dió tárolása: Hogyan történik?

Agrofórum Online

Évekig eláll a dió, ha így tároljuk be: valódi tippek a sikeres diótárolásért, hogy se az egereket ne vonzzuk oda, se más probléma ne lehessen téli tárolás közben.

Idén szerencsés évünk volt dió fronton, tavaly még nem mertünk volna mérget venni rá, hogy jó termésünk lesz. Most viszont, amikor bőségesen terem, különösen fontos a dió tárolása, hiszen igazi kincset ér a termés, főleg, ha házikerti szinten elkerült minket a dióburok-fúrólégy, vagy vegyszermentes megoldásokat találtunk a dió védelmére.

Dió tárolása: Feltörve vagy héjastól?

Gyakori kérdések listáján szerepel ez a kérdés: hogyan jobb a diót tárolni? Feltörve érintetlenül vagy megtörve, szinte konyhakészen?

A válasz egyik oldala, hogy feltörés nélkül a tárolás ideje jóval egyszerűbb és hosszabb, mint feltört állapotban. Ennek egyik lépése az, hogy a diótermés felületét meg kell szárítani kiterítve és utána szárazon bezsákolni (raschell-zsákokba, hogy szellőzzön). Így száraz és hűvös helyen tárolható.

Onnantól viszont, hogy feltörjük, a dióbél jobban ki van téve a környezeti hatásoknak, és az avasodás is hamarabb elkezdődik.

A megtört, pucolt dióval viszont egyszerűbb bánni, amikor már a felhasználási időt nézzük: csak előkapjuk a zacskóból és kész is.

Tárolási tippek pucolt dióbélhez

A dióbél tárolására két fő irány van, mely hatékony és jó megoldásnak számít. Az egyik a befőttesüvegben való tárolás, másik a mélyhűtőben való fagyasztás.

A pucolt dió igazi ingyen csemegének számít a kártevőknek, így ha már megtörtük, akkor jól lezárható üvegben kell tárolni, mert így sem a rovarkártevők, sem az egerek és más rágcsálók nem tudnak hozzáférni. (Igazából mivel nem is érzik az üvegen keresztül az illatát, így a lakást sem fogják bevenni a rágcsáló, hívatlan vendégek.)

Dió tárolása
Feltörés nélkül a dió tárolási ideje jóval hosszabb (fotó: Pexels)

A befőttesüveges verzió esetén fontos tudni, hogy alaposan ki kell takarítani az üveget és ki is kell szárítani, hogy a levegő páratartalmán kívül ne zárjunk be plusz nedvességet, mert az a dió romlásához vezet majd.

Ugyanígy a diót is szárítani kell egy jó két hónapig az üvegezés előtt, száraz, jól szellőző helyen, hogy a lehető legkevesebb nedvességet zárjuk bele az üvegbe.

A mélyhűtős módszer ennél egyszerűbb, mert a pucolt diót elegendő csak műlyhűtős nejlonzsákokba tenni és lezárva lefagyasztani a zsákokat. Érdemes itt fektetve szétteríteni a zsákon belül a diót, hogy nagy mennyiség ne tudjon összefagyni, mert majd felhasználáskor ez nehezíteni fogja a dolgunkat. Az is opció lehet, hogy nagy tálcán szétterítve először lefagyasztjuk a diót, majd utólag tesszük a nejlonba, mert így nem ragadnak össze a szemek.

Az avasodás szempontjából a mélyhűtős megoldás a legjobb.

Meddig áll el így a dió?

A pucolatlan, héjas dió akár 2 évig is tárolható romlás és avasodás nélkül, ha jó tárolóhelyet találtunk neki (száraz és hűvös helyen, napfénytől védve). A pucolt dió üvegben inkább 1 évig jó, mélyhűtve kicsit hosszabb ideig lesz minőségvesztés nélkül használható.

A darált dió is főleg mélyhűtőben tárolható, mert minél jobban feldolgozott egy olajos mag, annál jobban figyelni kell az avasodására. Ez igaz a mogyoróra, mandulára is, de még a mákra is.

Kiemelt kép: Pexels

Legfontosabb élelmiszercímkék és jelentésük

2025. december 20. 05:40

A termékcímkén megkülönböztető jelzések, bizonyos esetekben lényeges számadatok szerepelnek, amelyek együttesen csak arra a terméktípusra jellemző tulajdonságokat jelölnek.

Hogyan válasszunk ágdarálót? – Útmutató tudatos kerttulajdonosoknak

2025. december 19. 05:40

Egy jól megválasztott ágdarálóval nemcsak könnyebb lesz a kerti munka, hanem az apríték révén értékes mulcs vagy komposzt is készülhet.

Téli mulcsozási technikák és anyagok – A talaj védelme a hideg hónapokban

2025. december 18. 05:40

Aki télen is védi a talajt, tavasszal egészségesebb, ellenállóbb és gyorsabban fejlődő növényekkel számolhat.

Sárgul a sárkányfa? Eláruljuk, mi bántja

2025. december 17. 11:10

A sárkányfa az egyik legstrapabíróbb szobanövény, mégis gyakran sárgulni kezd. A háttérben több ok is állhat.

Bálványfa: jó vagy rossz a kertben?

2023. március 30. 05:37

Szeretjük vagy sem, de a bálványfa jelen van az ország legtöbb szegletében, és egy igen invazív fafaj, mely gyorsan terjed. Nézzük meg, hogy mit érdemes tudni róla!

Ficus ginseng: bonsait kaptam, mi tévő legyek?

2022. szeptember 22. 06:38

A bonsaiok hagyománya a messzi Japánból ered, ahol ezeket a különleges megjelenésű növényeket már kétezer évvel ezelőtt is nevelgették a mesterek.

Hogyan neveljünk fehér hóbogyót?

2022. november 25. 13:18

Számos kerttípusba remekül illeszkedik, ráadásul feltűnő, gömb alakú formája révén remekül mutat a szabadban.

Magaságyás júniusi teendői: mit vethetek és mit szüretelhetek?

2021. június 9. 11:03

A magaságyás azok közé a termesztési módszerek közé tartozik, melyek más izgalmakat rejtenek, mint a szabadföldi termesztés, mások az érési idők és gyakorlatilag minden más. Akár a fajtára jellemző termesztési idők is lerövidíthetők a kiegyensúlyozott vízgazdálkodásnak és tápanyagnak köszönhetően.