Házikert

Hűsítő teák a kertből

Agrofórum Online
tea

Bár a nyár lassan eltelik, de még napközben lesznek olyan melegek, hogy egy hűsítő tea igencsak jól esik. Emellett ráadásul az iskolatáskák kulacsaiba sem mindegy mit teszünk gyermekeinknek: cukros löttyöket vagy egészséges itókát?

Még van idő gyűjtögetni

Nyár utolsó heteiben is bőven van mit gyűjtögetnünk a kertben, amit később tea vagy hűsítő ital formájában felhasználhatunk. A téli időszakban, amikor a nátha mindig felüti a fejét, akkor jól jön a menta, a kakukkfű, a csipkebogyó is majd, de a citromfű is.

Ha van otthon egy létránk, akkor a frissen szedett aromanövények hajtásaiból kössünk kisebb csokrokat és akasztgassuk a létra fokaira. Így gyorsan át is száradnak a növények és már mehetnek is be jól záródó dobozokba.

Szárítás előtt a kakukkfüvet érdemes mindig megmosni, ha házikertből szedjük akkor is, mert a levelek többnyire földesek lesznek. A többi fűszernövénynél talán inkább csak a por az, ami miatt érdemes lehet leöblíteni, de nem muszáj. Ha magunknak teszek el télire aromanövényeket, akkor én nem szoktam megmosni őket, mert talajtakarással, mulcsolással termelünk és így tisztán tudunk szüretelni aromanövényeket is.

A dísznövények között is bőven akadnak aromanövények. A rozmaring, a levendula, oregánó, menta, csipkebogyó, metélőhagyma, zsálya mind megszedhető még tél előtt.

Hamarosan érnek a bodzabogyók, már szépen feketednek, színesednek a cserjéken.

Hűsítő italok vagy forró teák?

Mindig a hatóanyagoktól és a céltól függ, hogy hűsítő teaként hidegen áztatva vagy forrázva készítjük el az aromanövényeket. Mint már a csipkebogyónál írtam a C-vitamin (és sok enzim) hő hatására lebomlik, így  ezeket érdemes hideg eljárással kinyerni.

Egyes gyógy- és aromanövényeknél viszont pont a káros hatóanyagok bomlanak le hő hatására, mint a bodzabogyóban is. Ezt a folyamatot ismerjük már a burgonyafélék esetében a szolaninnál, amikor az érés során csökken a szolanintartalom, főzéssel meg akár „el is tüntethető”.

Hűtő hatásúak a menták, citromfű teái, de még a csipkebogyóé is. A kakukkfüvet, rozmaringot viszont inkább a téli időszakban érdemes meleg teaként használni vagy fűszerezésre.

A menta és citromfű pár karika citrommal kifejezetten finom hűsítő ital. Alkohollal keverve koktélok is készíthetők belőle.

A mentából és citromfűből nagyon finom szörpöket főzhetünk, ugyanúgy, ahogy tavasszal a bodzavirágból szoktuk.

Kakukkfűből készülhet szirup is, mely nyáron koktélok alapanyaga lehet, télen viszont töményen kiváló köptető hatású kanalas „orvosság” a nép gyógyászati receptek alapján készítve.

tea

Kávétermesztés otthon? Lehetséges!

2025. október 8. 14:10

Kávétermesztés lakásban? Igen! Íme, minden, amit a Coffea arabica otthoni gondozásáról és feldolgozásáról tudni érdemes.

Hogyan tervezzünk méhbarát kertet?

2025. október 8. 05:40

A méhek védelme nemcsak a környezetnek, hanem nekünk is előnyös: ízesebb gyümölcsöket, dúsabb termést és virágosabb kertet nyerünk.

Sövénymetszés ősszel – egyszerű trükkök kerttulajdonosoknak

2025. október 7. 14:10

Az őszi metszés nem csak formai kérdés – ha rosszul időzíti, könnyen kárt tehet a növényben.

Konyhakerti trend: újra divat a régi zöldségfajták termesztése

2025. október 7. 05:40

A régi zöldségfajták termesztése összekapcsol bennünket a múlt értékeivel, miközben segít felkészülni a jövő kihívásaira.

Teatermesztésbe fogtak Magyarországon

2018. augusztus 23. 12:05

Varga Marianna projektvezető, teanagykövet segítségével egy maréknyi magyar termesztő belevágott a teatermesztésbe itthon.

Kamélia Akadémia – A teanövény termesztése Magyarországon

2020. január 22. 06:47

Most a teatermesztés eddigi magyar tapasztalatait bemutatva tart egész napos képzést Varga Marianna február 20-án.

Mindent a teáról

2020. október 29. 14:33

A lopakodó ősz megmutatta nekünk az elmúlt hetekben az eső, a szél és a hűvös reggelek erejét. Ilyenkor többször eszünkbe juthat egy csésze finom, gőzölgő tea, amit az egészségünk érdekében, megszokásból vagy egyszeri fellángolásból megiszunk. A minap tűnődtem, vajon mennyi mindent nem tudunk erről a világszerte fogyasztott italról és az évezredek óta ismert növényről – a teáról.

Matcha-hiány: a kereslet meghaladja a kínálatot

2025. május 22. 08:10

Japánban globális keresletnövekedés okoz matcha-hiányt, miközben a termelés bővítése komoly akadályokba ütközik.