Házikert

Hűsítő teák a kertből

Agrofórum Online
tea

Bár a nyár lassan eltelik, de még napközben lesznek olyan melegek, hogy egy hűsítő tea igencsak jól esik. Emellett ráadásul az iskolatáskák kulacsaiba sem mindegy mit teszünk gyermekeinknek: cukros löttyöket vagy egészséges itókát?

Még van idő gyűjtögetni

Nyár utolsó heteiben is bőven van mit gyűjtögetnünk a kertben, amit később tea vagy hűsítő ital formájában felhasználhatunk. A téli időszakban, amikor a nátha mindig felüti a fejét, akkor jól jön a menta, a kakukkfű, a csipkebogyó is majd, de a citromfű is.

Ha van otthon egy létránk, akkor a frissen szedett aromanövények hajtásaiból kössünk kisebb csokrokat és akasztgassuk a létra fokaira. Így gyorsan át is száradnak a növények és már mehetnek is be jól záródó dobozokba.

Szárítás előtt a kakukkfüvet érdemes mindig megmosni, ha házikertből szedjük akkor is, mert a levelek többnyire földesek lesznek. A többi fűszernövénynél talán inkább csak a por az, ami miatt érdemes lehet leöblíteni, de nem muszáj. Ha magunknak teszek el télire aromanövényeket, akkor én nem szoktam megmosni őket, mert talajtakarással, mulcsolással termelünk és így tisztán tudunk szüretelni aromanövényeket is.

A dísznövények között is bőven akadnak aromanövények. A rozmaring, a levendula, oregánó, menta, csipkebogyó, metélőhagyma, zsálya mind megszedhető még tél előtt.

Hamarosan érnek a bodzabogyók, már szépen feketednek, színesednek a cserjéken.

Hűsítő italok vagy forró teák?

Mindig a hatóanyagoktól és a céltól függ, hogy hűsítő teaként hidegen áztatva vagy forrázva készítjük el az aromanövényeket. Mint már a csipkebogyónál írtam a C-vitamin (és sok enzim) hő hatására lebomlik, így  ezeket érdemes hideg eljárással kinyerni.

Egyes gyógy- és aromanövényeknél viszont pont a káros hatóanyagok bomlanak le hő hatására, mint a bodzabogyóban is. Ezt a folyamatot ismerjük már a burgonyafélék esetében a szolaninnál, amikor az érés során csökken a szolanintartalom, főzéssel meg akár „el is tüntethető”.

Hűtő hatásúak a menták, citromfű teái, de még a csipkebogyóé is. A kakukkfüvet, rozmaringot viszont inkább a téli időszakban érdemes meleg teaként használni vagy fűszerezésre.

A menta és citromfű pár karika citrommal kifejezetten finom hűsítő ital. Alkohollal keverve koktélok is készíthetők belőle.

A mentából és citromfűből nagyon finom szörpöket főzhetünk, ugyanúgy, ahogy tavasszal a bodzavirágból szoktuk.

Kakukkfűből készülhet szirup is, mely nyáron koktélok alapanyaga lehet, télen viszont töményen kiváló köptető hatású kanalas „orvosság” a nép gyógyászati receptek alapján készítve.

tea

Hogyan válasszunk ágdarálót? – Útmutató tudatos kerttulajdonosoknak

2025. december 19. 05:40

Egy jól megválasztott ágdarálóval nemcsak könnyebb lesz a kerti munka, hanem az apríték révén értékes mulcs vagy komposzt is készülhet.

Téli mulcsozási technikák és anyagok – A talaj védelme a hideg hónapokban

2025. december 18. 05:40

Aki télen is védi a talajt, tavasszal egészségesebb, ellenállóbb és gyorsabban fejlődő növényekkel számolhat.

Sárgul a sárkányfa? Eláruljuk, mi bántja

2025. december 17. 11:10

A sárkányfa az egyik legstrapabíróbb szobanövény, mégis gyakran sárgulni kezd. A háttérben több ok is állhat.

Penész a lakásban? Ezek a növények megoldják!

2025. december 16. 14:10

Dohos a levegő, penészes a sarok? Ezek a szobanövények nemcsak díszítenek, hanem hatékonyan segítenek a penész elleni harcban is!

Három folyó ölelésében: Panyolium Manufaktúra

2023. július 16. 09:40

Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy térség, ahol három folyó ölelésében bőséges termést adtak az ártéri dzsungelgyümölcsösök. Nemtudom szilva, cigánymeggy, vilmoskörte, milotai dió adták a zamatosabbnál zamatosabb ízű gyümölcsöt, csakhogy hiába. Azt ugyanis értékesíteni évről-évre nehezebben tudták az itt élők, köztük Móruczék is. Látta ezt István, a család legifjabb tagja, és úgy döntött, hogy lesz, ahogy lesz, de ő ezen változtatni fog. Jó szerencséjére társra is lelt a hatalmas feladathoz, aki a nagyvárost hátra hagyva költözött ide, Panyolára.

Indul az ország első, diplomás Csokoládé-, kávé-, teakészítő mesterképzése

2019. július 12. 11:15

Professzionális szinten sajátíthatók el a csokoládé, kávé és tea gyártásával kapcsolatos ismeretek a Szent István Egyetem budapesti Élelmiszertudományi Karán, a szeptemberben induló Csokoládé-, kávé-, teakészítő mesterképzésen. Az ország első, diplomával elismert szakirányú továbbképzésére augusztus 15-ig még lehet jelentkezni.

Elfeledett magyar tea: a Planta

2025. január 2. 16:10

A második világháború idején a fekete tea beszerzése jelentősen megnehezült, így új, hazai alapanyagokból készült teapótlókra volt szükség.

Teatermesztésbe fogtak Magyarországon

2018. augusztus 23. 12:05

Varga Marianna projektvezető, teanagykövet segítségével egy maréknyi magyar termesztő belevágott a teatermesztésbe itthon.