Házikert

Így szoktasd a teleltetett növényeket a napfényhez

Agrofórum Online

Kora tavasztól érezzük a késztetést, hogy a szobanövényeinket és teleltetett növényeinket elkezdjük kiköltöztetni. De ilyenkor még sem az időjárás nem a legkedvezőbb, de a növények sem szokták meg a kinti klímát. Szoktatni kell őket még a napfényhez is.

Napközben már nyári meleg van

Bár napközben már meleg van, éjjelente még fagypont körüli lehet a hőmérséklet, ami a citrusféléknek nem túl szerencsés. A leanderek kiköltöztetésével is vigyázni kell, mert még megfagyhatnak. Viszont félárnyékos helyen már elkezdhetjük hozzászoktatni őket a napsugárzáshoz.

A téli időszak elég fényszegény és bár növényeink hozzák az új hajtásokat, mégis a levelek gyengék még és könnyen megéghetnek.

A hozzászoktatást a természetes fényhez és napsütéshez mindig fokozatossággal tegyük. Először csak félárnyékos helyre tegyük a dézsás növényeink, majd fokozatosan egyre inkább kikerülhetnek a napos fekvésekbe. Az éjszakai fagyok elmúltáig viszont még ne hagyjuk éjszaka kint őket.

Vékony levelek sérülékenyek

A téli időszakban hozott levelek elég sérülékenyek, mert vékonyabb a levelek szöveti rétege, a viaszozottság is fokozatosan vastagodik a felületükön, ami részben a fényvisszaverést is eredményezi. A fotoszintézishez szükséges zöld színanyag is kevesebb a téli levelekben, halvány színük jelzi ezt.

A másik fontos tényező, hogy a teleltető helyiségben és szobában nincs huzat, amihez szintén szoktatni kell kedvenceinket. Egyes szobanövények a huzatra kifejezetten érzékenyek is. Ilyen például az összes fikusz és szobai futóka.

Az orchideák hozzászoktatása

A nyári időszakban a lepkeorchideákat cserepeik nélkül a fák lombjaihoz is kikötözgetjük. Főleg akkor érdemes így nyaraltatni a Phalaenopsist, ha egy párásabb kertrészbe tudjuk tenni őket. Ahhoz viszont a melegebb napokon már elkezdhetjük óvatosan a kinti időjáráshoz szoktatni őket, szigorúan árnyékba, félárnyékba.

A tavaszi időszakban még cserepestül, majd amikor felkötözzük a fák lomba közé a növényeket, akkor a cserepekből kivéve, a kéregtől megszabadítva tegyük. Ne felejtsük el naponta alatta a gyepet párásítani, öntözni, mert aszályos nyáron kiszáradnak a tövek. Ha orchideánk jól érzi magát a lombozat között, akkor hatalmas és egészséges léggyökerekkel és a téli időszakban rengeteg virággal örvendeztet meg minket.

Ha sziklakertünk van

Ha van sziklakertünk és a lakásban sok kaktuszt és pozsgást nevelünk, akkor ezeket is már most érdemes elkezdeni szoktatni a kinti időjáráshoz és fényhez. Főleg azért, mert várhatóan ezen növények a tűző napra fognak kerülni és ehhez a szöveteiknek is fel kell készülni.

Hány fokig nő a fű? – a fűnyírás őszi dilemmái

2025. szeptember 18. 14:10

Meddig kell nyírni a füvet ősszel? Mutatjuk, mikor és hogyan érdemes befejezni a munkát, hogy tavasszal üde gyep fogadja.

Hasznos zöldfelületek – amik hozzáadnak a természethez

2025. szeptember 18. 05:40

A hasznos zöldfelületek létrehozása nemcsak a természetnek tett szívesség, hanem befektetés is a saját jövőnkbe.

Teleltetés előtt: mitől sárgul a leander?

2025. szeptember 17. 16:10

A leander ősszel gyakran sárgul és hullajtja leveleit – de ez még nem a vég kezdete. Mutatjuk, mikor és hogyan teleltessük biztonságosan.

Kell-e baromfi egy kertbe? – Előnyök, hátrányok és megfontolandó szempontok

2025. szeptember 17. 05:40

Az alábbi cikk segít mérlegelni a döntést: valóban szüksége van-e baromfira a kertjében – vagy inkább csak a romantikus elképzelések csábítják?

Ingatlanpiac: a szép kert is fontos!

2022. április 30. 15:41

Egy ingatlanértékesítésnél a kert az egyik olyan tényező, amit a legtöbben elfelejtenek a hirdetésnél.

10 őszi teendő a kerti magaságyásokban

2022. október 2. 06:34

Amikor a nyári szezon java már „lefutott”, érdemes emlékeztetni magunkat, hogy az ősz a legjobb időszak arra, hogy előkészítsük a kerti ágyásokat a következő évre.

Legyen saját fűszerkertünk - 4. rész

2019. május 29. 12:52

Hol nevelhetjük házikertünkben sikeresen a bazsalikomot, a citromfüvet és a mentát? Mi a különlegessége ezeknek a fenséges illatú növényeknek, és milyen ínyencségek ízesíthetők ezekkel a fűszernövényekkel?