A kávé sokak számára nem csupán ital, hanem életforma. De vajon lehetséges-e, hogy a reggeli csésze kávé saját nevelésű babból készüljön? Jó hírünk van: igen!
A kávénövény (Coffea arabica) nemcsak mutatós szobanövény, hanem egy kis odafigyeléssel és türelemmel termő bokorrá is válhat. Cikkünkben megmutatjuk, hogyan nevelheti, gondozhatja és dolgozhatja fel a saját kávébabot – egészen a pörkölésig.
A kávé mint dísz- és haszonnövény
Bár a kávé eredetileg a trópusi vidékekről származik, a Coffea arabica faj meglepően jól alkalmazkodik a lakás körülményeihez. Örökzöld levelei miatt szobanövényként is kedvelt, de üvegházban vagy télikertben is tartható.
Az első illatos, hófehér virágokra általában három-négy év nevelés után számíthatunk. Megfelelő fényviszonyok és páratartalom mellett a növény akár termőre is fordul, így saját kávécseresznyét szüretelhetünk.
Kávé nevelése magról – türelemjáték, de megéri
A kávé termesztése friss magból a legbiztosabb. A magvetés után körülbelül hat hét múlva jelennek meg az első hajtások, majd két-három év múlva megindulhat a virágzás. A nyár elején nyíló illatos virágokat követik az apró, zöld bogyók, amelyek lassan érnek be pirosra – ezek a kávécseresznyék.

A növény kedveli a párás, félárnyékos helyeket, és nem viseli jól a közvetlen napfényt. A földlabdát mindig tartsuk enyhén nedvesen, de ne áztassuk el! Kéthetente adjunk neki tápoldatot, és ha túlságosan megnő, bátran visszavágható!
A saját kávé betakarítása és pörkölése
A termés érettségét a mélyvörös szín jelzi. Egy kávécseresznyének akár 12 hónapra is szüksége lehet a teljes beéréshez. A gyümölcshéj eltávolítása után előtűnik a halványsárga, kétrészes kávébab, amelyet meleg, száraz helyen, például ablakpárkányon érdemes szárítani.
Pörköléshez használhatunk serpenyőt: 10-20 perc alatt, magas hőfokon érhetjük el a jellegzetes kávéaromát. Fontos, hogy a pörkölés után 1-3 napig hagyjuk pihenni a babokat, mielőtt megőrölnénk – ekkor alakul ki a végső ízviláguk.
Képek: Pixabay.