16℃ 8℃
október 29. Nárcisz, Melinda, Őzike
Házikert

Kávétermesztés otthon? Lehetséges!

Agrofórum Online

A kávé sokak számára nem csupán ital, hanem életforma. De vajon lehetséges-e, hogy a reggeli csésze kávé saját nevelésű babból készüljön? Jó hírünk van: igen!

A kávénövény (Coffea arabica) nemcsak mutatós szobanövény, hanem egy kis odafigyeléssel és türelemmel termő bokorrá is válhat. Cikkünkben megmutatjuk, hogyan nevelheti, gondozhatja és dolgozhatja fel a saját kávébabot – egészen a pörkölésig.

A kávé mint dísz- és haszonnövény

Bár a kávé eredetileg a trópusi vidékekről származik, a Coffea arabica faj meglepően jól alkalmazkodik a lakás körülményeihez. Örökzöld levelei miatt szobanövényként is kedvelt, de üvegházban vagy télikertben is tartható.

Az első illatos, hófehér virágokra általában három-négy év nevelés után számíthatunk. Megfelelő fényviszonyok és páratartalom mellett a növény akár termőre is fordul, így saját kávécseresznyét szüretelhetünk.

Kávé nevelése magról – türelemjáték, de megéri

A kávé termesztése friss magból a legbiztosabb. A magvetés után körülbelül hat hét múlva jelennek meg az első hajtások, majd két-három év múlva megindulhat a virágzás. A nyár elején nyíló illatos virágokat követik az apró, zöld bogyók, amelyek lassan érnek be pirosra – ezek a kávécseresznyék.

Kávécseresznyék

A növény kedveli a párás, félárnyékos helyeket, és nem viseli jól a közvetlen napfényt. A földlabdát mindig tartsuk enyhén nedvesen, de ne áztassuk el! Kéthetente adjunk neki tápoldatot, és ha túlságosan megnő, bátran visszavágható!

A saját kávé betakarítása és pörkölése

A termés érettségét a mélyvörös szín jelzi. Egy kávécseresznyének akár 12 hónapra is szüksége lehet a teljes beéréshez. A gyümölcshéj eltávolítása után előtűnik a halványsárga, kétrészes kávébab, amelyet meleg, száraz helyen, például ablakpárkányon érdemes szárítani.

Pörköléshez használhatunk serpenyőt: 10-20 perc alatt, magas hőfokon érhetjük el a jellegzetes kávéaromát. Fontos, hogy a pörkölés után 1-3 napig hagyjuk pihenni a babokat, mielőtt megőrölnénk – ekkor alakul ki a végső ízviláguk.

Képek: Pixabay.

Komposztáljuk vagy sem? – A rozmaring dilemmája

2025. október 28. 11:10

Nem minden zöldhulladék bomlik egyformán – a rozmaring csak akkor válik hasznos komposzttá, ha okosan kezeljük.

Inváziós növények, melyeket kiskertbe sem szabad ültetni

2025. október 28. 05:40

Az inváziós növények ültetése – még kiskerti környezetben is – igen komoly ökológiai kockázatot jelent.

Fás szárú növények, amelyek rosszul viselik az őszi ültetést

2025. október 27. 08:10

Ha fás szárú növényeket választunk őszi telepítésre, ismernünk kell azokat a típusokat, amelyeknél ez kockázatos — így elkerülhetjük az ültetés utáni problémákat.

Retro kertek növényei a rózsától a bazsarózsáig

2025. október 27. 05:40

A retro kert kialakítása során a múlt emlékeit idéző növényekkel nemcsak szemet gyönyörködtető, hanem érzelmileg is gazdag tér alakítható ki.

A jövő élénkítő itala már nem kávébabból készül - jön a "molekuláris kávé"!

2019. február 19. 04:37

Egy 2019-es tanulmány kimutatta: a természetben emberi beavatkozás nélkül található kávéfajták 60 százalékát kipusztulás fenyegeti. Az iparágat a munkaerő-probléma szintén veszélyezteti.

Egyetlen titka van a jó kávé főzésének

2024. november 15. 06:40

Csökkenteni kell az őrlés közbeni sztatikus elektromosságot, azaz az elektromos töltéseknek az anyag felületén létrejövő egyensúlyhiányát.

Így lesz a kávébabból friss, gőzölgő ital

2020. augusztus 31. 16:02

Az adatok szerint csak az Egyesült Államokban több mint 150 millió ember iszik kávét naponta. Világszerte a fogyasztás meghaladja a napi 2,25 milliárd csészét.