35℃ 21℃
július 21. Dániel, Daniella, Lőrinc
Kiskerti teendők

Mit dobjon a komposztba – és mit ne? Praktikus útmutató

Agrofórum Online

A komposztálás során a konyhai és kerti hulladék értékes humusszá alakul. A folyamat során természetes úton bomlanak le a szerves anyagok, visszakerülve a talajba tápanyagként.

A házi komposzt gazdagítja a talajt, javítja annak szerkezetét, vízmegtartó képességét, és elősegíti a növények egészséges fejlődését.

Mi kerülhet a komposztba – és mi nem?

A komposztálható anyagok közé tartoznak a gyümölcs- és zöldséghéjak, kávézacc, tojáshéj, fűnyesedék, falevél, aprított ágak és szalma. Nem ajánlott viszont hús-, tejtermék-, olajos vagy főtt ételmaradékot beledobni, mert ezek rothadást, kellemetlen szagokat okozhatnak és nem kívánatos élőlényeket vonzhatnak. Szintén kerülendők a fertőzött növényi részek és a színes, vegyszeres papírok.

Milyen komposztálót válasszunk?

A legegyszerűbb megoldás a házilag készített komposzthalmok, de léteznek zárt, műanyag vagy fa komposztládák is, amelyek rendezettebb megjelenést biztosítanak és gyorsítják a bomlást. Fontos a jó szellőzés, a megfelelő nedvességtartalom és az időnkénti átforgatás – így biztosítható az egyenletes érés.

A jó komposzt illata a friss erdőtalajra emlékeztet, nem kellemetlen
A jó komposzt illata a friss erdőtalajra emlékeztet, nem kellemetlen

Tippek a sikeres komposztáláshoz

A jó komposzt illata a friss erdőtalajra emlékeztet, nem kellemetlen. Rétegezve érdemes dolgozni: szárazabb (szalma, apró ágak) és nedvesebb (konyhai hulladék, fűnyesedék) anyagokat váltogatva. Egy kevés föld hozzáadásával gyorsítható a folyamat. Télen is lehet komposztálni, bár a lebomlás ilyenkor lelassul.

Mire használható a kész komposzt?

A jól beérett komposzt morzsalékos, sötétbarna anyag. Kiváló tápanyagforrás veteményesekhez, virágágyásokhoz, gyümölcsfák köré, cserepes növényekhez vagy új ágyások indításához. Nem csak trágyaként működik, hanem a talajéletet is serkenti.

Zöld megoldás, ami megtérül

A házi komposztálás kis helyen is megvalósítható, és látványos eredményeket hoz. A hulladék csökken, a növények hálásak, a környezet pedig egy lépéssel közelebb kerül a fenntarthatósághoz. Egy próbát biztosan megér – aztán könnyen életformává válhat!

Képek: Pixabay

Rebarbaraszürettől az eperszezonig: veteményeskerti teendők

2025. június 23. 05:40

Lássuk, milyen teendők várják most, a nyár elején a kertészkedőket a veteményeskertben!

Paradicsom locsolása nyáron: reggel vagy este jobb?

2025. június 18. 14:10

A nyári hőség próbára teszi a paradicsomot – nem mindegy, mikor kap vizet. De vajon reggel vagy este a jobb időpont?

10 centi alatt csípje le! - Így hoz több termést a paradicsom

2025. június 14. 13:10

A paradicsom kacsolása nélkül nincs bő termés: mutatjuk, mikor és hogyan távolítsa el a hajtásokat, hogy egészséges növényt neveljen!

A paradicsom poloska ellen: Védekezzen természetesen!

2025. június 12. 08:10

Nem kell elkeseredni – mutatjuk, hogyan védekezhet otthon, egyszerű eszközökkel, természetes módszerekkel a poloskák ellen.

Hová tűnik a mulcs a kertben?

2024. október 31. 12:10

A legtöbb kerttulajdonos bosszankodott már azon, hogy a drága mulcsnak lassan nyoma sem marad, rendszeresen pótolni kell. De vajon baj ez?

Palántanevelés az ökológiai paradicsomtermesztésben

2018. április 6. 08:01

Javában tart a palántázási szezon. A legtöbb helyen a paradicsompalánták szépen fejlődnek, de ha mi mégsem vetettük még el őket, még nem késtünk el.

Így jártam az erdőalja veteményessel

2022. szeptember 10. 10:36

Ha már hobbikert és gyakorlati tippekről van szó, akkor az idei új kísérletem, az erdőalja veteményeskert tapasztalatairól is érdemes beszélni.

Az őszi falevelek 5 felhasználási módja

2023. szeptember 19. 07:10

Miért dobnánk ki szemétként a lehullott leveleket, ha a kertünk profitálhat belőle?