A friss, napérlelte szamóca nemcsak finom, hanem saját kertjéből különösen ízletes. A palántázása pedig nemcsak a friss gyümölcsök kedvelőinek, hanem a kezdő kertbarátoknak is ideális kerti projekt.
Kevesen tudják, azonban a szamóca palántázásának időzítése nemcsak a terméshozamot, hanem a gyümölcsök ízét is befolyásolja. A túl korai vagy túl késői ültetés nemcsak a növény fejlődését gyengítheti, hanem akár kevésbé aromás, vizes termést is eredményezhet.
A sikeres szamócatermesztés egyik kulcsa éppen ezért a gondosan megválasztott ültetési idő és hely.
Mikor palántázzuk a szamócát?
A sikeres szamócatermesztés első és talán legfontosabb lépése a megfelelő palántázási időszak kiválasztása. Magyarországon két fő időpont áll rendelkezésre: tavasszal március végétől április közepéig, illetve ősszel augusztus végétől szeptember közepéig.

Tavasszal leginkább a konténeres, előnevelt palánták ültetésére nyílik lehetőség, amelyek gyorsan meggyökeresednek, és akár már abban az évben is virágot hozhatnak.
Az őszi palántázás előnye, hogy a növényeknek van idejük megerősödni a tél beállta előtt, így tavasszal korábban indulnak fejlődésnek, és hamarabb hoznak bőséges termést.
Fény, védelem, jó fekvés
A tavaszi ültetéshez napos, legalább napi hat óra közvetlen fényt kapó helyet válasszon, mert a napfény alapvetően befolyásolja a terméshozamot és a gyümölcsök ízét.
Kerülje a fagyzugos, árnyékos területeket, valamint azokat az ágyásokat, ahol korábban burgonya, paradicsom vagy paprika termett, mivel ezek kórokozói a szamócát is veszélyeztethetik.
A jól szellőző, de szélvédett fekvés segít megelőzni a gombás betegségeket. Ha balkonon vagy teraszon nevel szamócát, használjon nagyméretű cserepet jó vízelvezetéssel.
Tápanyagban gazdag, laza talaj kell neki
Egészséges fejlődésének alapja a megfelelően előkészített, jó szerkezetű talaj. Ültetés előtt alaposan lazítsa fel a földet, távolítsa el a gyomokat és keverjen bele érett komposztot vagy szerves trágyát.
A szamóca a tápanyagban gazdag, enyhén savas kémhatású (pH 5,5-6,5) talajban fejlődik a legjobban. Fontos a jó vízelvezetés: a pangó víz gyökérrothadást okozhat, ezért érdemes bakhátat vagy emelt ágyást kialakítani.
Így ültesse el a palántát!
Ültetéskor ügyeljen arra, hogy a palánta gyökérnyaka a talaj szintjén legyen – ha túl mélyre kerül, elrothadhat, ha túl sekélyre, kiszáradhat!
A palánták között hagyjon legalább 30-35 cm távolságot, a sorok között pedig 60-70 cm-t, hogy a növények elegendő fényt és levegőt kapjanak.
Az ültetés után alaposan öntözze be a töveket, és az első hetekben ügyeljen a rendszeres, mérsékelt vízellátásra, hogy a gyökerek gyorsan megerősödjenek.
Ezekre figyeljen!
A tavaszi időszak során kiemelt figyelmet kell fordítani az egyenletes és mérsékelt öntözésre. A frissen elültetett palánták gyökeresedéséhez elengedhetetlen a rendszeres vízellátás, azonban fontos, hogy elkerülje a túlöntözést, mert a pangó víz gyökérrothadáshoz vezethet.
Ügyeljen rá, hogy a talaj mindig enyhén nyirkos maradjon, de ne legyen sáros vagy vízzel telített. A reggeli órákban végzett öntözés segít megelőzni a gombás betegségek kialakulását, mivel így a levelek gyorsabban megszáradnak.
Ápolásának része a gyommentesen tartott, levegős talaj biztosítása. A palánták körül rendszeresen távolítsa el a gyomokat, hogy a növény ne veszítse el a nedvességet és a tápanyagot a gyökérzónából.
Érdemes szerves mulcsot – például szalmát vagy fakérget – használni, amely segít megtartani a talaj nedvességét, mérsékli az ingadozó hőmérsékletet és elnyomja a gyomokat.
Ha folyamatosan termő szamócafajtát nevel, a tavaszi időszakban érdemes két-három hetente tápanyag-utánpótlásról is gondoskodni, lehetőleg szerves, kíméletes hatású trágyával.
Képek: Pixabay.