13℃ 10℃
november 17. Hortenzia, Gergő, Dénes
Házikert

Lótetű van a kertben! Milyen bio megoldások léteznek ellene?

Agrofórum Online

A lótetű nagy bosszúságot tud ám okozni, így aki bio módszerekkel kísérletezik, annak más odafigyelést jelent a lótücsök jelenléte, mint aki vegyszerrel “pikk-pakk” megoldja. Bár, ha már itt tartunk, a vegyszerrel történő megoldás sem olyan egyszerű minden esetben, de sokkal könnyebb, mint a bio módszerekkel. Nézzük is sorra, mit próbáltunk már mi is ki lótücsök ellen!

Milyen kárt okoz a lótücsök a kertben?

A lótetű rengeteget ás a talajban, jellegzetes járatrendszere van, és emellett táplálékul is szolgál például a vakondoknak. Mivel az ásáskor a lótetű a gyökereket is elrágja a járatkészítéskor, így kifejezetten nagy kárt tud okozni a kertészeknek, akár hobbikertész, akár gazdálkodó az “áldozata”.

Ezek a rovarok férgekkel, gilisztákkal, drótférgekkel, lárvákkal, csigapetékkel, más talajban élő lényekkel táplálkoznak. Tehát részint még akár hasznosak is lehetnének, ha a gyökerekben nem tennének kárt és a hasznos földigilisztákat sem tartanák ízletesnek.

Milyen bio megoldás létezik ellenük?

A lótetű ellen sokféle megoldást kiteszteltünk az évek során, de egy igen jó csapdázási mód vált be eddig a leginkább.

Egy nagy fém konzervdobozt lesüllyesztünk a földbe úgy, hogy a teteje nyitva legyen. Kell egy használaton kívüli ereszcsatorna-darab, melyet szintén leásunk a földbe úgy, hogy egyenesen a konzervdobozba érjen a vége.

Lótücsök

Így a lótetű, amikor kijön a felszínre, akkor beleesik ebbe az ereszcsatorna-darabba és a végén csak a konzervdobozban tud landolni.

A dobozok alját célszerű kifúrni 1-2 lyukkal, hogy az esővíz, öntözővíz ki tudjon folyni.

Mivel a lótetű a párzási időszakban is előbújik a járataiból, így ebben az időszakban (május-június) is nyakon csíphetjük.

Csalogassuk elő, majd gyűjtsük össze

Ha vannak tyúkjaink, akkor még ők is profitálnak majd a csemegéből, mert ha a járatokba vizet öntünk, elő tudjuk csalogatni a lótetűt és gyorsan csipesszel vagy kézzel (kinek mivel…) összeszedjük őket egy vödörbe, és már mehet is a tyúkok elé!

A harmadik védekezési lehetőség természetes ellenségeken alapul: parazita fonálférgekből készült szert kell kiöntözni.

Szárad az orchidea? Így hozza vissza az utolsó pillanatban!

2025. november 17. 14:10

Szárad a szár, ráncos a gyökér? Ne adja fel! A valódi okok ismeretében az orchidea újra életre kelhet.

Őszi kertgondozás: nagy hiba lehet az ásás

2025. november 16. 11:10

Az ásás ősszel régi kertészeti rutin, de a modern talajtani kutatások szerint sokszor többet árt, mint használ.

Biztonságos a madáretetés madárinfluenza idején?

2025. november 15. 07:10

A madárinfluenza miatt sok kerttulajdonos bizonytalan, folytatható-e a téli madáretetés. A szakértők szerint a lakott területek énekesmadarai jelenleg nem veszélyeztetettek.

El sem hinné, hogyan vészelik át a telet a növények!

2025. november 14. 08:10

A tél a túlélésről szól – a növények saját stratégiákat fejlesztettek ki, hogy a hideg hónapokat épségben átvészeljék.

Hogyan mentsük meg a túlöntözött szobanövényünket?

2023. július 29. 06:40

Nyáron hajlamosak vagyunk jobban “figyelni” a szobanövények vízellátására is. Ez abban nyilvánul meg általában, hogy nagyobb mennyiséget zúdítunk rájuk, esetleg gyakrabban is - viszont könnyű túlzásba vinni az öntözést, ami miatt a túl sok vízre érzékeny növények el is pusztulhatnak. Hogyan akadályozhatjuk ezt meg?

Növényi szervek felhasználása a virágkötészetben

2019. augusztus 14. 06:36

Cikkünkből megtudhatja az Olvasó, melyek azok a növényi szervek, amiket a virágkötészet a mindennapokban hasznosíthat

Mi lehet a karfiolra emlékeztető elváltozás a kecskerágón?

2022. augusztus 8. 07:37

Kecskerágó bokrunkon ökölnyi nagyságú, leginkább karfiolra emlékeztető daganatszerű képződmény fejlődött. Mit tegyek vele? Gyógyítható a bokor?

A kukorica gyökérnövekedése hatást gyakorol az élelmezésbiztonságra is

2021. szeptember 11. 04:38

Az aszályra hajlamos területek, mint például Afrika esetében a felfedezés nagyobb hozamokat eredményezhet, amely az élelmezésbiztonságra kedvező hatást gyakorolhat.