Házikert

Mikrozöldekkel a tavaszvárásért

Agrofórum Online

A mikorzöldek és a csírák akkor lesznek érdekesek, amikor már újra vágyunk a friss zöldségekre, de az időjárás még nem ad rá lehetőséget, hogy frissen a kertből szüreteljünk. A mikrozöldeket magunknak is megnevelhetjük, mondjuk egy ablakpárkányon.

Miért érdekesek a mikrozöldek?

A mikrozöldekkel elsősorban az éttermekben találkozunk, amikor a dizájner étel mellett dekorációként feltűnik, hol a borsózöldje, hol egy kis zsázsa, netán retekcsíra, lucerna. Ugyanígy a szendvicsbárok is elkezdték pár éve használni, mert az unalmassá vált jégsalátás korszakot ezzel szépen fel lehet váltani.

Bár sérülékenyebb a mikrozöld, mint egy vákuumcsomagolt jégsaláta, mégis sokkal esztétikusabb, ízletesebb és karakteresebb ízt tud kölcsönözni egy ételnek. A mikrozöldeket ha jól válogatjuk össze, akkor még izgalmas plusz ízt is vihetünk bele a mindennapokba, mert egy retek mikrozöld izgalmasan csíp, egy hagymáé érdekesen fűszeres, míg egy mustármagcsírából nevelt mikrozöld egy különleges és talán szokatlan aromával is rendelkezik mustár létére.

Én is meg tudom otthon nevelni a mikrozöldem?

Miért is ne? Igazából viszonylag egyszerű a képlet, mert egy laposabb, de peremes edény kell hozzá (kertészeknek szaporítótálca), kókuszrosttal kevert talajkeverék, ami jó víztartó, de jó szellőző is egyben, egy kézi kis permetező a víz kíméletes kijuttatásához és sok-sok mag. A magokból érdemes bio magvakat vásárolni, kifejezetten csírázatáshoz is lehet már kapni tasakos vetőmagot.

Ha viszont biztosra megyünk, akkor elég csak beütni az interneten, hogy Mikrozöld kertészdoboz, termesztődoboz és több lehetőséget is rögtön fel fog dobni, mindenféle változatban.

Hogyan néz ki a termesztés?

Otthoni körülmények között egy kis tálcába tegyük bele a talajkeveréket, jó porhanyós legyen. Majd erre szórjuk rá a vetőmagot és nem is feltétlen kell mindet letakarni pluszba, mert ha párában tudjuk tartani a magvakat (például letakarjuk üveglappal), akkor akár még a „szüretkor” a csíranövényke magját is betakaríthatjuk.

Kezdjük el felülről öntözni kis, kézi permetezővel, majd amikor elkezd csírázni, akkor lehetőség szerint alulról öntözzük. Ha nem megy alulról, akkor óvatosan felülről is öntözhetjük. Amikor már párleveles növénykéket neveltünk, akkor ollóval már vághatunk is belőle. A zsenge hajtások lesznek nekünk a fontosak, értékesek.

Mire való még a mikrozöld?

A mikrozöldeket én nagyon szeretem turmixba tenni, mindenféle smoothie-kat lehet készíteni belőlük. Dekorálhatunk vele főzelékeket, a gyermekeinknek az iskolai szendvics is jobban fog csúszni vele.

Boglárka gondozása: így lesz hosszú a virágzása

2025. május 12. 16:10

A boglárka (Ranunculus asiaticus) színpompás virágai tavasszal igazi látványosságot jelentenek a kertben vagy a balkonon.

Mókus a kertben – aranyos látogató vagy bosszantó vendég?

2025. május 12. 11:10

A vörös mókus őshonos faj Magyarországon. Főként erdős területeken él, de egyre gyakoribb vendég a kertekben is.

Mit érdemes tudni a rebarbaráról?

2025. május 12. 05:40

Nézzük most meg azt, hogy mit érdemes tudni a rebarbaráról, erről a sokoldalú évelő növényről!

Kék hortenzia titka: így befolyásolhatja a színt

2025. május 11. 11:10

A hortenzia kék virága nem véletlen: ha ismeri a „szabályokat”, Ön is előcsalogathatja ezt a különleges színt a kertjében.

A mikrozöldség-üzletág fejlődése

2023. május 12. 14:47

A társaság egy dél-karolinai székhelyű családi vállalkozásból jött létre, amely egyetlen termékre specializálódott: a bio mikrozöldségre.

11 termőhelyről ellenőriztek borsó és retek mikrozöldeket

2023. május 25. 11:06

A Szupermenta program legújabb tesztjén mikrozöldeket vizsgáltak a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei.

Mikrozöldek termesztése otthon

2022. szeptember 7. 08:34

A mikrozöldek az elmúlt évtizedben a kulináris világ meghatározó részévé váltak, és káprázatos színekkel, valamint élénk ízvilággal gazdagították az ételeinket.

Felfutóban a mikrozöldek (microgreens) termesztése

2019. január 31. 04:47

Újabban mind több, nívósabb étteremben, de igényes háziasszonyok felkínálta ételek díszítésében is egyre gyakrabban tűnnek szemünkbe apró, pár centiméteres zöldségek. Az étvágygerjesztő látvány mellett nem is gondolunk arra, hogy ezek a parányi „növénydíszek” gazdag beltartalmi értéküknek köszönhetően szinte vitaminbombának számítanak.