Házikert

Mit érdemes tudni a rebarbaráról?

Agrofórum Online

A rebarbara (Rheum rhabarbarum) különleges növény a konyhakertben: egyszerre díszít és táplál, ráadásul hosszú évtizedekig is hűséges társ lehet, ha megfelelően bánik vele. Savanykás íze miatt kedvelt alapanyaga a tavaszi süteményeknek, lekvároknak, mégis sokan csak felszínes ismeretekkel rendelkeznek róla. Nézzük meg, mit érdemes tudni erről a sokoldalú évelőről!

A rebarbara rövid bemutatása

A rebarbara Ázsiából származik, de évszázadok óta része az európai konyhakerteknek. Botanikailag a keserűfűfélék családjába tartozik. Hatalmas, erőteljes levelei és vastag, húsos levélnyelei teszik látványossá. Fontos megjegyezni, hogy a levelek mérgezők, mivel nagy mennyiségben tartalmaznak oxálsavat, ezért csak a levélnyelet fogyassza!

Miért érdemes rebarbarát ültetni?

  • Korai termés: A rebarbara az egyik első szüretelhető kerti növény tavasszal.
  • Hosszú élettartam: Egy jól gondozott rebarbara akár 10-15 évig is teremhet ugyanazon a helyen.
  • Alacsony gondozási igény: Miután megtelepedett, kevés ápolást igényel.
  • Dekoratív megjelenés: Nagyméretű, szoborszerű levelei a kert árnyékosabb részeit is szépen díszítik.

Ültetése és gondozása

Helyválasztás

A rebarbara a mélyrétegű, humuszban gazdag talajban fejlődik a legjobban. Napfényes vagy félárnyékos helyet válasszon számára, ahol hosszú távon háborítatlanul növekedhet!

Ültetés

Tavasszal vagy ősszel telepítse, tőosztásból vagy előnevelt palántából! Ültetéskor ügyeljen rá, hogy a gyökérnyak éppen csak a talajszint alatt legyen!

Friss rebarbara a piacon
Friss rebarbara a piacon (fotó: Pixabay)

Ápolás

  • Öntözés: A száraz időszakokban rendszeresen öntözze, különösen az első években!
  • Tápanyag-utánpótlás: Tavasszal komposzttal vagy jól érett trágyával érdemes megújítani a talajt körülötte.
  • Virágok eltávolítása: Ha a növény virágszárat hoz, vágja le, hogy a tápanyagok a levélnyelekbe koncentrálódjanak!

Tudta? A rebarbara természetes rovarellenes anyagokat is tartalmaz, ha főzetet készítünk belőle. De főzetlenül rovarcsalogató hatása van!

Betakarítás

A rebarbara levélnyeleit tavasszal, áprilistól június közepéig szedje! Mindig csavarja ki, ne vágja, így a növény kevésbé sérül! A nyári időszakban már ne szüreteljen, hogy a tő erőt gyűjthessen a következő évre!

Felhasználása a konyhában

A rebarbara savanykás íze miatt kiváló alapanyaga süteményeknek, kompótoknak, szörpöknek és lekvároknak. Leggyakrabban eperrel társítják, de önmagában is megállja a helyét különféle desszertekben. Elkészítés előtt mindig tisztítsa meg a levélnyelet, és a rostos külső réteget húzza le!

Figyelmeztetés!

Fontos tudni, hogy a rebarbara oxálsavat tartalmaz, különösen az idősebb levelekben és a nyár végi hajtásokban. Ezért mindig a tavaszi, fiatal levélnyeleket fogyassza, és mértékkel használja, különösen akkor, ha vesebetegségre hajlamos!

Kiemelt kép: Pixabay

Muskátli a kánikulában – így ápolja helyesen!

2025. augusztus 27. 13:10

A muskátli a magyar kertek és erkélyek egyik legnépszerűbb dísznövénye. A nyári hőségben azonban különös gondoskodást igényel.

Miért ültessünk borostyánt – és hogyan tartsuk kordában?

2025. augusztus 26. 11:10

A borostyán nemcsak szép, hanem hasznos is: díszít, védi a talajt, szigetel és táplálékot ad a kert élőlényeinek.

Miért hasznosak a hozzáadott mikorrhizák a növények számára a kertben?

2025. augusztus 26. 05:40

A hozzáadott mikorrhizának is megvan a helye a kert rendszerében. Sok olyan eset van, amikor nagyon jót teszünk vele a kertnek!

Így fékezze meg a podagrafű terjedését!

2025. augusztus 25. 14:10

A podagrafű egyszerre gyógyító gyógynövény és makacs gyom – ismerje meg, hogyan tarthatja kordában, és miként hasznosíthatja kertjében!

Takarmányminőséggé vált a búza a csapadék hatására

2024. július 5. 08:40

Bár a búza átlaghozama 6 tonna körül maradt, a csapadék után már fele-fele arányban takaríthattak be malmi és takarmányminőséget a gazdák.

Magyar táj: aratás előtt és az aratás, a tarló beforgatása

2022. augusztus 5. 06:36

Tarlóhántás során az elsődleges cél a szántóföldön maradt növényi maradványok talajba forgatása. Ezt a munkát addig kell elvégezni, amíg a talaj nem szárad ki teljesen.

Az árvíz miatt került veszélybe az olasz gyümölcsök betakarítása

2023. május 27. 09:50

A halálos áldozatokkal is járó áradások Észak-Olaszországban tönkre teszik a gyümölcstermést az ország egyik leggazdagabb mezőgazdasági régiójában – közölte a Coldiretti mezőgazdasági lobbi.

Folyamatosan zajlik a betakarítás a földeken

2022. július 3. 16:26

A száraz meleg időjárás és az aszály ellenére az ország kenyere biztosított.