Házikert

Mit érdemes tudni a rebarbaráról?

Agrofórum Online

A rebarbara (Rheum rhabarbarum) különleges növény a konyhakertben: egyszerre díszít és táplál, ráadásul hosszú évtizedekig is hűséges társ lehet, ha megfelelően bánik vele. Savanykás íze miatt kedvelt alapanyaga a tavaszi süteményeknek, lekvároknak, mégis sokan csak felszínes ismeretekkel rendelkeznek róla. Nézzük meg, mit érdemes tudni erről a sokoldalú évelőről!

A rebarbara rövid bemutatása

A rebarbara Ázsiából származik, de évszázadok óta része az európai konyhakerteknek. Botanikailag a keserűfűfélék családjába tartozik. Hatalmas, erőteljes levelei és vastag, húsos levélnyelei teszik látványossá. Fontos megjegyezni, hogy a levelek mérgezők, mivel nagy mennyiségben tartalmaznak oxálsavat, ezért csak a levélnyelet fogyassza!

Miért érdemes rebarbarát ültetni?

  • Korai termés: A rebarbara az egyik első szüretelhető kerti növény tavasszal.
  • Hosszú élettartam: Egy jól gondozott rebarbara akár 10-15 évig is teremhet ugyanazon a helyen.
  • Alacsony gondozási igény: Miután megtelepedett, kevés ápolást igényel.
  • Dekoratív megjelenés: Nagyméretű, szoborszerű levelei a kert árnyékosabb részeit is szépen díszítik.

Ültetése és gondozása

Helyválasztás

A rebarbara a mélyrétegű, humuszban gazdag talajban fejlődik a legjobban. Napfényes vagy félárnyékos helyet válasszon számára, ahol hosszú távon háborítatlanul növekedhet!

Ültetés

Tavasszal vagy ősszel telepítse, tőosztásból vagy előnevelt palántából! Ültetéskor ügyeljen rá, hogy a gyökérnyak éppen csak a talajszint alatt legyen!

Friss rebarbara a piacon
Friss rebarbara a piacon (fotó: Pixabay)

Ápolás

  • Öntözés: A száraz időszakokban rendszeresen öntözze, különösen az első években!
  • Tápanyag-utánpótlás: Tavasszal komposzttal vagy jól érett trágyával érdemes megújítani a talajt körülötte.
  • Virágok eltávolítása: Ha a növény virágszárat hoz, vágja le, hogy a tápanyagok a levélnyelekbe koncentrálódjanak!

Tudta? A rebarbara természetes rovarellenes anyagokat is tartalmaz, ha főzetet készítünk belőle. De főzetlenül rovarcsalogató hatása van!

Betakarítás

A rebarbara levélnyeleit tavasszal, áprilistól június közepéig szedje! Mindig csavarja ki, ne vágja, így a növény kevésbé sérül! A nyári időszakban már ne szüreteljen, hogy a tő erőt gyűjthessen a következő évre!

Felhasználása a konyhában

A rebarbara savanykás íze miatt kiváló alapanyaga süteményeknek, kompótoknak, szörpöknek és lekvároknak. Leggyakrabban eperrel társítják, de önmagában is megállja a helyét különféle desszertekben. Elkészítés előtt mindig tisztítsa meg a levélnyelet, és a rostos külső réteget húzza le!

Figyelmeztetés!

Fontos tudni, hogy a rebarbara oxálsavat tartalmaz, különösen az idősebb levelekben és a nyár végi hajtásokban. Ezért mindig a tavaszi, fiatal levélnyeleket fogyassza, és mértékkel használja, különösen akkor, ha vesebetegségre hajlamos!

Kiemelt kép: Pixabay

Teleltetés előtt: mitől sárgul a leander?

2025. szeptember 17. 16:10

A leander ősszel gyakran sárgul és hullajtja leveleit – de ez még nem a vég kezdete. Mutatjuk, mikor és hogyan teleltessük biztonságosan.

Kell-e baromfi egy kertbe? – Előnyök, hátrányok és megfontolandó szempontok

2025. szeptember 17. 05:40

Az alábbi cikk segít mérlegelni a döntést: valóban szüksége van-e baromfira a kertjében – vagy inkább csak a romantikus elképzelések csábítják?

Mikor bolygassuk a pünkösdi rózsát, és mikor ne?

2025. szeptember 16. 13:10

Nem mindegy, mikor nyúlunk a pünkösdi rózsához – az őszi átültetés a bőséges tavaszi virágzás záloga.

Mini gyümölcsöskert a díszkerten belül? Miért is ne!

2025. szeptember 16. 05:40

Díszkert és gyümölcsöskert nem egymást kizáró megoldások, hanem tökéletes társak. Itt az ideje belevágni egy vegyes kert kialakításába!

Kevés az idénymunkás Nagy-Britanniában

2020. április 27. 09:16

A brit kormány becslése szerint az idei gyümölcsszezonban a betakarítási munkákhoz szükséges külföldi munkaerőnek alig a harmada érkezik Nagy-Britanniába.

Hogyan tároljuk télen a betakarított zöldségeket?

2023. november 8. 07:10

Az őszi betakarítás sokkal több zöldséget és gyümölcsöt eredményez, mint amennyit el tudunk fogyasztani. A termés egy részét le lehet fagyasztani, be lehet főzni, de a többit hűvös kamrában, pincében, sötét helyen kell tárolni. Kérdés, hogy hogyan?

Az árvíz miatt került veszélybe az olasz gyümölcsök betakarítása

2023. május 27. 09:50

A halálos áldozatokkal is járó áradások Észak-Olaszországban tönkre teszik a gyümölcstermést az ország egyik leggazdagabb mezőgazdasági régiójában – közölte a Coldiretti mezőgazdasági lobbi.

Mik az érés jelei a céklánál?

2025. szeptember 13. 04:37

Több fajta céklát is vetettem kertembe, mikor kell melyiket kiszedni? Mik az érés jelei?