A rebarbara (Rheum rhabarbarum) különleges növény a konyhakertben: egyszerre díszít és táplál, ráadásul hosszú évtizedekig is hűséges társ lehet, ha megfelelően bánik vele. Savanykás íze miatt kedvelt alapanyaga a tavaszi süteményeknek, lekvároknak, mégis sokan csak felszínes ismeretekkel rendelkeznek róla. Nézzük meg, mit érdemes tudni erről a sokoldalú évelőről!
A rebarbara rövid bemutatása
A rebarbara Ázsiából származik, de évszázadok óta része az európai konyhakerteknek. Botanikailag a keserűfűfélék családjába tartozik. Hatalmas, erőteljes levelei és vastag, húsos levélnyelei teszik látványossá. Fontos megjegyezni, hogy a levelek mérgezők, mivel nagy mennyiségben tartalmaznak oxálsavat, ezért csak a levélnyelet fogyassza!
Miért érdemes rebarbarát ültetni?
- Korai termés: A rebarbara az egyik első szüretelhető kerti növény tavasszal.
- Hosszú élettartam: Egy jól gondozott rebarbara akár 10-15 évig is teremhet ugyanazon a helyen.
- Alacsony gondozási igény: Miután megtelepedett, kevés ápolást igényel.
- Dekoratív megjelenés: Nagyméretű, szoborszerű levelei a kert árnyékosabb részeit is szépen díszítik.
Ültetése és gondozása
Helyválasztás
A rebarbara a mélyrétegű, humuszban gazdag talajban fejlődik a legjobban. Napfényes vagy félárnyékos helyet válasszon számára, ahol hosszú távon háborítatlanul növekedhet!
Ültetés
Tavasszal vagy ősszel telepítse, tőosztásból vagy előnevelt palántából! Ültetéskor ügyeljen rá, hogy a gyökérnyak éppen csak a talajszint alatt legyen!

Ápolás
- Öntözés: A száraz időszakokban rendszeresen öntözze, különösen az első években!
- Tápanyag-utánpótlás: Tavasszal komposzttal vagy jól érett trágyával érdemes megújítani a talajt körülötte.
- Virágok eltávolítása: Ha a növény virágszárat hoz, vágja le, hogy a tápanyagok a levélnyelekbe koncentrálódjanak!
Tudta? A rebarbara természetes rovarellenes anyagokat is tartalmaz, ha főzetet készítünk belőle. De főzetlenül rovarcsalogató hatása van!
Betakarítás
A rebarbara levélnyeleit tavasszal, áprilistól június közepéig szedje! Mindig csavarja ki, ne vágja, így a növény kevésbé sérül! A nyári időszakban már ne szüreteljen, hogy a tő erőt gyűjthessen a következő évre!
Felhasználása a konyhában
A rebarbara savanykás íze miatt kiváló alapanyaga süteményeknek, kompótoknak, szörpöknek és lekvároknak. Leggyakrabban eperrel társítják, de önmagában is megállja a helyét különféle desszertekben. Elkészítés előtt mindig tisztítsa meg a levélnyelet, és a rostos külső réteget húzza le!
Figyelmeztetés!
Fontos tudni, hogy a rebarbara oxálsavat tartalmaz, különösen az idősebb levelekben és a nyár végi hajtásokban. Ezért mindig a tavaszi, fiatal levélnyeleket fogyassza, és mértékkel használja, különösen akkor, ha vesebetegségre hajlamos!
Kiemelt kép: Pixabay