Házikert

Okos szüret: hogyan oldjuk meg, ha minden egyszerre érik a kertben

Agrofórum Online

Időjárásfüggő ugyan, de előfordul, hogy még júliusan gyengén, majd egyszerre hirtelen augusztusban nyakunkba szakad a kert és a szüret. Egyszerre érnek olyan zöldségek és gyümölcsök, melyeket másképp kell betárolni, feldolgozni vagy tartósítani. Hogyan oldjuk meg a hirtelen ránk boruló ezernyi szüretelni valót?

Gyorsan érő bogyósok

A fekete szeder tipikusan most kezdte el ontani a gyümölcsöket és mivel gyorsan túlérik és elkezd potyogni, érdemes az ilyen esetekben hálót kifeszíteni alá. Ha nem tudjuk megoldani a termesztési mód miatt, akkor a napi szedésnél lévő alapkérdés, miszerint mit csináljunk a pár maréknyi szederrel naponta, az lehet a megoldás, ha gurulós szederként gyorsan lefagyasztjuk. Lekvárnak ugyanúgy tudjuk majd később használni, ha előtte fagyasztva volt, viszont akkor egyszerre a teljes mennyiséget gyorsabban befőzhetjük.

Ugyanez a helyzet a málnával, jostával vagy más bogyóssal, egészen az áfonyáig. A felesleges többlet friss gyümölcsöt lefagyasztva később is fel tudjuk használni.

A szüretet mindig azokkal a gyümölcsökkel és zöldségekkel kezdjük, melyek hamar és gyorsan túlérnek, lepotyognak. Nem véletlen, hogy ha egyszerre is érik minden szemlátomást, nem késünk el a sárgarépa felszedésével, de akár a bazsalikom levelek megszedésével sem, ha pár napot toljuk a szüretünk.

Uborka és más zöldségek

Az uborka is tipikusan az a zöldség, amit érdemes időben leszedni, mert hamar elkezdenek a magvak megéri a zöldségen belül és a friss, roppanós és lédús uborkához erre érdemes odafigyelni. A szedés előtti napon is bőségesen öntözzük meg az uborka töveket, mert így a zöldség belseje nem lesz üreges. Bár ez utóbbi fajtakérdés is lehet.

Hegyekben áll a cukkini?

Gyakori kérdés ebben az időszakban, hogy mit kezdjünk a rengeteg cukkinival? A cukkini nehezen betárolható, mert hamar „megvénül”. Ilyen esetben ameddig nem dolgozzuk fel, érdemes hideg pincében, sötétben tárolni. Bár sokáig így sem lesz friss, de nem romlik meg. A cukkiniből rendkívül jó szószokat, mártásokat és chutneykat lehet készíteni. Sokszor kész cukkinifőzelékként is felhasználható, melyet dunsztolva télire is betárolhatunk. Lereszelve mélyhűthető is, akárcsak a télire eltett tökfélék.

A sütőtökből, ha túltermelési válságban lennénk, akkor először süssük meg tűzön, grillen vagy sütőben, a belsejét kikaparva, kihűlve és bezacskózva mélyhűthetjük. Onnantól kezdve már csak rajtunk múlik mire használnánk: lekvárnak, főzeléknek, mártásoknak húsok mellé, csak a fantáziánkon múlik.

Sóska és spenót, mángold és más leveleszöldek

Mivel ezek szinte egész nyáron szedhetők, elképzelhető, hogy kicsit meguntuk a főzelékeket belőle. Ilyen esetben szedjük meg szokás szerint, mossuk meg, tisztítsuk fel a leveleket a vastag száraitól és pároljuk meg, majd így fagyasszuk le. Ha frissen fagyasztanánk, akkor ízében kiolvasztás után már nem lesz általában kellemes az íze, párolás után nem veszi fel a hűtőízt sem.

A fűszerek

Ha nem szeretjük leszárítani a fűszereket, akkor ideig óráig el lehet nedves papírtörlő közé és zacskóban tárolva a hűtőszekrényben is „tartósítani”. A megtisztított fűszerleveleket tegyük vizes papír közé. Ez nem engedi megszikkadni a hűtőben sem a fűszereket.

Tehát ha egyszerre sok minden érik a kertben, akkor se essünk kétségbe, mert logikai sorrendben a legromlandóbtól haladva a legkevésbé romlandóig érdemes haladni, mert így az időnket is jobban be tudjuk osztani.

Szamóca legjobb társnövényei: így lesz bő a termés

2025. május 9. 13:10

A jól megválasztott növénytársak nemcsak segítik a szamóca fejlődését, de a kártevők ellen is természetes védelmet nyújtanak.

Tavaszi kert gondozása: eszközök és trendek

2025. május 8. 14:10

Szakértők szerint egy 30-100 négyzetméteres kis konyhakertet már heti néhány óra munkával szépen karban lehet tartani.

Tiszafa: sokan félnek tőle, pedig értékes örökzöld

2025. május 8. 05:40

Érdemes közelebbről megismerkedni a tiszafával, ezzel a különleges örökzölddel, mert sok előnyös tulajdonsága révén kincs lehet a kertjében.

Vadnövények, melyek díszértékkel is bírnak

2025. május 7. 05:40

A vadnövények nemcsak szépek, de ellenállók, alkalmazkodók, ráadásul az ökológiai egyensúly megőrzésében is fontos szerepet játszanak.

Fűszernövények szárítása otthon

2023. augusztus 21. 05:40

A friss fűszerek használata sokkal finomabb, élénkebb ízeket ad az ételeknek és csodás illatokkal gazdagítja az étkezéseket is. A saját magunk által termesztett és szárított fűszernövényeket pedig „leszüretelni” és kiszárítani sem nehéz. Lássuk, mire érdemes figyelnünk!

Gyümölcsfák: mi a teendő szüret után?

2022. október 25. 04:36

A legtöbb tévhit abból keletkezik a kiskerttulajdonosok fejében, hogy leterem a sok gyümölcs, és ott már lehúzzuk a rolót, nincs több teendőnk a gyümölcsfákkal. De persze a valóság ennél sokkal izgalmasabb és teendőkben dúsabb.

Gondolatok a szüretről Tokaj-Hegyalján - interjú Balassa Istvánnal

2018. október 16. 02:37

Összességében elmondható, hogy egy nagyon meleg, változatos csapadékeloszlású, korai éréssel dúsított évjárat áll mögöttünk, ami komoly kihívások elé állította mind a szőlészeket, mind a borászokat.

Tokaj 3 hét előnyben: augusztusban kezdődhet a szüret

2018. július 18. 09:50

A megszokottnál jóval korábban, már augusztusban megkezdődhet a hagyományos szőlőfajták szüretelése Tokaj-Hegyalján - közölte Molnár Péter, a Tokaji Borvidék Hegyközségi Tanácsának elnöke.