Házikert

Őszi befőzés: fügefalevélből szörp és dzsem

Agrofórum Online

Kevesen tudják, hogy nem csak a füge édes terméséből, hanem a leveleiből is finom szörpöt és izgalmas ízvilágú dzsemet készíthetünk. Aki egyszer kipróbálja, az bizton rákap az elkészítésére, ami remek őszi kikapcsolódás, ráadásul – pláne, ha saját fügefánk is van a kertünkben – kis túlzással ingyen van.

És akkor még ott van az az érzés is, hogy nem hagytuk kárba veszni a fa leveleit, amelyek a hideg idő beköszöntével úgyis lehullottak volna. Persze, a levelek java így is a földön végzi, de mi lehet annál hatékonyabb, ha még idejében befőzzük őket, amíg a fán vannak, a többit pedig szépen összegyűjtjük komposztnak? 

Most azonban lássuk, hogyan kell elkészíteni a szörpöt (amit külföldön nemes egyszerűséggel csak „aranyszörpnek” neveznek) és a dzsemet! Az alábbi recept mindkettő elkészítésére alkalmas, a különbség mindössze annyi, hogy utóbbiba pektint keverünk és szörpös üvegek helyett kicsi kerek befőttes üvegekbe tesszük el.

Fügefalevél-szörp / dzsem

Hozzávalók: 15 nagyméretű fügefalevél, 5 csésze (2,5 dl=1 csésze) víz, 4 csésze méz

Elkészítés: 

  • A leveleket leszedjük, megmossuk, ha túl nagyok, kisebb darabokra tépkedjük, majd beletesszük őket egy hőálló tálba. 
  •  A vizet és a mézet egy fazékban összekeverjük, felforraljuk, majd ráöntjük a fügefalevelekre úgy, hogy teljesen ellepje őket a folyadék. A tálat lefedjük egy konyharuhával és hagyjuk kihűlni. 
  • Ha teljesen (pontosabban szobahőmérsékletre hűlt a folyadék), kicseréljük a borítást: dupla réteg fóliával fedjük le a tálat és 1 napig szobahőmérsékleten hagyjuk érlelődni a keveréket.
  • A következő napon sterilizáljuk az üvegeket, célszerű a kupakok belsejét külön alkohollal (patikai alkohollal vagy egyszerű vodkával) átöblíteni és szépen felsorakoztatjuk őket. 
  • A fügefaleveleket kinyomkodjuk, kidobjuk, leszűrjük a levet, majd egy fazékba öntjük és felforraljuk. A szörphöz üvegekbe töltjük a felforralt levet, míg a dzsemhez pektint keverünk hozzá (a csomagoláson található útmutató szerint), és eztán töltjük még forrón a kisebb befőttesüvegekbe. Nedves ronggyal letöröljük az üvegeket, 10 percre fejtetőre állítjuk őket, majd mehetnek a száraz dunsztba 24 órára. Az így elkészült befőttek akár 2 évig is elállnak, de akkor a legfinomabbak, ha fél-egy éven belül felhasználjuk őket. Az ízük a juharszirupéra hasonlít, így remekül illenek palacsintákhoz, desszertekhez, pitékhez. 

Fügefaleveles vodkakoktél

A fügefalevél szörpből finom vodkakoktél készíthető (a vodka-fügefalevél szörp arányt ki kell kísérletezni, kinek, mi ízlik), mivel csodásan harmonizál a fügés ízvilág a vodka karakteres ízével. Tálaláskor citromkarika helyett fügeszeleteket használunk. Nagyon jól illenek hozzá az olívás-kecskesajtos apró sós ropogtatnivalók. 

A fügefalevél-szirup egyik kedvenc felhasználási módja a vodkakoktél (egyszerre csak egy kis szirupot adjon hozzá, amíg meg nem találja az ideális vodka/szirup arányt); a pohár peremén a szokásos citrusszelet helyett használjon fügeszelete.

Az édesszájúak friss (félbevágott) fügére csöpögtessenek egy kis fügefalevél-szirupot, és tálalják vékony szeletekre vágott, pirított, olívaolajjal és narancshéjjal díszített pirítóssal és cheddar- vagy kecskesajttal. Remekül illik hozzá minden sós ropogtatni-való és a legtöbb gyümölcs is. 

Ginkgo biloba a kertbe: így ültessük és gondozzuk a páfrányfenyőt!

2025. április 22. 11:10

A Ginkgo biloba, más néven páfrányfenyő, a világ egyik legrégebbi fafaja, ami jól viseli a városi légszennyezettséget és a talajsótartalom ingadozását is. Ha egyszer meggyökeresedik, az aszályt is könnyedén átvészeli.

Csalántrágya készítése: természetes tápanyag a kertnek

2025. április 21. 13:10

A csalántrágya (csalánlé) egyre népszerűbb a környezettudatos kertészek körében. Egyszerűen elkészíthető, teljesen természetes és rendkívül hatékony.

Miért praktikus a hügelkultur?

2025. április 21. 05:40

Egyre több kertben építenek dombágyást (hügelkultur), melynek sok előnye van, főleg most a változó klímaviszonyok mellett. Lássuk az előnyeit!

Nefelejcs vetése és ápolása: így kerülje el az elburjánzást!

2025. április 20. 13:10

A nefelejcs nemcsak bájos, de hálás növény is – néhány egyszerű lépéssel hosszú hetekig élvezheti virágpompáját a kertben.

Hazánk kincsei I. rész – Őrségi magolajok

2019. június 8. 05:36

Ezt a cikksorozatot azért indítom el, mert szeretnék a blogba a „Ház” mellé egy kis „Táj”-at is belevinni. Az első részben Őrség legnagyobb kincseiről ejtek szót: a növényi olajokról és magőrleményekről.

Mit kezdjünk a sok levendulával?

2022. július 9. 05:36

Még azok is ellátogattak levendulamezőre levendulát szedni, akik valójában nem is szeretik nagyon az illatát, mert jó szelfizőhely, kirándulási lehetőség.

Most érik a bodzabogyó: mit készíthetünk belőle?

2022. szeptember 23. 05:37

Igazán jó immunerősítő szörpkeverékeket és ivóleveket lehet házilag készíteni bodzabogyóból, különösen, ha más, ízletesebb gyümölccsel keverjük.

Üvegbe zárt gyümölcsök

2019. április 28. 09:32

A Quali-T Bt. a függőséget okozó lekvárokon túl bodzafeldolgozással is foglalkozik. Sőt, ez az, ami jelenleg a cég gazdálkodásának legerősebb pillérje. A biofeldolgozáson kívül ugyanis szinte a kezdetektől készítenek exportra bodzavirág szörpöt, melyet félkész termékként értékesítenek.