Házikert

Fügefalevél szörp és dzsem: Őszi befőzés

Agrofórum Online

Kevesen tudják, hogy nem csak a füge édes terméséből, hanem a leveleiből is finom szörpöt és izgalmas ízvilágú dzsemet készíthetünk. Aki egyszer kipróbálja, az bizton rákap az elkészítésére, ami remek őszi kikapcsolódás, ráadásul – pláne, ha saját fügefánk is van a kertünkben – kis túlzással ingyen van.

És akkor még ott van az az érzés is, hogy nem hagytuk kárba veszni a fa leveleit, amelyek a hideg idő beköszöntével úgyis lehullottak volna. Persze, a levelek java így is a földön végzi, de mi lehet annál hatékonyabb, ha még idejében befőzzük őket, amíg a fán vannak, a többit pedig szépen összegyűjtjük komposztnak? 

Most azonban lássuk, hogyan kell elkészíteni a szörpöt (amit külföldön nemes egyszerűséggel csak „aranyszörpnek” neveznek) és a dzsemet! Az alábbi recept mindkettő elkészítésére alkalmas, a különbség mindössze annyi, hogy utóbbiba pektint keverünk és szörpös üvegek helyett kicsi kerek befőttes üvegekbe tesszük el.

Fügefalevél szörp / dzsem

Hozzávalók: 15 nagyméretű fügefalevél, 5 csésze (2,5 dl=1 csésze) víz, 4 csésze méz

Elkészítés: 

  • A leveleket leszedjük, megmossuk, ha túl nagyok, kisebb darabokra tépkedjük, majd beletesszük őket egy hőálló tálba. 
  •  A vizet és a mézet egy fazékban összekeverjük, felforraljuk, majd ráöntjük a fügefalevelekre úgy, hogy teljesen ellepje őket a folyadék. A tálat lefedjük egy konyharuhával és hagyjuk kihűlni. 
  • Ha teljesen (pontosabban szobahőmérsékletre hűlt a folyadék), kicseréljük a borítást: dupla réteg fóliával fedjük le a tálat és 1 napig szobahőmérsékleten hagyjuk érlelődni a keveréket.
  • A következő napon sterilizáljuk az üvegeket, célszerű a kupakok belsejét külön alkohollal (patikai alkohollal vagy egyszerű vodkával) átöblíteni és szépen felsorakoztatjuk őket. 
  • A fügefaleveleket kinyomkodjuk, kidobjuk, leszűrjük a levet, majd egy fazékba öntjük és felforraljuk. A szörphöz üvegekbe töltjük a felforralt levet, míg a dzsemhez pektint keverünk hozzá (a csomagoláson található útmutató szerint), és eztán töltjük még forrón a kisebb befőttesüvegekbe. Nedves ronggyal letöröljük az üvegeket, 10 percre fejtetőre állítjuk őket, majd mehetnek a száraz dunsztba 24 órára. Az így elkészült befőttek akár 2 évig is elállnak, de akkor a legfinomabbak, ha fél-egy éven belül felhasználjuk őket. Az ízük a juharszirupéra hasonlít, így remekül illenek palacsintákhoz, desszertekhez, pitékhez. 

Fügefaleveles vodkakoktél

A fügefalevél szörpből finom vodkakoktél készíthető (a vodka-fügefalevél szörp arányt ki kell kísérletezni, kinek, mi ízlik), mivel csodásan harmonizál a fügés ízvilág a vodka karakteres ízével. Tálaláskor citromkarika helyett fügeszeleteket használunk. Nagyon jól illenek hozzá az olívás-kecskesajtos apró sós ropogtatnivalók. 

A fügefalevél-szirup egyik kedvenc felhasználási módja a vodkakoktél (egyszerre csak egy kis szirupot adjon hozzá, amíg meg nem találja az ideális vodka/szirup arányt); a pohár peremén a szokásos citrusszelet helyett használjon fügeszelete.

Az édesszájúak friss (félbevágott) fügére csöpögtessenek egy kis fügefalevél-szirupot, és tálalják vékony szeletekre vágott, pirított, olívaolajjal és narancshéjjal díszített pirítóssal és cheddar- vagy kecskesajttal. Remekül illik hozzá minden sós ropogtatni-való és a legtöbb gyümölcs is. 

Hasznos zöldfelületek – amik hozzáadnak a természethez

2025. szeptember 18. 05:40

A hasznos zöldfelületek létrehozása nemcsak a természetnek tett szívesség, hanem befektetés is a saját jövőnkbe.

Teleltetés előtt: mitől sárgul a leander?

2025. szeptember 17. 16:10

A leander ősszel gyakran sárgul és hullajtja leveleit – de ez még nem a vég kezdete. Mutatjuk, mikor és hogyan teleltessük biztonságosan.

Kell-e baromfi egy kertbe? – Előnyök, hátrányok és megfontolandó szempontok

2025. szeptember 17. 05:40

Az alábbi cikk segít mérlegelni a döntést: valóban szüksége van-e baromfira a kertjében – vagy inkább csak a romantikus elképzelések csábítják?

Mikor bolygassuk a pünkösdi rózsát, és mikor ne?

2025. szeptember 16. 13:10

Nem mindegy, mikor nyúlunk a pünkösdi rózsához – az őszi átültetés a bőséges tavaszi virágzás záloga.

Üvegbe zárt gyümölcsök

2019. április 28. 09:32

A Quali-T Bt. a függőséget okozó lekvárokon túl bodzafeldolgozással is foglalkozik. Sőt, ez az, ami jelenleg a cég gazdálkodásának legerősebb pillérje. A biofeldolgozáson kívül ugyanis szinte a kezdetektől készítenek exportra bodzavirág szörpöt, melyet félkész termékként értékesítenek.

Ötletek bodzára: így dolgozzuk fel a friss bodzavirágokat!

2025. június 1. 05:40

Végre virágzik a bodza és készülhetnek a bodzás finomságok! Az elkészítési lehetőségekből szemezgetünk most.

Hazánk kincsei I. rész – Őrségi magolajok

2019. június 8. 05:36

Ezt a cikksorozatot azért indítom el, mert szeretnék a blogba a „Ház” mellé egy kis „Táj”-at is belevinni. Az első részben Őrség legnagyobb kincseiről ejtek szót: a növényi olajokról és magőrleményekről.

Mit kezdjünk a sok levendulával?

2022. július 9. 05:36

Még azok is ellátogattak levendulamezőre levendulát szedni, akik valójában nem is szeretik nagyon az illatát, mert jó szelfizőhely, kirándulási lehetőség.