27℃ 18℃
június 3. Klotild, Cecília, Károly
Házikert

Fügefalevél szörp és dzsem: Őszi befőzés

Agrofórum Online

Kevesen tudják, hogy nem csak a füge édes terméséből, hanem a leveleiből is finom szörpöt és izgalmas ízvilágú dzsemet készíthetünk. Aki egyszer kipróbálja, az bizton rákap az elkészítésére, ami remek őszi kikapcsolódás, ráadásul – pláne, ha saját fügefánk is van a kertünkben – kis túlzással ingyen van.

És akkor még ott van az az érzés is, hogy nem hagytuk kárba veszni a fa leveleit, amelyek a hideg idő beköszöntével úgyis lehullottak volna. Persze, a levelek java így is a földön végzi, de mi lehet annál hatékonyabb, ha még idejében befőzzük őket, amíg a fán vannak, a többit pedig szépen összegyűjtjük komposztnak? 

Most azonban lássuk, hogyan kell elkészíteni a szörpöt (amit külföldön nemes egyszerűséggel csak „aranyszörpnek” neveznek) és a dzsemet! Az alábbi recept mindkettő elkészítésére alkalmas, a különbség mindössze annyi, hogy utóbbiba pektint keverünk és szörpös üvegek helyett kicsi kerek befőttes üvegekbe tesszük el.

Fügefalevél szörp / dzsem

Hozzávalók: 15 nagyméretű fügefalevél, 5 csésze (2,5 dl=1 csésze) víz, 4 csésze méz

Elkészítés: 

  • A leveleket leszedjük, megmossuk, ha túl nagyok, kisebb darabokra tépkedjük, majd beletesszük őket egy hőálló tálba. 
  •  A vizet és a mézet egy fazékban összekeverjük, felforraljuk, majd ráöntjük a fügefalevelekre úgy, hogy teljesen ellepje őket a folyadék. A tálat lefedjük egy konyharuhával és hagyjuk kihűlni. 
  • Ha teljesen (pontosabban szobahőmérsékletre hűlt a folyadék), kicseréljük a borítást: dupla réteg fóliával fedjük le a tálat és 1 napig szobahőmérsékleten hagyjuk érlelődni a keveréket.
  • A következő napon sterilizáljuk az üvegeket, célszerű a kupakok belsejét külön alkohollal (patikai alkohollal vagy egyszerű vodkával) átöblíteni és szépen felsorakoztatjuk őket. 
  • A fügefaleveleket kinyomkodjuk, kidobjuk, leszűrjük a levet, majd egy fazékba öntjük és felforraljuk. A szörphöz üvegekbe töltjük a felforralt levet, míg a dzsemhez pektint keverünk hozzá (a csomagoláson található útmutató szerint), és eztán töltjük még forrón a kisebb befőttesüvegekbe. Nedves ronggyal letöröljük az üvegeket, 10 percre fejtetőre állítjuk őket, majd mehetnek a száraz dunsztba 24 órára. Az így elkészült befőttek akár 2 évig is elállnak, de akkor a legfinomabbak, ha fél-egy éven belül felhasználjuk őket. Az ízük a juharszirupéra hasonlít, így remekül illenek palacsintákhoz, desszertekhez, pitékhez. 

Fügefaleveles vodkakoktél

A fügefalevél szörpből finom vodkakoktél készíthető (a vodka-fügefalevél szörp arányt ki kell kísérletezni, kinek, mi ízlik), mivel csodásan harmonizál a fügés ízvilág a vodka karakteres ízével. Tálaláskor citromkarika helyett fügeszeleteket használunk. Nagyon jól illenek hozzá az olívás-kecskesajtos apró sós ropogtatnivalók. 

A fügefalevél-szirup egyik kedvenc felhasználási módja a vodkakoktél (egyszerre csak egy kis szirupot adjon hozzá, amíg meg nem találja az ideális vodka/szirup arányt); a pohár peremén a szokásos citrusszelet helyett használjon fügeszelete.

Az édesszájúak friss (félbevágott) fügére csöpögtessenek egy kis fügefalevél-szirupot, és tálalják vékony szeletekre vágott, pirított, olívaolajjal és narancshéjjal díszített pirítóssal és cheddar- vagy kecskesajttal. Remekül illik hozzá minden sós ropogtatni-való és a legtöbb gyümölcs is. 

Madárbarát kert: itatóval a biodiverzitásért

2025. június 2. 11:10

Egy jól elhelyezett itatóval több madarat vonzhatunk kertünkbe – a látványos jelenlétük mellett a kártevőket is segítenek kordában tartani.

Tökéletes tértervezés kis kertekben

2025. június 2. 05:40

Minél kisebb a kert, annál inkább igaz: ne zsúfoljuk tele! De akkor hogyan lehet szép kertünk, amiben otthonosan érezhetjük magunkat?

Rozmaring metszése: így őrizze meg a bokros formát!

2025. május 30. 14:10

A rozmaring elburjánzása és fásodása megelőzhető, ha szakszerűen metsszük. Megmutatjuk a legfontosabb lépéseket és időzítést.

Papsajt: gyógynövényként is hasznos dísznövény

2025. május 29. 08:10

Gyulladáscsökkentő, köhögéscsillapító, emésztést segítő és bőrnyugtató hatásai miatt a papsajt egyre népszerűbb. Teában, borogatásként és fürdővízben is használható.

Hazánk kincsei I. rész – Őrségi magolajok

2019. június 8. 05:36

Ezt a cikksorozatot azért indítom el, mert szeretnék a blogba a „Ház” mellé egy kis „Táj”-at is belevinni. Az első részben Őrség legnagyobb kincseiről ejtek szót: a növényi olajokról és magőrleményekről.

Most érik a bodzabogyó: mit készíthetünk belőle?

2022. szeptember 23. 05:37

Igazán jó immunerősítő szörpkeverékeket és ivóleveket lehet házilag készíteni bodzabogyóból, különösen, ha más, ízletesebb gyümölccsel keverjük.

A legnagyobb kicsik akarnak lenni – kézműves édességek a Hajdúságból

2024. szeptember 21. 10:10

Már az indulásnál megtanulták, hogy egy kezdő vállalkozásnál 10 Ft nyereségből 12 forintot kell visszaforgatni.

Mayer a csillagos tizenegyes

2022. március 21. 08:49

Sok-sok éven keresztül úgy tűnt, hogy leáldozott a szörpkészítésnek és az véglegesen a nagymamák tevékenységi körébe szorult, hiszen minek is a sok macera, amikor a sokszínű-ízű üdítők már bárhol elérhető áron kaphatóak...