4℃ 3℃
november 26. Virág, Szvetlana, Konrád, Viktória, Milos
Házikert

Titkok a levendulaszedéshez: az időzítés és a technika is számít

Agrofórum Online

Mikor érdemes levágni a levendulát, hogy a legintenzívebb illatot és a legtöbb illóolajat nyerjük ki belőle? A válasz kulcsa az időzítésben és a helyes technikában rejlik. Legyen szó illóolaj-készítésről, csokorba kötésről vagy díszítésről, a kulcs a megfelelő módszerben és időzítésben rejlik a hosszantartó illatért.

A levendula az egyik legismertebb és legkedveltebb gyógynövény. Nemcsak szépsége és nyugtató illata, hanem sokoldalú felhasználhatósága miatt is. Nem csoda, hogy egyre több kertben, teraszon és ültetvényen bukkan fel, hiszen díszítőértéke mellett illóolaja is rendkívül értékes. Ahhoz azonban, hogy ezt az illóolajat a lehető legnagyobb mennyiségben és legjobb minőségben tudjuk kinyerni, nem mindegy, mikor és hogyan takarítjuk be a levendulát.

Nem mindegy, mikor és hogyan takarítjuk be a levendulát
Nem mindegy, mikor és hogyan takarítjuk be a levendulát

Mikor érdemes levendulát szedni?

A levendula betakarításának sikeressége nagymértékben múlik az időzítésen, ezért figyeljen oda a virágzás megfelelő fázisára! Az optimális illóolaj-tartalom és a gazdag illatanyag eléréséhez a virágoknak még nem teljesen kinyílt állapotban kell lenniük, amikor hozzálát a szedéshez! Kifejezetten ajánlott akkor vágni a hajtásokat, amikor a virágzat körülbelül egyharmada már kinyílt, miközben a többi még bimbós állapotban van. Ez az a pillanat, amikor a növény a legtöbb aromás vegyületet tartalmazza, így biztosítható, hogy a levendula illóolaja a legmagasabb minőségű legyen.

Mit kerüljenek el a levendulaszüret során?

Kerülje el a teljesen kinyílt vagy már fonnyadt virágzat szedését, mert ezek esetében jelentősen csökken az illat intenzitása és a hatóanyagok koncentrációja! Amennyiben díszítő vagy szárított csokrok készítésére szánja a termést, célszerű már korábban, a bimbós állapot kezdetén elkezdeni a betakarítást, hogy a levendula színei élénkek maradjanak és hosszabb ideig megőrizze természetes szépségét.

Figyeljen a napszakra és az időjárásra is!

Nem csupán a virágzás fázisa, hanem a napszak is befolyásolja az illóolaj mennyiségét! A legkedvezőbb időpont a késő délelőtt vagy a kora délután, miután a harmat teljesen felszáradt, de még nem emelkedett túlzottan a hőmérséklet! Ilyenkor a növényben található illóolajok koncentrációja a csúcson van, így azonnal megkezdheti a szüretet! Érdemes kerülnie a kora reggeli vagy késő délutáni órákat, amikor a harmat vagy a magas páratartalom ronthatja az illóolajok minőségét és mennyiségét.

Az időjárási viszonyokra is feltétlenül ügyeljen! Esős vagy párás napokon halassza el a betakarítást, mert a nedvesség elősegítheti a penészedést és csökkentheti a szárítás minőségét! Válassza a száraz, napos időszakokat, amikor a levegő hőmérséklete és páratartalma ideális a növény gyors száradásához és az illóolajok megőrzéséhez!

Kézi vagy gépi szüret? Ez a különbség

A levendula szüretelése során elsőként mérlegelje, hogy kézi vagy gépi betakarítást választ-e! Kisebb kertekben és hobbiültetvényeken a kézi szedés a legelterjedtebb és legkíméletesebb módszer, amely lehetővé teszi, hogy egyénileg, a virágzás fázisához igazítva gyűjtse be a hajtásokat! Használjon éles, jól karbantartott metszőollót vagy sarlót, amellyel precízen és tisztán tudja elvégezni a vágást! Mindig figyeljen arra, hogy a levágott szárak végén maradjon legalább 10-15 centiméter fás rész, így megóvhatja a növény egészségét és elősegítheti a gyorsabb regenerálódást!

Nagyobb, ipari méretű ültetvényeken viszont a gépi betakarítás jelenti a leghatékonyabb megoldást. Válasszon olyan speciálisan levendula szüretelésére tervezett gépeket, amelyek egyszerre képesek a növények vágására és összegyűjtésére, így jelentősen lerövidítik a munkaidőt és csökkentik a munkaerőigényt!

Miért fontos a megfelelő vágási magasság?

A vágási magasság kiemelten fontos tényező. A metszést mindig a fás rész felett, minimum 10-15 centiméterrel végezze el! Így megőrizheti a levendula bokor egészségét, és biztosíthatja, hogy a következő évben új, friss hajtások fejlődjenek ki! Ne vágjon túl mélyen a fás szárba, mert az gyengítheti vagy akár el is pusztíthatja a növényt!

Képek: Pixabay

Idei tapasztalatok az aszályos kertből – Mit tanulhatunk a szélsőséges időjárásból?

2025. november 26. 05:40

Az idei aszályos év sok kertben okozott kihívást, de egyúttal rendkívül értékes tanulságokkal is szolgált.

Ne hagyja ott! A diófa levele gondot okozhat

2025. november 25. 11:10

A diófa alatt hagyott lomb nemcsak a talajéletet gyengítheti, hanem betegségek forrása is lehet a következő szezonban.

Őszirózsák az őszi kert szépségei – A szezon utolsó nagy színrobbanásai

2025. november 25. 05:40

Az őszirózsák nem csupán szépek, de ellenállók, hosszú életűek, és kevés gondozást is igényelnek – így méltán kedveltek az őszi kertekben.

Hogyan élik túl a kerti tó növényei a telet?

2025. november 24. 08:10

A kerti tavak növényei komoly kihívással néznek szembe télen, de megfelelő előkészítéssel biztonságban vészelik át a fagyokat.

Kétszer annyi kukoricát arathatunk, mint tavaly, de nem lehetünk elégedettek

2023. október 7. 11:40

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara legfrissebb jelentése alapján az idei évben 676 ezer hektáron termelt napraforgó betakarításának készültsége 92%-ra emelkedett az országban és több megyében már be is fejezték. A termésátlag országosan 3 tonna/hektár, de nagy a szórás a megyék között és a parcellák szintjén is.

Folyamatos a kajszi betakarítása - jó termésre számítanak a termesztők

2019. június 28. 12:03

A gyümölcsöt sokféleképpen lehet felhasználni, a friss fogyasztástól a fagyasztáson át a befőzésig.

5 tipp a másodjára kaszált silótakarmány betakarításához kedvezőtlen időjárás esetén

2023. augusztus 1. 08:10

A csapadékos időjárás gyakran akadályozza a gazdákat a másodjára kaszált silótakarmány betakarításában. Az alábbiakban felsorolunk néhány tippet, amelyek segíthetnek, ha a gazdák ilyen időszakban terveznek kaszálást.

Hogyan és mikor kell betakarítani a hagymát?

2024. július 25. 07:10

Az újhagymákat akkor húzza ki, amikor a zöld része eléri a 15 cm-es magasságot. Minél tovább vár az újhagyma betakarításával, az annál erősebb ízű lesz.