Házikert

Titkok a levendulaszedéshez: az időzítés és a technika is számít

Agrofórum Online

Mikor érdemes levágni a levendulát, hogy a legintenzívebb illatot és a legtöbb illóolajat nyerjük ki belőle? A válasz kulcsa az időzítésben és a helyes technikában rejlik. Legyen szó illóolaj-készítésről, csokorba kötésről vagy díszítésről, a kulcs a megfelelő módszerben és időzítésben rejlik a hosszantartó illatért.

A levendula az egyik legismertebb és legkedveltebb gyógynövény. Nemcsak szépsége és nyugtató illata, hanem sokoldalú felhasználhatósága miatt is. Nem csoda, hogy egyre több kertben, teraszon és ültetvényen bukkan fel, hiszen díszítőértéke mellett illóolaja is rendkívül értékes. Ahhoz azonban, hogy ezt az illóolajat a lehető legnagyobb mennyiségben és legjobb minőségben tudjuk kinyerni, nem mindegy, mikor és hogyan takarítjuk be a levendulát.

Nem mindegy, mikor és hogyan takarítjuk be a levendulát
Nem mindegy, mikor és hogyan takarítjuk be a levendulát

Mikor érdemes levendulát szedni?

A levendula betakarításának sikeressége nagymértékben múlik az időzítésen, ezért figyeljen oda a virágzás megfelelő fázisára! Az optimális illóolaj-tartalom és a gazdag illatanyag eléréséhez a virágoknak még nem teljesen kinyílt állapotban kell lenniük, amikor hozzálát a szedéshez! Kifejezetten ajánlott akkor vágni a hajtásokat, amikor a virágzat körülbelül egyharmada már kinyílt, miközben a többi még bimbós állapotban van. Ez az a pillanat, amikor a növény a legtöbb aromás vegyületet tartalmazza, így biztosítható, hogy a levendula illóolaja a legmagasabb minőségű legyen.

Mit kerüljenek el a levendulaszüret során?

Kerülje el a teljesen kinyílt vagy már fonnyadt virágzat szedését, mert ezek esetében jelentősen csökken az illat intenzitása és a hatóanyagok koncentrációja! Amennyiben díszítő vagy szárított csokrok készítésére szánja a termést, célszerű már korábban, a bimbós állapot kezdetén elkezdeni a betakarítást, hogy a levendula színei élénkek maradjanak és hosszabb ideig megőrizze természetes szépségét.

Figyeljen a napszakra és az időjárásra is!

Nem csupán a virágzás fázisa, hanem a napszak is befolyásolja az illóolaj mennyiségét! A legkedvezőbb időpont a késő délelőtt vagy a kora délután, miután a harmat teljesen felszáradt, de még nem emelkedett túlzottan a hőmérséklet! Ilyenkor a növényben található illóolajok koncentrációja a csúcson van, így azonnal megkezdheti a szüretet! Érdemes kerülnie a kora reggeli vagy késő délutáni órákat, amikor a harmat vagy a magas páratartalom ronthatja az illóolajok minőségét és mennyiségét.

Az időjárási viszonyokra is feltétlenül ügyeljen! Esős vagy párás napokon halassza el a betakarítást, mert a nedvesség elősegítheti a penészedést és csökkentheti a szárítás minőségét! Válassza a száraz, napos időszakokat, amikor a levegő hőmérséklete és páratartalma ideális a növény gyors száradásához és az illóolajok megőrzéséhez!

Kézi vagy gépi szüret? Ez a különbség

A levendula szüretelése során elsőként mérlegelje, hogy kézi vagy gépi betakarítást választ-e! Kisebb kertekben és hobbiültetvényeken a kézi szedés a legelterjedtebb és legkíméletesebb módszer, amely lehetővé teszi, hogy egyénileg, a virágzás fázisához igazítva gyűjtse be a hajtásokat! Használjon éles, jól karbantartott metszőollót vagy sarlót, amellyel precízen és tisztán tudja elvégezni a vágást! Mindig figyeljen arra, hogy a levágott szárak végén maradjon legalább 10-15 centiméter fás rész, így megóvhatja a növény egészségét és elősegítheti a gyorsabb regenerálódást!

Nagyobb, ipari méretű ültetvényeken viszont a gépi betakarítás jelenti a leghatékonyabb megoldást. Válasszon olyan speciálisan levendula szüretelésére tervezett gépeket, amelyek egyszerre képesek a növények vágására és összegyűjtésére, így jelentősen lerövidítik a munkaidőt és csökkentik a munkaerőigényt!

Miért fontos a megfelelő vágási magasság?

A vágási magasság kiemelten fontos tényező. A metszést mindig a fás rész felett, minimum 10-15 centiméterrel végezze el! Így megőrizheti a levendula bokor egészségét, és biztosíthatja, hogy a következő évben új, friss hajtások fejlődjenek ki! Ne vágjon túl mélyen a fás szárba, mert az gyengítheti vagy akár el is pusztíthatja a növényt!

Képek: Pixabay

Így védjük a kertet a hőség ellen!

2025. július 8. 05:40

A kertet a hőség ellen akkor tudjuk hatékonyan védeni, ha komplexen állunk hozzá a feladathoz. Ez a fenntartható kertek egyik alapszemlélete.

Zöldül a kerti tó? Ezekkel állítsa meg az algásodást!

2025. július 7. 13:10

Zöldül a kerti tó? Ne pánikoljon! Mutatjuk, hogyan csökkentse az algásodást természetes módon – hatékonyan.

Szaporítsunk szobanövényeket: így a legpraktikusabb!

2025. július 7. 05:40

A szobanövények szaporítása kreatív és egyszerű folyamat, még a kisgyermekek is örömüket lelhetik benne. Nézzük sorra a lehetőségeket!

Napraforgó balkonra? Igen, így lesz sikeres!

2025. július 6. 14:10

Napraforgót nem csak szántóföldön nevelhet! Mutatjuk, hogyan ültessen és gondozzon cserepes fajtát, akár erkélyen is!

Mit érdemes tudni a rebarbaráról?

2025. május 12. 05:40

Nézzük most meg azt, hogy mit érdemes tudni a rebarbaráról, erről a sokoldalú évelő növényről!

Aratás közben külön gyűjti össze a gyommagvakat egy új kombájn – de vajon miért?

2023. november 18. 13:10

Újfajta cséplési eljáráson dolgozik egy német egyetem. A megoldás lényege, hogy a gyomnövények magjait a betakarítógépek külön tudják kezelni a kultúrnövény magvaitól.

Kukorica-szármaradvány fennhagyása ősszel és a bálák

2022. november 22. 07:37

A mezőgazdasági melléktermékek (mint biomassza) iránti mennyiségi- és minőségi igények folyamatosan növekednek. Ennek egyik oka, hogy a biomasszából előállított energia egyre nagyobb szerepet kaphat a megújuló energiatermelésben.

Folyamatosan romlik a francia kukoricatermés állapota

2022. augusztus 1. 09:42

Második egymást követő hete meredeken romlott a francia kukoricatermés állapota.