Házikert

Trükkök, hogy a majoránna hónapokig illatozzon

Agrofórum Online

Szeretné, ha a saját termesztésű majoránna hónapokig megőrizné intenzív illatát és ízét? Tudja meg, mikor érdemes betakarítani, hogyan kell szakszerűen szárítani és tárolni ezt a közkedvelt fűszernövényt!

A majoránna (Origanum majorana) a napsütötte kertek illatos kincse, melynek bársonyos levelein az édes-fűszeres illat a nyár minden varázsát magában rejti. Ez a melegkedvelő fűszernövény nemcsak a konyhában bűvöl el harmonikus ízével, hanem a balkonon vagy veteményesben is otthonra talál. Finom illatával távol tartja a hívatlan rovarokat, virágzáskor pedig a méhek és pillangók kedvenc találkozóhelyévé válik.

Mikor érdemes betakarítani a majoránnát?

Betakarításának időzítése kulcsfontosságú, ha meg szeretné őrizni a növény gazdag aromáját és értékes illóolaj-tartalmát. Várja meg, míg a növény eléri a 15-20 centiméteres magasságot, majd figyelje a virágrügyek megjelenését – ez az az állapot, amikor a levelek íze és illata a legintenzívebb. Ne halassza el a betakarítást a teljes virágzásig, mert az illóolajok aránya ilyenkor már csökkenhet, a növény aromája pedig tompulni kezd. 

Vágja vissza a hajtásokat kora reggel, közvetlenül a harmat felszáradása után, amikor a növények még frissek, de nem nedvesek – ilyenkor a legmagasabb az illóolaj-koncentráció! Használjon tiszta, éles metszőollót vagy ollót, és mindig a felső, fiatalabb hajtásokat metssze, amelyek még nem fásodtak el. Ügyeljen rá, hogy ne távolítsa el egyszerre a növény teljes lombját; hagyjon meg elegendő levelet ahhoz, hogy a majoránna tovább növekedhessen és újrahajthasson!

Hagyjon meg elegendő levelet ahhoz, hogy a majoránna növekedhessen!
Hagyjon meg elegendő levelet ahhoz, hogy a majoránna növekedhessen!

Így metssze szakszerűen a hajtásokat!

Amennyiben több alkalommal kíván szüretelni a szezon során, alkalmazzon szakaszos betakarítást: vágja vissza a hajtásokat körülbelül a szár harmadáig, így a növény ösztönözve lesz az elágazásra és dúsabb bokrosodásra! A rendszeres, mértékletes szedés nemcsak több termést fog eredményezni, de hozzájárul a növény hosszabb életciklusához is.

A betakarítás utáni teendők

Betakarítás után fontos, hogy ne hagyja a betakarított hajtásokat hosszasan a napon vagy a földön heverni, mert a közvetlen hőségben gyorsan elveszíthetik illatukat éértékes hatóanyagaikat! A frissen levágott ágakat helyezze azonnal árnyékos, hűvös helyre, és készítse elő a szárításra vagy más feldolgozásra.

Rövid távú tárolás: így marad friss néhány napig

A frissen betakarított majoránna tárolásakor különösen fontos, hogy megőrizze a növény aromáját és illóolaj-tartalmát. Ha rövid távon szeretné felhasználni, tekerje a friss hajtásokat enyhén nedves papírtörlőbe, majd helyezze zárható műanyag tasakba, és tárolja a hűtőszekrény zöldséges rekeszében! Így a majoránna akár három-négy napig is megőrzi frissességét és zamatát.

Szárítás lépésről lépésre: illatmegőrzés profin

Ha hosszabb távú megőrzés a cél, válassza a szárítást vagy a fagyasztást. A hagyományos levegőn szárításhoz kössön kisebb csokrokat, és akassza fel azokat fejjel lefelé egy jól szellőző, árnyékos, meleg helyen! Kerülje a közvetlen napfényt, mert az jelentősen csökkentheti a levelek illóolaj-tartalmát. A teljes száradás általában egy-két hét alatt következik be, amikor a levelek töréskor már roppanva pattannak szét.

Aszalógépes szárítás: gyors és kíméletes módszer

Alternatív megoldásként használjon alacsony hőmérsékletű aszalógépet, és állítsa be 35-40 °C közötti értékre! Ez kíméletes eljárás, amely megőrzi a majoránna természetes színét és illatanyagait. A teljes szárítás után morzsolja le a leveleket a szárról, és tárolja azokat légmentesen záródó üvegben vagy fémdobozban, sötét, hűvös helyen! Így akár 6-12 hónapig is megőrizhető az intenzív aroma.

Fagyasztás: ha meg akarja őrizni a zöld aromákat

fagyasztás szintén kiváló lehetőség: aprítsa fel a friss leveleket, helyezze jégkockatartóba, és öntsön rá egy kevés vizet vagy olívaolajat! A kis adagokban lefagyasztott majoránna főzés közben azonnal felhasználható, miközben megőrzi friss, zöldes aromáját is.

Képek: Pixabay

5+1 dísznövény, amit most érdemes elültetni, hogy tavasszal robbanjon a kert

2025. október 30. 11:10

Ha most ültetünk, tavasszal szó szerint felrobban a kert. Mutatjuk, mely növények hálálják meg az őszi gondoskodást!

Vertikális kertek: maximalizáljuk a növényborítottságot!

2025. október 29. 05:40

A függőleges felületek beültetése nemcsak esztétikai élményt nyújt, hanem a klímavédelem és a városi életminőség szempontjából is kiemelkedő jelentőségű.

Komposztáljuk vagy sem? – A rozmaring dilemmája

2025. október 28. 11:10

Nem minden zöldhulladék bomlik egyformán – a rozmaring csak akkor válik hasznos komposzttá, ha okosan kezeljük.

Inváziós növények, melyeket kiskertbe sem szabad ültetni

2025. október 28. 05:40

Az inváziós növények ültetése – még kiskerti környezetben is – igen komoly ökológiai kockázatot jelent.

Az ukrán betakarítás 51 millió tonnánál tart

2023. január 15. 07:37

Az ukrán szaktárca közleménye szerint a gazdálkodók 10,9 millió hektáron takarítottak be termést, a gabonatermés átlagosan 4,7 tonna hektáronként.

Az ukrán termés hektáronként átlagosan 4,41 tonna

2021. október 11. 05:36

Az ukrán gazdaságok 49,4 millió tonna gabonát takarítottak be a vetésterület 70,2 százalékáról.

Öt kombájnnal aratták a borsót Gyermelyen - Borsó vetőmag-előállítás 900 hektáron

2019. július 18. 10:59

A Gyermely Zrt.-nél az őszi búza előveteménye az esetek nagy részében borsó, hiszen a hüvelyesekből minden évben nagyjából 900 hektárnyi növekszik a környéken.

Somogyi kukoricabetakarítás kedvező tapasztalatokkal

2020. december 1. 06:50

A nettó terméshozam 10,83 tonna/hektár lett, ami Hársházi Péter családi gazdaságában meggyőző eredménynek számít.