Házikert

Trükkök, hogy a majoránna hónapokig illatozzon

Agrofórum Online

Szeretné, ha a saját termesztésű majoránna hónapokig megőrizné intenzív illatát és ízét? Tudja meg, mikor érdemes betakarítani, hogyan kell szakszerűen szárítani és tárolni ezt a közkedvelt fűszernövényt!

A majoránna (Origanum majorana) a napsütötte kertek illatos kincse, melynek bársonyos levelein az édes-fűszeres illat a nyár minden varázsát magában rejti. Ez a melegkedvelő fűszernövény nemcsak a konyhában bűvöl el harmonikus ízével, hanem a balkonon vagy veteményesben is otthonra talál. Finom illatával távol tartja a hívatlan rovarokat, virágzáskor pedig a méhek és pillangók kedvenc találkozóhelyévé válik.

Mikor érdemes betakarítani a majoránnát?

Betakarításának időzítése kulcsfontosságú, ha meg szeretné őrizni a növény gazdag aromáját és értékes illóolaj-tartalmát. Várja meg, míg a növény eléri a 15-20 centiméteres magasságot, majd figyelje a virágrügyek megjelenését – ez az az állapot, amikor a levelek íze és illata a legintenzívebb. Ne halassza el a betakarítást a teljes virágzásig, mert az illóolajok aránya ilyenkor már csökkenhet, a növény aromája pedig tompulni kezd. 

Vágja vissza a hajtásokat kora reggel, közvetlenül a harmat felszáradása után, amikor a növények még frissek, de nem nedvesek – ilyenkor a legmagasabb az illóolaj-koncentráció! Használjon tiszta, éles metszőollót vagy ollót, és mindig a felső, fiatalabb hajtásokat metssze, amelyek még nem fásodtak el. Ügyeljen rá, hogy ne távolítsa el egyszerre a növény teljes lombját; hagyjon meg elegendő levelet ahhoz, hogy a majoránna tovább növekedhessen és újrahajthasson!

Hagyjon meg elegendő levelet ahhoz, hogy a majoránna növekedhessen!

Így metssze szakszerűen a hajtásokat

Amennyiben több alkalommal kíván szüretelni a szezon során, alkalmazzon szakaszos betakarítást: vágja vissza a hajtásokat körülbelül a szár harmadáig, így a növény ösztönözve lesz az elágazásra és dúsabb bokrosodásra! A rendszeres, mértékletes szedés nemcsak több termést fog eredményezni, de hozzájárul a növény hosszabb életciklusához is.

A betakarítás utáni teendők

Betakarítás után fontos, hogy ne hagyja a betakarított hajtásokat hosszasan a napon vagy a földön heverni, mert a közvetlen hőségben gyorsan elveszíthetik illatukat éértékes hatóanyagaikat! A frissen levágott ágakat helyezze azonnal árnyékos, hűvös helyre, és készítse elő a szárításra vagy más feldolgozásra.

Rövid távú tárolás: így marad friss néhány napig

A frissen betakarított majoránna tárolásakor különösen fontos, hogy megőrizze a növény aromáját és illóolaj-tartalmát. Ha rövid távon szeretné felhasználni, tekerje a friss hajtásokat enyhén nedves papírtörlőbe, majd helyezze zárható műanyag tasakba, és tárolja a hűtőszekrény zöldséges rekeszében! Így a majoránna akár három-négy napig is megőrzi frissességét és zamatát.

Szárítás lépésről lépésre: illatmegőrzés profin

Ha hosszabb távú megőrzés a cél, válassza a szárítást vagy a fagyasztást. A hagyományos levegőn szárításhoz kössön kisebb csokrokat, és akassza fel azokat fejjel lefelé egy jól szellőző, árnyékos, meleg helyen! Kerülje a közvetlen napfényt, mert az jelentősen csökkentheti a levelek illóolaj-tartalmát. A teljes száradás általában egy-két hét alatt következik be, amikor a levelek töréskor már roppanva pattannak szét.

Aszalógépes szárítás: gyors és kíméletes módszer

Alternatív megoldásként használjon alacsony hőmérsékletű aszalógépet, és állítsa be 35-40 °C közötti értékre! Ez kíméletes eljárás, amely megőrzi a majoránna természetes színét és illatanyagait. A teljes szárítás után morzsolja le a leveleket a szárról, és tárolja azokat légmentesen záródó üvegben vagy fémdobozban, sötét, hűvös helyen! Így akár 6-12 hónapig is megőrizhető az intenzív aroma.

Fagyasztás: ha meg akarja őrizni a zöld aromákat

fagyasztás szintén kiváló lehetőség: aprítsa fel a friss leveleket, helyezze jégkockatartóba, és öntsön rá egy kevés vizet vagy olívaolajat! A kis adagokban lefagyasztott majoránna főzés közben azonnal felhasználható, miközben megőrzi friss, zöldes aromáját is.

Képek: Pixabay

Mit kezdjen a lehullott almával? – Ne dobja ki, hasznosítsa!

2025. július 16. 11:10

Ne dobja ki a nyáron lehullott, éretlen almát! Komposztálható, főzhető, sőt, takarmányként is hasznosítható – de nem mindegy, hogyan.

Locsolni nincs idő? Válasszon túlélő növényeket!

2025. július 15. 08:10

Nem minden növény igényel napi öntözést. Bemutatjuk azokat a fajtákat, amelyek kevés gondozással is díszlenek, és jól bírják a nyári aszályt.

Miért hervadnak el a balkonvirágok? Öntözési hibák és megoldások

2025. július 14. 14:10

Naponta locsolja, mégis lekonyulnak a virágai? Nem biztos, hogy kevés a víz: összegyűjtöttük a leggyakoribb hibákat és azok megoldásait.

Túl sok a levél, kevés a füge? – így alakítsa a koronát nyáron!

2025. július 13. 13:10

A túlburjánzó fügelomb nyáron a termést is visszavetheti – mutatjuk, hogyan érdemes alakítani a koronát a jobb hozamért.

Megkezdődik a napraforgó betakarítása Ukrajnában

2022. szeptember 3. 08:42

Az ukrán gazdaságok megkezdték a 2022-es napraforgó- és szójabab betakarítását.

Az Egyesült Államok a világ legnagyobb kukoricatermelője

2021. február 10. 05:38

Éves 347,05 millió tonnás terméssel kukoricatermelésben világelső az Egyesült Államok.

Ukrajnában megkezdődik a 2023-as gabona betakarítása

2023. június 20. 08:03

Ukrajna déli részén, Odesszában a mezőgazdasági termelők megkezdték a 2023-as gabona betakarítást, és kicsépelték az első őszi árpát.

Betakarítási kockázatokat hoz a meleg időjárás

2020. június 5. 08:03

A kukorica kurzusának jót tett, hogy a koronavírus-járvány utáni helyzetben várhatóan emelkedik az üzemanyagok és így a kukoricából előállított etanol iráni igény is.