Házikert

Trükkök, hogy a majoránna hónapokig illatozzon

Agrofórum Online

Szeretné, ha a saját termesztésű majoránna hónapokig megőrizné intenzív illatát és ízét? Tudja meg, mikor érdemes betakarítani, hogyan kell szakszerűen szárítani és tárolni ezt a közkedvelt fűszernövényt!

A majoránna (Origanum majorana) a napsütötte kertek illatos kincse, melynek bársonyos levelein az édes-fűszeres illat a nyár minden varázsát magában rejti. Ez a melegkedvelő fűszernövény nemcsak a konyhában bűvöl el harmonikus ízével, hanem a balkonon vagy veteményesben is otthonra talál. Finom illatával távol tartja a hívatlan rovarokat, virágzáskor pedig a méhek és pillangók kedvenc találkozóhelyévé válik.

Mikor érdemes betakarítani a majoránnát?

Betakarításának időzítése kulcsfontosságú, ha meg szeretné őrizni a növény gazdag aromáját és értékes illóolaj-tartalmát. Várja meg, míg a növény eléri a 15-20 centiméteres magasságot, majd figyelje a virágrügyek megjelenését – ez az az állapot, amikor a levelek íze és illata a legintenzívebb. Ne halassza el a betakarítást a teljes virágzásig, mert az illóolajok aránya ilyenkor már csökkenhet, a növény aromája pedig tompulni kezd. 

Vágja vissza a hajtásokat kora reggel, közvetlenül a harmat felszáradása után, amikor a növények még frissek, de nem nedvesek – ilyenkor a legmagasabb az illóolaj-koncentráció! Használjon tiszta, éles metszőollót vagy ollót, és mindig a felső, fiatalabb hajtásokat metssze, amelyek még nem fásodtak el. Ügyeljen rá, hogy ne távolítsa el egyszerre a növény teljes lombját; hagyjon meg elegendő levelet ahhoz, hogy a majoránna tovább növekedhessen és újrahajthasson!

Hagyjon meg elegendő levelet ahhoz, hogy a majoránna növekedhessen!
Hagyjon meg elegendő levelet ahhoz, hogy a majoránna növekedhessen!

Így metssze szakszerűen a hajtásokat!

Amennyiben több alkalommal kíván szüretelni a szezon során, alkalmazzon szakaszos betakarítást: vágja vissza a hajtásokat körülbelül a szár harmadáig, így a növény ösztönözve lesz az elágazásra és dúsabb bokrosodásra! A rendszeres, mértékletes szedés nemcsak több termést fog eredményezni, de hozzájárul a növény hosszabb életciklusához is.

A betakarítás utáni teendők

Betakarítás után fontos, hogy ne hagyja a betakarított hajtásokat hosszasan a napon vagy a földön heverni, mert a közvetlen hőségben gyorsan elveszíthetik illatukat éértékes hatóanyagaikat! A frissen levágott ágakat helyezze azonnal árnyékos, hűvös helyre, és készítse elő a szárításra vagy más feldolgozásra.

Rövid távú tárolás: így marad friss néhány napig

A frissen betakarított majoránna tárolásakor különösen fontos, hogy megőrizze a növény aromáját és illóolaj-tartalmát. Ha rövid távon szeretné felhasználni, tekerje a friss hajtásokat enyhén nedves papírtörlőbe, majd helyezze zárható műanyag tasakba, és tárolja a hűtőszekrény zöldséges rekeszében! Így a majoránna akár három-négy napig is megőrzi frissességét és zamatát.

Szárítás lépésről lépésre: illatmegőrzés profin

Ha hosszabb távú megőrzés a cél, válassza a szárítást vagy a fagyasztást. A hagyományos levegőn szárításhoz kössön kisebb csokrokat, és akassza fel azokat fejjel lefelé egy jól szellőző, árnyékos, meleg helyen! Kerülje a közvetlen napfényt, mert az jelentősen csökkentheti a levelek illóolaj-tartalmát. A teljes száradás általában egy-két hét alatt következik be, amikor a levelek töréskor már roppanva pattannak szét.

Aszalógépes szárítás: gyors és kíméletes módszer

Alternatív megoldásként használjon alacsony hőmérsékletű aszalógépet, és állítsa be 35-40 °C közötti értékre! Ez kíméletes eljárás, amely megőrzi a majoránna természetes színét és illatanyagait. A teljes szárítás után morzsolja le a leveleket a szárról, és tárolja azokat légmentesen záródó üvegben vagy fémdobozban, sötét, hűvös helyen! Így akár 6-12 hónapig is megőrizhető az intenzív aroma.

Fagyasztás: ha meg akarja őrizni a zöld aromákat

fagyasztás szintén kiváló lehetőség: aprítsa fel a friss leveleket, helyezze jégkockatartóba, és öntsön rá egy kevés vizet vagy olívaolajat! A kis adagokban lefagyasztott majoránna főzés közben azonnal felhasználható, miközben megőrzi friss, zöldes aromáját is.

Képek: Pixabay

Muskátli a kánikulában – így ápolja helyesen!

2025. augusztus 27. 13:10

A muskátli a magyar kertek és erkélyek egyik legnépszerűbb dísznövénye. A nyári hőségben azonban különös gondoskodást igényel.

Miért ültessünk borostyánt – és hogyan tartsuk kordában?

2025. augusztus 26. 11:10

A borostyán nemcsak szép, hanem hasznos is: díszít, védi a talajt, szigetel és táplálékot ad a kert élőlényeinek.

Miért hasznosak a hozzáadott mikorrhizák a növények számára a kertben?

2025. augusztus 26. 05:40

A hozzáadott mikorrhizának is megvan a helye a kert rendszerében. Sok olyan eset van, amikor nagyon jót teszünk vele a kertnek!

Így fékezze meg a podagrafű terjedését!

2025. augusztus 25. 14:10

A podagrafű egyszerre gyógyító gyógynövény és makacs gyom – ismerje meg, hogyan tarthatja kordában, és miként hasznosíthatja kertjében!

Erre különösen figyeljen a rebarbara termesztésénél!

2024. május 25. 12:10

A rebarbarának szüksége van a megmaradt hajtásokra, hogy a következő évben is fotoszintetizálni tudjon és ismét vastag szárakat képezzen.

Lesz-e jövője a magyar kukoricatermesztésnek? - Befejeződött a kukorica betakarítása Lengyeltótiban

2019. november 2. 06:20

Az utolsó kukoricatáblán dolgozik a kombájn a lengyeltóti kertek tövében október 24-én. Légrádi Miklós ismét egy sikeres évet zárhat Somogy megyében, aminek a szigorú, talajnedvesség-megőrző technológia, a szántás nélküli talajművelés és a mulcsba vetés az alapja.

Kezdődik az alma betakarítása: jó termésre számítanak

2021. augusztus 25. 09:16

Szeptember elején kezdődik a tartományban az alma intenzív betakarítása. Akkor az Elstar fajta érik, amely Észak-Rajna-Vesztfália termesztési területének csaknem egyharmadán található.

Javult a mezőgazdaság tűzvédelmi helyzete

2019. március 25. 09:33

Összességében megállapítható, hogy a gazdasági szereplők a betakarítási munkálatok vonatkozó tűzvédelmi előírásait jellemzően betartották, kirívó szabálytalanságot az ellenőrzések során az ellenőrök nem tapasztaltak.