Házikert

Trükkök, hogy a majoránna hónapokig illatozzon

Agrofórum Online

Szeretné, ha a saját termesztésű majoránna hónapokig megőrizné intenzív illatát és ízét? Tudja meg, mikor érdemes betakarítani, hogyan kell szakszerűen szárítani és tárolni ezt a közkedvelt fűszernövényt!

A majoránna (Origanum majorana) a napsütötte kertek illatos kincse, melynek bársonyos levelein az édes-fűszeres illat a nyár minden varázsát magában rejti. Ez a melegkedvelő fűszernövény nemcsak a konyhában bűvöl el harmonikus ízével, hanem a balkonon vagy veteményesben is otthonra talál. Finom illatával távol tartja a hívatlan rovarokat, virágzáskor pedig a méhek és pillangók kedvenc találkozóhelyévé válik.

Mikor érdemes betakarítani a majoránnát?

Betakarításának időzítése kulcsfontosságú, ha meg szeretné őrizni a növény gazdag aromáját és értékes illóolaj-tartalmát. Várja meg, míg a növény eléri a 15-20 centiméteres magasságot, majd figyelje a virágrügyek megjelenését – ez az az állapot, amikor a levelek íze és illata a legintenzívebb. Ne halassza el a betakarítást a teljes virágzásig, mert az illóolajok aránya ilyenkor már csökkenhet, a növény aromája pedig tompulni kezd. 

Vágja vissza a hajtásokat kora reggel, közvetlenül a harmat felszáradása után, amikor a növények még frissek, de nem nedvesek – ilyenkor a legmagasabb az illóolaj-koncentráció! Használjon tiszta, éles metszőollót vagy ollót, és mindig a felső, fiatalabb hajtásokat metssze, amelyek még nem fásodtak el. Ügyeljen rá, hogy ne távolítsa el egyszerre a növény teljes lombját; hagyjon meg elegendő levelet ahhoz, hogy a majoránna tovább növekedhessen és újrahajthasson!

Hagyjon meg elegendő levelet ahhoz, hogy a majoránna növekedhessen!
Hagyjon meg elegendő levelet ahhoz, hogy a majoránna növekedhessen!

Így metssze szakszerűen a hajtásokat!

Amennyiben több alkalommal kíván szüretelni a szezon során, alkalmazzon szakaszos betakarítást: vágja vissza a hajtásokat körülbelül a szár harmadáig, így a növény ösztönözve lesz az elágazásra és dúsabb bokrosodásra! A rendszeres, mértékletes szedés nemcsak több termést fog eredményezni, de hozzájárul a növény hosszabb életciklusához is.

A betakarítás utáni teendők

Betakarítás után fontos, hogy ne hagyja a betakarított hajtásokat hosszasan a napon vagy a földön heverni, mert a közvetlen hőségben gyorsan elveszíthetik illatukat éértékes hatóanyagaikat! A frissen levágott ágakat helyezze azonnal árnyékos, hűvös helyre, és készítse elő a szárításra vagy más feldolgozásra.

Rövid távú tárolás: így marad friss néhány napig

A frissen betakarított majoránna tárolásakor különösen fontos, hogy megőrizze a növény aromáját és illóolaj-tartalmát. Ha rövid távon szeretné felhasználni, tekerje a friss hajtásokat enyhén nedves papírtörlőbe, majd helyezze zárható műanyag tasakba, és tárolja a hűtőszekrény zöldséges rekeszében! Így a majoránna akár három-négy napig is megőrzi frissességét és zamatát.

Szárítás lépésről lépésre: illatmegőrzés profin

Ha hosszabb távú megőrzés a cél, válassza a szárítást vagy a fagyasztást. A hagyományos levegőn szárításhoz kössön kisebb csokrokat, és akassza fel azokat fejjel lefelé egy jól szellőző, árnyékos, meleg helyen! Kerülje a közvetlen napfényt, mert az jelentősen csökkentheti a levelek illóolaj-tartalmát. A teljes száradás általában egy-két hét alatt következik be, amikor a levelek töréskor már roppanva pattannak szét.

Aszalógépes szárítás: gyors és kíméletes módszer

Alternatív megoldásként használjon alacsony hőmérsékletű aszalógépet, és állítsa be 35-40 °C közötti értékre! Ez kíméletes eljárás, amely megőrzi a majoránna természetes színét és illatanyagait. A teljes szárítás után morzsolja le a leveleket a szárról, és tárolja azokat légmentesen záródó üvegben vagy fémdobozban, sötét, hűvös helyen! Így akár 6-12 hónapig is megőrizhető az intenzív aroma.

Fagyasztás: ha meg akarja őrizni a zöld aromákat

fagyasztás szintén kiváló lehetőség: aprítsa fel a friss leveleket, helyezze jégkockatartóba, és öntsön rá egy kevés vizet vagy olívaolajat! A kis adagokban lefagyasztott majoránna főzés közben azonnal felhasználható, miközben megőrzi friss, zöldes aromáját is.

Képek: Pixabay

Fagy előtt: 5 növény, amit feltétlen védeni kell

2025. november 19. 14:10

A fagyok és a téli csapadék együtt különösen veszélyesek. Öt növény, amelyet biztosan érdemes téliesíteni.

Ezt SOHA ne adja a mókusoknak – életveszélyes számukra!

2025. november 18. 14:10

A mókusok érzékeny emésztésű állatok, több hétköznapi étel komoly veszélyt jelent számukra. Így etessük őket biztonságosan!

Anyagok, melyek a gyökeresedést is segítik őszi telepítésnél

2025. november 18. 05:40

Az őszi fa- és cserjetelepítési időszakban mindenki azon aggódik, hogy nehogy kicsússzon a szezonból, a gyökeresedés tökéletes legyen. Íme pár ötlet, hogy sikerrel járjon!

Szárad az orchidea? Így hozza vissza az utolsó pillanatban!

2025. november 17. 14:10

Szárad a szár, ráncos a gyökér? Ne adja fel! A valódi okok ismeretében az orchidea újra életre kelhet.

Csökkenteni kell a termésveszteséget az élelmezésbiztonság érdekében

2023. október 2. 06:40

A Corteva saját üzleti tevékenységén túlmutatva, 2030-as Fenntarthatósági stratégiájának megfelelően számos olyan civil szervezettel dolgozik együtt, melyek az élelmiszer-ellátás biztonságát és a fenntartható fejlődést segítik.

A száraz májusi idő miatt kisebb lehet a romániai búzatermés

2023. június 15. 08:03

Az őszi árpát és a repcét Romániában várhatóan nem fogja jelentősen befolyásolni a közelmúltban tapasztalható szárazság, mivel ezek korábban fejlődnek, mint a búza.

Megkezdődik a burgonya betakarítása: a szárazság csökkentheti a kínálatot

2022. július 23. 12:34

Javában tart a korai burgonya betakarítása Németországban. Az, hogy mennyire lesz jó az év a termelőknek, attól függ, esik-e még eső.

A kukorica közel 90 százalékát betakarították Zala megyében

2022. november 13. 19:58

A kukorica közel 90 százalékát betakarították Zala megyében, a hektáronkénti átlaghozam 7,3 tonna - tájékoztatta a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) megyei elnöke az MTI-t.