Házikert

Trükkök, hogy a majoránna hónapokig illatozzon

Agrofórum Online

Szeretné, ha a saját termesztésű majoránna hónapokig megőrizné intenzív illatát és ízét? Tudja meg, mikor érdemes betakarítani, hogyan kell szakszerűen szárítani és tárolni ezt a közkedvelt fűszernövényt!

A majoránna (Origanum majorana) a napsütötte kertek illatos kincse, melynek bársonyos levelein az édes-fűszeres illat a nyár minden varázsát magában rejti. Ez a melegkedvelő fűszernövény nemcsak a konyhában bűvöl el harmonikus ízével, hanem a balkonon vagy veteményesben is otthonra talál. Finom illatával távol tartja a hívatlan rovarokat, virágzáskor pedig a méhek és pillangók kedvenc találkozóhelyévé válik.

Mikor érdemes betakarítani a majoránnát?

Betakarításának időzítése kulcsfontosságú, ha meg szeretné őrizni a növény gazdag aromáját és értékes illóolaj-tartalmát. Várja meg, míg a növény eléri a 15-20 centiméteres magasságot, majd figyelje a virágrügyek megjelenését – ez az az állapot, amikor a levelek íze és illata a legintenzívebb. Ne halassza el a betakarítást a teljes virágzásig, mert az illóolajok aránya ilyenkor már csökkenhet, a növény aromája pedig tompulni kezd. 

Vágja vissza a hajtásokat kora reggel, közvetlenül a harmat felszáradása után, amikor a növények még frissek, de nem nedvesek – ilyenkor a legmagasabb az illóolaj-koncentráció! Használjon tiszta, éles metszőollót vagy ollót, és mindig a felső, fiatalabb hajtásokat metssze, amelyek még nem fásodtak el. Ügyeljen rá, hogy ne távolítsa el egyszerre a növény teljes lombját; hagyjon meg elegendő levelet ahhoz, hogy a majoránna tovább növekedhessen és újrahajthasson!

Hagyjon meg elegendő levelet ahhoz, hogy a majoránna növekedhessen!
Hagyjon meg elegendő levelet ahhoz, hogy a majoránna növekedhessen!

Így metssze szakszerűen a hajtásokat!

Amennyiben több alkalommal kíván szüretelni a szezon során, alkalmazzon szakaszos betakarítást: vágja vissza a hajtásokat körülbelül a szár harmadáig, így a növény ösztönözve lesz az elágazásra és dúsabb bokrosodásra! A rendszeres, mértékletes szedés nemcsak több termést fog eredményezni, de hozzájárul a növény hosszabb életciklusához is.

A betakarítás utáni teendők

Betakarítás után fontos, hogy ne hagyja a betakarított hajtásokat hosszasan a napon vagy a földön heverni, mert a közvetlen hőségben gyorsan elveszíthetik illatukat éértékes hatóanyagaikat! A frissen levágott ágakat helyezze azonnal árnyékos, hűvös helyre, és készítse elő a szárításra vagy más feldolgozásra.

Rövid távú tárolás: így marad friss néhány napig

A frissen betakarított majoránna tárolásakor különösen fontos, hogy megőrizze a növény aromáját és illóolaj-tartalmát. Ha rövid távon szeretné felhasználni, tekerje a friss hajtásokat enyhén nedves papírtörlőbe, majd helyezze zárható műanyag tasakba, és tárolja a hűtőszekrény zöldséges rekeszében! Így a majoránna akár három-négy napig is megőrzi frissességét és zamatát.

Szárítás lépésről lépésre: illatmegőrzés profin

Ha hosszabb távú megőrzés a cél, válassza a szárítást vagy a fagyasztást. A hagyományos levegőn szárításhoz kössön kisebb csokrokat, és akassza fel azokat fejjel lefelé egy jól szellőző, árnyékos, meleg helyen! Kerülje a közvetlen napfényt, mert az jelentősen csökkentheti a levelek illóolaj-tartalmát. A teljes száradás általában egy-két hét alatt következik be, amikor a levelek töréskor már roppanva pattannak szét.

Aszalógépes szárítás: gyors és kíméletes módszer

Alternatív megoldásként használjon alacsony hőmérsékletű aszalógépet, és állítsa be 35-40 °C közötti értékre! Ez kíméletes eljárás, amely megőrzi a majoránna természetes színét és illatanyagait. A teljes szárítás után morzsolja le a leveleket a szárról, és tárolja azokat légmentesen záródó üvegben vagy fémdobozban, sötét, hűvös helyen! Így akár 6-12 hónapig is megőrizhető az intenzív aroma.

Fagyasztás: ha meg akarja őrizni a zöld aromákat

fagyasztás szintén kiváló lehetőség: aprítsa fel a friss leveleket, helyezze jégkockatartóba, és öntsön rá egy kevés vizet vagy olívaolajat! A kis adagokban lefagyasztott majoránna főzés közben azonnal felhasználható, miközben megőrzi friss, zöldes aromáját is.

Képek: Pixabay

Teleltetés előtt: mitől sárgul a leander?

2025. szeptember 17. 16:10

A leander ősszel gyakran sárgul és hullajtja leveleit – de ez még nem a vég kezdete. Mutatjuk, mikor és hogyan teleltessük biztonságosan.

Kell-e baromfi egy kertbe? – Előnyök, hátrányok és megfontolandó szempontok

2025. szeptember 17. 05:40

Az alábbi cikk segít mérlegelni a döntést: valóban szüksége van-e baromfira a kertjében – vagy inkább csak a romantikus elképzelések csábítják?

Mikor bolygassuk a pünkösdi rózsát, és mikor ne?

2025. szeptember 16. 13:10

Nem mindegy, mikor nyúlunk a pünkösdi rózsához – az őszi átültetés a bőséges tavaszi virágzás záloga.

Mini gyümölcsöskert a díszkerten belül? Miért is ne!

2025. szeptember 16. 05:40

Díszkert és gyümölcsöskert nem egymást kizáró megoldások, hanem tökéletes társak. Itt az ideje belevágni egy vegyes kert kialakításába!

Katasztrófavédelem: a meleg miatt több a mezőgazdaságot érintő tűz

2022. június 28. 16:39

Idén már több mint tízezer tűz keletkezett a szabadban.

NAK: az átlagostól elmaradó meggytermés várható idén

2020. június 13. 10:38

Az idei meggytermés, ha az időjárás a betakarítási szezonig nem szól közbe, nagyjából a tavalyi, szintén alacsony termésmennyiséggel egyezhet meg.

Albán mezőgazdasági idénymunkások érkezhetnek Görögországba

2020. április 26. 16:17

A két balkáni szomszéd között annak ellenére is stabil a diplomáciai kapcsolat, hogy sok a megoldatlan kérdésekkel kapcsolatos feszültség.

Őszi búza aratás Nemesgörzsönyben Versatile Vector 425 kombájnnal

2018. július 30. 13:40

Július elején, az aratás utolsó napján érkeztünk a Pápához közeli Nemesgörzsönybe, ahol a 160 hektáron gazdálkodó Pethő Kálmán az év elején vásárolta meg új Versatile Vector 425 kombájnját a Vektor Holding Kft.-től.