A vérsóska egy jó ideje a kedvencem, mert bárhol bevethető: díszkertben és veteményesben is. Amikor az időjárás már olyan, hogy mikrosalátát nem tudunk termeszteni, akkor a tányéron is érdekes színfolt a vérsóska apró levele.
A vérsóska (Rumex sanguineus) egy különleges, díszes és ehető évelő növény, amely a keserűfűfélék (Polygonaceae) családjába tartozik. Nevét feltűnő, vörös erezetű leveleiről kapta, amelyek nemcsak esztétikai, hanem gasztronómiai szempontból is értékesek.
A vérsóska jellemzői
A lándzsás, zöld színű levelek vörös erezettel különleges megjelenést kölcsönöznek neki. Palántaneveléssel vagy fészkes vetéssel vált nálam be leginkább, de sorba is vethetjük szemről szemre.
Kicsi, zöldes-pirosas virágokat hoz – ez igazán jelentéktelen kinézetű, de elsősorban a lombozata miatt termesztik. Az egész növény általában 30-60 cm magasra nő.
Enyhén savanykás, frissítő ízű, hasonló a közönséges sóska (Rumex acetosa) ízéhez.
Gondozása a vérsóskának
Félárnyékban és napos helyen is jól fejlődik. A tavalyi évben véletlen egy tuja mögé került cserépben is kikelt, amiről el is feledkeztünk, tehát egy igazán igénytelennek mondható növényről van szó.
A laza, humuszos, jó vízelvezetésű talajt kedveli. Közepes vízigényű, de a folyamatos nedvességet meghálálja.
Általában fagytűrő, de extrém hideg teleken takarással védhető, ami egy magaságyásban könnyen eszközölhető, ha szalmával takarjuk, vagy fátyolfóliát használunk. Fátyolfólia alatt a klasszikus sóska is képes lombbal áttelelni, és így télen is van némi csemege a salátánkhoz.
Magvetéssel vagy tőosztással lehet szaporítani.

A vérsóska felhasználása
Salátákhoz, levesekhez és mártásokhoz adható, savanykás íze miatt jól kiegészíti a zöldségeket és húsételeket.
Főzéskor a levelek elveszíthetik piros színüket.
Magas C-vitamin-tartalma miatt egészséges választás, de ekkor inkább nyersen salátaként fogyasszuk, hiszen a C-vitamin lebomlik hőkezelés hatására!
Dísznövénynek a vörös erezete miatt dekoratív kerti növényként is ültetik. Szépen mutat ezüstös levelű növények mellett, de ha sokat ültetünk belőle, egyfajta talajtakarónak is kiváló lehet. Kínai kékgyökérrel például izgalmas társítás.
Gyógyhatása is van!
A hagyományos gyógyászatban enyhe vizelethajtóként és emésztésjavítóként is ismert.
Nagy mennyiségben tartalmaz oxálsavat, ezért vesebetegek számára fogyasztása nem ajánlott!
A vérsóska egy könnyen gondozható, mutatós és ehető növény, amely egyaránt hasznos a konyhában és a kertben is. Érdemes termeszteni, ha különleges megjelenésű és ízletes növényre vágyik!
Kiemelt kép: Pixabay