2021. március 30.
Kihívásokkal teli 2020-as év áll a gyümölcstermesztők mögött és feltehetően a 2021 is tartogat meglepetéseket.
2021. március 30.
A benszulfuron-metil története régi időkre nyúlik vissza: a szulfonil-urea hatóanyagok közül a második volt a sorban. Alapvetően a rizsben található kétszikű gyomok irtására fejlesztették. Kalászosokban történő használatát 2009 óta vizsgálják. A hatásspektrum bővítéséhez a fejlesztők egy kombinációs partnerrel egészítették ki a készítményt, amely – számos vizsgálat alapján – a metszulfuron-metil lett.
2021. március 30.
Tavasszal a metszést addig végezzük el, míg a szőlő nedvkeringése nem indul el, ezzel csökkentve a rügyek bevakulásának kockázatát.
2021. március 30.
Komplex videósorozatunk harmadik részében azt derítjük ki, hogy hogyan végezzük el a növényápolási feladatokat ahhoz, hogy a kialakult homogén növényállományunk fenn is maradjon. A cél, hogy a növény igényeit az adottságainkhoz mérten lehető legjobban kiszolgáljuk, és így a megcélzott terméshozamot érhessük el.
2021. március 30.
Sokfelé találhatunk jelenleg a búzatáblákon leszáradó leveleket a töveken, amelyek a szeptóriás levélfoltosság korai fellépése miatt pusztulnak. Ezek többnyire az idősebb, talajközeli, alsó levelek, így a rajtuk mutatkozó tüneteket nem szabad összekevernünk a fagy levélcsúcsokon megmutatkozó hatásával. Ilyenkor adódik-a kérdés, mi az oka a gombabetegség ilyen súlyos mértékű fellépésének?
2021. március 30.
Csupa csoki, mennyei ízek és formák – a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) Csokoládé-, kávé-, teakészítő mester képzésének hallgatói bepillantást nyerhetnek a cukrászok körében is unikálisnak számító csokoládé artisztika kulisszatitkaiba. A Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestületének együttműködésével megvalósuló képzést többek között az erősödő piaci igények hívták életre, melyhez a résztvevők szakmai tudása mellett elengedhetetlen a kézügyességük, a kitartás és a megfelelő koncentráció.
2021. március 30.
Exkluzív szakértői beszélgetést tartott a Mathias Corvinus Collegium és a Klímapolitikai Intézet az éghajlatváltozás magyar mezőgazdaságra, szőlőtermesztésre és borkultúrára gyakorolt hatásáról. A Klímapolitikai Intézet igazgatója, Litkei Máté által vezetett fórumon a meghívott vendégek egyetértettek abban, hogy Magyarország az éghajlatváltozás szempontjából a sérülékenyebb országok közé tartozik, és ennek jelei az agráriumban, illetve a borászati ágazatban is egyértelműen láthatók, a szakma azonban készül a kihívásokra.
2021. március 30.
Már aggasztó mértékű a kora tavaszi aszály. A felmelegedés hatására felgyorsult a gyümölcstermő növények fejlődése, március utolsó napjaiban mindenütt virágzásnak indult a mandula után a kajszi, az őszibarack, kifakadt a meggy, a cseresznye, birs, egérfüles állapotban van az alma és a körte. A szőlő rügyei duzzadnak, aki későn metszett, ott megindult a vesszővégeken a nedvfolyás.
2021. március 30.
Az őszi kalászosok és a káposztarepce fejlődését immár nem a felmelegedés, hanem a drasztikus csapadékhiány gátolja. Jelenleg mind az őszi árpa, mind pedig a búza a bokrosodás stádiumában van, de igen vontatott a növények fejlődése. Ugyanez mondható el a repce fejlődésére, stagnál a növekedés, miközben a kártevő rovarok folyamatosan gyülekeznek a vetésekben.
2021. március 30.
Nemcsak a fajok száma, hanem fajok mennyisége is jelentősen csökkent.