Címke: Foltosszárnyú muslica

foltosszárnyú muslica

Szaktanácsadás

Milyen károsítói vannak a fügének?

2022. október 29.

Milyen károsítói vannak a fügének, és mivel védekezhetek ellenük? Gyakori kezelés szükséges?

Szaktanácsadás

Miért szaporodtak fel a muslicák a szőlősben?

2022. október 12.

Érik a szőlőm, és sok muslicát látok repkedni a fürtök körül. A darazsak kártétele már lecsökkent, de a muslicák még nagy számban jelen vannak. Miért szaporodtak fel? Korábbi években nem láttam ilyeneket.

Szaktanácsadás

Milyen növényvédelmet igényel a füge?

2022. augusztus 13.

Fügebokrunkon a képen látható rovarok élnek. Mik ezek, kell-e velük valamit tennem? Segítséget szeretnék kérni, hogy a füge milyen növényvédelmet igényel, mikor és mi ellen szükséges permetezni?

Videó

Hatékony megoldás cseresznyelégy ellen a Kujáni tanyán

2021. augusztus 30.

A gyümölcsteremlők számára nagy kihívást jelent a cseresznyelégy elleni küzdelem, hiszen a legtöbb hatékony módszer nem elégít ki minden igényt. A piretroidok például a hasznos rovarokat sem kímélik. Az FMC Exirel SE rovarölő permetezőszere azonban erre is megoldást jelent. A kecskemét melletti Kujáni Tanya 6 hektáros meggyültetvényében az első tapasztalatok kiválóak.

Növényvédelmi előrejelzés / Növényvédelmi előrejelzés

Töretlenül terjeszkedik az almafa vértetű

2020. június 25.

Az almafa vértetű a dús lombozat védelmében folyamatosan terjeszkedik a vesszőkön és a hajtásokon. A szívogatás nyomán, a fiatal vesszőkön sejtburjánzás indul el, amit a viaszbevonat most még eltakar.

Növényvédelmi előrejelzés / Növényvédelmi előrejelzés

Megjelentek a lisztharmat első tünetei az almafákon

2020. április 15.

A lisztharmat most még elsősorban a tavaly befertőződött, úgynevezett „gyertyás” vesszőkön jelentkezik, de a kórokozó párás-meleg időszakban a környező fiatal hajtásokra is veszélyt jelent.

Növényvédelmi előrejelzés / Növényvédelmi előrejelzés

A károsító helyzet alakulása 2019-ben és várható következményei (7. rész)

2019. december 22.

A hazánkban 2013-óta jelenlevő foltosszárnyú vagy pettyesszárnyú muslica inváziós kártevőnek számít. Közeli rokona az őshonosnak tekinthető ecetmuslicának, de ennek ellenére igen veszélyes légyfélének számít.

Szaktanácsadás

Milyen rovar károsítja a fügét?

2018. október 29.

K. Mihályné kérdése: A fügéken muslicához hasonló, apró rovarokat figyeltem meg. Milyen károsítóról lehet szó? Hogyan védekezhetek ellene?

Növényvédelmi előrejelzés / Növényvédelmi előrejelzés

A meggy- és a cseresznyeterméseket a gyümölcsmonília tizedeli

2018. június 17.

A cseresznye és a meggy számára rosszkor jött az eső, sok a felrepedt termés, ezeken a szemeken pedig megjelent a gyümölcsmonília.