Növényvédelmi előrejelzés
Növényvédelmi előrejelzés

Aktuális tél végi feladatok: metszés és tápanyag-utánpótlás

Aktuális tél végi feladatok: metszés és tápanyag-utánpótlás

Agrofórum Online

A napok előrehaladtával egyre jobban érezhető a tavasz közeledte. A napsütötte, védett helyeken néhány kora tavaszi évelő és hagymás növény bontogatja szirmait, a mogyorófélék és az éger növeszti barkáit, egy-két cserje virágzik. Melegebb napokon az éhező méhek virágpor és nektár reményében meglátogatják a kinyílt virágokat.

Helleborus creato

A tél idáig hó nélkül, viszonylag enyhén telt el, leszámítva néhány fagyos januári napot, valamint ködös február eleji időszakot. A kertekben és ültetvényekben néhány helyen, télen sem állt meg a munka, vagy pedig már javában végzik az aktuális teendőket, ami most elsősorban a metszést és a tápanyag-utánpótlást jelenti.

Tél végi lemosó permetezés

A most aktuális feladatoknak vannak növényvédelmi vonatkozásai is, mellyel megalapozhatjuk a kezdődő szezon sikeres végrehajtását. Ezeket a munkákat legjobb a tavaszi lemosó permetezés elvégzése előtt megcsinálni. Szinte mindegyik fafajon még most is az ágakon lógnak a tavalyról rászáradt gyümölcsmúmiák. Ezeket, ha nem távolítjuk el, fertőző forrásai lesznek a gyümölcsfertőző monília gombabetegségnek, ezért a metszés során távolítsuk el és semmisítsük meg.

Birsmúmia

Néhány fafaj hajlamos a sarjképződésre, az almafák sarjhajtásait feltétlenül vágjuk ki, mert az almafa vértetű áttelelő helye, fertőzési góca. Csonthéjasokon gyakori jelenség, hogy hajtásfertőző monília után elhalnak ágak, ágrészek. Ha tavaly nem távolítottuk el, akkor most ne habozzunk, hanem vágjuk le, a vágási felületet pedig kenjük be sebkezelő anyaggal a fertőzés megelőzése érdekében, és a gyorsabb gyógyulásért.

Nagy farontó lepke kártétele

A barackmoly és a keleti gyümölcsmoly hernyó alakban az őszibarack vesszőcsúcsaiban telel át. Ha ilyen vesszőket látunk a fákon, kurtítsuk meg, még akkor is, ha jó erős termővesszővel állunk szemben. A beteg vesszőt természetesen semmisítsük meg. Metszés közben vizsgáljuk át a fák törzsét, ágait, így meggyőződhetünk róla, hogy van-e pajzstetű fertőzés, vagy áttelelő takácsatka tojás a növényeken. Ez azért fontos, mert a tavaszi lemosó permetezéshez ez alapján kell kiválasztani a készítményeket. Ha nem találunk atka vagy pajzstetű fertőzésre utaló jeleket, elegendő csupán a réz- és kéntartalmú szerek használata. Abban az esetben azonban, ha kártevők jelenlétére utaló tüneteket látunk, válasszunk inkább olajos készítményeket, melyek gyárilag tartalmazzák a rezet és a ként is.

Pajzstetű eperfán

A tél végi lemosó permetezés során ne sajnáljuk a permetlevet, jusson bőven mindenhová, még a kéregrepedésekbe is, mert ezeken a helyeken is vannak áttelelő kártevők. A permetezést szélcsendes időben, a lemosó készítményre előírt védőfelszerelésben hajtsuk végre. Őszibarack esetében csapadékos tavasszal szükség lehet a rezes permetezés megismétlésére, mert a tafrinás levélfodrosodás szaporító képleteit az eső mossa be a rügypikkelyek közé, ezért folyamatos permetlé borítottság biztosítja a fertőzésmentes rügyfakadást.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Reped és rothad a cseresznye és a meggy – Kertészeti növényvédelmi előrejelzés

2024. június 13. 10:10

Az egymással érintkező gyümölcsök azonnal megfertőzik egymást. Védekezésre csak a később érő fajtáknál van lehetőség.

Mi lesz a jégveréssel letarolt állományokkal? – Szántóföldi növényvédelmi előrejelzés

2024. június 11. 17:10

Az őszi kalászos gabonák érése felgyorsult, az árpa az aszályos tájegységekben aratásra érett, de a búza is a viaszérés állapotában van.

Fokozódott a varasodás fertőzésének esélye - Kertészeti növényvédelmi előrejelzés

2024. június 5. 09:40

Az alma- és körteültetvényekben a varasodás-fertőzés terjedési veszélye az elmúlt napok esőzései miatt jelentősen megnőtt.

Szántóföldi növényvédelmi előrejelzés: megnőtt a kalászfuzáriózis fertőzés veszélye

2024. június 4. 14:40

Megnőtt a kalászfuzáriózis fertőzés veszélye, hiszen a „dunsztos” környezet kiválóan alkalmas a kórokozó inkubációjára.

Permetezni kell: kedvez az időjárás a tafrina kialakulásának

2020. március 3. 15:15

2020 első két hónapja nem kényeztette el a gazdálkodókat csapadék tekintetében. Január-február hónapokban csupán egy havi mennyiség hullott le, mindehhez pedig több évtizede nem látott, magas téli hőmérséklet társult. Szerencsére az elmúlt esztendő utolsó két hónapja csapadékban bővelkedett, mindkét hónapban többhavi csapadék hullott, eső formájában.

Megkezdődött az őszi káposztarepce vetése - gyülekeznek a kártevők

2019. szeptember 2. 10:26

A repce vetésével párhuzamosan az eddig gondozatlan árvakeléseken, illetve a most virágzó, zöldítési céllal elvetett mustár, olajretek állományokon tömegesen gyülekeznek és táplálkoznak a repce rágókártevői.

Aggasztó a molytetvek szaporodása

2020. július 22. 10:32

Az elmúlt időszak az időjárását a mérsékelt meleg jellemezte, a nappali hőmérséklet csak ritkán emelkedett 30 Celsius fok fölé, az éjszakák pedig kifejezetten hűvösek voltak. Csapadék ugyan esett, sőt egyes körzetekben felhőszakadás is előfordult, de igen szeszélyes eloszlásban hullott le az eső. Az országos, áztató eső továbbra is várat magára.

Rengeteg a telelésre elvermelő csupaszcsiga

2019. október 30. 04:36

Az eddigi kerti munkák szomorú tapasztalata, hogy rengeteg a telelésre elvermelő csupaszcsiga, azok közül is a spanyol csiga.