Növénytermesztés
Fizetett tartalom
Növénytermesztés
Fizetett tartalom

Kukoricáink idén is állták a kihívást

Kukoricáink idén is állták a kihívást

SAATEN-UNION Hungária Kft.

A Magyar Kukorica Klub független terméstanúsítása keretében négy helyszínen bizonyították alkalmazkodóképességüket a SAATEN-UNION hibridjei.

Ahogy az ország legtöbb régiójában megtapasztalhattuk, a 2023-as év tavasza sem kezdődött mindenhol pozitív várakozásokkal a szántóföldi munkálatokkal kapcsolatban. A csapadékellátottságra érkezett talán a legkevesebb panasz, habár az eloszlása ismét jelentős különbségeket mutatott.

A tavalyi aszályos körülmények után főleg a tőszám és a kijuttatott műtrágyamennyiségek csökkentése merült fel biztonsági vagy akár spórolási lehetőségként a gazdálkodóban. Üzemi kísérleti helyszíneink többségére legalábbis jellemző volt, hogy gazdálkodó partnerünk visszafogottabb technológiával tervezte meg idei szezonját, így a kísérleti területeken elvetett kukoricahibridjeinknek is ehhez hasonló körülmények között kellett bizonyítaniuk.

Idén négy helyszínen vettük igénybe a Magyar Kukorica Klub terméstanúsítási szolgáltatását, melynek segítségével igyekszünk a lehető leghitelesebb képet mutatni kukoricaportfóliónk teljesítményéről üzemi körülmények között.

Termésszintek tekintetében a mezőberényi terület lóg ki a sorból, ahol 2023-ban sem volt megfelelő a csapadékellátottság. Emiatt ez volt terméstanúsított betakarításaink első, szeptember 27-i helyszíne is. A legszárazabb mezőberényi fajtasort DUELING (FAO 390) nevű hibridünk nyerte meg 10,83 t/ha-os teljesítményével, de szemeskínálatunk legújabb és legkorábbi tagja, a KABANERO (FAO 340) is jól teljesített: 10,02 tonna termést hozott hektáronként, amire koraiságát és a körülményeket figyelembe véve kifejezetten büszkék lehetünk.

A legmagasabb termésátlagot nagyhalászi helyszínünk mutatta, ahol minden bizonnyal a feltételek is a lehető legjobban alakultak. Itt a SYNOPSIS (FAO 390), a DUELING (FAO 390) és a KABARETTO (FAO 430) is 15 t/ha feletti eredményt ért el, illetve a már jól ismert REPLIK (FAO 380), az SU RAPIROL (FAO 360) és a KABANERO (FAO 340) is 14 tonna felett teljesített.

Az ország nyugati csücskében, Nován a KABARETTO (FAO 430) és a REPLIK (FAO 380) termett 14 tonna fölött hektáronként. Az itt elért eredményekhez mindenképpen hozzátartozik, hogy a bőséges vadállomány súlyos károkat okozott, ami a kísérleti helyszínünkön sok gazdálkodónak jelent komoly fejtörést.

Külön említést érdemel BARINGTON (FAO 350)nevű hibridünk, amely ismét igazolta megbízhatóságát és kiemelkedő alkalmazkodóképességét, hiszen Nagyhalászon, Nádudvaron és Nován is 13 t/ha feletti, kiegyenlített teljesítményre volt képes.

Az eredmények ismeretében kijelenthetjük, hogy a visszafogottabb tápanyagellátás mellett jobban kiegyenlítődtek a kukoricáink közti esetleges termésszintbeli különbségek.

Ezúton szeretnénk megköszönni partnereink és a Magyar Kukorica Klub munkáját, valamint minden kolléga és résztvevő segítségét a kísérletek megvalósításában és a termés betakarításában.

Kövessen minket a Facebookon és honlapunkon, ahol hamarosan elérhetőek lesznek legfrissebb technológiai kísérleteink eredményei is, illetve érdeklődjön bátran területi képviselő kollégáinknál, akik kifejezetten dinamikus vízleadású kukoricáink közül segítenek kiválasztani az adott területen legmagasabb termésre képes hibridet.

Marsai Viktor

termékfejlesztő

SAATEN-UNION Hungária Kft.

www.saaten-union.hu

Hetekkel korábban virágzott a repce, hamarabb kezdődhet az új vetés

2024. július 14. 08:10

Az időjárási és klimatikus viszonyok felborulása miatt manapság a gazdáknak folyamatosan figyelniük kell az érési fázist a termőterületükön.

Jövedelem-maximalizálás repcében. Mi számít? Olajtartalom, betegségellenállóság, becőstabilitás?

2024. július 11. 16:40

Hibrid oldalról a legfontosabb szempontok közé tartozik a termésstabilitás, a betegségekkel szembeni ellenállóképesség, hatékony tápanyag-felhasználás, becők pergésellenállása és az olajtartalom.

A stresszkezelés a vetőmaggal kezdődik

2024. július 10. 11:40

Válasszon a SAATEN-UNION stressztűrő, az új kihívásokhoz kiválóan alkalmazkodó kalászos fajtái közül!

A Nuseed bemutatja úttörő és interaktív virtuális szántóföldi terepszemléjét

2024. július 10. 10:10

A technológia és a mezőgazdaság között húzódó szakadék áthidalását szolgáló Nuseed virtuális szántóföldi terepszemle élményt nyújt a termelőknek.

Vetőmagismeret: melyik vetőmagtípus és elnevezés mit jelent?

2022. április 16. 08:39

Mi is a drazsírozott, pillírozott, vetőszalagos, hibrid vetőmag, és mit jelent az a bizonyos F1 vetőmag?

Kukorica és napraforgó vetőmagpiac - 2020

2021. január 9. 04:36

A Kleffmann és Partner Kft. független piackutató cég, mely 1995 óta tevékenykedik Magyarországon. Kizárólag a gazdálkodóktól származó információk alapján méri fel a vetőmag-, műtrágya-, valamint növényvédőszer-piacot.

30 százalékkal drágult a kukorica-vetőmag

2023. december 17. 15:10

Kukoricát 28 327 hektáron szaporítottak 2022-ben, ami 10 százalékos területcsökkenést mutatott az előző időszakhoz mérten.

Palántát neveljünk vagy kész palántát vegyünk?

2022. április 15. 17:37

A palántaneveléshez hely és idő kell, amit igazából megveszünk magunknak, amikor kész palántát vásárolunk. Viszont ezzel egyidőben a palántanevelés jó móka, jó sikerélmény is lehet.